Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2013 09:45

Cayin Venus VP-100i - CD 100i

ΜΙΑ ΠΡΟΣΙΤΗ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΡΟΤΑΣΗ, ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΗΧΟ, ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΥΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΑΠΑΡΑΤΗΡΗΤΟΙ. ΕΙΔΙΚΑ, ΑΝ ΤΟ «ΠΑΚΕΤΟ» ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΛΑΜΠΑΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΕΝΙΣΧΥΤΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΛΑΜΠΑΤΟ CD PLAYER!

Ένας από τους πρωτοπόρους της κινεζικής εισβολής στο χώρο της υψηλής πιστότητας υπήρξε αναμφίβολα η Spark. Η Zhuhai Spark ήταν μια τεράστια εταιρεία που ιδρύθηκε το 1993 και ασχολιόταν αποκλειστικά με hi-fi προϊόντα και εξαρτήματα για χρήση ήχου. Προς τα τέλη της δεκαετίας του ’90 η Spark μετονομάστηκε σε «Cayin», επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, όπως δορυφορικά συστήματα και εξαρτήματα για την αεροδιαστημική βιομηχανία.

Η μοναδικότητα της Cayin βρίσκεται στο γεγονός ότι ο σχεδιασμός και η κατασκευή των συσκευών της αποτελεί μια αποκλειστικά δική της υπόθεση από την αρχή μέχρι το τέλος, χωρίς τη γνωστή τάση των Κινέζων για «αντιγραφές».

Αντίθετα, η Cayin προσφέρει σε πολλές άλλες εταιρείες δικά της προϊόντα, ειδικά μετασχηματιστές εξόδου, για την ποιότητα των οποίων φημίζεται. Η νέα σειρά Venus αποτελεί, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Cayin, ό,τι καλύτερο έχει ποτέ κατασκευάσει και προσφέρει η εταιρεία μέχρι σήμερα, σε επίπεδο τόσο υλικών και ποιότητας κατασκευής όσο και σχεδίασης, γεγονός που εκ των πραγμάτων δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε.

Κάτι από την ομορφιά της Αφροδίτης!
Τόσο ο ολοκληρωμένος ενισχυτής VP-100i όσο και το CD player CD 100i είναι δύο πανέμορφες συσκευές. Ειδικά ο ενισχυτής αποτελεί ένα επίτευγμα μηχανολογικής σχεδιαστικής αρχιτεκτονικής οπτικά αλλά και εργονομικά. Συμμαζεμένος σε διαστάσεις, ο VP-100i είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου κατασκευασμένος από λευκό αλουμίνιο εξαιρετικής ποιότητας, ενώ το βάρος του είναι εξωπραγματικό σε σχέση με το μέγεθός του. Οι τρεις τεράστιοι μετασχηματιστές βρίσκονται σε σειρά τοποθετημένοι στο πίσω μέρος της συσκευής, με αυτούς της εξόδου δεξιά και αριστερά και τον τροφοδοσίας στη μέση.

Οι μετασχηματιστές εξόδου διαθέτουν δύο ξεχωριστά τυλίγματα, καθώς καλύπτουν ηχεία με αντίσταση τόσο 8Ω όσο και 4Ω. Οι δύο λυχνίες εξόδου ανά κανάλι είναι οι καταξιωμένες πλέον KT88 Sovtek, ενώ τα πρώτα στάδια καθώς και την προενίσχυση καλύπτουν τρεις 6SN7 και δύο διπλοτρίοδοι 6SL7 επίσης της Sovtek. Όλες οι λυχνίες βρίσκονται προστατευμένες πίσω από μια γυάλινη «βιτρίνα». Οι ΚΤ88 μπορούν να συνδεθούν τόσο σε λειτουργία ultra-linear όσο και σε τριόδου μέσω ενός κουμπιού που βρίσκεται στην πρόσοψη του ενισχυτή.

Το bias μπορεί να ρυθμιστεί πολύ απλά από τα τριμεράκια που βρίσκονται τοποθετημένα αριστερά και δεξιά των λυχνιών εξόδου κάθε καναλιού. Το μεγαλύτερο μέρος του κυκλώματος υλοποιείται με καλωδιώσεις σε εξαιρετική τάξη, ενώ τα ηλεκτρονικά υλικά είναι άριστης ποιότητας. Μικρές πλακέτες υπάρχουν στις εισόδους του ενισχυτή (βύσματα και ρελέδες), ενώ στο κύκλωμα επιλογής του τρόπου λειτουργίας ρελέδες και αντιστάσεις. Στη διαδρομή του σήματος συναντάμε άριστους πυκνωτές επιμεταλλωμένου πολυεστέρα και τεφλόν (Real Cap).

Το τροφοδοτικό υλοποιείται με δύο μεγάλους ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές υψηλής ποιότητας της Nichicon, οι οποίοι συνοδεύονται από δύο πυκνωτές πολυπροπυλενίου της Swellong 47μF 630V για ταχύτερη ανταπόκριση στα μεταβατικά καθώς και τσοκ. Το ποτενσιόμετρο είναι το γνωστό τηλεχειριζόμενο μπλε της Alps.
Το CD player ακολουθεί την αισθητική αρχιτεκτονική του ολοκληρωμένου σε πιο «ήπιους» τόνους, διατηρώντας πάντα το υψηλής ποιότητας επίπεδο υλικών και κατασκευής. Η πρόσοψη είναι κατασκευασμένη από λευκό αλουμίνιο πάχους 9 χλστ. Η οθόνη ψηφιακών ενδείξεων είναι αρκετά μεγάλη, με ευανάγνωστα μπλε γραφικά, ενώ το σασί είναι από βαριά λαμαρίνα σε χρώμα μαύρο.

Ο μηχανισμός ανάγνωσης ανήκει στη Sony, είναι αθόρυβος και η λειτουργία του εμπνέει σταθερότητα και σιγουριά στην πολύχρονη χρήση. Στο εσωτερικό επικρατεί τάξη, με ελάχιστες καλωδιώσεις και βαριά τροφοδοσία με διπλή σταθεροποίηση, η οποία περιλαμβάνει θωρακισμένο στρογγυλό μετασχηματιστή μεγάλου μεγέθους. Στο τμήμα του DAC συναντάμε δύο λυχνίες 6922EH της Electro Harmonix. Και εδώ, όπως και στον ενισχυτή, τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα είναι άριστης ποιότητας, με πυκνωτές επιμεταλλωμένου πολυεστέρα και τεφλόν. Σε γενικές γραμμές, και οι δύο συσκευές της Cayin αποτελούν υπόδειγμα όσον αφορά την ποιότητα υλικών και σχεδίασης.

Οικογενειακή υπόθεση;
Οπτικά και οι δύο συσκευές δείχνουν να φτιάχτηκαν η μία για την άλλη, αν και ο ολοκληρωμένος δεν κρύβει μια φανερή τάση επιβολής τόσο στην παρουσία όσο και στον ήχο. «Σφραγίζει», με λίγα λόγια, την υπόθεση. Ο ενισχυτής χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να φτάσει στο maximum της απόδοσης, καθώς τόσο περίπου χρειάζονται οι λυχνίες και οι μετασχηματιστές εξόδου για να αποδώσουν τα μέγιστα.

Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι ποτέ δεν έχουμε συναντήσει ξανά λαμπάτο ενισχυτή με τόσο φανερή διαφορά στον ήχο μεταξύ ultra-linear και τριοδικής λειτουργίας. Ως τρίοδος ο VP-100i δεν ανεβαίνει ένα «κλικ» σε απόδοση, όπως συμβαίνει συνήθως, αλλά μεταμορφώνεται κυριολεκτικά σε άλλο μηχάνημα. Δε συνίσταται, επομένως, σε καμία περίπτωση η ultra-linear λειτουργία, καθώς και η διαφορά της εντάσεως μεταξύ των δύο καταστάσεων είναι πραγματικά αμελητέα.

Ως τρίοδος αυτός ο ολοκληρωμένος της Cayin αποτελεί το κλασικό υπόδειγμα σωστής λαμπάτης υλοποίησης, με όλα τα υπέρ αλλά και τα λίγα κατά. Μουσικότατος πάνω απ’ όλα, με ικανότατα επίπεδα ανάλυσης σε όλο το φάσμα, αρκετά σωστός τονικά και με θαυμάσια, ζεστή και γεμάτη μεσαία περιοχή, κλέβει από την πρώτη στιγμή τις εντυπώσεις.

Αρκετά ταχύς για ενισχυτής λυχνίας, διαφοροποιείται σε αυτό το σημείο από τους περισσότερους της κατηγορίας του, και αυτό το διαπιστώνει κανείς μόνο σε απαιτητικές εγγραφές με πλούσιο περιεχόμενο δύσκολων οργάνων, όπως είναι τα χάλκινα πνευστά, τα οποία διαγράφονται απτά και με σώμα, χωρίς ποτέ να ενοχλούν. Δεν υπάρχουν θολώματα, αλλά ούτε και απώλεια στη σταθερότητα της εικόνας, που διατηρείται σε όλες τις περιπτώσεις θαυμάσια. Οι υψηλές συχνότητές του είναι διάφανες, «σπινθηροβόλες» και πραγματικά πεντακάθαρες.

Σε αυτό το σημείο ο ενισχυτής δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τους καλούς ενισχυτές στερεάς κατάστασης, έναντι των οποίων σαφώς υπερέχει στην παρουσία και στη μουσικότητα της μεσαίας περιοχής. Και φτάνουμε στην αχίλλειο πτέρνα, το σημείο Χ σχεδόν όλων των λαμπάτων, που δεν είναι άλλο από την περιοχή των χαμηλών. Ο VP-100i διαθέτει θαυμάσια έκταση, δεν μπορεί όμως να κρύψει κάποιες τάσεις χαλαρότητας και απώλειας ελέγχου. Χρειάζεται, λοιπόν, κάποια προσοχή στην επιλογή του ηχείου με το κατάλληλο Q για να τον συνοδεύσει.


Το CD player, από την πλευρά του, αποτελεί μια «τυπική» για την κατηγορία περίπτωση ψηφιακής συσκευής ανάγνωσης με λυχνίες, καθώς και αυτό δεν μπορεί να κρύψει κάποια μικρά προβλήματα χαμηλά, τα οποία όμως παρουσιάζονται με έναν «έντεχνο» τρόπο, σαν να προσπαθούν να καλύψουν τις μικρές αδυναμίες του ολοκληρωμένου στο αντίστοιχο σημείο. Τα μπάσα, δηλαδή, του CD 100i διαθέτουν απόσβεση ελαφρώς ταχύτερη του κανονικού, και όχι και τόσο μεγάλη έκταση. Έτσι, οι δύο συσκευές «κουρδίζονται» κατά κάποιον τρόπο ιδανικά και συνάδουν, μειώνοντας το όποιο πρόβλημα σε αμελητέα επίπεδα.

Και πάλι η περιοχή των μεσαίων κλέβει τις εντυπώσεις με τη μουσικότητά της και την ποιότητα των χροιών της, ενώ τα πρίμα είναι εκτεταμένα, διάφανα και πολύ αναλυτικά. Δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο ψεγάδι όταν αυτά τα δύο μηχανήματα συνεργάζονται μεταξύ τους, καθώς το ένα, όπως προαναφέραμε, συμπληρώνει το άλλο. Έτσι, καταλήγουμε στην παρουσία ενός συνόλου που κινείται στην ανώτερη κλίμακα του hi-fi και μόλις ένα σκαλί κάτω από τα όρια του hi-end.

Αυτό το γεγονός από μόνο του θεωρούμε ότι τα λέει όλα, σε συνάρτηση πάντα με την κατηγορία τιμής στην οποία κινούνται και αυτές οι δύο συσκευές της Cayin με το άψογο επίπεδο κατασκευής και σχεδίασης.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Cayin Venus VP-100i
ΙΣΧΥΣ ΕΞΟΔΟΥ: 2x24W 8Ω, Triode, 2x50W 8Ω, Ultralinear
ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ: 10Hz-45kHz (-1,5dB)
ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗ: 1% (1kHz)
ΛΟΓΟΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΘΟΡΥΒΟ: 91dB
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΙΣΟΔΟΥ: 100 KΩ (RCA)
ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ: 400mV, 600mV (pre-in)
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΞΟΔΟΥ: 4Ω, 8Ω
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: Maximum 270W
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΥxΒ): 44x38,8x20,7 εκ.
ΒΑΡΟΣ: 30,5 κιλά

CD player Cayin Venus CD 100i
ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ: 20Hz-20kHz +/-0,5dB
ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΘΟΡΥΒΟΣ: -70dB
ΛΟΓΟΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΘΟΡΥΒΟ: 92 dB
ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΞΟΔΟΥ: 2V+/-3dB
ΣΗΜΑ ΕΞΟΔΟΥ: 2V
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: 30W
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΥxΒ): 44x35x10 εκ.
ΒΑΡΟΣ: 12 κιλά

+ΥΠΕΡ
- Εξαιρετικό επίπεδο σχεδίασης και κατασκευής
- Μουσικότητα, με θαυμάσια μεσαία περιοχή και διάφανα, ταχύτατα, κρυστάλλινης υφής πρίμα
- Άψογη συνεργεία μεταξύ τους

-ΚΑΤΑ
- Ελαφριά τάση απώλειας ελέγχου χαμηλά για τον ενισχυτή
- Ταχύτερη του κανονικού απόσβεση στην ίδια περιοχή για το CD player

ΣΧΟΛΙΟ: Δύο αξιοπρεπέστατες για την κατηγορία συσκευές, οι οποίες σαν ζευγάρι αποτελούν παράδειγμα ηχητικής συνεργασίας.

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ:Home Enetertainment Center
ΕΠΑΦΗ: 210.9354.500

http://www.ultimateaudio.gr/site/

ΤΙΜΗ: 2.650 ευρώ VP-100i
1.500 ευρώ CD 100i
Και τα δύο μαζί 3.300 ευρώ (πληρωτέα)

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Lamm Industries L2 Reference and M1.2 Reference Jeff Rowland Capri S2 & Model 125 »

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

 

 

MEMBERS OF...