fbpx
Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018 12:46

Huawei P20 Pro: Review όλα τα μυστικά

Τεχνολογική εκτίναξη στις φωτογραφικές δυνατότητες. Μια συσκευή με τρεις κάμερες, οπτικό ζουμ, τεχνητή νοημοσύνη και συστήματα υποβοήθησης για καλύτερες φωτογραφίες και βίντεο.

 

HUAWEI P20 Pro: SMARTPHONE

 

Άλμα

Μια συσκευή που δείχνει ότι όταν οι κατασκευαστές θέλουν, τότε μπορούν να φέρουν άφθονη τεχνολογία στην αγορά, αντί για ψίχουλα.

 

Το παρατηρούμε χρόνια τώρα. Ενώ οι μεγάλοι κατασκευαστές έχουν διαθέσιμες πολλές νέες τεχνολογίες στα εργαστήρια τους, ελάχιστες από αυτές εμφανίζονται -με το λανσάρισμα μιας νέας τους σειράς- στην αγορά. Σου λένε, αφού οι συσκευές μας πουλάνε ως έχουν, γιατί να αυξήσουμε το κόστος κατασκευής τους ενσωματώνοντας παραπάνω δυνατότητες. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις, λαμπρές εξάρσεις που πέφτουν σαν κεραυνοί εν αιθρία και οδηγούν την βιομηχανία στην επόμενη ημέρα. Εκεί που το 2018 έδειχνε ότι θα είναι μια επανάληψη -με βελτιώσεις στα σημεία- του 2017 ως αφορά τις δυνατότητες των smartphone, έρχεται ο Κινέζος δράκος και τα ανατρέπει όλα. Οι Κινέζοι έχουν τη δική τους φιλοσοφία στην τεχνολογία.

Στην αρχή σε αντιγράφουν, μετά σε παρακολουθούν, στην συνέχεια σε προσπερνάνε και στο τέλος σε εκτελούν. Αυτό κάνει η Huawei απέναντι στις μεγάλες Apple και Samsung. Γιατί κακά τα ψέματα, στο χώρο των smartphone αυτές οι τρεις εταιρίες οδηγούν πια το άρμα. Έτσι, ελάχιστες εβδομάδες πριν η Huawei παρουσίασε με κάθε μεγαλοπρέπεια στο Παρίσι τη νέα της σειρά «P», που μέχρι πρόσφατα κινούνταν οικονομικά λίγο επάνω από την μεσαία κατηγορία. Τώρα η «P», που φέτος αποτελείται από τρία μοντέλα τα P20 Lite, P20 και P20 Pro, καταλαμβάνει τρείς οικονομικές κατηγορίες ξεκινώντας από τα 399 ευρώ του P20 Lite και φθάνοντας στα 879 ευρώ του P20 Pro που ανήκει πια στα ακριβά κινητά-ναυαρχίδες. Ως γνωστό η κορυφαία σειρά της Huawei είναι η Mate.

Το νέο P20 Pro, που δοκιμάζουμε εδώ, μαρτυρά το δόγμα (και τη φιλοδοξία) του Κινέζου κατασκευαστή που θέλει να γίνει ο υπ’ αριθμόν ένα κατασκευαστής κινητών στο κόσμο. Η νέα αυτή συσκευή P20 Pro κρύβει μέσα της τον ενθουσιασμό για πρωτιά της Huawei, με αισθητικές πινελιές από το iPhone X αλλά και με φωτογραφικές υπερβάσεις εμπνευσμένες από το Galaxy S9, είναι μια συσκευή που στην ουσία «ακυρώνει» τον ανταγωνισμό.  Έχει δηλαδή οθόνη που καταλαμβάνει σχεδόν όλη την πρόσοψη με την γνωστή α λα iPhone εγκοπή (Notch) ψηλά, τρεις φακούς Leica στο πίσω μέρος, δύο ηχεία και ένα σασί που λάμπει από… το γυαλί του. Βασισμένο στον επεξεργαστή Kirin 970, που φτιάχνει η ίδια η Huawei, το κινητό έχει υψηλές επιδόσεις σε ταχύτητα αλλά και μια ισχυρή πλατφόρμα υποστήριξης των δυνατοτήτων του.

Κυκλοφορεί στην αγορά σε τρία χρώματα, δηλαδή με τρεις διαφορετικές πλάτες αφού η πρόσοψη είναι καλυμμένη από την 6,1 ιντσών οθόνη του. Σε μαύρο, σκούρο μπλε και στο πιο εντυπωσιακό Twilight που αλλάζει χρωματισμό ανάλογα τη γωνία που προσπίπτει το φως επάνω του.

 

Η πίσω όψη είναι από γυαλί με αποτέλεσμα να είναι εντελώς λεία σαν καθρέπτης, καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε άμεσα θήκη (δεν υπάρχει στη συσκευασία) γιατί σε περίπτωση πτώσης δύσκολα θα γλιτώσουμε τη θραύση. Όχι της οθόνης αλλά της πίσω όψης. Οι τρεις φακοί προεξέχουν από το σασί του κινητού, μάλιστα οι δύο πρώτοι είναι αρκετά ψηλά με αποτέλεσμα το κινητό να μην ισορροπεί όταν το χρησιμοποιούμε ακουμπισμένο σε κάποια επιφάνεια. Δεν υπάρχει έξοδος mini jack για ακουστικά, η θύρα USB type-C που υπάρχει παρέχει τόσο αναλογική όσο και ψηφιακή έξοδο ήχου.

Πρόκειται για μια εντελώς νέα και ισχυρή συσκευή με έμφαση στη φωτογραφία που κάνει τα άλλα κινητά της αγοράς να δείχνουν ξεπερασμένα.

 

 01 Τρεις φακοί

Όπως διακρίνει κανείς οι τρεις φακοί προεξέχουν του σώματος του κινητού. Ο επάνω είναι τηλεφακός με αισθητήρα 8MP, διάφραγμα f2.8 και οπτικό ζουμ 3x, ο μεσαίος είναι ο κύριος με RGB αισθητήρα 40ΜP και f1.8, ενώ ο μικρός κάτω «βλέπει» ασπρόμαυρο αισθητήρα 20ΜP με f1.6. Όλα τα οπτικά στοιχεία είναι Leica.

 

02 Eγκoπή  ή notch
Όπως δίδαξε το iPhone X και έγινε μόδα, έτσι και εδώ το P20 Pro έχει τέτοια εγκοπή στο επάνω μέρος του όπου εμπεριέχει τους αισθητήρες και την selfie των 24MP που πράγματι έχει μεγάλη ανάλυση. Η εγκοπή αυτή της οθόνη που είναι μικρότερη από του iPhone X, αν δεν την θέλουμε, σβήνει παρουσιάζοντας μια μαύρη λουρίδα με τις ενδείξεις λειτουργίας της συσκευής.

 

03 Έμφαση στον ήχο
Το P20 Pro όμως μόνο παίζει hi-res αρχεία ήχου όπως PCM και DSD, αλλά έχει και σύστημα Dolby Atmos και όταν το συνδέσουμε στο home cinema σύστημα μας για ταινίες γίνεται ένα υπέροχο player. Για την μουσική έχει και έτοιμες ισοσταθμίσεις.

  

ZOOM ΚΑΙ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Ο συνδυασμός των τριών φωτογραφικών φέρνει για πρώτη φορά σε κινητό δυνατότητα οπτικού ζουμ, κατά 3x αλλά και κατά 5x με ένα υβριδικό τρόπο. Το θέμα όχι μόνο έρχεται πιο κοντά, αλλά η συσκευή το αναγνωρίζει (με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης) και ρυθμίζει τη φωτογραφική και σωστή λήψη. Πιάνει φωτογραφίες 40MP (7269x5472 pixels), αλλά και βίντεο UHD 4K.

 

 ΟΜΟΣΤΑΥΛΟΣ

Η ισχύ του κινητού πηγάζει από την πλατφόρμα Kirin 790 που κατασκευάζει η ίδια η Huawei, υπάρχει οκταπύρηνος επεξεργαστής και μονάδα νευρωνικού δικτύου που αναλαμβάνει την τεχνητή νοημοσύνη. Η μνήμη RAM είναι 6GB, ο αποθηκευτικός χώρος 128GB, ενώ δεν υπάρχει υποδοχή κάρτας-μνήμης.

 

ΓΥΑΛΙΝΟ
Το πίσω μέρος της συσκευής είναι από ανθεκτικό γυαλί ώστε να είναι γυαλιστερό, λείο και να κάνει παιχνίδια με το φως. Όμως είναι και αρκετά εύθραυστο γι’ αυτό λοιπόν προσοχή από τις πτώσεις. Επιπλέον είναι και αδιάβροχο κατά IP67

 

 

ΜΑΣ ΒΛΕΠΕΙ
H συσκευή μπορεί να «ανοίξει» με τρεις τρόπους. Με κωδικό pin, με δακτυλικό αποτύπωμα στο home button, αλλά και με την αναγνώριση του προσώπου μας. Απλά την φέρνουμε εμπρός από το πρόσωπο μας και αυτή αμέσως ξεκλειδώνει. Κατά την δοκιμή δεν έκανε κανένα λάθος, αρκεί μην φοράμε σκουφί ή γυαλιά ηλίου.

 

OLED ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΕΤΕΙ

Η οθόνη καλύπτει σχεδόν όλη την πρόσοψη του κινητού. Είναι τεχνολογίας OLED 6,1 ιντσών με ανάλυση1080x2240 pixel την οποία μπορούμε να ρυθμίσουμε ώστε να βλέπουμε σωστά τις ταινίες. Θα θέλαμε βέβαια η οθόνη να είναι πιο φωτεινή, ειδικά κάτω από τον δυνατό Ελληνικό ήλιο. Επάνω υπάρχει η εγκοπή με τους αισθητήρες και κάτω χαμηλά το home button και το αναγνώστη του δακτυλικού αποτυπώματος

 

 

ΔΥΟ ΜΕΓΑΦΩΝΑ

Ηχητικά το P20 Pro είναι το καλύτερο Huawei ever. Υποστηρίζει αναπαραγωγή hi-res και έχει Bluetooth HWA. Υπάρχουν δύο μεγαφωνάκια στο κάτω μέρος, ένα δεξιά και ένα αριστερά. Επομένως για να ακούσουμε καλά την συσκευή θα πρέπει το κάτω μέρος της να κοιτά προς τα αυτιά μας. H Huawei ανακοίνωσε ότι σύντομα θα κυκλοφορήσει και εξωτερικό ενισχυτή ακουστικών/DAC για την συσκευή.

 

 BLUETOOTH HWA ή LDAC

Ένα νέο σύστημα Bluetooth για τον ήχο ικανοποιεί το P20 Pro. Πρόκειται για το HWA που έχει τις ρίζες του στο LDAC που έχει παρουσιάσει εδώ και καιρό η Sony. Το Bluetooth HWA (που σημαίνει Hi-res Wireless Audio) είναι υψηλότερης ποιότητας ακόμη και από το apt-X αφού έχει ροή 990kbps, δηλαδή είναι σχεδόν hi-res. Να θυμίσουμε ότι το apt-X είναι 384kbps, το HD apt-X της Qualcomm στα 576kbps και το απλό Bluetooth ΑCC στα 320kbps. Eπομένως το Bluetooth HWA είναι σημαντικά καλύτερο. Σήμερα το Bluetooth HWA το ακολουθούν player, ενισχυτές ακουστικών και ακουστικά των Astell&Kern, Teac, Sennheiser, Pioneer, Onkyo και άλλες.

 

TΡΕΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ


Mε την βοήθεια της ιστοσελίδα ifixit.com που «ανοίγει» τα κινητά, ανακαλύψαμε το κρυφό φωτογραφικό κόσμο του P20 Pro. Διακρίναμε τις τρεις κάμερες που είναι τοποθετημένες σε στο ίδιο σύστημα. Είναι θέμα marketing και εντυπωσιασμού οι τρεις κάμερες ή πραγματικά το P20 Pro βγάζει τις καλύτερες φωτογραφίες από όλα τα smartphone της αγοράς; Πράγματι το P20 Pro είναι ένα κορυφαίο φωτογραφικό κινητό, αλλά -σύμφωνα με τις δοκιμές μας- ο ανταγωνισμός έχει δείξει καλύτερες φωτογραφίες με λιγότερους φακούς. Tα Mate 10 Pro και Samsung S9, κατά την γνώμη μας, έχουν καλύτερο βίντεο από το P20 Pro. Όμως στο νέο κινητό της Huawei προσφέρει πρωτόγνωρες φωτογραφικές δυνατότητες που θα εκτιμήσει αφάνταστα ο χρήστης του. Ειδικά το οπτικό ζουμ 3x, αλλά και το υβριδικό 5x δεν θα το βρείτε πουθενά αλλού. Όπως και την «φωτεινή» νυχτερινή φωτογράφιση. Επίσης, το κινητό είναι τάχιστο και ακριβές στην αυτόματη εστίαση χρησιμοποιώντας λέιζερ και εστίαση φάσης. Εδώ βάζει το χεράκι του και η τεχνητή νοημοσύνη του κινητού που εντοπίζει το θέμα και ρυθμίζει άμεσα τις κάμερες για σωστή λήψη. Τέλος υπάρχει και οπτική σταθεροποίηση.

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Jeff Rowland Capri S2 & Model 125 Como Audio Solo + Ambiente Review »

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...