fbpx
Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2018 14:03

Norma HS-DA1 Pre Review

 

Πλήρης πακέτο

Η Ιταλική Norma Audio από την Κρεμόνα, δεν είναι πολύ γνωστή στους audiophile κύκλους.

Αυτό μας κάνει μεγάλη εντύπωση, καθώς είναι μια esoteric εταιρεία που κατασκευάζει εκπληκτικά μηχανήματα.

Το DA1 είναι αρθρωτής σχεδίασης και αρχιτεκτονικής. Μπορεί να παραγγελθεί ως συμβατικό DAC με fixed αναλογική έξοδο για να συνδυαστεί με προενισχυτή, ως DAC με τη δική του προενίσχυση και ρυθμιζόμενη έξοδο και ως το «πλήρες πακέτο» (που δοκιμάζουμε εδώ) που προσθέτει στο μηχάνημα αναλογικές εισόδους αλλά και διπλές εξόδους ακουστικών τάξης Α. Σχεδιαστικά το HS-DA1 Pre είναι αρκετά ιδιόρρυθμο, καθώς παρότι αρκετά ογκώδες, η μεγάλη του διάσταση είναι το βάθος και όχι το πλάτος.

Στην παχιά αλουμινένια του πρόσοψη δεσπόζει μια τεράστια οθόνη ενδείξεων και τέσσερα μεταλλικά πιεστικά πλήκτρα που ρυθμίζουν τη στάθμη, επιλέγουν είσοδο και καλούν τα μενού της συσκευής. Από τα μενού ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει σχεδόν τα πάντα, από το κέρδος του ενισχυτή ακουστικών ή του προενισχυή γραμμής και το επίπεδο oversampling, το ρολόι (τοπικό ή της πηγής), έως το ψηφιακό φίλτρο.

Εσωτερικά η ιταλική συσκευή είναι εξίσου ασυνήθιστη με τη σχεδίαση της. Αντί να χρησιμοποιηθεί ένα από τα σύγχρονα DAC, οι σχεδιαστές έχουν καταφύγει στο PCM1704 της Burr-Brown, ένα multibit DAC με ανάλυση 24bit που σταμάτησε να παράγεται εδώ και αρκετά χρόνια. Ωστόσο ο σχεδιαστής υπεύθυνος για τη δημιουργία του HS-DA1 Pre θεωρεί ότι το PCM1704 είναι το καλύτερο DAC που κατασκευάστηκε ποτέ, ειδικά εάν υποστηριχτεί σωστά όπως στη συγκεκριμένη συσκευή. Χρησιμοποιούνται λοιπόν δύο PCM1704, ένα ανά κανάλι σε ισορροπημένη τοπολογία, ενώ για να διατηρηθεί το jitter σε πολύ χαμηλά επίπεδα, το DAC χρονίζεται από δύο ταλαντωτές υψηλής ακριβείας, ένα για τα σήματα 44,1kHz και ένας για τα 48ΚHz και τα πολλαπλάσια τους.

Επιπλέον το DAC υποστηρίζεται από εξωτερικό ψηφιακό φίλτρο 8x, ενώ τα αναλογικά στάδια υλοποιούνται με διακριτά εξαρτήματα και λειτουργούν σε τάξη Α, διαθέτοντας συχνοτικό εύρος που φτάνει έως τα 2MHz.

Κατασκευαστικά το Norma Audio είναι πραγματικό αριστούργημα, με το κάτω του τμήμα να καταλαμβάνεται από τη βασική πλακέτα του DAC και τον τοροειδή μετασχηματιστή και τις δύο έξτρα κάρτες προενίσχυσης και ενίσχυσης ακουστικών, να προστίθενται πάνω από αυτήν ως δύο έξτρα «όροφοι». Επιπλέον τα αναλογικά στάδια είναι τοποθετημένα σε σφραγισμένα modules, δύο για το τμήμα προενισχυτή και δύο για τον ενισχυτή ακουστικών. Όσο για τον ήχο του ιταλικού θαύματος, αυτός είναι αντίστοιχου επιπέδου με τη σχεδίαση και την κατασκευή του.

Μόνον με τον λαμπάτο Quad PA-One βιώσαμε τέτοια ανυπέρβλητη αναπαραγωγή από τα ακουστικά μας, και ο Norma Audio φτάνει σε απόσταση αναπνοής από το Quad. Είναι τόσο τρισδιάστατη η απεικόνιση του χώρου, που μας δίνει την εντύπωση ότι ξεπερνά τα όρια των ακουστικών μας, ενώ η ζεστασιά και η ρευστότητα των ηχοχρωμάτων και η μαγεία που αποπνέουν μας έκανε να διπλοτσεκάρουμε εάν στην καρδιά του DAC δεν πυρώνουν λάμπες και όχι τρανζίστορ.

Μπορεί να είναι πανάκριβος, ωστόσο ο HS-DA1 Pre στοχεύει στην απόλυτη απόδοση και το επιτυγχάνει.

Norma HS-DA1 Pre
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΕΙΔΟΣ: DAC, ενισχυτής ακουστικών, προενισχυτής
ΕΙΣΟΔΟΙ: 1xUSB, 2xCoaxial, 1xOptical, 2xRCA stereo (2xLine)
ΕΞΟΔΟΙ: 2xmini-jack 6,35mm (ακουστικών),
1xRCA stereo (line), 1xRCA stereo (pre), 2xXLR (pre)
ΙΣΧΥΣ ΕΞΟΔΟΥ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ: 180mW@300Ω, 1W@32Ω
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ: PCM@24bit/192KHz
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 126x215x350 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 5 κιλά


ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: SOLID FOUNDATION
ΕΠΑΦΗ: 210 9568738
ΤΙΜΗ: 4300 ευρώ


ΥΠΕΡ
Αρθρωτή αρχιτεκτονική
Ο απόλυτος τρανζιστοράτος ενισχυτής ακουστικών
Πλήρης προενισχυτής γραμμής

ΚΑΤΑ
Δεν παίζει DSD ή PCM πάνω από 24bit/192ΚHz

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « iFi micro iDSD BL Review FiiO BTR3 Bluetooth Review »

AMPS ΔΟΚΙΜΕΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...