fbpx
Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2016 17:38

Mark Levinson No585: Review

Αν υπάρχει ένα βαρύ όνομα στην παγκόσμια ιστορία του high end, αυτό δεν είναι άλλο από το «Mark Levinson». Ειδικά στην ελληνική αγορά το όνομα αυτό αποτελούσε πάντα ένα μύθο, ένα απλησίαστο όνειρο, που ελάχιστοι το υλοποίησαν. Θυμάμαι, παιδί ακόμη, στη δεκαετία του ’80, τις βιτρίνες της Lyric στολισμένες με Mark Levinson. Ήταν η εποχή της αθωότητας και των πρωτοπόρων. Τότε δεν είχε εμφανιστεί καμία από τις εταιρίες που κυριαρχούν σήμερα στο high end, αλλά ούτε τολμούσε κανείς να τα βάλει με τον Mark Levinson...

 Τόσα χρόνια μετά και το όνομα αυτό προκαλεί τον ίδιο θαυμασμό στις σκέψεις, στα αφτιά και στα όνειρά μας... Ο κύριος Μark Levinson μπορεί κάποια στιγμή να «πούλησε» το όνομά του στη Harman, στιγμή όμως δεν έπαψε να ασχολείται με τον ήχο, φέρνοντας στην αγορά ονόματα, όπως Cello, Red Rose, Daniel και άλλα. Τελευταία φορά που συνάντησα τον ψηλό, κ. Mark Levinson, ήταν πριν από τέσσερα χρόνια στο Βερολίνο. Βέβαια, άλλο ο άνθρωπος Mark Levinson και άλλο η εταιρία που τρέχει η Harman.

Η Mark Levinson έχει την έδρα της στο Κονέκτικατ των HΠΑ και υπεύθυνος των προϊόντων της είναι ο μηχανικός Todd Eichenbaum, που είχε θητεύσει ως αντιπρόεδρος στην Krell. Τα τελευταία χρόνια η Mark Levinson προσπαθεί να (ξανα)αποκτήσει την παλιά της αίγλη και αυτό το επιχειρεί με προσεκτικά βήματα και με συνεχή εξέλιξη των προϊόντων της. Τον ολοκληρωμένο ενισχυτή No585, που δοκιμάζουμε εδώ, η εταιρία τον είχε παρουσιάσει πολλές φορές στο κοινό πριν τον κυκλοφορήσει επίσημα στην αγορά. Εμείς στο περιοδικό τον έχουμε δει και ακούσει περισσότερες από πέντε φορές. Και αναμένονται κι άλλες...

Βλέπετε, την ώρα που η Mark Levinson αποφάσισε να κυκλοφορήσει νέας γενιάς ενισχυτή, άλλαζε και το τοπίο της αγοράς. Έτσι, εάν βιαζόταν, δε θα είχα καμιά τύχη, αφού οι ενισχυτές, εν έτει 2015 και μετά, θα πρέπει να έχουν ενσωματωμένο μετατροπέα DAC με ικανότητα να παίζει σήματα PCM και DSD. O ενισχυτής μόλις άρχισε να κυκλοφορεί, οι παραγγελίες, καθώς μαθαίνουμε, είναι πολλές και ο υποψήφιους αγοραστής θα πρέπει να περιμένει μέχρι να ετοιμαστεί ο δικός του. Για την Ελλάδα εκκρεμούν περισσότερες από 10 παραγγελίες. Το κομμάτι της δοκιμής έφτασε στα χέρια μας κατευθείαν από τη Harman.

ML 585-2

MEΓΑΛΟ ΝΟΥΜΕΡΟ
Το όνομα Mark Levinson είναι συνυφασμένο με την τεχνολογική, λειτουργική και ηχητική αρτιότητα. Στον ίδιο δρόμο βαδίζει και ο No585, μια βαριά dual mono κατασκευή 34 κιλών με πολλές τεχνολογικές λύσεις στο εσωτερικό της. Πρόκειται για ανεξάρτητη σχεδίαση προενισχυτή και τελικού ενισχυτή κάτω από το ίδιο σασί.

Για να γίνει αυτό εφικτό, οι μηχανικοί ανέπτυξαν ένα θηριώδες και ταυτόχρονα πολυλειτουργικό τροφοδοτικό, βασισμένο σ’ ένα θωρακισμένο τοροειδή μετασχηματιστή 900W με ξεχωριστά δευτερεύοντα τυλίγματα για το δεξί και για το αριστερό κανάλι. Κάθε κανάλι σχηματίζεται από 12 τρανζίστορ ισχύος (JFET υψηλού κέρδους, χαμηλού θορύβου και παραμορφώσεων), έτσι ώστε ο ενισχυτής να ξεπερνά τα 200W ανά κανάλι σε καθαρή Τάξη ΑΒ.

Εκεί πολύ κοντά έχουμε μικρούς πυκνωτές εξομάλυνσης για να έχει ο ενισχυτής επάρκεια ρεύματος όταν του ζητηθεί από τη μουσική. Για την τροφοδοσία του προενισχυτή και του ψηφιακού τμήματος εφαρμόζονται τέσσερις τοπικές σταθεροποιήσεις, δύο ανά κανάλι, για μεγαλύτερη γραμμικότητα και ακλόνητη τροφοδοσία. Το ψηφιακό τμήμα βασίζεται στο DAC τσιπ Sabre της ESS, που φτάνει στα 384kΗz/32bits στο PCM και διπλό (128 ή 5,6ΜΗz) στο DSD και είναι μια πλήρως ισορροπημένη σχεδίαση. Στις USB ασύγχρονες συνδέσεις βοηθάει ο επεξεργαστής C-Media, κάτι σαν το ΧΜΟS του ανταγωνισμού.

Το σύστημα εφαρμόζει τρία ψηφιακά φίλτρα στo PCM για να διαλέξουμε σύμφωνα με τα γούστα μας. Πολύ καλό είναι το Minimum Phase, που είναι κατάλληλο για να κόβεται τις υψηλές συχνότητες ώστε να μην παρεμβαίνει ο θόρυβος. Ακόμα υπάρχουν τέσσερα φίλτρα για σήμα DSD, κάτι που είναι σπάνιο. Ο ενισχυτής είναι εξοπλισμένος επίσης με το σύστημα Clary-Fi της Harman, όπου βελτιώνει τα χαμηλής ανάλυσης σήματα, όπως είναι το MP3. Ανάλογες τεχνολογίες έχει αναπτύξει η Sony με το DSEE, όμως αυτό δεν έχει καμιά σχέση με το high end. Για τη ρύθμιση της στάθμης υπάρχει ladder R-2R, μια σκάλα αντιστάσεων σειράς, όλες με την ίδια τιμή αντίστασης που σχηματίζουν τις πλευρές μιας «σκάλας», καθώς και μία επιπλέον αντίσταση σε σειρά με τιμή 2R.

Με αυτόν τον τρόπο η εξασθένηση του σήματος γίνεται με την ελάχιστη δυνατή αλλοίωση. Κάθε βήμα (σκαλί) είναι 0,1dB, κάτι που αναγράφεται στην πανέμορφη οθόνη με τις κόκκινες LED ενδείξεις. Γενικά, η κατασκευή του ενισχυτή είναι υψηλού επιπέδου με προσεκτικά επιλεγμένα υλικά ώστε να έχουν σταθερή συμπεριφορά ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία ή τη συχνότητα. Η συσκευή έρχεται με τηλεχειριστήριο και ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει με ακρίβεια ευαισθησία εισόδων, να ονοματίσει τις εισόδους και να ενεργοποιήσει τα 80Hz ως συχνότητα αποκοπής, εάν χρησιμοποιείται ενεργό subwoofer.

Με άλλα λόγια, ο No585 μπορεί να «διαπλαστεί» ώστε να ταιριάξει εύκολα με το σύστημά μας. Από πλευράς εισόδων, έχουμε δύο ζεύγη ακροδεκτών τύπου hurricane για να πιάνουν γερά το καλώδιο ή την μπανάνα. Υπάρχει ψηφιακή είσοδος AES/EBU, κάτι που το παρέχει η τοπολογία του Sabre, έχουμε έξοδο προενισχυτή, θύρα USB για DAC και ένα πλήθος υποδοχών επικοινωνίας και τηλεχειρισμού.

Aν και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, ο ενισχυτής θα μπορεί στο μέλλον να αναβαθμιστεί σε κάρτα phono stage ΜΜ και MC, ενώ, εάν την έχει από τη μάνα του, θα αναφέρεται ως No585P.

ML 585-3

ΨΗΦΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ
Όπως ήταν επόμενο, δοκιμάσαμε τον ενισχυτή ψηφιακά και αναλογικά, ώστε να αποκωδικοποιήσουμε τη συμπεριφορά του και στους δύο αυτούς κόσμους. Ο Νο585 είναι ένα πραγματικό κέντρο υποδοχής σημάτων. Ξεκινώντας από τις αναλογικές του εισόδους, συνδέσαμε εκεί έναν ακριβό μετατροπέα DAC, ώστε να τον συγκρίνουμε με το ενσωματωμένο ψηφιακό στάδιο.

Το έμπειρο αφτί αμέσως συνέλαβε τη λαμπρή υπόσταση του No585, ο οποίος δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τα μοναδιαία DAC, ακόμα και από τα πολύ ακριβά. Απλώς, ο ενισχυτής «δεν υπάρχει», με όλη τη σημασία της φράσης, κάτι που είναι δύσκολο να περιγραφεί... Δεν έχει τίποτε που να ξεχωρίζει ή να μαρτυρά την παρουσία του... Αυτό σημαίνει κορυφαία τονική ισορροπία και 100% ουδετερότητα.

Δεν μπορείς να συλλάβεις καμιά τάση στις υψηλές και καμιά γύμνια, όλα ήταν σωστά και ουδέτερα. Όχι, το «ουδέτερο» δεν έχει καμιά σχέση με το βαρετό, τέτοιος είναι ο χαρακτήρας του Mark: ήσυχος, λεπτομερής και διάφανος. Αυτόν το χαρακτήρα σίγουρα ο ακροατής θα τον εκτιμήσει μελλοντικά, όταν θα ζήσει με τον ενισχυτή. Με άλλα λόγια, ο μετατροπέας του No585 είναι πολύ υψηλής ποιότητας και δεν έχει καμία διαφορά λιγότερη από τις γνωστές εξωτικές σχεδιάσεις. Είναι σταθερός, δε μεταλλάσσεται ανάλογα με το ηχείο και δεν παρεξηγεί...

Η πρώτη δοκιμασία για την ποιότητα του προενισχυτή στέφθηκε με επιτυχία. Λέτε να τελειώνει εδώ η συσκευή και το τελικό στάδιο να είναι απλώς καλό; Το ίδιο πιστέψαμε και εμείς. Το αντίθετο: το τελικό στάδιο ήταν ακόμα πιο συναρπαστικό, ακόμα πιο ουσιώδες. Μας θύμισε κορυφαίους τελικούς από κατασκευαστές που κοστολογούν τα προϊόντα τους «ένα χέρι και μισό». Αυστηρός, σταθερός, ωμός και συγκροτημένος στην αποστολή του. Ο ήχος του δεν έχει διακοσμητικά στοιχεία, δεν έχει τεχνουργήματα για να πείσει ευαίσθητα αφτιά και αφτιά τύπου mr Spoke.

Εδώ ο ήχος είναι ατόφιος και σαφής, με άφθονη ευκρίνεια και πλήθος λεπτομερειών παγκόσμιας κλάσης. Είναι, δίχως άλλο, από τους καλύτερους ολοκληρωμένους Τάξης ΑΒ της αγοράς, που επικεντρώνεται στην ενίσχυση του σήματος όσο το δυνατόν χωρίς απώλειες. Μία κορυφαία ηχομηχανή, που θα τη χαιρόσαστε για χρόνια…

ΥΠΕΡ
Όνομα και κατασκευή
Μεταπωλητική αξία
Ήχος και συνέπεια

ΚΑΤΑ
Θα θέλαμε περισσότερες εισόδους
Δεν υπάρχει ενισχυτής ακουστικών

ΣΧΟΛΙΟ
Η Mark Levinson επέστρεψε και μαζί της ένας ήχος που μας είχε λείψει για χρόνια. Ο No585 είναι ένας κορυφαίος ολοκληρωμένος ενισχυτής, που δεν έχει να φοβηθεί ανταγωνισμό και σφετεριστές του θρόνου...

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Mark Levinson No585

EIΔΟΣ: Ολοκληρωμένος ενισχυτής
ΙΣΧΥΣ: 2x200W στα 8Ω
METATΡΟΠΕΑΣ DAC: 192kΗz/32bits PCM και 128DSD
EIΣΟΔΟΙ: 3xΓραμμής RCA, 1xΓραμμής XLR, 2xΟπτικές, 1xUSB DAC, 2xΟμοαξονικές, 1xAES/EBU, 1xΕthernet, 1xUSB, 1xIR, 1xRS-232, 1xTrigger
EΞΟΔΟΙ: 1xΖεύγος ακροδεκτών ηχείων, 1xStereo pre-out, 1xTrigger AΠΟΚΡΙΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ: 20Ηz-100kHz ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxYxB): 434x193x506χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 34κ.

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: Εtyt

ΕΠΑΦΗ. 210.6741.363

ΤΙΜΗ: €14.000

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « McIntosh MA5200 Mastersound Compact 845: Review »

AMPS ΔΟΚΙΜΕΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...