fbpx
Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2016 16:18

Mastersound Compact 845: Review

Η ιταλική σκηνή κρύβει πολλά διαμάντια σε λογικές τιμές κι ένα από αυτά είναι οι λαμπάτοι ενισχυτές της Mastersound, που αποτελούν σύγχρονα έργα ηχητικής τέχνης.

Μερικές φορές νομίζω πως έχω χάσει το μέτρημα με τις hi-end εταιρίες της Ιταλίας, τόσο πλούσια είναι η σκηνή της υψηλής πιστότητας στη γειτονική μας χώρα, παρά το μικρό της μέγεθος. Αλλά δεν είναι μόνο το πλήθος τους που εντυπωσιάζει, κυρίως είναι το γεγονός ότι μιλάμε για εταιρίες με τρομερή προσωπικότητα και μεγάλη ποικιλία σχεδιαστικών προσεγγίσεων.

Από τους διάφορους μικρής ισχύος λαμπάτους ενισχυτές, τους υβριδικούς και τους μεγάλους τρανζιστοράτους μέχρι τα πλέον διάσημα Sonus Faber και τα Zingali, όλη η ιταλική παραγωγή δεν πουλάει απλώς μέταλλα, ξύλα και τεχνικά χαρακτηριστικά, παράγει συναισθήματα και ομορφιά με τόσο έκδηλο ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, που έχει κάνει φανατικούς φίλους στις πιο δύσκολες αγορές του κόσμου, όπως η Βρετανία και η Ιαπωνία.

Με πολύ απλά λόγια, η μουσική κυλάει στις φλέβες των Ιταλών, το πάθος για ζωή και η συναισθηματική φόρτιση είναι πολύ έντονα μέσα τους και, παράλληλα, έχουν το ταλέντο να τα εμφυσούν αυτά στις τεχνικές δημιουργίες τους (και όχι μόνο, φυσικά). Αυτή τη φορά μιλάμε για την Mastersound των αδελφών Sanavio, μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση στη Vicenza που ασχολείται αποκλειστικά με ενισχυτές single-ended, τελικούς, ολοκληρωμένους και προενισχυτές.

Οι τιμές τους είναι πολύ καλές, επιπέδου Κίνας, αλλά ο ήχος τους είναι κατά πολύ ανώτερος από οτιδήποτε κινέζικο και 100% δικός τους, καθώς οι μετασχηματιστές τροφοδοσίας και εξόδου τυλίγονται στις εγκαταστάσεις τους ακολουθώντας τις δικές τους, μυστικές συνταγές.

Η εταιρία δίνει έμφαση στους ολοκληρωμένους και διαθέτει οχτώ μοντέλα με βάση τις EL84, EL34, KT-88, 300B και την 845. Εδώ παρουσιάζουμε τον μικρότερο με την 845, τον Compact, που αποδίδει 30W/κανάλι ενώ υπάρχει και ο Evolution που είναι parallel single-ended και φθάνει τα 60W. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι κανένας ενισχυτής της Mastersound δεν εφαρμόζει ανάδραση, ακόμη και οι εισαγωγικοί που στηρίζονται σε πεντόδους.

Από κοντά
Ο Compact 845 δεν είναι ακριβώς... κόμπακτ, με το αποτύπωμα των 45x43 εκ. και το βάρος των 34 κιλών, αλλά ένας κανονικού μεγέθους λαμπάτος ενισχυτής που δημιουργεί πολύ έντονη οπτική εντύπωση χάρη στις μεγάλες τριόδους ισχύος και την χαρακτηριστική μεταλλική διάταξη που αγκαλιάζει, χάριν προστασίας, τις έξι λυχνίες του σχεδίου. Απλώς ονομάζεται έτσι γιατί ο πιο μεγάλος του “αδελφός” είναι κάπως... κτηνώδης. Το μηχάνημα έχει απλό ντιζάιν αλλά καλόγουστο.

Υπάρχουν παχιές, καμπύλες επενδύσεις από μασίφ ξύλο στις πλευρές και οι τρεις μετασχηματιστές είναι κλεισμένοι σε κυλινδρικούς θαλάμους, εμποτισμένοι σε κράμα από ρητίνη και... χαλίκι. Το σασί έχει μαύρη ματ βαφή που είναι ανθεκτική στις δαχτυλιές ενώ ματ φινίρισμα διαθέτει και το αλουμινένιο προστατευτικό των λυχνιών, όμως η ατσάλινη “ποδιά” που επενδύει το σασί κάτω και πίσω από τις λυχνίες για να “περιορίσει” τη θερμότητά τους είναι αρκετά γυαλιστερό.

Ο ενισχυτής ξεκινάει από διακόπτη που βρίσκεται στο κάτω μέρος του σασί και αριστερά -μια θέση αθέατη που συνηθίζουν αρκετοί Ιταλοί κατασκευαστές- όμως εδώ υπάρχει σήμανση με την επιγραφή power αριστερά στην πρόσοψη. Ο επιλογέας επενεργεί σε ρελέ αλλά δεν τηλεχειρίζεται όπως το μοτοριζέ volume control της Alps των 50ΚΩ και υπάρχουν τρεις είσοδοι γραμμής συν μια που πηγαίνει απευθείας στον τελικό ενισχυτή αλλά καμία έξοδος. Φυσικά, ούτε λόγος για DAC ή άλλες... πηγές θορύβου. Το εσωτερικό του είναι εν μέρει hard wired με την προσθήκη μικρών πλακετών για επιμέρους λειτουργίες, για παράδειγμα οι πυκνωτές εξομάλυνσης βρίσκονται σε μια τέτοια πλακέτα, κάτι που διευκολύνει τις αλλαγές και συντομεύει τις διαδρομές στην τροφοδοσία.

Τα υλικά δεν βγάζουν μάτι ούτε όμως και υστερούν, μάλλον είναι τα συνηθισμένα που βρίσκουμε και σε άλλα ιταλικά hi-end λαμπάτα, όπως οι πυκνωτές MKP της Icel στη σύζευξη των λαμπάτων σταδίων. Εντύπωση προκαλούν οι τρεις ολοκληρωμένες γέφυρες ανόρθωσης στο κέντρο σχεδόν του σασί, που τροφοδοτούν ανεξάρτητα τις δύο τελικές λυχνίες ισχύος και την προενίσχυση, ενώ τα τροφοδοτικά απολαμβάνουν επιπλέον βατικές αντιστάσεις σε μικρές ψύκτρες και από ένα choke για την υψηλή τάση στην κάθε 845. Ελλείψει ανάδρασης, η δουλειά πρέπει να γίνεται σωστά σε πρώτο χρόνο κι αυτό σημαίνει πριν απ΄ όλα γερή και γρήγορη τροφοδοσία ώστε να αναδεικνύονται οι αρετές των μετασχηματιστών.

Η γενική αίσθηση που αφήνει, τελικά, ο Compact 845 είναι αυτή της ουσίας. Δεν υπάρχουν περιττές πολυτέλειες ούτε όμως και προχειρότητες, εκεί που χρειάζεται oversized λογική υπάρχει με το παραπάνω και δεν ανιχνεύεται καμία διάθεση «βιτρίνας» στην εσωτερική αρχιτεκτονική του ώστε να φαίνεται «ωραίος» στις φωτογραφίες. Απλά πράγματα και αποτελεσματικά, όπως θα δούμε παρακάτω.

master2

Επιδόσεις
Ο Mastersound αναδεικνύει όλα όσα μας αρέσουν στα SET κι ενώ θα δυσκολευτείτε να βρείτε κάτι παλιομοδίτικο στον ήχο του (βλέπε αργό, χρωματισμένο ή υπερβολικά ρομαντικό χαρακτήρα), ταυτόχρονα δεν έχει τίποτε το δήθεν μοντέρνο. Είναι ένα μηχάνημα με ωμή δύναμη εκεί που χρειάζεται, με πελώρια είδωλα σε όλο το φάσμα συχνοτήτων, χωρίς ίχνος επιτήδευσης στα πρίμα με τρικ “υψηλής ανάλυσης” και με μια ηχητική σκηνή που σε καθηλώνει με το μέγεθος και την αμεσότητά της.

Εδώ έχουμε ήχο “αντρικό”, με σάρκα και οστά, στιλπνό μέχρι το κόκκαλο παρά λεπτοφυή και αραχνοΰφαντο, με τρομερή δύναμη επιβολής και κανένα κόλπο με τη φάση. Έτσι, μπροστά σου υψώνεται ένας “τοίχος ήχου” πολύ πλατύς και πανύψηλος, πυκνός και αδιαπέραστος, γεμάτος παλλόμενα σώματα και κορεσμένα ηχοχρώματα, που δεν “πετάει” τίποτε στο βάθος της σκηνής για εφέ αλλά τα παρουσιάζει όλα εμπρός σου, κοντινά, χειροπιαστά και χωρίς καμία διάθεση σμίκρυνσης, γυαλάδας ή ασάφειας. Μιλάμε για εμπειρία από τις λίγες...

Προσπάθησα να φορέσω την τεχνοκρατική μου ματιά και να τον στριμώξω: εντάξει, μπορείς να πεις ότι η υπερηχητική έκταση υστερεί λίγο αλλά τα πρίμα του είναι τόσο ογκώδη, ζωηρά και δυναμικά, τόσο καθαρά και γρήγορα, ώστε αυτό που λείπει κυρίως είναι... η συμπίεση. Το ίδιο και για το βαθύ χαμηλό.

Είναι τόσο ισχυρό και πελώριο μέχρι εκεί που κατεβαίνει που πείθει απευθείας το σώμα σου για το ηχητικό γεγονός, στέλνοντας στη λήθη τις αναμνήσεις από τρανζιστοράτους με μεγαλύτερη έκταση. Αυτό που κατάλαβα είναι πως η σχεδίαση του Compact 845 επιτρέπει μια έκταση στα άκρα του φάσματος που είναι απλώς επαρκής στα χαρτιά, με αποκλειστικό σκοπό οι ακραίες συχνότητες να αποδοθούν με την ίδια μαγευτική παρουσία, εσωτερική λάμψη και αποκαλυπτικότητα που διαθέτουν οι μεσαίες. Με άλλα λόγια, οι αδελφοί Sanavio δεν προσφέρουν “άδεια Hz” αλλά φροντίζουν όλες οι συχνότητες να έρχονται με τρόπο φρέσκο, γεμάτες λεπτομέρεια, αρμονικές και δύναμη.

Γι' αυτό το λόγο, δεν έχουμε ένα “μεσαίο άκουσμα” με πολύ εκτεταμένα αλλά προβληματικά μπάσα/πρίμα (βλέπε σκοτεινά και υποελεγχόμενα) αλλά μια απόλυτα ευθεία γραμμή με τόσο φυσική παρουσία που τρομάζει τον ανυποψίαστο! Ο ενισχυτής καταστέλλει έξοχα τους χρωματισμούς και τον θόρυβο στις μεταβατικές και δείχνει ανεξάντλητος ενεργειακά ακόμη και κρύος, έτσι δεν κουράζει σε μακροχρόνιες ακροάσεις ούτε ενοχλεί με υπερβολική ζεστασιά και μελοδραματισμούς, ακόμη και μετά από πολύωρη χρήση.

Εντούτοις, διεγείρει τα συναισθηματικά κέντρα με τρόπο εύστοχο και άμεσο και πολύ δύσκολα θα αφήσει την αίσθηση του “δικού του ήχου” ακόμη και στους πλέον έμπειρους και απαιτητικούς ακροατές. Το τίμπρο του είναι οργανικό, πολύχρωμο και φωτεινό, εξωστρεφές και δεν απαιτεί την προσοχή του ακροατή για να γίνει βιωματικό. Η υφή είναι πολύ πλούσια, με βάθος πληροφορίας και καμία διάθεση στατικότητας, καθώς υπάρχει μια διαρκής αίσθηση κίνησης και ταχύτητας που παραπέμπει άμεσα στο πραγματικό γεγονός.

Η σύντομη αυτή επαφή με τον Compact 845 με έπεισε τελικά ότι οι άνθρωποι της Mastersound ξέρουν πολύ καλά πως ακριβώς ακούγεται η ζωντανή μουσική και έχουν κάνει πολύ δρόμο μέχρι σήμερα με τα SET τους, ώστε να πλησιάσουν πολύ κοντά σε αυτή την αλήθεια. Πολύ δύσκολα θα βρείτε κάτι τόσο γνήσιο σε αυτά τα χρήματα και, αν σας φθάνουν τα 30watt, θα το μετανιώσετε αν αγοράσετε κάτι άλλο χωρίς πρώτα να τον ακούσετε.

master3

ΥΠΕΡ
-Σύγχρονη ηχητική, χωρίς περιττούς εντυπωσιασμούς
-Αίσθηση κλίμακας και δύναμης
-Πελώριο wall of sound κορυφαίας αμεσότητας
-Φυσικές χροιές

ΚΑΤΑ
-Στοιχειώδεις ευκολίες

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΙΣΧΥΣ: 2x30Wrms
ΛΥΧΝΙΕΣ:2x845, 2x6SN7GT, 2xECC802
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: 8Hz-40KHz
ΕΙΣΟΔΟΙ: 3xline, direct in
ΕΞΟΔΟΙ: 4 και 8Ω
ΕΞΤΡΑ: τηλεχειρισμός στάθμης
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 45x43x27 εκ. ΠΒΥ
ΒΑΡΟΣ: 34 κιλά

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: N. Μενδρινός (διάθεση AV Art)
ΕΠΑΦΗ: 6981290717, 211-0174708
ΤΙΜΗ: 4.900€

ΣΧΟΛΙΟ
Ο Compact 845 διαχωρίζει τη θέση του τόσο από τα κλασικά πρότυπα των SET και τον ρετρό τους χαρακτήρα όσο και από τις πιο εμπορικές, εκσυγχρονισμένες προτάσεις του είδους. Προσφέρει μια εμπειρία πολύ κοντά στο live, την ωμή αλήθεια αν θέλετε, χωρίς ποτέ να προβληματίζει με την τεχνική του πλευρά αλλά και χωρίς να συμπιέζει την ομορφιά και το συναίσθημα. Ένα αληθινό κελεπούρι για τους μουσικόφιλους.

KEIMENO: Πάρης Κωτσής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Mark Levinson No585: Review Pathos ClassicRemix: Ολοκληρωμένος Review »

AMPS ΔΟΚΙΜΕΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...