fbpx
Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016 11:42

Pathos ClassicRemix: Ολοκληρωμένος Review

Η ιταλική Pathos έχει ταλέντο με τα υβριδικά κυκλώματα και το εντυπωσιακό ντιζάιν και ο ClassicRemix αποτελεί μία ακόμη λαχταριστή δημιουργία της.

Φαντάζομαι πως δεν υπάρχει μουσικόφιλος που να μην κοντοστέκεται στις φωτογραφίες των προϊόντων της Pathos Acoustics για να απολαύσει την ομορφιά τους.

Ο διάσημος ολοκληρωμένος Classic One με την αισθητική κλασικού λαμπάτου ενισχυτή, την καλή ισχύ και τον γλυκό ήχο αποτελεί ίσως το πιο γνωστό και επιτυχημένο μηχάνημα της ιταλικής εταιρίας. Τα τελευταία μοντέλα, όπως ο Ethos, προσανατολίζονται πια στις σύγχρονες τάσεις της αγοράς, εμπεριέχουν μετατροπείς DAC και δεν θυμίζουν λαμπάτους αλλά... μηχανές από το μέλλον. Με τον ClassicRemix η Pathos καλύπτει την οικονομική κατηγορία ανάμεσα στον αειθαλή Classic και τον Ethos, η αισθητική του είναι μοντέρνα, νεανική αλλά όχι τόσο προχωρημένη ενώ οι ψηφιακές συνδέσεις έρχονται προαιρετικά μέσω της κάρτας HiDAC και το μηχάνημα είναι ανοιχτό σε μελλοντικές αναβαθμίσεις μέσω μιας περίπου modular αρχιτεκτονικής.

Η ψηφιακή κάρτα βρίσκεται στην πλάτη του ενισχυτή, παρέχονται οι γνωστές είσοδοι και μπορεί να περιλάβει επίσης οδηγούς για σύνδεση στο τοπικό μας δίκτυο μέσω Ethernet/Wi-Fi αλλά και δυνατότητα σύνδεσης σκληρών δίσκων και στικ σε δύο USB Type A, η μία από τις οποίες βρίσκεται στην πρόσοψη. Επίσης, η Pathos τον έχει εξοπλίσει με έναν πολύ ποιοτικό όσο και ισχυρό ενισχυτή ακουστικών (κοντά στα 2W@32Ω) κι έτσι μπορούμε να πούμε ότι από τον ClassicRemix δεν λείπει απολύτως τίποτε. Τόσο αυτός όσο και η ανεξάρτητη έξοδος προενίσχυσης χρησιμοποιούν το λαμπάτο στάδιο με μία λυχνία 6922/κανάλι και την πολύ αναλυτική ηλεκτρονική ρύθμιση στάθμης μέσω δύο τσιπ PGA2310 (είναι δύο γιατί το μηχάνημα είναι fully balanced), οπότε μιλάμε για ένα μηχάνημα 4 σε 1.

pathos-4.jpg

Στυλ και ουσία
Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει το πλέον ξεχωριστό χαρακτηριστικό όλων των πρόσφατων ενισχυτών της Pathos, δηλαδή οι ψήκτρες με τα πτερύγια που σχηματίζουν το όνομα της εταιρίας. Η αριστερή “αναγράφει” δύο φορές τη λέξη Pathos κανονικά και η δεξιά ανάποδα, όπως πάντα, ώστε οι δύο ψήκτρες να είναι συμμετρικές ως προς τον κάθετο άξονα.

Το καπάκι του ενισχυτή δεν έχει ορατές βίδες, σχηματίζει ένα “Γ” ώστε να παίζει επιπλέον το ρόλο της πρόσοψης και παράγεται σε διάφορα φινιρίσματα. Το μεγάλο περιστροφικό ρυθμιστικό στάθμης και οι “φωλιές” για τις λυχνίες είναι ασορτί και δίνουν μια όμορφη μα και απλή όψη στον ClassicRemix. Το σταθερό, κάτω μέρος της πρόσοψης είναι λίγο πιο πίσω και περιλαμβάνει οθόνη ενδείξεων με κόκκινα LED, δύο πιεστικούς διακόπτες για την αναμονή και τον επιλογέα εισόδου οι οποίοι δεν εξέχουν (σε στυλ αφής), τη μία από τις δύο USB A και την έξοδο ακουστικών με μεγάλο καρφί. Η πίσω όψη είναι γεμάτη, επάνω οι αναλογικές είσοδοι και κάτω οι ψηφιακές και αρκετά μακριά από όλες βρίσκεται η μοναδική ζυγισμένη είσοδος του ενισχυτή. Ο ενισχυτής συνοδεύεται από USB στικ με τους drivers της USB Type B για Windows και iOS και ένα μακρόστενο αλουμινένιο τηλεχειριστήριο με ματ βαφή, από το οποίο μπορείς να κάνεις σίγαση, να ρυθμίσεις τη φωτεινότητα της οθόνης και να τον θέσεις σε αναμονή.


Το εσωτερικό του ClassicRemix είναι πυκνό αλλά τακτικό, χάρη στην καλή σχεδίαση και τη εκτενή χρήση εξαρτημάτων επιφανείας. Το μικρό μέγεθος του σασί επιβάλλει άλλωστε την όσο το δυνατόν πιο έξυπνη αξιοποίηση του χώρου. Ο μετασχηματιστής τροφοδοσίας βρίσκεται στο πάτωμα και καλύπτεται από μεταλλικό θάλαμο ενώ υπάρχουν δύο επίπεδα υλοποίησης, ένα σε πλακέτα δίπλα του κι ένα ακόμη από επάνω του. Κάτω βρίσκουμε την ανόρθωση και έξι πυκνωτές της Lelon των 6.800μF/50V κι επάνω την προενίσχυση με τις δύο λυχνίες, την ηλεκτρονική ρύθμιση της στάθμης και τα ρελέ στις εισόδους, μαζί με κυκλώματα ελέγχου.

Όπως είπαμε, το ψηφιακό τμήμα υλοποιείται σε κάθετη πλακέτα πίσω από την πλάτη του ολοκληρωμένου. Η επεξεργασία της USB γίνεται με το Cypress CY7C68013A-56PVXC σε συνδυασμό με ένα Xilinx XC2C64A ενώ βρήκαμε ακόμη το receiver Cirrus Logic CS814B και δύο τσιπ απόπλεξης LV4052A της T.I., με τη μεταροπή σε αναλογικό να εκτελείται από το PCM1793 της Burr-Brown. Το manual αναφέρεται στην έκδοση Evo του Hi-DAC που ενεργοποιεί τις δύο USB Type A και την Ethernet και δίνει τη δυνατότητα Wi-Fi μέσω USB adapter, όμως η έκδοση που δοκιμάζουμε εδώ είναι η πιο απλή με τις τρεις ψηφιακές εισόδους.

Για τα τελικά στάδια οι Ιταλοί εμπιστεύτηκαν το κλασικό ολοκληρωμένο LM3886T που εμπεριέχει διπολικά τρανζίστορ σε Darlington συνδεσμολογία και χρησιμοποιούν δύο στο κάθε κανάλι για να πάρουν ισχύ 70W με ζυγισμένη λειτουργία. Χάρη σε αυτή την επιλογή εξοικονομήθηκε χώρος στην έξοδο, ώστε να αρκεί μια αρκετά στενή πλακέτα πίσω από τις ψύκτρες για να υλοποιηθεί ο τελικός χωρίς να λείπουν οι αποστάσεις από τα πιο ευαίσθητα κυκλώματα του ολοκληρωμένου.


Συνολικά, ο ClassicRemix διαχωρίζει έντονα τη θέση του από τις εισαγωγικές μονάδες “όλα σε ένα” των 500 ευρώ, με τους διακοπτικούς ενισχυτές των 20-30W και τα ψηφιακά-φασόν, δικαιολογώντας αρκετά πειστικά την υψηλή τιμή του.

pathos-3.jpg

Συγκεντρωμένος στο καθήκον του
Ο ClassicRemix διακρίνεται έντονα από την εταιρική ηχητική ταυτότητα, διαθέτοντας πλούσιο, ευκρινή και γλυκό ήχο, με προφανή άνεση στη διατύπωση των μελωδιών, την ηρεμία της ροής και την απαλότητα. Διαθέτει μια συμπαγή σκηνή με αρκετά μεγάλες διαστάσεις, πυκνά δομημένη, πολύ καλή εστίαση με αμεσότητα και λεπτομέρεια αρκετά κοντά στον ακροατή και σαφή τρισδιάστατη αίσθηση.

Η λυχνία στην προενίσχυση είναι ιδιαίτερα ευδιάκριτη στο ηχητικό αποτύπωμα, με πλούσιες αρμονικές και φυσικότητα τίμπρου στα σήματα χαμηλής στάθμης και ο συνδυασμός με τα LM της εξόδου κρίνεται επιτυχημένος, καθώς και αυτά διαθέτουν πολύ καλή ομοιογένεια και ηχοχρωματική ισορροπία, όπως οι λυχνίες. Γενικά, ο ClassicRemix δίνει έναν ήχο που αρέσει αμέσως, παρακολουθείται ευχάριστα και ποτέ δεν κουράζει ή ξενίζει, ενώ η δύναμη και η λεπτομέρεια αρκούν για να αξιοποιηθεί μια μεγάλη ποικιλία ηχείων της κατηγορίας του εκτός ίσως από τα πολύ δύσκολα.

Ο ενισχυτής θέλει πολλές ώρες στρωσίματος ώστε να “ανοίξουν” τα ολοκληρωμένα ισχύος και είναι αναμενόμενο τις πρώτες 100 ώρες να υπάρχει μια μικρή αστάθεια στα συριστικά καθώς οι εντάσεις ανεβαίνουν (μετά το 110 στη ρύθμιση της στάθμης). Επίσης, ο αέρας στα ανώτερα πρίμα ξεκινάει λίγο μαζεμένος μαζί με την γενικότερη ανάλυση και σταδιακά αποκαθίσταται η ισορροπία, χωρίς να φθάνει σε αποκαλυπτικότητα τους καλύτερους της κατηγορίας μέχρι τα πέντε χιλιάρικα.

Εξαρχής όμως είναι φανερό ότι υπάρχει πολύ καλό punch στο βαθύ χαμηλό, το οποίο είναι ογκώδες και γεμάτο, αρκετά ελαστικό, χωρίς βιαστικές αντιδράσεις ή ουρές. Ο έλεγχος χαμηλά διατηρείται σε κάθε περίπτωση χάρη στην solid state έξοδο ενώ στις ανώτερες χαμηλές παίρνει το προβάδισμα η λυχνία και δίνει ένα λίγο πιο αφράτο, σωματώδες αλλά και ελαφρά πιο ράθυμο αποτέλεσμα. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, διότι σε αυτή την περιοχή τα LM τείνουν λίγο προς άδειο/στεγνό και στον Pathos αυτό το στοιχείο δεν υπάρχει, με μικρό τίμημα στην αντίληψη της ταχύτητας, που κατά τη γνώμη μου δεν ενοχλεί αλλά λειτουργεί μάλλον αγχολυτικά.

Πέραν τούτου, το υβρίδιο αυτό είναι πάρα πολύ καλά δεμένο και έχει σαφή κατεύθυνση την ηχοχρωματική ενότητα και την αβίαστη απόδοση της μελωδίας στις στάθμες που συνήθως ακούμε. Απλώς ο ClassicRemix δεν είναι στημένος για να “κοπανάει” πολύ δύσκολα ηχεία σε μεγάλες στάθμες ή να υπερπροβάλλει τις λεπτομέρειες, αλλά αντίθετα είναι σχεδιασμένος να παίζει πολύ γεμάτα, πλούσια και καθαρά, σαν class A, σε χαμηλές και μεσαίες στάθμες, κάτι που ανοίγει την πόρτα και σε ηχεία με άνω του μέσου όρου ευαισθησία.

Επίσης, έχει πολύ προσεγμένο τμήμα ακουστικών, με λίγο πιο διακριτό και λεπτομερή ήχο και με καθαρότερη και πιο αραχνοϋφαντη υφή από τη λυχνία σε σχέση με την κανονική έξοδο, κάτι που σίγουρα ενδιαφέρει τον υποψήφιο αγοραστή που περνάει αρκετές ώρες με τα ακουστικά του. Εξίσου σημαντικό είναι το πολύ πετυχημένο τμήμα του DAC, που μου θύμισε αρκετά έντονα τις υλοποιήσεις της Μ2 Tech, όπου υπάρχει μια πιο δραματική αποτύπωση της ανάλυσης και του αέρα ανάμεσα στα όργανα, άριστη καθαρότητα με πιο ουδέτερες χροιές και λίγο μεγαλύτερες διαστάσεις σκηνής σε σχέση με την αναλογική είσοδο, ενώ δεν υπάρχει καμία υπόνοια αυξημένου jitter από την ψηφιακή σύνδεση.

Δεν είναι τυχαίο πως κατέληξα να ακούω μέσω του DAC του από τη μέση της δοκιμής και ύστερα, χωρίς να χάσω στην ουσία κάτι από τη γλυκιά, πολύ μελωδική και πλούσια ηχητική που δίνει από τις αναλογικές εισόδους. Τελικά, ο ClassicRemix μεταφέρει στο ακέραιο τις μουσικές αξίες του One, όπως όμως υπονοεί και το όνομά του, κάνει ένα μικρό remix προς το πιο φρέσκο και μοντέρνο και το αποδεικνύει έμπρακτα με μια λαχταριστή εμφάνιση και, κυρίως, με τα εξαιρετικά τμήματα ακουστικών και μετατροπέα που ενσωματώνει.

pathos-2.jpg

ΥΠΕΡ
-Ντιζάιν, ευκολίες, ποιότητα κατασκευής
-Εξπέρ στην τονική ομορφιά και τη μουσικότητα
-Πολύ προσεγμένα τμήματα μετατροπέα και ακουστικών

ΚΑΤΑ
-Στα χρήματά του υπάρχουν ισχυρότεροι και πιο αποκαλυπτικοί ολοκληρωμένοι (κανένας όμως δεν τον φθάνει σε μουσική αίσθηση).

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΙΣΧΥΣ: 2x70Wrms
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: 1,5Hz-200KHz
ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ: 500mV
THD, S/N: 0,025%@70W, >100dB
ΕΙΣΟΔΟΙ: 4xline, 1xXLR, 1xΟμοαξονική, 1xΟπτική., USB
ΕΞΟΔΟΙ: pre out, ακουστικά 6,3 χιλ.
DAC: 24bit/192KHz (USB, coax)
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 37x28x17 εκ. (ΠΒΥ)
ΒΑΡΟΣ: 14 κιλά

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: Orpheus Audio
ΕΠΑΦΗ: τηλ. 210-5221524
ΤΙΜΗ: 3.999 ευρώ


ΣΧΟΛΙΟ
Ένα κουκλίστικο πολυ-μηχάνημα με νεανική εμφάνιση και εξοπλισμό που καλύπτει κάθε ανάγκη, τώρα ή στο μέλλον. Η άριστη ποιότητα κατασκευής, η επαρκής ισχύς και, το βασικότερο, η φυσική ηχητική ποιότητα που αποδίδει από κάθε είσοδο και έξοδο τον καθιστούν μια από τις πλέον ολοκληρωμένες προτάσεις για τη δημιουργία ενός σύγχρονου hi-end συστήματος.

Του Π. Κωτσή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Mastersound Compact 845: Review Audio Exklusiv E12 [Review] »

AMPS ΔΟΚΙΜΕΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...