fbpx
Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014 08:52

Audio Research VSi75

ENAΣ ΝΕΟΤΑΤΟΣ ΛΑΜΠΑΤΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΜΕ ΥΨΗΛΗ ΙΚΑΝΟΤHTA ΟΔΗΓΗΣΗΣ, ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ.

 

Πια δεν είναι μόνη. Η Audio Research από τη Μινεσότα έχει γίνει οικογένεια με τη Sonus faber από τη Βιτσέντσα, με τη McIntosh από τη Νέα Υόρκη και άλλες μεγάλες κυρίες της high-end κοινότητας. Η συνταγή της Ιταλικής Fine Sounds, της εταιρίας ομπρέλα για αρκετούς κατασκευαστές, αποδεικνύεται πετυχημένη.

Ένωσε κάτω από την ίδια στέγη διαφορετικές σχολές και φιλοσοφίες ήχου, δυνάμωσε ονόματα που έτειναν προς μαρασμό και έβαλε ιδέες σε άλλες «εταιρίες ομπρέλες» να πράξουν το ίδιο. Σήμερα είναι πολύ δύσκολο να σταθείς μόνος στην παγκόσμια high-end αγορά, όσο μεγάλο ή ιστορικό όνομα κι’ αν είσαι.

Θα πρέπει να κάνεις συνέργειες, ανταλλαγές τεχνογνωσίας, κοινή έρευνα και άφθονο μάρκετινγκ. Το high-end έχει αλλάξει κατηγορία και έχει περάσει στη σφαίρα του συναρπαστικού, των άψογων προϊόντων και της υψηλής τεχνολογίας. Οτιδήποτε άλλο είναι βαρετό και ξεπερασμένο. Αυτό το «ανέβασμα» το είχε ανάγκη ο χώρος μας και αυτό τον οδηγεί στην επόμενη εποχή.

Απτό παράδειγμα της νέας «κατηγορίας» high-end είναι ο νέος λαμπάτος ολοκληρωμένος ενισχυτής της Audio Research VSi75. Κατευθείαν εξέλιξη του πετυχημένου VSi60, ο νέος έχει περισσότερα βατ δηλαδή 2x75W όπως αναφέρει και ο κωδικός του.

Τι κι αν λαμπιρίζουν τα νήματα πυρακτώσεως των λυχνιών, η τεχνολογία που διαθέτει είναι τόσο σύγχρονη όσο το smartphone σας. Την βλέπεις εμπρός, στην μεγάλη ευανάγνωστη πράσινης απόχρωσης οθόνη στο κέντρο της πρόσοψης. Με το «βαρύ» τηλεχειριστήριο στο χέρι μπορείς από μακριά να ρυθμίσεις τη πόλωση, μάλλον να τσεκάρεις γιατί αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται αυτόματα.

Ακόμη και στην περίπτωση που παρατηρηθεί η παραμικρή απόκλιση σε μια από τις τέσσερις λυχνίες, υπάρχει πάντα η δυνατότητα μικρομετρικής ρύθμισης με κατσαβίδι. Η ίδια οθόνη παρουσιάζει την είσοδο που έχουμε επιλέξει αλλά και την στάθμη του σήματος. Κάτω από την οθόνη έχουμε έξι απλής πίεσης πλήκτρα, δυο για την ένταση (up κα down με ανάλυση 103 βημάτων), την έναυση, τη σίγαση, τη πόλωση και τον επιλογέα εισόδου. Ο ενισχυτής δεν έχει μεγάλα περιστροφικά ρυθμιστικά, στην ουσία δεν θέλει να έχει κανένα πλήκτρο επάνω τους. Τα αφήνει όλα… στο τηλεχειριστήριο, δεν σε θέλει να πηγαίνει κοντά του γιατί δε θέλει να καταστρέφει το μουσικό ταξίδι που δημιουργεί κάθε φορά. Τώρα αν έχει τα παραπάνω πλήκτρα στην πρόσοψη, τα έχει απλά στη περίπτωση που χάσουμε το remote.
Η εμφάνιση του ενισχυτή είναι περισσότερο από άψογη, δείχνει «παγωμένος» και ακλόνητος ειδικά όταν τοποθετηθεί στην κορυφή του ρακ. Με ασημί φινίρισμα και με εκτεθειμένες τις λυχνίες του ο VSi75 δεν είναι από τους λαμπάτους ενισχυτές που θυμίζουν εργαστηριακά κομμάτια ή ιδιοκατασκευές, αλλά προϊόν υψηλής βιομηχανίας. Οι τέσσερις λυχνίες ισχύος είναι οι KT120, που είναι με ακρίβεια ταιριασμένες ανά ζευγάρι από την ίδια την Audio Research έχοντας μια εκτεταμένη διάρκεια ζωής χάρις στην τεχνολογία που τις ελέγχει. Εμπρός από τις ΚΤ120 (Tung-Sol από τη Ρωσία) υπάρχουν δύο λυχνίες οδήγησης, οι 6H30 της Sovtek (επίσης από τη Ρωσία), που φορούν δακτυλίους για τον περιορισμό των παραμορφώσεων και των ταλαντώσεων.

Στο πίσω μέρος, κάτω από το υπερυψωμένο σασί, υπάρχουν οι μετασχηματιστές εξόδου, τροφοδοσίας και προσαρμογής καθώς και τέσσερις ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές (nichicon 450μF/470V) εξόδου (φίλτρο). Εσωτερικά υπάρχει πλακέτα με νοικοκυρεμένα τα υλικά και όχι καλωδιωμένα στον «αέρα», όπως συνηθίζει ο ανταγωνισμός.

Οι βάσεις των λυχνιών, τα παθητικά εξαρτήματα και ο έλεγχος βρίσκονται όλα σε πλακέτα, μόλις ελάχιστα καλώδια υπάρχουν στο κάτω μέρος της πλακέτας. Πάντως η υψηλότερη ισχύς του VSi75 σε σχέση με τον VSi60 οφείλεται κυρίως τον (ξανα) σχεδιασμένους μετασχηματιστές εξόδου και την αύξηση της χωρητικότητας των πυκνωτών εξόδου που είναι εμπνευσμένοι από τη σειρά Reference της εταιρίας, κάτι που έχει αυξήσει επίσης και την απόκριση συχνοτήτων της συσκευής.


Στο τομέα «επαφών» του VSi75 υπάρχουν 5 είσοδοι γραμμής συμπεριλαμβανόμενου μιας tape loop. Για τα ηχεία έχουμε ξεχωριστές εξόδους για 0Ω, 4Ω και 8Ω. Οι ακροδέκτες εδώ είναι full μεταλλικοί που «σφίγγουν» γυμνό καλώδιο αλλά και δέχονται μπανάνα. Για να «έρθει» σε κατάσταση ορθής ακρόασης θα πρέπει να περάσει περίπου μισή ώρα, κάτι που μπορούμε να ελέγχουμε από το τηλεχειριστήριο εξετάζοντας την πόλωση της κάθε λυχνίας.


ΥΠΟΤΑΓΗ ΛΑΜΠΑΣ
Αν αναζητάτε τις αρμονικές και την γλυκύτητα της λάμπας, απλά δεν θα την βρείτε εδώ. Όπως δε θα βρείτε παραμορφώσεις και θόρυβο. Η Audio Research έχει υποτάξει τις λάμπες του VSi75 για να τις κάνει μελωδικές και ανοιχτές. Μέσα από τον έλεγχο οι ΚΤ120 βρίσκουν μια μοναδική ελευθερία, μια κορυφαία καθαρότητα και ταχύτητα. Αυτή είναι η συνταγή του ενισχυτή και αυτή λάβαμε τι κι αν οδηγούσε τα υπέροχα ηχεία Venere 3.0 της Sonus faber.

Σίγουρα θα μπορούσε να χαρίσει τις ίδιες αρετές και σε υποδεέστερα ηχεία, δεν είναι από εκείνους τους «ευαίσθητους» λαμπάτους ενισχυτές που αλλάξουν χαρακτήρα επειδή πέταξε μια πεταλούδα στην Κίνα. Είναι ένας γραμμικός και φυσικός τύπος που δεν απαιτεί πανάκριβη κουστωδία για να αποδώσει. Το μπάσο του είναι εξαιρετικά δυνατό, υψηλά ελεγχόμενο και ογκώδες. Η δύναμη και η ορμή έχουν τον πρώτο λόγο, ακους ακούραστα και σωστά χωρίς να καταβάλεις καμία προσπάθεια, σε παρασύρει στο ταξίδι του με άνεση.

Η στερεοφωνική εικόνα έχει απίστευτες διαστάσεις με μπόλικο αέρα, αποστάσεις οργάνων και τρισδιάστατη παρουσία. Οι υψηλές έχει τόση ενέργεια όση η μουσική, φυσικές και χωρίς καμιά «μαλακή» αίσθηση που συνήθως έχουν οι λάμπες. Έχουν τη κατάλληλη πυκνότητα και τόση ένταση όση η ηχογράφηση. Δεν θα βρείτε κανενός είδος χαρακτήρα single-ended ή τη φημισμένη ζεστασιά των λυχνιών, αυτό που θα βρείτε είναι ένα υψηλό επίπεδο ρεαλισμού και ανάλυσης.

Μάλιστα αν η τελευταία είναι κορυφαία τότε ο VSi75 είναι σε θέση να παραδώσει ένα πιο φασιναρισμένο αποτέλεσμα, γεγονός την ώριμη, τεχνολογικά εξελιγμένη και πετυχημένη σχεδίαση του. Η Audio Research στα καλυτέρα της…

VSi75-3.jpg


ΥΠΕP
Ανάλυση και έκταση
Ευχάριστος και απολαυστικός
Καθόλου ιδιότροπος σε ηχεία
Value for money
KATA
Μην περιμένετε λαμπάτο ακρόαμα

ΣΧΟΛΙΟ
Ένας ολοκληρωμένος ενισχυτής με άριστη σχεδίαση και με ένα ακούραστο ήχο που αν και βασίζεται σε λυχνίες το αποτέλεσμα είναι φυσικό και αναλυτικό.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
ΕΙΔΟΣ: Ολοκληρωμένος ενισχυτής
ΙΣΧΥΣ: 2x75W (από 20Ηz έως 20kHz για 1,5% THD)
ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ:1Ηz έως 70kHz ( στο 1W)
ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ: 0,55Vrms (32,5dB gain στα 8Ω.)
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΙΣΟΔΟΥ: 52μ5KΩ
ΜΕΓΙΣΤΗ ΣΤΑΘΜΗ ΕΙΣΟΔΟΥ: 10Vrms
EIΣΟΔΟΙ/EΞΟΔΟΙ: 5xΓραμμής RCA, 1xTape Loop, Aκροδέκτες ηχείων 0Ω, 4Ω και 8Ω.
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxYxB): 368x235x41,3 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 16,5 κιλά

Αντιπρόσωπος: Sonus Hi-Fi, τηλ.: 210 8660 057

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Nagra 300i Leben CS300X »

AMPS ΔΟΚΙΜΕΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...