Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2013 03:12

Burson Conductor

ΜΙΑ ΚΑΛΟΚΟΥΡΔΙΣΜΕΝΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΑΚΡΟΑΤΗ. 

 

Αφού κέρδισε τις εντυπώσεις με τον περίφημο ενισχυτή ακουστικών HD-160, η Burson κάνει τώρα το επόμενό της βήμα φέρνοντας στην αγορά μια νέα σειρά μοντέλων υψηλότερου επιπέδου. Κανείς δε γνωρίζει το roadmap των νέων μοντέλων της Burson, αλλά οι μέχρι τώρα ενδείξεις φανερώνουν μια εταιρεία υψηλής σοβαρότητας, άποψης και φτασμένης ωριμότητας - τι κι αν πρόκειται για μια σχετικά νέα οντότητα; Γεννημένη μέσα σε κύκλους χαϊφιντελιστών της Αυστραλίας, η Burson ως κοινωνική δημιουργία μπορεί να αποτελέσει ένα λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση για αντίστοιχους ελληνικούς συλλόγους ή χομπίστικες ομάδες. 

Το τελευταίο μοντέλο της Burson είναι ο Conductor που δοκιμάζουμε στη συνέχεια, ένα σύνθετο audio προϊόν που βρίθει από απλότητα και διακριτικότητα. Η Burson αρέσκεται στο να συνδυάζει κάτω από το ίδιο καπό πολλές ουσιαστικές λειτουργίες. Στον Conductor το κάνει τρεις φορές. Προενισχυτής, USB DAC και ενισχυτής ακουστικών μαζί.

Τρεις «καυτές» ανάγκες, δηλαδή, κάθε σημερινού φίλου της υψηλής πιστότητας. Είναι γνωστό ότι τα DΑC με είσοδο USB και οι ενισχυτές ακουστικών αποτελούν την εποχή αυτήν τα πρώτα σε πωλήσεις audio προϊόντα στην παγκόσμια αγορά. Το πρώτο γιατί όλο και περισσότεροι συγκεντρώνουμε τις high resolution δισκοθήκες μας στον υπολογιστή ή στο δίκτυό μας, και το δεύτερο γιατί τα ακουστικά έχουν μπει τόσο πολύ στη ζωή μας... όσο τα γυαλιά ηλίου.

Τι το καλύτερο, λοιπόν, από ένα σασί με ικανότητα να τα προσφέρει και τα «δυο» συν έναν προενισχυτή. Σε διαστάσεις micro Hi-Fi, μάλιστα, ώστε να μπορεί η συσκευή να τοποθετηθεί σε ρακ στερεοφωνικού, σε γραφείο ή στη βιβλιοθήκη μας. Σύγχρονες ανάγκες, αποτελεσματικές λύσεις. 

Ο Conductor, όσο απλός είναι εξωτερικά, τόσο απλός είναι και εσωτερικά. Χτισμένος μέσα σε ένα σασί σχηματισμένο περιμετρικά από ένα φύλλο αλουμινίου πάχους 5 χιλιοστών, δείχνει τις προθέσεις του με το μεγάλο -επίσης από αλουμίνιο- ρυθμιστικό έντασης. Πιο εκεί δύο επιλογείς απλής πίεσης, η είσοδος ακουστικών, και αυτό είναι όλο. Δεν υπάρχει οθόνη, δεν υπάρχει χρώμα, δεν υπάρχουν λογότυπα.

Έχουμε μόνο το όνομα «Burson» χαραγμένο, όπως και τα «IIITCU», που αναφέρουν τις εισόδους -το C είναι η Coaxial, για παράδειγμα-, και τα «LMH», που είναι επίπεδα της στάθμης εξόδου. Όπως ο διευθυντής ορχήστρας κρατάει μπαγκέτα, με την ίδια λογική θα έπρεπε και ο ακροατής του Conductor να κρατάει τηλεχειριστήριο. Το τελευταίο το αποφεύγει η Burson στα προϊόντα της, πιθανώς για λόγους φιλοσοφίας και άποψης. Όπως αποφεύγει τις οθόνες, τα πολλά ενδεικτικά και τα φαντεζί σασί. Όπισθεν της συσκευής, εκτός από τη θύρα USB, έχουμε δύο αναλογικές εισόδους γραμμής (RCA), μία ψηφιακή S/PDIF και μία οπτική. Οι έξοδοι είναι δύο, μία μέσω του προενισχυτή και μία κατευθείαν από το DAC, για πιο direct καταστάσεις. Tα βύσματα είναι μεγάλου μήκους, για «δυνατές» επαφές εξαιρετικής ποιότητας. Πολύ καλός είναι και ο τρόπος τοποθέτησής τους στο σασί. 

Με την αφαίρεση μόλις τεσσάρων βιδών βγαίνει το κάλυμμα της συσκευής, που έχει πάχος 3 χλστ., και έτσι «ανοίγει» ο εσωτερικός κόσμος της συσκευής. Όλα καθαρά και διακριτά. Δεν υπάρχουν υλικά επιφανείας (παρά μόνο στη USB θύρα), τελεστικοί ενισχυτές σε τσιπ, πλήθος καλωδίων ή Burr-Brown. Εδώ έχουμε «αγνά» υλικά, και όχι προ-επεξεργασμένα. Τρανζίστορ, αντιστάσεις, πυκνωτές, ρελέ, δίοδοι, κρύσταλλοι, μετασχηματιστές και μόλις δύο τσιπ τύπου system-on-a-chip: τo ταϊβανέζικο Τenor ΤΕ8802L, που στηρίζει την ασύγχρονη USB βαθμίδα σε επίπεδο 192/24, και το αμερικανικό ESS Sabre 32, που έχει το ρόλο του DAC με ανάλυση 32 bit.

Το έμπειρο μάτι θα λάμψει στη θέα του 24-βηματικού εξασθενητή στάθμης κατασκευής Burson, υλοποιημένο με αντιστάσεις μεταλλικού φιλμ ανοχής <0,1%. Θα λάμψει από την περιποίηση των δύο μετασχηματιστών που στηρίζουν τέσσερα σταθεροποιημένα τροφοδοτικά, από τους πυκνωτές Elna της Pioneer στο τροφοδοτικό (4.700μF) και από τον τρόπο που ψύχονται τα FET τρανζίστορ εξόδου στο «δάπεδο» της συσκευής.

Το σύνολο «πατάει» σε τέσσερα επιμελημένα σημεία στήριξης τερματισμένα με ελαστικό. Τι άλλο θα προσέξει ο παρατηρητικός χρήστης; Ότι η Βurson έχει «απορρίψει» το Αudio από το λογότυπό της. Ότι ο Conductor ονομάζεται και «160D», αλλά χωρίς το HA και τα ενδεικτικά LED ορθής λειτουργίας στο εσωτερικό της συσκευής. 

 

Ο ΗΧΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ 

Λίγα χρόνια πριν, μια τέτοια συσκευή θα ονομαζόταν απλώς «προενισχυτής», και εκεί θα τελείωνε το θέμα. Τότε οι προενισχυτές είχαν όλων των ειδών τις εισόδους και, φυσικά, υποδοχή για ακουστικά. Σε λίγα χρόνια, αυτό το είδος των συσκευών θα ονομάζεται επίσης «προενισχυτής», αφού η USB, η HDMI, η LAN και όποια άλλη θύρα έρθει θα είναι τυπικές είσοδοι, όπως και η υποδοχή ακουστικών. Σήμερα, επειδή η εποχή μας είναι μεταβατική, θα πρέπει να διακρίνουμε το είδος της συσκευής από την «προενισχυτική» του αποστολή και σε DAC με USB, αλλά και σε ενισχυτή ακουστικών. Ο Conductor δεν έχει Stand-by στην πρόσοψη, αλλά ένα μηχανικό διακόπτη On/Off στο πίσω μέρος. 

Τον αφήσαμε στο ρεύμα να ανεβάσει θερμοκρασία, όσο ελάχιστη μπορεί, και ξεκινήσαμε τις δοκιμές με το PC μας, τόσο σε Windows 32 bit όσο και σε Windows 64 bit. Υπάρχουν drives και για τα δύο. Αφού γίνει η εγκατάστασή τους, το σύστημα θα αποδειχθεί πολύ σταθερό και αξιόπιστο. Αρχίσαμε με flac από τα χαμηλά 44,1/16, και ανεβήκαμε στα 192/24. Με κάθε αλλαγή ανάλυσης, ένα κλικ του ρελέ επιβεβαιώνει το «κλείδωμα». Κολλήσαμε για ακόμα μία φορά στην κυρία Dawn Langstroth και στο κομμάτι Highwire Heart στα 96kHz - ουδετερότητα και υψηλά επίπεδα ερμηνείας. Χρονισμός, ευκρίνεια και πιστότητα σαν και αυτού της εγγραφής, όπως λέει και το Studio Master της Linn Records. 

Επαναλάβαμε την ακρόαση με ακουστικά. Το ίδιο συναίσθημα, μια γυναικεία φωνή που σίγουρα θα ακουστεί πολύ. Αυτό που μου αρέσει με τα ποιοτικά USB DAC είναι ότι μπορούν εύκολα με μια γρήγορη ακρόαση να αναδείξουν τις διαφορές στις διάφορες αναλύσεις. Τα βγάζουν όλα στη φόρα, δεν καλύπτουν και δε γυαλίζουν τίποτε. Φυσικά, τα τραγούδια κατά MP3 δεν ακούγονται, ενώ, όσο ανεβάζεις αναλύσεις στο προς αναπαραγωγή υλικό, τόσο θες, και θες, και θες high resolution. Σταματάς εκεί ψηλά στο Burson, στα 192kHz, γιατί ακούς ξεκάθαρα τη διαφορά και σου αρέσει. Το Βurson ανήκει στην ομάδα των αναλυτικών και αποκαλυπτικών DAC, που δε βάζουν «χέρι» καθόλου στη μουσική. Την αφήνουν ως έχει, γυμνή και ωμή. Άλλωστε οι καλές ηχογραφήσεις έτσι δεν είναι; 

Στο σημείο αυτό συμβάλλει και ο προενισχυτής του Conductor, που απλώς δε βάζει πουθενά το χεράκι του, λάμπει διά της απουσίας του στις χαμηλές -audiophile- στάθμες και μόλις στις υψηλές εντάσεις τον εντοπίζει κανείς, γιατί εφαρμόζει στον ήχο μια ελαφριά λαμπρότητα. Για να το αποφύγει αυτό η συσκευή, είναι εξοπλισμένη με «κόφτη», υπάρχουν τρεις θέσεις μέγιστης έντασης: Low, Medium και High. O «κόφτης» αυτός είναι κατάλληλος κυρίως για τα ακουστικά, ώστε να προσαρμόζουμε τον Conductor στην ευαισθησία (εμπέδηση) των ακουστικών.

Για τη δοκιμή χρησιμοποιήσαμε σύγχρονης «κοπής» mobile ακουστικά με χαμηλή αντίσταση, καθώς και indoor ακουστικά μεγαλύτερης αντίστασης. Άψογη οδήγηση και λεπτομέρεια στην ακρόαση, αλλά και τρομερός έλεγχος. Η ισχύς «εξόδου» στα ακουστικά φθάνει τα 4W στα 16Ω. Ο ήχος της συσκευής γίνεται πιο γλυκός και πιο μεγαλειώδης όταν οδηγηθεί από τις ψηφιακές του εισόδους. Με τη βοήθεια ενός κορυφαίου CD transport, λάβαμε από το DAC του Conductor ήχο τριπλάσιας αξίας από την τιμή του. Είναι χωρίς αμφιβολία ένα κορυφαίο DAC, όπως και ένας εξαιρετικός προενισχυτής. 

Έχουμε ακούσει μερικές καλύτερες εισόδους USB. Άλλωστε, είναι γνωστό, στον ήχο δεν μπορείς να τα έχεις όλα άριστα στην ίδια συσκευή. Εδώ έχουμε τα τρία από τα τέσσερα, και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αν, βέβαια, σας πούμε ότι ο Conductor βρίσκεται σημαντικά κάτω από τα 2.000 ευρώ και διαιρέσουμε αυτό το ποσό διά του 4, τότε όλα δικαιολογούνται. Με 500 ευρώ δεν παίρνεις ούτε τέτοιο προενισχυτή, αλλά ούτε και τέτοιο USB DAC.

Πόσω μάλλον έναν υψηλού επιπέδου ενισχυτή ακουστικών, που είναι ο Conductor. Συνεπώς, πρόκειται για μια συσκευή με απίστευτο λόγο value for money - τι και αν μας έρχεται από τη μακρινή Μελβούρνη; Σίγουρα θα αναβαθμίσει ηχητικά το ψηφιακό σας front-end (CD, DVD ή Blu-ray player), ακόμα κι αν, όταν το αγοράσατε, ανήκε στη βαθιά περιοχή του high end. Ο Conductor θα σας φρεσκάρει ηχητικά, δίνοντάς σας παράλληλα περισσότερες επιλογές ακρόασης μουσικής. 

 

ΥΠΕΡ 

- Διαισθητική απλότητα 

- Τέσσερις συσκευές σε μία 

- Κορυφαία υλοποίηση 

- Εξαιρετικό DAC 

- Κορυφαίος ενισχυτής ακουστικών 

- Έλεγχος έντασης στο αναλογικό πεδίο 

ΚΑΤΑ 

- Τηλεχειριστήριο 

- Δεν έχει οθόνη 

- Θύρα USB 

 

ΣΧΟΛΙΟ 

Ένα high end μηχάνημα με χαμηλή τιμή, ικανό να απογειώσει το player σας και μαζί του να φρεσκάρει τον τρόπο και τα μέσα από τα οποία ακούτε μουσική, όπως είναι τα ακουστικά. 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ 

ΕΙΔΟΣ: ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ, ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ, DAC, USB DAC 

ΑΝΑΛΟΓΙΚΕΣ EIΣΟΔΟΙ: 2xRCA γραμμής 

ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΙΣΟΔΟΙ: 1xUSB (192/24), 1xSPDIF, 1xToslink 

ΕΞΟΔΟΙ: 1xAκουστικών (6,35 χλστ.), 1xRCA προενίσχυσης, 1xRCA έξοδος dac 

IΣΧΥΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗ: 2x4W στα 16Ω 

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 265x255x80 χλστ. 

ΒΑΡΟΣ: 6 κιλά 

 

ΣΤΟ ΚΟΥΤΙ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ: 

Καλώδιο ψηφιακό ομοαξονικό, καλώδιο Interconnect RCA στερεοφωνικό, καλώδιο USB, καλώδιο τροφοδοσίας 

 

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: Αudio Soul 

ΕΠΑΦΗ: 210.3839.399 

ΤΙΜΗ: 1.800 € 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: iFI Pro iCAN: Review »

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

 

 

MEMBERS OF...