fbpx
Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2013 14:38

Magnum Dynalab MD 307

ΕΝΑ ΓΝΩΡΙΜΟ ΟΝΟΜΑ ΑΠΟΚΤΑ... ΑΓΝΩΡΙΣΤΗ ΟΨΗ, ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΕΙΣΒΑΛΕΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ. ΑΦΘΟΝΗ ΙΣΧΥΣ, ΛΑΜΠΑΤΗ ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ, ΚΑΤ’ ΕΠΙΛΟΓΗΝ, ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ DAC ΜΕ ΕΙΣΟΔΟ USB ΣΥΝΘΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ MD 307. 

Όσοι φίλοι της Magnum Dynalab έχουν στο νου τους φημισμένους ραδιοφωνικούς δέκτες, με τις φωτιζόμενες οθόνες τύπου VU στην πρόσοψη να μαρτυρούν με αίγλη και υπερηφάνεια τον Καναδό κατασκευαστή τους ακόμα και στο σκοτάδι... ίσως να τρομάξουν στη θέα του απλοποιημένου αισθητικά «307». Ωστόσο, ύστερα από δύο και πλέον δεκαετίες, η MD παίρνει το ρίσκο να θυσιάσει την πολυτελή εμφάνιση, ώστε να μπει σε μια άκρως ανταγωνιστική κατηγορία τιμής, χωρίς όμως καμία άλλη παραχώρηση σε θέματα ποιότητας ή δυνατοτήτων. 

Πράγματι, ο «307» αποτελεί μετενσάρκωση του ακριβότερου αδελφού, MD 309. Από αυτόν δανείζεται το κύκλωμα προενίσχυσης με λυχνίες διά χειρός Zdenko Zivkovic, όπως και το ισχυρότατο τελικό στάδιο ισχύος 225W σε τάξη ΑΒ, τα οποία μάλιστα φιλοδοξεί -βάσει προδιαγραφών- να διπλασιάσει στα 4Ω! Επιπλέον, ο «307» διαθέτει έξοδο προενίσχυσης στη βασική του έκδοση, ενώ προαιρετικά εφοδιάζεται και με το κύκλωμα DAC 24 bit/192kHz του «309», που παρέχει δύο ομοαξονικές εισόδους και μία επαφή USB. 

 

ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ... 

Η ματιά εντός του «307» μας φέρνει απέναντι σε μια σοβαρή μηχανή... μεγάλου κυβισμού. Δεδομένης της πληθώρας υλικών που προβλέπει το σχέδιό του, ο χώρος έχει αξιοποιηθεί άριστα, ώστε το εσωτερικό να διακρίνεται από «άνεση» και συμμετρία, σε συνδυασμό με ένα μίνιμουμ καλωδιώσεων. Την παράσταση κλέβει ο υπερμεγέθης -ως όφειλε- τοροειδής των 1.150VA, που καλείται να δώσει τροφή στα δέκα ζευγάρια ημιαγωγών της Sanken ανά κανάλι, αλλά και στο προενισχυτικό στάδιο λυχνίας.

Το τελευταίο υλοποιείται γύρω από μια κρυογεννημένη διπλοτρίοδο JJ 6922 ανά κανάλι και από ακόμα ένα -μυστικό- στάδιο οδήγησης με την ονομασία «TRACC», που καλύπτεται από μεταλλικό κέλυφος και υπάρχει σε όλα τα ακριβότερα μοντέλα της εταιρείας. Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για αυτό. Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για ένα custom, ψηφιακά ελεγχόμενο στάδιο διαχείρισης της λειτουργίας των λυχνιών. Ό,τι καταλάβατε... καταλάβατε. 

Θετική εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σε καίρια σημεία του κυκλώματος έχουν επιλεγεί υψηλής ποιότητας εξαρτήματα. Έτσι, οι ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές τροφοδοσίας με συνολική χωρητικότητα 178.000 μF είναι από τη σειρά M-Lytic της Mundorf, ενώ της ίδιας εταιρείας είναι και οι πυκνωτές ελαίου στην έξοδο του σταδίου προενίσχυσης, και μάλιστα από την ακριβή σειρά, με φύλλο αργύρου και χρυσού. Στο σύνολό του, το επίπεδο υλοποίησης είναι υψηλό, τιμώντας το επίπεδο κόστους του και αφήνοντας ελάχιστο... χώρο για παρατηρήσεις.

Η μία αφορά την απουσία θωράκισης του τοροειδή, ο οποίος βρίσκεται αρκετά κοντά στο λαμπάτο στάδιο, και η άλλη στις ψύκτρες εξόδου, που οι διαστάσεις τους κρίνονται απλώς επαρκείς για είκοσι τρανζίστορ στο κάθε κανάλι. Ωστόσο, οι επισημάνσεις αυτές έχουν μάλλον θεωρητικό χαρακτήρα, αφού στην πράξη ο «307» αποδείχθηκε ιδιαίτερα ήσυχος και διατήρησε σταθερά κανονική θερμοκρασία λειτουργίας. 

 

ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑ 

Η μεγαλύτερη πρόκληση για έναν τρανζιστοράτο ενισχυτή ΑΒ μεγάλης ισχύος ίσως είναι το να δίνει τον καλύτερό του εαυτό από τα πρώτα κιόλας Watt, ώστε να μας ανοίγει την όρεξη για τα υπόλοιπα. Σε αυτήν την πρόταση φαίνεται ότι ο Καναδός κατασκευαστής έχει δώσει μεγάλη σημασία κατά την υλοποίηση του «307», και εκεί μάλλον αποσκοπεί η μελετημένη ενσωμάτωση της λάμπας στην προενίσχυση. Ήδη από τη μέτρια ένταση αποκομίζουμε μια πολύ καλή εντύπωση του τι σημαίνει οδήγηση από ένα... εργοστάσιο ισχύος, που μάλιστα καλείται να οδηγήσει τα απαιτητικά μας ATC.

Το χαμηλό είναι στιβαρό και μυώδες, με σφιχτή και ευδιάκριτη παρακολούθηση των μελωδικών γραμμών. Ο όγκος των μεγάλων κρουστών και εγχόρδων αποδίδεται με άνεση και ισομερώς στις τρεις διαστάσεις, χωρίς υπερβολές ως προς το μέγεθός τους. Ωστόσο, τα δυναμικά μέτωπα κατά το χτύπημα της μεμβράνης ή κατά τη νύξη της χορδής προκύπτουν ελαφρώς αμβλυμμένα, κάτι που, σε συνδυασμό με την ταχεία απόσβεση, δείχνει ένα χαρακτήρα ήπιο, που δε θέλει να μας εντυπωσιάσει με τη... χορευτική του δεινότητα, αλλά να μας κερδίσει με το βέβαιο και σταθερό βήμα του. 

Ανάλογοι είναι οι «τρόποι» του ενισχυτή και στη μεσαία, όπου το πλούσιο σώμα και η πειστική άρθρωση στις φωνές δίνουν έναν τόνο ζωντάνιας στην παρουσίαση, και πάλι όμως η παρακολούθηση των μικροδυναμικών αντιθέσεων απέχει από το να χαρακτηριστεί... εκστατική. 

Προφανώς, δεν πρόκειται περί σφάλματος, απλώς ο «307», όπως και άλλες υλοποιήσεις της MD, τείνει προς το θερμό και το laid back συνειδητά και από άποψη.

Η αυτοσυγκράτηση εδώ εξασφαλίζει την ομαλή μετάβαση από τη μία οκτάβα στην άλλη, χωρίς εξάρσεις, καθώς η προσοχή στρέφεται στην ακεραιότητα του τόνου, και όχι τόσο στην... ευφορική δόνηση του αέρα από τον κυματισμό μιας τρεμάμενης φωνής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ακουστική κιθάρα, όπου χορδή και σκάφος συνηχούν εξίσου, χωρίς να αλληλοκαλύπτονται, ενώ οι συγχορδίες είναι τόσο εύληπτες, που σχεδόν μπορείς να τις μελετήσεις. 

Έτσι κάπως φθάνουμε στο άνω άκρο, όπου η απόκριση είναι εκτεταμένη και ο διαχωρισμός μελωδιών από τις αρμονικές απολήξεις γίνεται με ακρίβεια, ώστε να δίνεται η επιδιωκόμενη αίσθηση του «αέρα» μεταξύ των συντελεστών του μουσικού δρωμένου. Συγκεκριμένα, στη μεσοϋψηλή διαφαίνεται αμυδρά μια φωτεινή... ανταύγεια -εάν μας επιτρέπεται η έκφραση-, κάτι που σε κανονικές και υψηλές εντάσεις προκρίνει το «μέταλλο» τόσο στις φωνές όσο και στα όργανα, πιο πολύ στα έγχορδα. Και πάλι αποφεύγονται τυχόν αιχμές, λόγω της ήπιας δυναμικής συμπεριφοράς, ενώ η απόσβεση είναι αρκετά γρήγορη, αφήνοντας ένα μικρό μέρος της αρμονικής απόληξης και των μικροαντηχήσεων στη φαντασία. 

Κλείνοντας, ο «307» εμπνέει εξαρχής... ασφάλεια στην οδήγηση, αφού δεν αλλάζει συμπεριφορά ακόμα και σε παράλογες εντάσεις, αλλά πάντοτε αποτυπώνει με ευκρίνεια τη μουσική μας επάνω σε ένα «μαύρο» φόντο. Η λυχνία δεν επιβάλλεται, αλλά συνυπάρχει ειρηνικά με τη στερεή κατάσταση, αναβαθμίζοντας πρακτικά, αλλά όχι χρωματίζοντας τον ήχο. Συνεπώς, η υβριδική φύση του «307» αποκαλύπτει όχι ένα... πείραμα, αλλά μια έντιμη και ποιοτική λύση για όσους αναζητούν μεγάλη ισχύ με... λαμπάτο άγγιγμα. 

ΤΙΡ 

Με τόσα ενεργά στοιχεία εντός του, ο «307» θα απαιτήσει πλήθος ωρών λειτουργίας, ώσπου να «λυθεί» και να αποδώσει με ακρίβεια τη χάρη που αρμόζει στη μουσική μας. Μην του τις αρνηθείτε. 

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 

Τάξη λειτουργίας: ΑΒ 

Στάδιο προενίσχυσης: Λυχνίας, με 2 διπλοτριόδους 6922 

Ισχύς: 225W/8Ω, 450/4Ω 

Λόγος σήματος προς θόρυβο: -110dB, A Weighted 

Απόκριση συχνότητας (±0,1dB): 2Hz-100kHz 

Αντίσταση εισόδου: 10kΩ 

Αντίσταση εξόδου: 2kΩ (pre-out) 

Αναλογικές είσοδοι: 2xXLR, 3xRCA (η μία προορισμένη για εξωτερικό επεξεργαστή Surround) 

Ψηφιακές είσοδοι (στην έκδοση με DAC): 2xΟμοαξονικές, 1xUSB 

Αναλογικές έξοδοι: 1xPre-out 

Ολική αρμονική παραμόρφωση: 0,05% (σε όλο το φάσμα ισχύος) 

Διαστάσεις: 48,26x16,51x50,80 εκ. 

Βάρος: 29,5 κιλά 

 

ΥΠΕΡ 

 

-Ποιότητα κατασκευής, αξία υλικών 

-Αστείρευτη ισχύς, δοσμένη με μέτρο 

-Ομοιογένεια, οδήγηση 

-Δυνατότητες pre-out και USB DAC (προαιρετικά) 

-Και ζυγισμένες είσοδοι 

 

ΚΑΤΑ 

 

-Μόνο RCA έξοδος προενίσχυσης 

-Το DAC δεν περιλαμβάνεται στη βασική έκδοση 

-Εμφάνιση που δε θυμίζει Magnum Dynalab 

 

ΣΧΟΛΙΟ 

Αν και το δέσιμο της λυχνίας με το τρανζίστορ που έχει επιτευχθεί στον «307» καθιστά αδιόρατη την επίδρασή της όταν λειτουργεί ως ολοκληρωμένος, η χρήση του ως προενισχυτή έδειξε ότι η μία πλευρά του χαρακτήρα του απορρέει από το λαμπάτο στάδιο. Στοιχεία όπως η τονική καθαρότητα, η ροή και ο όγκος των σωμάτων χρίζουν τον «307»... άξιο και ως προενισχυτή, εάν φυσικά ταιριάζει με τον τελικό όπου θα τον συνδέσουμε. 

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: MF Audio 

ΕΠΑΦΗ: 210.7244.147 

ΤΙΜΗ: 5.000 € (+1.000 το DAC) 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Unison Research Simply Italy Pioneer A-50 »

AMPS ΔΟΚΙΜΕΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...