fbpx
Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013 17:04

Onkyo TX-8050

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΕΝΙΣΧΥΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ONKYO ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ, ΣΤΟ iPHONE, ΣΤΗ ΘΥΡΑ USB ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ ΗΧΟΥ. 

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, κατευθείαν από αυτό το «Network Stereo Receiver» που διαβάζουμε στην πρόσοψη του ενισχυτή. Αυτό δεν είναι συχνό φαινόμενο σε ολοκληρωμένους ενισχυτές, αφού παραπέμπει σε δίκτυα και θύρες Ethernet. Ναι, αυτός ο ολοκληρωμένος ενισχυτής φιλοξενεί στο εσωτερικό του ένα ολόκληρο Network Audio Player.

Αυτό σημαίνει ιντερνετικό ραδιόφωνο, αναγνώριση και αναπαραγωγή μουσικών αρχείων που βρίσκονται σε DLNA συμβατές συσκευές στο οικιακό μας δίκτυο και άλλα σύγχρονα παιχνίδια, όπως τηλεχειρισμός με apps μέσω smartphone και ταμπλετών.

Τα γνωρίζουμε όλα αυτά από τους ενισχυτές AV, εδώ όμως η Onkyo τα ενσωματώνει σε ολοκληρωμένο ενισχυτή για όσους θέλουν δικάναλες στερεοφωνικές ακροάσεις. Παράλληλα, στην πρόσοψη του ΤΧ-8050 υπάρχει θύρα USB για stickάκια και σκληρούς δίσκους (φορμαρισμένους κατά FAT).

Από εκεί υποστηρίζονται μουσικά αρχεία από MP3 μέχρι flac και LPCM. Στα δημοφιλή μη απολεστικά αρχεία flac δοκιμάσαμε επιτυχώς αναπαραγωγή μέχρι επιπέδου 24/96, ενώ ο ενισχυτής αρνήθηκε ευγενικά την αναπαραγωγή στα 192kHz με μήνυμα στην οθόνη του.

Μιας που ξεκινήσαμε με τις διασυνδετικές δυνατότητες του ενισχυτή, να σημειώσουμε και την υποστήριξη των iPod και iPhone μέσω προαιρετικού dock. Στην ίδια θύρα (universal port) μπορεί να συνδεθεί και module για ψηφιακό ραδιόφωνο DAB+, εάν και όταν το δούμε στην ελληνική επικράτεια.

Πάντως, η συσκευή είναι εφοδιασμένη και με ραδιοφωνικό δέκτη FM, αλλά και δυνατότητα δύο ζωνών. 

Από αισθητική άποψη η πρόσοψη της συσκευής έχει τα κλασικά στοιχεία ενός ιαπωνικού ενισχυτή που παραπέμπουν σε ενισχυτή AV. Υπάρχουν ρυθμιστικά bass, treble και balance, ενώ φέρει και υποδοχή ακουστικών (στάνταρντ τζακ), pre-out με έξοδο υπογούφερ, υποδοχή phono για πικάπ καθώς και έξοδο βίντεο για να βλέπουμε τις ενδείξεις επί μεγάλης οθόνης. 

Κάτω από το καπάκι του ενισχυτή βρισκόμαστε μπροστά σε μια τυποποιημένη, αλλά προσεγμένη κατασκευή με πλακέτες, αρκετές καλωδιοταινίες, κυκλώματα video (ο ενισχυτής προσφέρει στοιχειώδη διαχείριση σήματος CVS), κύκλωμα Ethernet και ψηφιακό audio τμήμα. Στο αναλογικό τμήμα audio χρησιμοποιούνται διακριτά υλικά.

Σε μια μεγάλη, κοινή ψύκτρα είναι τοποθετημένα τα τρανζίστορ ισχύος (ένα ζεύγος Toshiba C5198/A194 ανά κανάλι). Οι πυκνωτές εξομάλυνσης της Nichicon έχουν χωρητικότητα 8.200μF ανά κανάλι, ο δε μετασχηματιστής είναι κλασικός. 

 

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ 

Η αφρόκρεμα του στούντιο του περιοδικού, αποτελούμενη από το υπέροχο Sony SACD player XA9000ES και τα κτηνώδη ηχεία ATC SCM70, κλήθηκε να πλαισιώσει την πρόταση της Onkyo κατά τις ακροάσεις.

Η αλήθεια είναι ότι είχαμε έναν προβληματισμό ως προς την ικανότητα οδήγησης των απαιτητικών ATC από τον Onkyo, αλλά αυτός μας διέλυσε με το «καλημέρα» κάθε αμφιβολία. Άλλωστε, η Onkyo είναι γνωστή για την τακτική της να εφοδιάζει τους ενισχυτές της με επαρκή αποθέματα ρεύματος. 

Μια μικρή δυσπιστία προκύπτει εύλογα από τη μελέτη της συσκευής σε σχέση με την τιμή της. Με τόσα τεχνολογικά καλούδια στα οποία έχει δοθεί ιδιαίτερο βάρος (Network Receiver γαρ), μήπως οι παραχωρήσεις σε θέματα ηχητικές ποιότητας είναι αναγκαστικές; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι, λοιπόν, όχι, τηρουμένων βέβαια των αναλογιών.

Η συσκευή προσφέρει αξιοπρεπέστατο ήχο στην κατηγορία της, αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχει σαφής ανταγωνισμός από συσκευές της ίδιας κατηγορίας αμιγώς προσανατολισμένες στην ηχητική ποιότητα. Παρ’ όλα αυτά, η ευκολία για παράδειγμα της σύνδεσης ενός σκληρού δίσκου με όλη την ψηφιακή σας δισκοθήκη (ενδεχομένως και σε υψηλή ανάλυση) είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Οφείλαμε, λοιπόν, να κάνουμε τη σύγκριση. 

Κι έτσι, μιας που είχαμε στα χέρια μας αρχεία flac 24/96 της νορβηγικής 2L και παράλληλα τις ίδιες ηχογραφήσεις στο φτωχό 16/44,1 του CD, το δοκιμάσαμε. Το συμπέρασμα είναι ότι ο Onkyo παίζει καλύτερα τα αρχεία υψηλής ανάλυσης, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό που αυτό να μπορεί να γίνει ξεκάθαρα αντιληπτό με χρήση συνοδών ηχείων της κατηγορίας τιμής του. Τ

ο καλύτερα έγκειται στην αίσθηση της συμπίεσης που προκαλούν τα 16bit του CD, η οποία εξαφανίζεται στην άλλη περίπτωση. 

Γενικότερα, πέραν της άνεσης στην οδήγηση, ο ενισχυτής προσφέρει δεμένο, ατακάτο μπάσο, που προσδίδει ρυθμό και νεύρο στη μουσική. Ψηλά διακρίνουμε μια ελαφρά σκληρότητα, αλλά τη χαλαλίζουμε μπροστά στον πεντακάθαρο ήχο του μεσοϋψηλού μέρους του φάσματος.

Οι χροιές των οργάνων είναι αυστηρά ακριβείς (θαυμάσιο κλασικό πιάνο), ενώ οι ηχογραφήσεις μικρών συνόλων υπογραμμίζονται με συνέπεια στη χωρική τοποθέτηση και καδράρονται όμορφα από μια διάχυτη ησυχία. Ένας τεχνολογικός πειρασμός για προοδευτικούς αλλά και συντηρητικούς εραστές του ήχου. 

 

 

ONKYO TX-8050 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ 

Ονομαστική ισχύς: 2x130W@6Ω, 1kHz, THD 1%, ένα κανάλι οδηγούμενο 

Ευαισθησία εισόδου Line-Phono: 200mV-2,5mV (MM) 

S/N λόγος: 106dB (Line), 80dB (Phono MM) 

Είσοδοι: 2xCoaxial, 2xOptical, 1xPhono, 6xLine, 4xCVS 

Έξοδοι: 2xLine, 1xPre, 1xSub, 1xPre (Zone 2), 1xΗχείων, 1xΑκουστικών, 2xCVS 

Άλλες επαφές: 1xUSB A, 1xEthernet, 1xFM, 1xAM, 1xΓείωση, 1xIR-in, 1xIR-out, 1xRemote control, 1xUniversal Port 

Διαστάσεις (ΠxΥxB): 435x149,5x328 χλστ. 

Βάρος: 8,8 κιλά 

 

ΥΠΕΡ 

- Εξαιρετική ιδέα συσκευής 

- Παίζει αρχεία flac μέσω USB 

- Συνδέεται στο δίκτυο (DLNA) 

- Υποστηρίζει ιντερνετικό ραδιόφωνο vTuner 

- Λίαν αξιόλογη ισχύς για την κατηγορία 

- Αndroid App για τηλεχειρισμό 

 

ΚΑΤΑ 

- Πολλές βαθμίδες, χωρίς θωράκιση, κάτω από ένα σασί 

- Επιρροή των ραδιοσυχνοτήτων του δικτύου 

 

 

ΣΧΟΛΙΟ 

Μια έξυπνη υλοποίηση της Onkyo, που έχει σκοπό να παντρέψει την αμιγή δικάναλη ακρόαση με τα καλούδια της ψηφιακής τεχνολογίας και των υπολογιστών. Το κλασικό αναλογικό τμήμα, πλαισιωμένο από ένα DAC, θύρα δικτυακής επικοινωνίας και θύρα USB για μέγιστη ευκολία χρήσης αρχείων υψηλής ανάλυσης, προσφέρεται σε ιδιαίτερα αξιόλογη τιμή, ώστε να αποτελεί γαργαλιστική πρόταση ακόμα και για τους ακραιφνείς λάτρεις του αναλογικού ήχου. 

 

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: Εισαγωγική Εμπορική Ελλάδος 

ΕΠΑΦΗ: 210.6721.200 

ΤΙΜΗ: 630 ευρώ 

 

Το πλήκτρο Pure Audio απενεργοποιεί τα κυκλώματα video, τα ρυθμιστικά τονικότητας και την οθόνη και μπορεί να ενεργοποιείται ξεχωριστά για κάθε είσοδο. 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Krell S300i Heed Audio Obelisk Si and X-2 »

AMPS ΔΟΚΙΜΕΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...