fbpx
Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2016 17:30

iFI Pro iCAN: Review

Δύο είναι οι συσκευές που έχουν αυξημένη παρουσία τελευταία στην αγορά. Οι μετατροπείς DAC και οι ενισχυτές ακουστικών. Μόλις λίγα χρόνια αυτό το είδος το έψαχνες στα μικρά γράμματα των καταλόγων των εταιριών, ενώ σήμερα κυριαρχεί. Οι απαιτήσεις και οι ανάγκες των ακροατών αλλάζουν με την εποχή, ενώ όλοι έχουμε έναν στερεοφωνικό ενισχυτή και ένα ζεύγος ηχείων, αλλά πόσοι έχουμε DAC ή ενισχυτή ακουστικών; Πολλοί λιγότεροι.

Αυτό το κενό της αγοράς διεκδικούν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όλοι αυτοί οι μνηστήρες. Μέσα στην νέα αυτή αγορά εμφανίστηκαν μερικές νέες εξειδικευμένες εταιρίες, όπως η iFI από την Αγγλία, που εξ αρχής έδειξε τις προθέσεις της με φορητά USB DAC και με audio gadget. Από το τεύχος αυτό ανοίγει μια νέα σελίδα, αφού σοβαρεύει το παιχνίδι με την πρώτη της «Pro» συσκευή. Πρώτο το περιοδικό μας δοκιμάζει σε παγκόσμιο επίπεδο τον ενισχυτή ακουστικών Pro iCan, ένα μοντέλο που δεν υπάρχει ακόμη στην καθημερινώς ενημερωμένη ιστοσελίδα της iFI.

Όσοι μας παρακολουθούν από το κανάλι μας στο YouTube, θα έχουν δει ήδη τα πρώτα στιγμιότυπα. Πρόκειται για μια συσκευή σχεδιασμένη εν λευκώ που θέλει να καλύψει όλα τα ακουστικά της αγοράς, όλες τις «γεύσεις» του ήχου αλλά και όλων τα ειδών τα «βύσματα και καρφιά» που υπάρχουν. Δηλαδή συνδυάζει κατ’ επιλογή χρήση λάμπα στάδιο ενίσχυσης με λάμπα ή τρανζίστορ, αλλά και μια ποικιλία υποδοχών ακουστικών από mini jack έως balanced 4-pin. Σπάνια περίπτωση και γκολ στον ανταγωνισμό από τα αποδυτήρια.

Είναι μια χαμηλού προφίλ συσκευή εξ ολοκλήρου από γκρι αλουμίνιο που πατάει σ’ ένα παχύ υλικό από σιλικόνη για απόσβεση αλλά και για να μην γλιστράει σε desktop ακροάσεις, αφού λειτουργεί ως «αντικραδασμική» βάση. Υπάρχει τηλεχειρισμός της έντασης (φωνή), ενισχυτικό μπάσου, επιλογή κέδρους, διεύρυνσης της στερεοφωνικής εικόνας, επιλογέας εισόδων και υποδομή για τη σύνδεση εξωτερικής μονάδας στη περίπτωση που έχουμε ηλεκτροστατικά Stax ακουστικά. Παρέχονται μια balanced και τρεις είσοδοι γραμμής RCA, ενώ δεν υπάρχει τίποτε το ψηφιακό επάνω του. Ούτε DAC, ούτε Bluetooth αλλά και ούτε δίκτυο. Είναι μια εντελώς αναλογική συσκευή και τους μόνους κόσμους που μπλέκει είναι ο γυάλινος και ο στερεός.

Δηλαδή τον ήχο της λάμπας και τον ήχο των J-FET, με το γύρισμα ενός διακόπτη. Η ρύθμιση της στάθμης είναι και αυτή αναλογική με ένα μοτοριζέ Apls, ενώ το τροφοδοτικό είναι εξωτερικό στα 15V/4A. Χρησιμοποιεί δύο αμερικάνικες διπλο-τρίοδες λυχνίες NOS (new old stock) τύπος 5670W της GE και πλήθος εξαιρετικής ποιότητας υλικά επιφανείας. Τα μόνο ενδεικτικά που έχει η συσκευή είναι το «άναμμα» του λογότυπου iFI και ένα «ματάκι» στο επάνω μέρος του σασί, όταν λειτουργούν οι λυχνίες.

Οι τρείς μαύρες υποδοχές ακουστικών της πρόσοψης, υπάρχουν και δύο mini jack στο κάτω μέρος τους, καλύπτουν όλα τα ακουστικά της αγοράς, όσο απαιτητικά στην σύνδεση κι αν είναι.

Το «πανηγύρι» όμως λαμβάνει χώρα εσωτερικά, στο εργαστήριο του περιοδικού μετράγαμε για ώρες. Πέντε σελίδες με μετρήσεις βγάλαμε. Πότε με τη λάμπα, πότε με τα Fet, πότε με φορτίο ακουστικών και πότε ως προενισχυτή. Αποκομίσαμε την εμπειρία μιας άριστα σχεδιασμένης συσκευής, με σταθερότητα τις επιδόσεις της, με προστασίες και άψογα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά. Διακατέχεται από εξαιρετικά χαμηλούς θορύβους, ικανότητα οδήγησης δύσκολων ακουστικών, υψηλές στάθμες εξόδου και νεύρο. Ηλεκτρικά το μόνο που αλλάζει από τη λυχνία στο τρανζίστορ είναι οι παραμορφώσεις, που αυξάνουν -φυσικά- με τη λυχνία.

Η στάθμη εξόδου είναι ίδια, ενώ τη ζορίσουμε με υψηλής στάθμης σήματα εισόδους σε λυχνιακή κατάσταση τότε ενεργοποιείται αυτόματα το σύστημα προστασία με ρελε. Αυτό φανερώνει την ορθή σχεδίαση του Pro iCAN, που βασανίστηκε πολύ σκληρά και για ώρες στο εργαστήριο χωρίς να βγάλει τσιμουδιά. Η κατασκευή του ακολουθεί την αρχιτεκτονική και των άλλων iFI με συρταρωτή πλακέτα στο σασί, οι επιλογείς και τα ρυθμιστικά είναι αξιόπιστα, αν και θα θέλαμε μεγαλύτερα χειριστήρια επιλογής λάμπας ή τρανζίστορ, ενώ η συνολική ποιότητα κατασκευής όπως και η εμφάνιση είναι αψεγάδιαστη.


CAN JUM
Για την αξιολόγηση του ήχου του, αφού τον αφήσαμε να λειτουργήσει για μισή ώρα, χρησιμοποιήσαμε τα ακουστικά LCD-2 της Audeze με 4-pin καλώδιο αλλά και με κανονικό καρφί. Είχαμε ακόμη τα Sonus faber Pryma όπως και τα B&W P5. Η μουσική μας ήταν hi-res σε flac και dfs από γνωστές μας πηγές, εννοείται ακούγαμε το ίδιο κομμάτι πότε με λάμπα και πότε με τρανζίστορ, αλλά και με την επιλογή Tube+ που αυξάνει τον αέρα αλλά περιορίζει την ικανότητα οδήγησης και επομένως προτείνεται για πιο ελεγχόμενες ακροάσεις. Το πρώτο που εισπράττει κανείς είναι αυτό που ανακαλύψαμε στο εργαστήριο, η σταθερότητα και η αξιοπιστία. Όταν «πάμε» από λάμπα σε τρανζίστορ και πίσω, τα αυτιά μας δεν υποφέρουν όπως έχουμε βιώσει σε άλλες διττές συσκευές.

Όλα παραμένουν τα ίδια, ούτε «τσακ» δεν ακούγεται, αλλάζει μόνο το ηχόχρωμα. Ο PRO iCAN ξεχωρίζει για την ευκολία που «παίζει» τα ακουστικά, δεν περιορίζει τον ήχο τους, απλά με ευγενικό τρόπο «ρουφάει» κάθε ικμάδα ποιότητας που έχουν διαθέσιμη. Μια όμορφα ηχηρή, απελευθερωμένη και άφθονη αφήγηση.

Πλουσιοπάροχη θα μπορούσαμε να πούμε, που την παρακολουθεί πιστά. Έχει την ικανότητα να μεταδώσει το συγκινησιακό μέρος της ακρόασης, φωτίζει τη Jazz, ενώ με τη λάμπα του αυξάνει αφοπλιστικά τη διάθεση μας για περισσότερη μουσική. Στα κλασικά κομμάτια παρουσιάζεται ο χώρος της ηχογράφησης, με έναν αρμονικά αέρινο τρόπο. Η αισθητική είναι υψηλή, χωρίς να αφήνει αποτυπώματα ή ελαφρότητες.

Βάζει δύσκολα στον ανταγωνισμό αφού έχει ένα μαγικό τρόπο να συνεργάζεται με τα ακουστικά. Ταιριάζει και συνεργεί άνετα, ακόμη και τα Audeze πρώτη φορά τα άκουσα τόσο πλούσια αισθησιακά και ομαλά, με εκτεταμένα πρίμα και σχεδόν κλινική ησυχία.

Με τις λάμπες έχουμε πιο αισθησιακό και ευχάριστα στρογγυλοποιημένος ήχος, ενώ το τρανζίστορ πιο σπινθηροβόλο και ευκρινή. Θα επιλέγαμε για βινύλια την πρώτη και για hi-res τη άλλη κατάσταση. Πάντως ακόμη και με τη λάμπα on ο ενισχυτής δείχνει πιο πιστικός από πολλούς τρανζιστοράτους εκεί έξω. Ως προενισχυτής έχει την αίσθηση της παρουσίας, με ρεαλισμό και ολογραφική διάθεση. Με άλλα λόγια είναι μια θαυμάσια παρουσία υψηλής ποιότητας που θα σας βάλει με ευχάριστο τρόπο στο κόσμο των ακουστικών.

ΥΠΕΡ
Λάμπα ή τρανζίστορ
Αξιοπιστία σε κάθε λειτουργία
Δέχεται όλους τους τύπους των ακουστικών


ΚΑΤΑ
Εξωτερικό τροφοδοτικό


ΣΧΟΛΙΟ
Ότι βύσμα ή καρφί ακουστικών έχετε μπορείτε να το συνδέσετε εδώ. Είναι ένα πολύπριζο ακουστικών, ένας υψηλής ευελιξίας ενισχυτής ακουστικών που συνδυάζει πολλούς κόσμους. Μια ηχομηχανή σχεδιασμένη για πραγματικές ανάγκες.

Pro_iCAN_05.118.png


ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
iFI PRO iCAN
ΕΙΔΟΣ: Eνισχυτής ακουστικών, προενισχυτής
ΕΙΣΟΔΟΙ: 3xΓραμμής RCA, 1xΧLR
ΕΞΟΔΟΙ: 2xXLR 3 pin (balanced), 2xJack 6,3 χλστ. (balanced/single-ended), 2xmini jack (μια single ended και μια balanced), 1xΧLR 4 pin (balanced), 1xΖύγος RCA προενισχυμένo, 1xΖεύγος XLR προενισχυμένο, 1xΤροφοδοσία για άλλη συσκευή, 1xΘύρα επέκτασης
ΙΣΧΥΣ ΕΞΟΔΟΥ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ: Tρανζίστορ και Λυχνία 2,5Wrms@32Ω (0,3%THD+N) με το Gain στη θέση 2.
ΛΟΓΟΣ S/N: 108dB (pre)
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxYxB): 213x63,3x192,5 χλστ.
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: 22W stand-by, 50W μέγιστη

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: Audio Soul
ΕΠΑΦΗ: 21 0383 9399

ΤΙΜΗ: 1.950 ΕΥΡΩ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Burson Conductor Audeze Deckard Review »

AMPS ΔΟΚΙΜΕΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...