Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2013 03:04

Bryston 4B SST2

ΕΝΑΣ ΘΡΥΛΙΚΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΜΕ 37 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ, ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ. 

 Ξεκινώντας από το Τορόντο με βορειοανατολική κατεύθυνση, σε δύο ώρες η πινακίδα του Πιτέρμπορo μας καλωσορίζει σε μια ήσυχη πόλη, χτισμένη στις όχθες ενός ποταμού. Αν το ταξίδι γίνει χειμώνα, όλο το σκηνικό θα είναι λευκό από το χιόνι, ενώ το καλοκαίρι το κυρίαρχο χρώμα θα είναι το πράσινο. Εκεί στη μικρή πόλη έχει τις εγκαταστάσεις της η πιο δημοφιλής audio εταιρεία του Καναδά.

Η Bryston, που είχα τη δυνατότητα να επισκεφθώ πριν από μερικά χρόνια, σε λευκό σκηνικό. Εκεί γνώρισα τoυς Brian Russell και James Tanner, τα αφεντικά της εταιρείας. Σε ένα τόσο δριμύ κλίμα μπόρεσε να αναπτυχθεί, ώστε η φήμη της να φθάσει στα πέρατα της οικουμένης. Μια ιστορία που πέρυσι έκλεισε πενήντα χρόνια. 

Η Bryston, που ξεκίνησε το 1962 ως κατασκευαστής ιατρικών μηχανημάτων, το 1973 το γύρισε στο audio, ενώ το 1977 ένας ενισχυτής της απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από ένα μικρό περιοδικό του Τορόντο, το Τhe Audio Critic, που σήμερα πια δεν υπάρχει. Το περιοδικό άναψε τη φλόγα και από τότε η Bryston έγινε πυρκαγιά στα όνειρα κάθε απαιτητικού audiophile ή μηχανικού ήχου, αφού η εταιρεία αυτή πουλάει και στους επαγγελματίες της μουσικής.

Σήμερα η Bryston παράγει από δικτυακά music players μέχρι ενισχυτές ακουστικών και από ηχεία μέχρι αποκωδικοποιητές home cinema. To μεγάλο όμως χαρτί είναι τα ενισχυτικά της, ειδικά ο 4Β, που την τελευταία του εκδοχή δοκιμάζουμε εδώ, ο οποίος ξεκινάει την καριέρα του το 1976 και συνεχίζει την πορεία του μέχρι σήμερα μέσα από βελτιώσεις και αναβαθμίσεις. Δίχως άλλο, αποτελεί έναν από τους μακροβιότερους ενισχυτές της βιομηχανίας και θα είναι για πολλά ακόμη χρόνια παρών. Ο ενισχυτής έφτασε στα χέρια μας για δοκιμή από τη νέα αντιπροσωπεία της Bryston στην Ελλάδα, η οποία δεν είναι άλλη από τη Solid Foundation. Τον παραλάβαμε σε ασημί πρόσοψη (κυκλοφορεί και σε μαύρη), έχοντας μερικές ώρες λειτουργίας στις πλάτες του. Έχει βάρος 27 κιλά και διαστάσεις 40,8x40,6 εκατοστά και χειρολαβές στην πρόσοψη για εύκολη τοποθέτησε σε ρακ. 

Πρόκειται για μια dual mono σχεδίαση, δηλαδή έχει ανεξάρτητα τα δύο κανάλια, ακόμα και τα τροφοδοτικά τους, μόνο που όλα συνυπάρχουν στο ίδιο σασί. Μια συμμετρική σχεδίαση, όπου όλα στο εσωτερικό του ενισχυτή επαναλαμβάνονται επί δύο, χωρίς το ένα κανάλι να «γνωρίζει» το άλλο - ούτε καν επικουρική βοήθεια μεταξύ των τροφοδοτικών υπάρχει. Έτσι, έχουμε απίστευτα υψηλό λόγο διαχωρισμού καναλιών. Τα δύο κανάλια γίνονται όμως «κολλητά» μόλις μεταθέσουμε το διακόπτη που υπάρχει στην πίσω όψη στη θέση Bridged, μετατρέποντας τον 4Β σε μονομπλόκ.

Το θετικό είναι ότι εκτοξεύουμε την ισχύ του στα 900W, ενώ το αρνητικό είναι ότι θα πρέπει να αγοράσουμε άλλον ένα για το άλλο ηχείο. Η πρόσοψη είναι φτιαγμένη από χοντρό αλουμίνιο, δεξιά και αριστερά έχουμε τα γνωστά «πτερύγια» ψύξης της Bryston, ενώ το control γίνεται στην πίσω όψη από μικρούς μεταγωγούς/διακόπτες. 

Η εκκίνηση του ενισχυτή γίνεται από ένα μεγάλο μηχανικό διακόπτη στο πίσω μέρος και από έναν «soft start» στην πρόσοψη, απλά πιέζοντας το όνομα του μοντέλου. Μπορεί επίσης να γίνει και απομακρυσμένα μέσω καλωδίωσης, κάτι χρήσιμο για συστήματα home installation. Στην πρόσοψη υπάρχουν δύο ενδεικτικά LED λειτουργίας, όπου, εκτός της κανονικής λειτουργίας, μας ενημερώνουν για τυχόν υπεροδήγηση, ψαλιδίσμα ή ανάπτυξη υπερβολικής θερμοκρασίας.

Μπορούμε να τροφοδοτήσουμε τον ενισχυτή με balanced ή απλό σήμα, καθώς επίσης να μεταβάλλουμε (δύο τιμές) την ευαισθησία των εισόδων του (29dB ή 23dB). Στην ευαισθησία (23dB) έχουμε μεγαλύτερη διαδρομή στο ποτενσιόμετρο του προενισχυτή μας για «άνοιγμα» και έναν ελάχιστα πιο forward ήχο, από την άλλη, στην επιλογή 29dB λαμβάνουμε λιγότερο θόρυβο. Θα πρέπει να πειραματιστείτε με τον προενισχυτή σας για να αποφασίσετε τη θέση 29dB ή 23dB. Εμείς στις ακροάσεις μας προτιμήσαμε τα 23dB. 

Εσωτερικά κυριαρχούν δύο μεγάλοι τοροειδείς μετασχηματιστές, ο ένας επάνω στον άλλον και ένας για κάθε κανάλι. Τα τρανζίστορ εξόδου είναι τοποθετημένα στα πλαϊνά του ενισχυτή, τα στάδια εισόδου σε πλακέτες, ακριβώς πίσω από τα βύσματα εισόδου, ενώ 8 πυκνωτές εξομάλυνσης (4.700μF της Panasonic) γεμίζουν το υπόλοιπό του.

Ο τρόπος κατασκευής είναι υποδειγματικός, κάτι που ενισχύεται και από τα 20 χρόνια εγγύησης που παρέχει ο κατασκευαστής. Πρόκειται για συσκευή για μια ζωή. Ο 4B δεν είναι καθόλου «πράσινος», το τραβάει το ρεύμα του, ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας. Εκεί καίει 170W, ενώ σε γεφυρωμένη διάταξη τα θέλει τα 2.040W. Δεν μπορείς να έχεις κορυφαίες ηχητικές επιδόσεις χωρίς το ανάλογο αντίτιμο, - σε αυτή τη ζωή τίποτε δεν είναι δωρεάν... 

MAPLE LEAF 

Το βλέπεις να σκάει... Ο 4Β είναι δύο θηρία κλεισμένα στο ίδιο κλουβί. Η μονομπλόκ οντότητά τους γίνεται αντιληπτή σχεδόν ακαριαία, δε χρειάζεσαι ειδικές ακροάσεις ή εξονυχιστικές μετρήσεις για να το επιβεβαιώσεις. Ο θόρυβος λάμπει διά της απουσίας του, ο διαχωρισμός καναλιών είναι κάπου στο άπειρο και η «διαφωνία» στο πουθενά.

Ο ενισχυτής είχε «βάλει» τις ώρες του πριν προσγειωθεί στα στούντιο του περιοδικού. Ως προενισχυτές χρησιμοποιήθηκαν οι Nagra Melody, Burson Conductor και YBA Passion 1000. Η ισχύς του 4B οδήγησε τα ηχεία μας ATC SCM70 με περίσσια άνεση. Υπάρχουν διαθέσιμα 300W στα 8Ω και 500W στα 4Ω - ωμή ισχύς, ικανή να «κουνήσει» ακόμα και τα πιο δύσκολα ηχεία, και συμπαγής, που μοιράζεται με ταχύτητα στα ηχεία, τα οποία, αν έχουν ικανότητα στα χαμηλά, θα αισθανθείτε να κουνιέστε και εσείς, εκτός από τα γούφερ τους. 

Ο Bryston φημίζεται για τις χαμηλές του... πτήσεις, πράγμα που είναι ένα από τα ατού του. Σκηνική παρουσία, καταχώριση οργάνων και μπόλικος αέρας θα γεμίζουν τη πλευρά του χώρου ακρόασης απέναντι από τη θέση σας. Η στάθμη του μπορεί να φθάσει πολύ υψηλά τα ηχεία, το καταλάβαμε, αν και διστάσαμε να τον οδηγήσουμε στα όρια. Αυτό έγινε μόνο στο εργαστήριο και σε τεχνικά φορτία. Δυναμικά βουτηγμένα στην ενέργεια με άφθονα αποθέματα, καθαρός και διαυγής ήχος ικανός να φανερώσει τυχόν αδυναμίες της πηγής ή χρωματισμούς του προενισχυτή.

Δε γνωρίζουμε πια είναι η μυστική συνταγή της Byston και της «τοπολογίας» SST, αλλά όσο και αν έχουν προσπαθήσει δεν μπορούν να τη βελτιώσουν σημαντικά. Ο έλεγχος των χαμηλών, αλλά και ο τρόπος που «σβήνουν», εκτός από το να ακούγεται φυσικός είναι και για σεμινάριο. Εκεί που μου άρεσε περισσότερο ήταν στις φωνές, ειδικά αυτές των Ana Mura, Diana Krall και Dawn Langstroth (οι δύο τελευταίες είναι από τον Καναδά). Λες κι έδιναν live δίπλα στο αυτί μου.

O 4B μου έφερε στο νου μεγάλες μουσικές στιγμές, απ’ αυτές που μόνο μια κορυφαία ηχομηχανή μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη μας. Σίγουρα όσοι τον αποκτήσουν δε θα τον αλλάξουν εύκολα, ο ήχος της Bryston δημιουργεί σχέσεις ζωής, όπως όλα τα καλά high-end προιόντα. Μπορεί η τεχνολογία να εξελίσσεται στις πηγές, στα ηχεία να χρησιμοποιούνται διαστημικά υλικά, στους ενισχυτές νέες τάξεις, αλλά είναι μερικά μοντέλα στον ήχο που έχουν ήδη εξελιχθεί και βρίσκονται στην άνθησή τους. Ένα από αυτά είναι ο «μεγάλος» 4Β SST στο τετράγωνο της Bryston.

 

ΥΠΕΡ 

- 20 χρόνια εγγύηση 

- Κορυφαία κατασκευή

- Δυνατός και καθαρός ήχος

- Χρόνια στην αγορά

- Πλούσια αποθέματα ενέργειας

 

ΚΑΤΑ 

- Προτιμά ηλεκτροδυναμικά ηχεία 

- Λεπτομέρειες που δεν... ξυρίζουν

 

ΣΧΟΛΙΟ

Αν θέλετε να έχετε κάτι σε reference στο ηχοσύστημά σας, μια πρώτης τάξης επιλογή είναι ο τελικός ενισχυτής της Bryston. Σταθερή αξία και σίγουρη τοποθέτηση χρημάτων. Φυσικός ήχος με χαμηλό που τα λέει... 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ 

ΤΥΠΟΣ: Δικάναλος τελικός ενισχυτής Dual Mono

EIΣΟΔΟΙ: 2xΧLR balanced, 2xRCA stereo

ΕΞΟΔΟΙ: 2xAκροδέκτες ηχείων, μεγάλης διατομής & κορυφαίας ποιότητας

EYAIΣΘΗΣΙΑ: 1V για 100W@8Ω στη θέση 29dB, 2V για 100W@8Ω στη θέση 23dB 

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ: Γεφύρωση, προστασία, αλλαγή ευαισθησίας, εκκίνηση από μακριά 

ΙΣΧΥΣ: 2x300Ω@8Ω και 2x500W@4Ω, 1x900W@8Ω (Γεφυρωμένος)

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 48,3x40,6x16 εκ. (με τα χερούλια)

ΒΑΡΟΣ: 27 κιλά

 

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: Solid Foundation 

ΕΠΑΦΗ: 210.9570.778

ΤΙΜΗ: 5.600 € 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: VTL TL5.5 Series II Signature and ST-150 »

AMPS ΔΟΚΙΜΕΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

 

 

MEMBERS OF...