fbpx
Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018 12:02

Marantz CD6006 and PM6006 Review

ΑΥΡΑ ΚΛΑΣΙΚΟΥ

ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΙΤΟΥ HI-FI ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΑΣΙΚΟ ΣΕΤ PLAYER KAI ΕΝΙΣΧΥΤΗ

Βαρύ το όνομα της Marantz αφού πρόκειται για τον κατασκευαστή που εφηύρε το Hi-Fi. Το όραμα του ιδρυτή της Saul Marantz συνδέθηκε με τη δημιουργία της υψηλής πιστότητας που απέκτησε σάρκα και οστά τη δεκαετία του ’50 και του ’60 με θρυλικά μοντέλα όπως τα Model 7 και Model 8B. Στην «αγκαλιά» της Philips, η Marantz, για πάνω από δύο δεκαετίες ήταν ένας από τους πρωτοπόρους του CD στη δεκαετία του ’80.

Με μια ακόμη πρωτοποριακή ιδέα παραγωγής ειδικών εκδόσεων, έγραψε ένα ακόμη κεφάλαιο στο Hi-Fi (Special Edition που στη συνέχεια έγιναν Original Special Edition μια και η ιδέα αντιγράφηκε από πολλούς) έμελλε να κάνει το άστρο του Ken Ishiwata να ανατείλει, εξελίσσοντας ακόμα περισσότερο την ιδέα των βελτιωμένων εκδόσεων (KI Signature) των κανονικών της μοντέλων. Μετά πέρασε στο ίδιο γκρουπ με τη Denon χωρίς αυτό να έχει μειώσει καθόλου τις μουσικές της ανησυχίες.  

ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΕΞΙ ΛΟΓΟΙ

Η σειρά 6 η οποία μόλις ανανεώθηκε έχει… λήγοντα πάλι στο 6 και ζητά μικρή επιβάρυνση από τη σειρά 5. Αν και έχουμε την ίδια ονομαστική ισχύ στον ενισχυτή και ένα CD player χωρίς κάποια εξωτική δυνατότητα, τα μυστικά που κρύβουν είναι πολλά. Γιατί όμως; Κάτω από το ασημένιο κάλυμμα του ενισχυτή (με μια ιδέα χρυσαφί ώστε να θυμίζει το ένδοξο παρελθόν, πραγματικά «κουκλιά» και τα δύο σε αυτή την απόχρωση) θα βρούμε ότι υποστηρίζεται ψηφιοαναλογική μετατροπή και μάλιστα από το πολύ καλό τσιπ CS4398 της Cirrus Logic (όπως και στο CD player) έχοντας μια επιπλέον οπτική είσοδο σε σχέση με το μοντέλο που αντικαθιστά.

Η ψηφιακή πλακέτα, για τον πλήρη διαχωρισμό των ψηφιακών με τα αναλογικά κυκλώματα, είναι θωρακισμένη σε δικό της κουτί ώστε να μην επηρεάζει το phono stage κινητού μαγνήτη που βρίσκεται ακριβώς από κάτω. Το εσωτερικό βρίθει από προσεγμένες λύσεις, όπως για παράδειγμα ο θωρακισμένος τορροειδής μετασχηματιστής και τα διακριτά, στάδια εξόδου παραδοσιακά υλοποιημένα με HDAM SA-2 και SA-3.

Στο τροφοδοτικό κυριαρχούν δύο πυκνωτές 10.000μF της Nichicon με ειδική πάστα στην βάση τους για την καταπολέμηση των κραδασμών του ρεύματος και αύξηση του χρόνου ζωής τους. Σε σχέση με το μοντέλο PM6005 που αντικαθιστά ο νέος PM6006 έχει δυνατότητα απόδοσης στιγμιαίου ρεύματος από τα 22A -του προηγούμενου μοντέλου- στα 31Α, δηλαδή αύξηση 42%, κάτι που έγινε αισθητό κατά τις ακροάσεις, δίνοντας την εντύπωση ότι ο ενισχυτής έχει πολύ περισσότερα αποθέματα ισχύος από τα 45W στα 8Ω και τα 65W που έφτασε στα 4Ω με παραμόρφωση στο 0,3% THD+Ν που μετρήσαμε στο εργαστήριο.

Λόγω της ανατροφοδότησης ρεύματος (current feedback), τα λιγότερα στάδια κέρδους από τα οποία περνάει το σήμα, σε συνδυασμό με τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά, κάνουν τον PM6006 ένα μικρό τέρας σταθερότητας και ταχύτητας.  Μερικές λεπτομέρειες που αξίζει να αναφερθούν είναι η χρήση επιχαλκωμένων βιδών ακόμα και εξωτερικά (το ίδιο συμβαίνει και στο player), ενώ επίχρυσες full μεταλλικές πολύ καλής ποιότητας είναι οι μπόρνες των ηχείων και τα βύσματα στην πλάτη του ενισχυτή.

Το CD player από την πλευρά του έχει δεχτεί και αυτό επεμβάσεις, ξεκινώντας από τα καινούργια πόδια που είναι καλύτερα σχεδιασμένα για περισσότερη μόνωση στην επιφάνεια έδρασης με σκοπό τη μείωση των κραδασμών. Υπάρχει μια μεταλλική πλάκα στο κάτω μέρος του σασί που αυξάνει το βάρος (άρα και τη μάζα) της συσκευής.

Ο οδηγός δίσκου είναι βιδωμένος επάνω σε μεταλλική βάση. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η εξαιρετικά ακλόνητη αίσθηση του player όταν «γυρίζει ο δίσκος». Ακόμα και αν ακουμπήσουμε το χέρι μας επάνω του, ελάχιστα αισθανόμαστε τις δονήσεις. Το μεγαλύτερο όμως νέο που έρχεται με το CD6006 είναι η δυνατότητα  ρύθμισης του κέρδους (εκτός της έντασης) του ενισχυτή ακουστικών που φέρει. Υπάρχουν τρεις θέσεις (low, mid, high) για να επιλέξουμε ανάλογα με τα ακουστικά που χρησιμοποιούμε.

Ο ενισχυτής ακουστικών είναι υλοποιημένος με HDAM SA-2. Εσωτερικά έχουμε ξεχωριστά τροφοδοτικά για τα αναλογικά και ψηφιακά κυκλώματα, θυμίζοντας την αρχιτεκτονική που βρίσκουμε στο μεγαλύτερο και πολύ ακριβότερο SA8005. Τα στάδια εξόδου είναι σε ξεχωριστή πλακέτα, συμμετρικά και διακριτά που χρησιμοποιούν HDAM εις διπλούν αυτή τη φορά (HDAM και HDAM SA-2). Η οθόνη έχει δύο γραμμές, δείχνει πληροφορίες CD text και είναι ορατή από 4 με 5 μέτρα.

Συμπληρωματικά του οδηγού δίσκου, στην πρόσοψη υπάρχει θύρα USB για την αναπαραγωγή των ίδιων τύπων αρχείων που μπορεί να διαβάσει και από τους δίσκους CD. Αυτό σημαίνει ότι αποκλείονται αρχεία υψηλής ανάλυσης και επιπλέον δεν αναγνωρίζονται στικάκια φορμαρισμένα κατά NTFS, ενώ παρέχει έλεγχο αναπαραγωγής μουσικής από iPod ή iPhone.

ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
Όσοι έχουν νιώσει τον ήχο της Marantz, όπως ο υποφαινόμενος που ο χρόνος έχει σημαδέψει με ανεξίτηλα σημάδια ένα κομμάτι της ζωής του παρέα με τα προϊόντα της, γνωρίζουν τι να περιμένουν. Έναν ήχο που αποφεύγει αριστουργηματικά την «αγριάδα» στις υψηλές χωρίς να κάνει θυσίες στην ανάλυση. Δυναμικά που δημιουργούν χαμηλό με την απαιτούμενη στρογγυλάδα και ευγένεια δίχως να χάνουν σε έμφαση. Σε γενικές γραμμές υπάρχει «ανοιχτοσύνη» στην εικόνα και ακρίβεια της τοποθέτησης των οργάνων, ακολουθούμενη από έναν «εξευρωπαϊσμένο» αέρα που ενσωματώνει στις ακμές της γιαπωνέζικης σχολής ήχου βελούδινη υφή, χωρίς να χάνεται η αποτελεσματικότητα ή η ταχύτητά του.

Για κάποιους αυτό μπορεί να είναι έντονα παρεμβατικό, με μεγάλη δόση υπερβολής θα χαρακτηριζόταν «μελό», ωστόσο η συνταγή αυτή ακολουθείται από τη Marantz πολλές δεκαετίες ήδη και κάθε φορά δεν παύει να μας εντυπωσιάζει. Υπάρχουν ομοιότητες στον ήχο του CD player με τον ενισχυτή, λογικό άλλωστε όταν η ψηφιοαναλογική μετατροπή γίνεται από το ίδιο ολοκληρωμένο. Ένα μικρό προβάδισμα στη στερεοφωνική εικόνα και τις χροιές του CD player, ανατρέπεται από τον ενισχυτή που περνάει λίγο πιο μπροστά τα περιγράμματα και την εικόνα των μουσικών και των οργάνων. Είναι όμως τόσο μικρή η διαφορά και χρειάζεται πολύ προσοχή στην ακρόαση για να γίνει αισθητή (με πολλές εναλλαγές Α-Β στην αναλογική και ψηφιακή είσοδο του ενισχυτή, στο ίδιο περιεχόμενο αναπαραγωγής) στα όρια της διαφοράς που θα έκανε ένα διαφορετικό καλώδιο interconnect.

Το σετ της δοκιμής διαπρέπει σε μικρά ακουστικά σύνολα, με τις φωνές, όπου υπάρχουν, να εμφανίζουν ιδιαίτερη ζεστασιά. Παράλληλα υπάρχει ικανό εύρος δυναμικών (ο… ύποπτος εδώ είναι ο ενισχυτής και πάλι) για να αποδοθεί το κρεσέντο μιας συμφωνικής ορχήστρας, με τα όρια της ανάλυσης να εξαντλούνται στις πολυπληθείς ορχήστρες, αλλά στο επίπεδο εκείνο που μπορεί να συγκριθεί με συστήματα διπλάσιας τιμής. Στην πράξη, δεν μας έλλειψε τίποτε και θεωρούμε ότι το μόνο φυσικό όριο είναι η συνολική ισχύς του ενισχυτή, που θα ορίσει το μέγεθος των ηχείων που θα συνδεθούν σε αυτόν.

Καλοδεχούμενη η ρύθμιση κέρδους στα ακουστικά από το CD player, βοηθά σημαντικά στα αναίσθητα ακουστικά, χωρίς παραμορφώσεις ακόμα και στο τέρμα της έντασης. Ικανοποιητικό τέλος είναι και το phono Stage του ενισχυτή για το είδος, που σημαίνει ότι είναι αρκούντως αθόρυβο για να υποδεχτεί ένα εισαγωγικό πικάπ. Ως ελλείψεις εντοπίζουμε τη μη έξοδο προενίσχυσης για subwoofer σε αυτόν και τη μη υποστήριξη φορμά υψηλής ανάλυσης από το CD player, σε ό,τι αφορά την αναπαραγωγή από τη USB.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το «ραφινάρισμα» που έχει δεχτεί το σετ της δοκιμής σε σχέση με τα απελθόντα μοντέλα, είναι παραπάνω από επιτυχημένο, με ένα άλμα στο χαρακτήρα του ενισχυτή που «κονιορτοποιεί» τις μέχρι τώρα δεύτερες σκέψεις. Το CD player είναι επί της ουσίας το ίδιο πολύ καλό με την προσθήκη ρύθμισης κέρδους της ενίσχυσης για τα ακουστικά που έλειπε από το προηγούμενο μοντέλο.

Ο ενισχυτής πλέον έχει το απαιτούμενο «drive» και σε οικιακές συνθήκες δεν εξαντλείται ποτέ. Συνδυάστε τα με ένα οποιοδήποτε ζευγάρι ηχείων βάσης ή και μικρό δαπέδου ώστε να δημιουργήσετε ένα στερεοφωνικό σύστημα που θα σας κρατήσει συντροφιά, εκτός από τη συγκίνηση που θα σας προσφέρει, για χρόνια.

 

ΣΧΟΛΙΟ:

Ως σετ, δύσκολα μπορεί κάποιος να το προσπεράσει, όπως δύσκολα θα μπορέσει να πιστέψει ότι το καθαρόαιμο Hi-Fi αποτέλεσμα, προέρχεται από δύο «συσκευές» που μαζί δεν ξεπερνούν τα χίλια ευρώ.

 

Tip : Νέο τηλεχειριστήριο με ανεπαίσθητες διαφορές από τα προηγούμενα μοντέλα. Ενσωματώνει λειτουργίες για τον ενισχυτή, το CD player αλλά και τα network player της εταιρίας.

Tip 2: Μέχρι 25 τραγούδια μπορούν να προγραμματιστούν στο CD player.

Tip 3: Ο ενισχυτής από το stand-by περνάει στο on και από τον επιλογέα εισόδων.

Υπέρ

Κατά

Οδήγηση ενισχυτή

Θα θέλαμε έξοδο subwoofer στον ενισχυτή

Ψηφιακές είσοδοι ενισχυτή

Χωρίς αναπαραγωγή αρχείων υψηλής ανάλυσης η θύρα USB του CD player

Ενισχυτής ακουστικών CD player

 

Τιμή προς απόδοση

 

 

 

 

MARANTZ CD6006
EIΔΟΣ: CD player

ΑΝΑΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΟΔΟΙ: 1xRCA

ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΞΟΔΟΙ:  1xοπτική, 1xομοαξονική

ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΙΣΟΔΟΙ: 1xUSB τύπου Α

ΑΛΛΕΣ: 1xέξοδος ακουστικών 6,35 χλστ, 1xείσοδος τηλεχειρισμού, 1xέξοδος τηλεχειρισμού

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΑ: Απενεργοποίηση ψηφιακής εξόδου, Τυχαία αναπαραγωγή/Πρόγραμμα/Επανάληψη, Φωτισμός οθόνης/απενεργοποίηση, Ένταση και κέρδος ακουστικών (Gain).

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΙΣΚΩΝ: CD, CD-R, CD-RW

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΡΧΕΙΩΝ: WAV, MP3, AAC, WMA

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 440x105x340 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 6,5 κιλά

Τιμή: 449€
 

MARANTZ PM6006
EIΔΟΣ: Στερεοφωνικός ολοκληρωμένος ενισχυτής
ΙΣΧΥΣ: 2x45Watt/8Ω, 2x65Watt/4Ω, 0,3% THD (Ηxoslab)

ΑΝΑΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΟΔΟΙ: 2xηχείων, 1xRec out

ΑΝΑΛΟΓΙΚΕΣ ΕΙΣΟΔΟΙ: 4xRCA, 1xPhono MM

ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΙΣΟΔΟΙ: 1xομοαξονική, 2xοπτικές

ΑΛΛΕΣ: Ακουστικά 6,35mm, 1xείσοδος τηλεχειρισμού, 1xΈξοδος τηλεχειρισμού,

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΑ: Ένταση, Μπάσα, Πρίμα, Ισορροπία, Loudness, Ηχεία Α/Β/Α+Β/OFF

ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΕΣ: PCM 32/44.1/48/88.2/96/176.4/192 kHz, 16bit/24bit

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 440x105x329 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 6,5 κιλά


Τιμή: 549€
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΕΤΥΤ 

ΕΠΑΦΗ: 210.6741.363

AMPS ΔΟΚΙΜΕΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...