fbpx
Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2016 02:32

Jeff Rowland Capri S2 & Model 125

Την εισαγωγή στον ονειρόκοσμο της Jeff Rowland κάνει αυτό το πολύ ξεχωριστό ενισχυτικό ζευγάρι, δίχως ουσιαστικές εκπτώσεις στην ποιότητα κατασκευής και τον ήχο.

 

Η αμερικανική εταιρία παρουσίασε πέρυσι τον Model 125 ως αντικαταστάστη του εισαγωγικού τελικού ενισχυτή Model 102 (2x100W), στο ίδιο μικρών διαστάσεων σασί και με ελαφρά μεγαλύτερη ισχύ, που φθάνει τα 125W. Ο νέος ενισχυτής στηρίζεται στο τελευταίας γενιάς κυκλώματα ICE Power της B&O και, επιπλέον, παρέχει δυνατότητα γεφυρωμένης λειτουργίας, κάτι που εκτοξεύει την αποδιδόμενη ισχύ στα 500W και επιφέρει αλλαγές στη διάταξη των βυσμάτων της πλάτης. Ο Model 125 αποτελεί ιδεώδες ταίρι για τον προενισχυτή Capri S2, άλλωστε μοιάζουν σα δυό σταγόνες νερό καθώς διαθέτουν το ίδιο μέγεθος και την ίδια πρόσοψη.

Τα πιο μεγάλα Jeff Rowland, όπως ο ολοκληρωμένος Continuum S2 που δοκιμάσαμε πρόσφατα, έχουν πιο παχιές προσόψεις που είναι καμπυλωμένες στο οριζόντιο επίπεδο. Διαφορές υπάρχουν φυσικά και σε επίπεδο υλικών ενώ από την τεχνολογία της εταιρίας το μόνο που φαίνεται να απουσιάζει στον Model 125 είναι η τεχνική PFC στο τροφοδοτικό, που διορθώνει το συντελεστή ισχύος (power factor correction).

Ο Jeff Rowland χρησιμοποιεί σε όλη την τρέχουσα γκάμα του εξελιγμένα διακοπτικά τροφοδοτικά και, για τα στάδια ισχύος, ξεκινάει με ICE Power (M125), συνεχίζει με Pascal (Μ525, Continuum), μετά πηγαίνει στην ΑΒ χωρίς ολική ανάδραση (Μ625, Μ725) και, τέλος, ολοκληρώνει με τα NCore (M825, M925). Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει στάνταρτ συνταγή στη φιλοσοφία της εταιρίας για τα στάδια ισχύος, παρόλα αυτά η ηχητική τους φυσιογνωμία διακρίνεται έντονα από μια κοινή εταιρική ταυτότητα, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τους προενισχυτές της.

Μπορεί λοιπόν ο ανταγωνισμός στην κατηγορία του Model 125 να είναι πολύ έντονος, όμως κανείς παίρνει μια ελιτίστικη ηχητική ταυτότητα που λίγη σχέση έχει με τις συνήθεις προτάσεις της κατηγορίας. Κατά τη γνώμη μου, ο βασικός αντίπαλος του σετ που δοκιμάζουμε - τουλάχιστον για όποιον ενδιαφέρεται να μπει στο “κλαμπ” της JRDG - είναι ο ολοκληρωμένος της εταιρίας, καθώς εμπεριέχει τον ίδιο προενισχυτή αλλά έχει πολύ ισχυρότερα τελικά στάδια, εξοπλισμένα με PFC, κοστίζοντας περίπου 30% περισσότερα.

ΓΛΥΠΤΟΣ…ΠΑΓΟΣ
Αν κρίνουμε βέβαια το σετ της δοκιμής με βάση την αποδιδόμενη ισχύ και το μέγεθος/βάρος των δύο σασί, τότε ασφαλώς υπολείπεται σημαντικά του μέσου όρου της κατηγορίας του. Μπορώ να σκεφτώ αρκετούς ολοκληρωμένους μέχρι τα έξι χιλιάρικα και πολλά σετ προ/τελικών που να υπερτερούν κατά κράτος του M125/Capri S2 σε αυτούς τους τομείς, θα δυσκολευτώ πολύ όμως να εντοπίσω ανάμεσα σε αυτές τις προτάσεις συσκευές με τέτοιας ποιότητας σασί, με τόσο κατασταλαγμένα (βλέπε απλά) ισορροπημένα κυκλώματα, με τόσο καθαρά layout εντός των σασί και με ασυνήθιστες “πολυτέλειες” όπως το ρυθμιστικό στάθμης βάσει οπτικής κωδικοποίησης. Ο Αμερικανός κατασκευαστής έχει πάθος με την “άνευ όρων” καθαρότητα και την έλλειψη “ηλεκτρονικής υπογραφής” και πετυχαίνει τους στόχους του όχι απλά μέσω της εργαστηριακής αρτιότητας ή των καλών υλικών (αυτά δεν αρκούν), αλλά εξασφαλίζοντας μια αδιάκοπη ροή ενέργειας από τα τροφοδοτικά προς τις προενισχυτικές εξόδους ή τις μπόρνες της Cardas.

Αποθήκευση μηχανικής ενέργειας, αργές αποκρίσεις του τροφοδοτικού στις μεταβατικές, πολύπλοκα κυκλώματα εκτός ισορροπίας και λοιπά δεινά είναι άγνωστες λέξεις στον κόσμο των Jeff Rowland, όχι μόνο σήμερα που η εταιρία έχει αγκαλιάσει τη διακοπτική λογική αλλά και τις περασμένες δεκαετίες, με τις γραμμικές της υλοποιήσεις.
Αυτό που προσφέρουν λοιπόν τα δύο αυτά “κουκλίστικα” σασί με τις μοναδικές προσόψεις, πέρα από τα 125W/8Ω, τις πέντε εισόδους γραμμής και την XLR διασύνδεση ανάμεσά τους, είναι μια διαχρονική άποψη επί της αναπαραγωγής που στοχεύει στην τελειότητα, προσεγγίζοντάς την με όρους απόλυτης ουδετερότητας, έλλειψης κοινών λαθών κι ενός απέριττου χαρακτήρα που δεν έχει όμοιο του στην αγορά, τουλάχιστον στον κόσμο της solid state ενίσχυσης.

Και τα δύο μηχανήματα περιλαμβάνουν μετασχηματιστές σύζευξης στο δρόμο του σήματος (μια εξωτική επιλογή ακόμη και για λαμπάτους), δέχονται μια μεγάλη γκάμα τάσεων δικτύου χάρη στα SMPS και διαθέτουν πλήρη σταθεροποίηση των τάσεων λειτουργίας, για μεγαλύτερη ησυχία και πιο σταθερή ηχητική ποιότητα. Εργονομικά δεν υπάρχουν ουσιαστικές ελλείψεις, αν εξαιρέσει κανείς τον τελικό που φέρει μόνο εισόδους XLR, οπότε θα χρειαστεί ο σχετικός προσαρμογέας προκειμένου να ταιριαστεί με single-ended προενισχυτή. Υπάρχει μια είσοδος Theater bypass στον Capri S2 που μπορεί να μετατραπεί σε κανονική είσοδο γραμμής (ρυθμιζόμενη) ενώ το μηχάνημα δέχεται προαιρετικά κάρτες για DAC ή phono stage (δεν μπορεί ταυτόχρονα και τα δύο) και στην πρώτη περίπτωση μια από τις RCA εισόδους μετατρέπεται σε ψηφιακή ομοαξονική.

ΕΙΣΑΙ ΤΟ ΤΑΙΡΙ ΜΟΥ
Το σετ διατηρεί τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά του ολοκληρωμένου ενισχυτή της εταιρίας και είναι πλήρως αναγνωρίσιμο ως Jeff Rowland. Θα απολαύσετε σπουδαία ησυχία ανάμεσα στις νότες, εξαιρετική καθαρότητα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και απόλυτο έλεγχο επί των σημάτων χαμηλής στάθμης, τα οποία περιγράφονται πειστικά ως αρμονικό περιεχόμενο και χρονισμό, χωρίς να διακρίνονται από κάποιου είδους ηλεκτρική χροιά ή χρονική μανιέρα (π.χ. βιασύνη στην ατάκα ή απότομος χαρακτήρας στα σβησίματα).

Το “φόντο” των Jeff δεν είναι σκοτεινό ή λαμπρό αλλά σχεδόν τελείως ουδέτερο, ενώ ίσως αυτή η ενσάρκωση με τα ICE να είναι μια ιδέα πιο φωτεινή και λεπτή δίπλα σ'ε κείνη με τα Pascal. Φυσικά, η ισχύς είναι πολύ χαμηλότερη και μάλλον δεν είναι ιδέα μου ότι ο Μ125 ακούγεται λίγο πιο ανάλαφρος και ταχύς παρέα με τον Capri δίπλα στον Contimuum, με τον τελευταίο να έχει το πάνω χέρι στα σώματα και τα τρισδιάστατα είδωλα αλλά και να διακρίνεται από μια ευπρόσδεκτη στρογγυλάδα δίπλα στον λίγο πιο αιχμηρό Μ125. Όλα αυτά είναι βέβαια μικροδιαφοροποιήσεις επί της εταιρικής ταυτότητας, ασήμαντες ίσως για κάποιους, τις οποίες θα ανιχνεύσουν πιο εύκολα οι έμπειροι ακροατές.

Ο Αμερικανός σχεδιαστής έχει καταφέρει, φαίνεται, να αντλήσει τον πιο καλό εαυτό από τα διακοπτικά module που χρησιμοποιεί, πετυχαίνοντας μια πολύ γραμμική απόδοση ανεξαρτήτως προέλευσης του κάθε module. Η σαφήνεια και η άνεση με την οποία αποδίδονται τα άκρα του φάσματος, η ηρεμία της μεσαίας περιοχής και η σταθερότητα της ροής που ακολουθεί άνετα τη μουσική και δεν διαμορφώνεται από την πίεση του προγράμματος στα τροφοδοτικά, η ανάδειξη της μικρολεπτομέρειας με τρόπο φυσιολογικό επί των περιγραμμάτων (χωρίς αφύσικη οξύτητα), μα πριν απ' όλα η ομοιογένεια σε όλο το ακουστικό φάσμα δείχνουν πως τα μηχανήματα αυτά δεν μαστίζονται από τα συνήθη προβλήματα, πως έχουν κάνει ένα άλμα ποιότητας. Ώρες-ώρες μου φαίνονταν πως παίζουν σαν “καλώδιο με κέρδος” ή σαν μια τρίοδο χωρίς το γυαλί και τις έξτρα αρμονικές της.

Όλα αυτά αντανακλώνται σε μια χαρισματική σκηνή, με εξαιρετικές αποστάσεις και αέρα ανάμεσα στα όργανα, μεγάλα είδωλα χωρίς υπερβολές, ακλόνητη εστίαση και ισορροπημένη ανάπτυξη στις τρεις διαστάσεις του χώρου. Τα Jeff Rowland δεν παράγουν έναν ήχο με χαρακτήρα που θα σε δελεάσει από μόνος του (μολονότι η καθαρότητά τους αρκεί για κάτι τέτοιο) αλλά στοχεύουν στην πλήρη απουσία χαρακτήρα. Θα πρέπει να ακούς μουσική κι όχι μόνο ήχους, για να αντιληφθείς ότι η ουδετερότητα που έχει πετύχει η εταιρία ακόμη και στο προσιτό της σετ δεν είναι κλινική και άψυχη, αλλά στοχεύει στην καλύτερη δυνατή (για τα χρήματα) περιγραφή του ρυθμού και της αρμονίας. Το ίδιο ισχύει και για τον μετατροπέα που εξοπλίζει τον Capri. Έχει μεν υπερσύγχρονο ήχο ως ανάλυση, χροιά και δυναμική περιοχή, αποφεύγει όμως τις ευφωνικότητες και τον εντυπωσιασμό και τελικά επιτρέπει στο σετ να παίξει με ακόμη καλύτερη ομοιογένεια, ακόμη πιο αόρατα.


Εν τέλει, η πρόταση της Jeff Rowland δείχνει τουλάχιστον τίμια: το σετ στηρίζεται σε έναν προενισχυτή επιπέδου αναφοράς και έναν τελικό-χαμαιλέων, με επαρκή ισχύ και δυνατότητα γεφύρωσης, όταν και εφόσον αυτό χρειαστεί. Είναι και τα δυο μηχανήματα με έντονη την αύρα του απόλυτου (σε κατασκευή και ήχο) αλλά καθόλου “δυσνόητα” ή εκκεντρικά, αφού δεν έχουν τίποτε να κρύψουν...

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: Obscure Audio
ΕΠΑΦΗ: τηλ. 2294.302013
ΤΙΜΗ: 4.900€ Capri S2, 2.600€ M125

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Model 125
Ισχύς: 2x125W/8Ω, 2x250W/4Ω, 1x500W/8Ω bridged
Απόκριση: 5Hz-130KHz
Συντ. Απόσβεσης: >500@1KHz/8Ω
Κέρδος τάσης: 26dB
THD + N: <0,008%
Είσοδος: XLR@40KΩ
Διαστάσεις (ΠxΥxΒ): 34,8x6,8x19 εκ.
Βάρος: 3,5 κιλά

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Capri S2
Κέρδος τάσης: 14dB
Απόκριση: 10Hz-350KHz
Είσοδοι: 2xXLR, 2xRCA, 1x bypass σε RCA
Έξοδοι: XRL (80Ω), RCA (40Ω)
Add on: DAC 192KHz ή phono MM/MC
Διαστάσεις: 35x6,7x15,7 εκ. ΠΥΒ
Βάρος: 4,3 κιλά

ΥΠΕΡ
-Ποιότητα κατασκευής
-Σταθερή απόδοση
-Κορυφαία καθαρότητα και ουδετερότητα

ΚΑΤΑ
-Υπάρχει και ο Continuum S2
-Δε γεμίζουν... το μάτι

ΣΧΟΛΙΟ
Η Jeff Rowland έχει επενδύσει στο μέλλον και μηχανήματα όπως το σετ της δοκιμής μεταφέρουν την ουσία του 21ου αιώνα, αφού είναι μικρά και “θαυματουργά”, με ηχητικές επιδόσεις αντιστρόφως ανάλογες του μεγέθους τους.

Κείμενο: Π. Κωτσής

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Cayin Venus VP-100i - CD 100i Huawei P20 Pro: Review όλα τα μυστικά »

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...