fbpx
Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2018 12:57

North Star Blue Diamond Integrated Amplifier Review

Αδάμασ-τος

Με αυτό τον ολοκληρωμένο ενισχυτή ο Ιταλός κατασκευαστής συμπληρώνει ένα υπέροχο σύστημα hi-fi, αφού έρχεται να «δέσει» το ομώνυμο CD player του.

  

Οι Ιταλοί έχουν πολύ παθιασμένη και ουσιαστική σχέση με τη μουσική. Κατασκεύαζαν τα καλύτερα μουσικά όργανα, έγραψαν τις ωραιότερες όπερες, είναι σπουδαίοι αρχιμουσικοί και λαμπροί τραγουδιστές της όπερας. Η αγάπη τους φαίνεται και στα προϊόντα ήχου.

Το DAC και ο ενισχυτής ακουστικών της North Star που ακούσαμε πρόσφατα μας άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις, ενώ ο ολοκληρωμένος ενισχυτής Blue Diamond που δοκιμάζουμε εδώ δεν αποτελεί εξαίρεση. Είναι ένας πανέμορφος και καλοφτιαγμένος ενισχυτής, η μοναδική ενισχυτική λύση της North Star.

Ο Ιταλός κατασκευαστής δεν ασχολείται βέβαια για πρώτη φορά με ενισχυτικά, αλλά αυτή τη φορά ξεπερνάει τα όρια του. Ο Blue Diamond ΙΑ έχει ισχύ 150W, οπότε θα οδηγήσει οποιοδήποτε ηχείο χωρίς πρόβλημα, διαθέτει έξι εισόδους γραμμής και ξεχωριστή έξοδο προενίσχυσης για να οδηγήσει άλλο τελικό ενισχυτή, ενώ προαιρετικά δέχεται μετατροπέα DAC, για να συνδέσουμε άμεσα τις ψηφιακές μας πηγές και τον υπολογιστή μας μέσω USB.

Το στιβαρό μεταλλικό σασί του ενισχυτή, η παχιά αλουμινένια πρόσοψη και το βάρος των 18 κιλών δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τις σοβαρές προθέσεις της North Star.

Το φινίρισμα είναι άψογο και ο σχεδιασμός ταυτίζεται με αυτόν του Blue Diamond CD player ώστε να σχηματίζουν μαζί σύστημα. Υπάρχουν δύο μεγάλες οθόνες ενδείξεων με έντονα μπλε χαρακτήρες που καθιστούν το μηχάνημα ξεχωριστό. Στην πρόσοψη λοιπόν, η αριστερή οθόνη δείχνει τις επιλογές του χρήστη ενώ η δεξιά οθόνη την κατάσταση λειτουργίας της συσκευής (πηγή, στάθμη, συχνότητα των ψηφιακών σημάτων).

Ανάμεσα στις δύο οθόνες είναι τοποθετημένο το ποτενσιόμετρο έντασης, ενώ στα δύο άκρα της πρόσοψης συναντούμε δύο σετ από τέσσερα πιεστικά πλήκτρα με τα οποία ο χρήστης χειρίζεται τον ενισχυτή. Επιπλέον όλες οι λειτουργίες του ενισχυτή ελέγχονται από το όμορφο, μεταλλικό χειριστήριο που συνοδεύει τη συσκευή. Στον πίσω πάνελ έχουμε τις εισόδους γραμμής, τις εξόδους προενισχυτής και ηχείων και τις ψηφιακές εισόδους, καθώς ο Blue Diamond της δοκιμής μας ήρθε με κουμπωμένη την κάρτα DAC.

Η κάρτα αυτή ανεβάζει το κόστος του ενισχυτή κατά 300 ευρώ, δεν έχει περιορισμούς ανάλυσης στα σήματα που υποστηρίζει, θα κλειδώσει ακόμα και σε PCM 24bit/384ΚHz και DSD256, ενώ βασίζεται στο αειθαλές ES9016 Sabre DAC.

Στο εσωτερικό του ενισχυτή διατηρείται η ίδια εξαιρετική εικόνα που συναντούμε και στις υπόλοιπες υλοποιήσεις της North Star. Ένας κεντρικός τοροειδής μετασχηματιστής 750VA τροφοδοτεί τη συσκευή, διαθέτοντας ξεχωριστά τυλίγματα για τα τελικά στάδια, την προενίσχυση, την κάρτα DAC και τα κυκλώματα ελέγχου, ενώ υποστηρίζεται από συστοιχίες πυκνωτών χωρητικότητας 60.000μF ανά κανάλι.

Τα στάδια εισόδου και οδήγησης οδηγούνται από το δικό τους σταθεροποιημένο, συμμετρικό τροφοδοτικό, ενώ ακόμα και τα συστήματα προστασίας έχουν τη δική τους ανεξάρτητη τροφοδοσία.

Το στάδιο εξόδου είναι σχεδίαση υψηλού ρεύματος, ακολουθεί τοπολογία triple darlington και υλοποιείται με τέσσερα τρανζίστορ της On Semicontactor ανά κανάλι. Οδηγείται από έναν χαμηλής παραμόρφωσης, υψηλής γραμμικότητας, ενισχυτή τάσης ως driver, ενώ χρησιμοποιείται πολύ χαμηλή αρνητική ανάδραση.

Ως πυκνωτές bypass και αποσύζευξης συναντούμε πυκνωτές audio grade NIC, οι ηλεκτρολυτικοί παρακάμπτονται με πολυεστερικούς πυκνωτές, ενώ στο στάδιο εξόδου χρησιμοποιούνται αντιστάσεις Vishay χαμηλής αυτεπαγωγής.

 

AΣΤΕΡΑΤΟΣ
O North Star τοποθετήθηκε στο σύστημα μας, αμέσως μετά τον Bryston 4B3, συνδέθηκε στα ATC SCM70SL μετά το Καναδικό αριστούργημα. Δεν μας έκανε όμως να αισθανθούμε στερημένοι, να αναζητήσουμε αμέσως τον εκπληκτικό 4Β3 και αυτό λέει πάρα πολλά για την υλοποίηση της Ιταλικής εταιρείας. Τον ακούσαμε και με το Bryston BCD-3, αλλά κυρίως με το δικό του ενσωματωμένο DAC.

O Blue Diamond είναι ένα πραγματικό μουσικό διαμάντι, χειρίζεται τη μουσική με αστραφτερή καθαρότητα και ευκρίνεια, αναδεικνύει τις επιμέρους φωνές ακόμα και των πιο περίπλοκων έργων με εντυπωσιακή άνεση. Η μουσική ρέει σαν το γάργαρο νερό, δεν περιορίζεται από συμπίεση της δυναμικής περιοχής, από θολώματα, από έλλειψη ρεύματος ή ισχύος, αυτές είναι άγνωστες έννοιες για τον North Star.

Η υψηλή ισχύς του έκαναν τα απαιτητικά ATC να λάμψουν, ενώ ο ενισχυτής φάνηκε αμέσως ότι είναι φτιαγμένος για τα δύσκολα. Όσο περίπλοκη και εάν είναι η μίξη, όσο πολυφωνικό και είναι το μουσικό έργο, τόσο καλύτερα, με υποδειγματική διαφάνεια και διαχωρισμό ξεχωρίζει ο ενισχυτής τις επιμέρους φωνές. Δίσκο μετά τον δίσκο ανακαλύπταμε λεπτομέρειες στα αγαπημένα μας κομμάτια.

Ο Blue Diamond αφαιρεί όλα τα φτιασίδια, τους χρωματισμούς, το γρέζι και τη βρωμιά που πολλοί ενισχυτές προσθέτουν στον ήχο, αφήνοντας τη μουσική να περιγράφει. Οι χαμηλές του είναι στακάτες, ελεγχόμενες και εξαιρετικά απτές, τα όργανα της περιοχής διαγράφονται με σώμα, χωρίς να «κρεμάνε», χωρίς μπουμαρίσματα, ενώ οι μεσαίες και οι υψηλές είναι καθαρές και ιδιαίτερα λεπτομερείς.

Η μουσική σκηνή ζωγραφίζεται τρισδιάστατα, χωρίς θόρυβο μεταξύ των οργάνων, ενώ οι δυναμικές αντιθέσεις έχουν εντυπωσιακό εύρος. Τα ευφωνικά στρογγυλέματα και η λαμπάτη χροιά που πολλοί ενισχυτές προσθέτουν στη μουσική, απουσιάζουν εδώ, ο ενισχυτής είναι ακριβής, ουδέτερος και αχρωμάτιστος. Αυτό σημαίνει βέβαια ότι ο Blue Diamond είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικός της πηγής και του προγράμματος, δεν κρύβει και δεν συγχωρεί.

Σε λιγότερο καλές εγγραφές οι απολήξεις των οργάνων ακούστηκαν αιχμηρές, ειδικά στα έγχορδα, ενώ και τα συριστικά ενόχλησαν, ο North Star απαιτεί καλές audiophile εγγραφές για να δείξει τα δόντια του. To DAC του ενισχυτή είναι ιδιαίτερα καλό, όχι βέβαια στην κλάση του πανάκριβου Bryston BCD-3, ωστόσο δεν αποτελεί περιοριστικό παράγοντα της απόδοσης του ενισχυτή και θα αξιοποιήσει πολύ καλά τις ψηφιακές μας πηγές.

Ο Blue Diamond μας ικανοποίησε με το παραπάνω, οδήγησε άνετα τα αδηφάγα ATC, ενώ μας άφησε να απολαύσουμε την αγαπημένη μουσική μας με εξαιρετική. Εάν έχετε απαιτητικά ηχεία και μεγάλη συλλογή από καλές ηχογραφήσεις μην διστάσετε, αυτός ο ενισχυτής το έχει.

 

North Star Blue Diamond

ΕΙΔΟΣ: Ολοκληρωμένος ενισχυτής με DAC

ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΥΣ: 2x150W/8Ω

ΕΙΣΟΔΟΙ: 5xLine (RCA), 1xLine (XLR), 1xCoaxial, 1xToslink, 1xUSB

ΕΞΟΔΟΙ: 2xηχείων, 1xPre Out

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΥxB): 435x335x350 χλστ.

ΒΑΡΟΣ: 18 κιλά

 

Υπέρ:

Ποιοτικά υλικά

Υψηλή ισχύς και ρεύμα

Απολαυστικός

 

Κατά:

Δεν συγχωρεί τις λιγότερο καλές πηγές και εγγραφές

 

Σχόλιο

Με υψηλή ισχύ και μπόλικο ρεύμα, ο North Star Blue Diamond θα σας βοηθήσει να απολαύσετε τα ηχεία και τη δισκοθήκη σας χωρίς να ασχοληθείτε με άλλα προβλήματα.

 

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: Ακουστική Κρήτης

ΕΠΑΦΗ: 2109649420

ΤΙΜΗ: 3.950 ευρώ (με την κάρτα DAC)

  

 

KEIMENO: ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΤΣΕΝΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Marantz CD6006 and PM6006 Review BEST OF 2018 ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ »

AMPS ΔΟΚΙΜΕΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...