Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013 14:03

Arcam FMJ A19

... ΣΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΦΙΞΗ! Ο ΝΕΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΤΗΣ ARCAM ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΑ ΣΤΑΝΤΑΡΤ ΤΟΥ 2013. 

Κάτω κάτω, εκεί χαμηλά στους καταλόγους της Arcam, κατοικοεδρεύει ο νέος Arcam A19, αφού βλέπει εμπρός του δύο μεγάλους «αδελφούς»: τους Α28 και Α38. Ο νέος Α19 είναι ο προάγγελος της σειράς«9» των ενισχυτών της Arcam και, αν κρίνουμε απ’ αυτόν, το μέλλον τους διαγράφεται λαμπρό. Δεν το κρύβουμε, πραγματικά έλειψε από την ελληνική αγορά η Arcam, όχι ως εταιρεία, αλλά ως παρουσία με δημιουργίες και προϊόντα. Η αλλαγή που επιτελέστηκε τελευταία ήταν ό,τι έπρεπε, όχι μόνο για να φτάσει ο A19 πιο νωρίς και από τα εγγλέζικα περιοδικά στα χέρια μας για δοκιμή, αλλά και για να αφιχθούν για δοκιμή και τα audio gadget της εταιρείας. 

Ο λόγος για τα γνωστά rSeries, που σχηματίζονται από μικροσυσκευές DAC, ενισχυτές ακουστικών, bluetooth και άλλες ηχο-«λιχουδιές». Η Arcam δεν είναι μια νέα ούτε κάποια τυχαία εταιρεία. Έρχεται λίγο έξω από το Κέιμπριτζ της Αγγλίας, αλλά η δόξα της φτάνει σε όλες τις ηχο-γωνίες του πλανήτη. Συχνά φέρνει στην αγορά συσκευές που συζητιούνται και αφήνουν το στίγμα τους στην εξέλιξη του audio, όπως τελευταία το εξαιρετικό DACD 33, που ο ήχος του ανήκει στη σφαίρα του high end, το rPAC, που είναι ένας ενισχυτής ακουστικών με USB DAC και, πρόσφατα, τον ολοκληρωμένο ενισχυτή A19, τον οποίο ακούμε την ώρα που γράφουμε αυτές τις γραμμές. Είναι ένα φιλικό και σύγχρονο προϊόν. Σπάνια περίπτωση ολοκληρωμένου ενισχυτή. 

Ώριμο σε σχεδίαση και δυνατότητες, αλλά και μοντέρνο σε «αντίδραση» και παροχές. Αν δοκιμάσεις να συνδέσεις ακουστικά στην υποδοχή του, τότε αυτόματα η πρόσοψη θα γράψει «Headphone». Αυτή η λεπτομέρεια δηλώνει το πόσο «ψαγμένο» είναι το μηχάνημα. Το καταλαβαίνεις επίσης από την έξοδο Pre-out για τη χρήση εξωτερικού τελικού ή διενίσχυσης, το αντιλαμβάνεσαι ακόμα από την είσοδο (phone) πικάπ, που μπορεί να μετατραπεί σε απλή γραμμής, και τελικά το συνειδητοποιείς από τη μίνι τζακ aux είσοδο στην πρόσοψη για τις «πρόχειρες» συνδέσεις μας, όπως με κινητά, MP3 ή παιχνιδοκονσόλες. 

Ο Arcam A19 είναι φτιαγμένος για την εποχή μας και ακόμα περισσότερο. Είναι βαμμένος στη γνωστή, πράσινη απόχρωση της Arcam, ενώ η πρόσοψη από αλουμίνιο έχει πάχος 4 χιλιοστά. Η οθόνη ενδείξεων είναι τεχνολογίας φθορισμού (πράσινη), οι επιλογείς εισόδων είναι απλοί πιεστικοί διακόπτες, ενώ το ρυθμιστικό φωνής, που είναι μεγάλο σε μέγεθος, είναι τοποθετημένο προς τα αριστερά. Περιστρέφοντάς το αντιλαμβάνεσαι τα βήματα της έντασης. Υπάρχουν, επίσης, mute, που αποσυνδέει με ρελέ τα ηχεία, ισορροπία καναλιών (balanced) και στάθμη φωτεινότητας του display (οθόνης). Αυτό είναι το πακέτο του Α19, που ολοκληρώνεται με ένα μικρό, αλλά με μεγάλα πλήκτρα τηλεχειριστήριο. 

Οι οδηγίες χρήσης δεν είναι μόνο πλούσιες, είναι καλαίσθητες και τυπωμένες σε ποιοτικό χαρτί. Για το τέλος αφήσαμε τη δυνατότητα τροφοδοσίας μέχρι δύο rSeries συσκευών, ώστε ο Α19 να αποκτήσει δυνατότητα bluetooth ή/και USBDAC.Ο μετασχηματιστής είναι τοροειδής και οι πυκνωτές εξομάλυνσης έχουν χωρητικότητα 4x4.700μF.Υπάρχουν εσωτερικές ασφάλειες για προστασία, και δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί στις HΠΑ με επιλογέα 120V. Ο έλεγχος της στάθμης υποστηρίζεται από το φημισμένο τσιπ PGA2311U της Burr-Brown, ενώ η μαύρη ψύκτρα καταλαμβάνει χώρο 18x7 εκατοστών. Αυτή φιλοξενεί σταθεροποιητές τάσης, την ανόρθωση και τα δύο ολοκληρωμένα ισχύος (πιθανώς τα TDA7294, σε τάξη ΑΒ). Η ποιότητα κατασκευής είναι υψηλή, ενώ κανένα σημείο της κατασκευής δε μοιάζει από out-source προέλευση. 

KATΕΥΘΕΙΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΪΜΠΡΙΤΖ 

Ο ενισχυτής, με ελάχιστα λεπτά στην πρίζα, σχεδόν άστρωτος όπως ήταν, βρέθηκε να οδηγεί τα ηχεία βάσης Q20 της KEF, ένα ιδιαίτερα αποκαλυπτικό και διάφανο ζευγάρι, ενώ ως πηγή είχε το Platinum DMP της Quad, τόσο για CD player όσο και για USB player, τα καλύτερα δηλαδή στην κατηγορία του. Τα επίχρυσα RCA του δέχθηκαν τα καλώδια της Kimber, όπως και οι ακροδέκτες των ηχείων του. Οι τελευταίοι είναι κλασικοί Arcam, που σφίγγουν και -το σημαντικότερο- ξεσφίγγουν εύκολα. Αν και η ισχύς των 50W του ενισχυτή φαντάζει, για τους περισσότερους, χαμηλή, ωστόσο κατά τις ακροάσεις ποτέ δεν οδηγήθηκε στα όρια. Πιέζοντας το πλήκτρο επιλογής εισόδου και με τη στάθμη χαμηλά, αρχίζουμε. Ο ήχος φθάνει ακαριαία στα ηχεία, λαμβάνουμε θέση σημαδεύοντας την εικόνα και... avanti. 

Πρώτα απ’ όλα, ο ενισχυτής έχει διάθεση για μουσική, και αυτό είναι καθοριστικό στοιχείο για έναν reviewer. Δυναμικότητα και ουδετερότητα σε ημερήσια διαταγή, με φυσικότητα και ευκρίνεια. Οι παραμορφώσεις χαμηλότατες, αλλά, προς Θεού, μην τον οδηγήσετε στα άκρα. 50 Watt είναι αυτά και οδηγούν τα περισσότερα ηχεία εκεί έξω, επομένως μην πέσετε στην παγίδα... τύπου ευαίσθητα ηχεία. Η απλότητα του τελικού σταδίου «ζωγραφίζει» στο ηχόχρωμα του ενισχυτή, που χαρακτηρίζεται από ατμοσφαιρικότητα, η οποία πηγάζει από την πλούσια μεσαία του περιοχή. Ο εστιασμός της σκηνής είναι γλυκός και πανέμορφος, έχει στοιχεία λάμπας, αλλά με σαφήνεια στα χαμηλά, αν και τα τελευταία παρουσιάζονται σχετικά μαζεμένα. Η φυσικότητα των φωνών είναι παρούσα, ενώ, όταν τα όργανα πληθαίνουν και οι απαιτήσεις σε ρεύματα αυξάνουν, τότε ο ενισχυτής ισορροπεί οριακά, σχεδόν ακροβατεί, χωρίς να πέφτει σε θολούρες ή απώλειες σώματος. Συνολικά, έχουμε έναν ήχο βελούδινο και αρμονικό, χωρίς παραπτώματα και ασάφειες. 

Η ακρόαση με ακουστικά επιβεβαίωσε τα παραπάνω συμπεράσματα και το ευχαριστηθήκαμε, τόσο με τα Sennheiser όσο και με τα B&W. Το σίγουρο είναι ότι, σε αυτήν την κατηγορία τιμής, όποιος αγοράσει τον Α19 δε θα χρειαστεί ενισχυτή ακουστικών. Μια κορυφαία επιλογή ενισχυτή, με ευκρίνεια, απαλότητα και φυσικότητα στον ήχο, αλλά και με δυνατότητες στον εξοπλισμό του. Welcome back, Arcam! 

ΥΠΕΡ 

- Ανάλυση και ευκρίνεια 

- Πλήθος εισόδων 

- Αναβαθμίσιμος με εξωτερικές συσκευές Αrcam 

- Υψηλά στάνταρντ κατασκευής 

ΚΑΤΑ 

- Στις πολύ υψηλές εντάσεις εμφανίζεται THD 

- Όχι για δύσκολα ηχεία 

ΣΧΟΛΙΑ 

Ένας προσιτός, ολοκληρωμένος ενισχυτής για μια ζωή. Έχει σύγχρονες δυνατότητες και φροντισμένα κατασκευαστικά στοιχεία, για εξαιρετικό ηχητικό αποτέλεσμα. 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ 

ΙΣΧΥΣ: 2x50Wστα 8Ω (από 20Ηz-20kHzγια 0,5% ΤΗD), 2x90Wστα 4Ω 

EYΑΙΣΘΗΣΙΑ ΕΙΣΟΔΟΥ: 1V (Γραμμής), 5mV (Κεφαλής πικάπ ΜΜ) 

ΣΤΑΘΜΗ ΕΞΟΔΟΥ-ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΣΗΣ: 630mV 

ΣΤΑΘΜΗ ΕΞΟΔΟΥ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ: 4V στο 1Ω 

EIΣΟΔΟΙ: 6xLine (RCA), 1xPhonoMM (RCA), 1xΑκουστικά (μίνι τζακ), 1xAux-in (μίνι τζακ), 1xΓείωση για phono, 1xΤροφοδοσία 6V για Arcam αξεσουάρ 

ΕΞΟΔΟΙ: 1xRecord-out (RCA), 1xPre-Out (RCA) 

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 432x275x85 χλστ. 

ΒΑΡΟΣ: 8,5 κιλά 

 

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: Audio Evolution 

ΕΠΑΦΗ: 210.9596.288 

ΤΙΜΗ: 800 € 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Pioneer A-50 Teac A-H01 »

AMPS ΔΟΚΙΜΕΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

 

 

MEMBERS OF...