fbpx
Κυριακή, 02 Ιουλίου 2017 16:48

Octave Audio V 40 SE Intergreted Amp [Review]

Συνδυάζει τη μαγεία των λυχνιών, με την ευχρηστία, την αξιοπιστία και την ουδετερότητα των καλών τρανζίστορ, ενώ οδηγεί χωρίς πρόβλημα ακόμα και απαιτητικά ηχεία

Η γερμανική εταιρεία Octave έχει τις ρίζες της στην εταιρεία τυλίγματος μετασχηματιστών Hofmann που ιδρύθηκε το 1968, από τον Karl-Heinz Hofmann. Ο γιός του Karl-Heinz Hofmann, ο Andreas Hofmann, σχεδίαζε και κατασκεύαζε ενισχυτές λυχνίας από τις αρχές της δεκαετίας του ‘70.

Έως τις αρχές της δεκαετίας του’ 80, τα προϊόντα του Hofmann του νεώτερου, έθεσαν τις βάσεις για τη δημιουργία της εταιρείας που μετεξελίχθηκε στη σημερινή Octave Audio. Αυτή έχει μια ευρύτατη γκάμα προϊόντων, η οποία συμπεριλαμβάνει τέσσερις ολοκληρωμένους ενισχυτές, τέσσερις προενισχυτές, δύο phono stage και τέσσερις τελικούς ενισχυτές. Οι ναυαρχίδες της εταιρείας είναι ο προενισχυτής και οι δύο τελικοί ενισχυτές της σειράς Jubilee.


O V40 SE, που δοκιμάζουμε εδώ, είναι ο Βενιαμίν της Octave, ο μικρότερος σε ισχύ και πιο οικονομικός της ολοκληρωμένος ενισχυτής. Στο τμήμα προνενίσχυσης, που είναι μόνον γραμμής, χρησιμοποιεί μια διπλοτρίοδο 12AX7 και μία διπλοτρίοδο 6922, που αναλαμβάνει την αναστροφή φάσης. Παρά την ονομασία SE, ο ενισχυτής είναι σχεδίαση push-pull που μπορεί να δεχθεί λυχνίες εξόδου KT66, KT77, KT88, KT90, KT100, 6550 ή EL34. Οι βάσεις των λυχνιών είναι κεραμικές με ασημένιες επαφές, ενώ οι λυχνίες είναι επιλεγμένες με βάση το μεγάλο χρόνο ζωής τους αλλά και στρωμένες από το εργοστάσιο επί 48 ώρες.


Πάντως τα 40Wrms της προδιαγραφής του ο ενισχυτής μπορεί να τα δώσει μόνον με τις KT90, KT100 ή 6550. Ανεξαρτήτως της επιλογής λυχνίας, οι λυχνίες εξόδου λειτουργούν ως πέντοδοι, με 300V τάση στο πλέγμα, ενώ το τελικό στάδιο υιοθετεί μόνον 10dB ολικής αρνητικής ανάδρασης. Επιπλέον η Octave δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα αναβάθμισης του ενισχυτή με την προσθήκη του εξωτερικού τροφοδοτικού Black Box ή του εξωτερικού τροφοδοτικού Super Black Box. Το πρώτο τετραπλασιάζει τη χωρητικότητα των πυκνωτών του τροφοδοτικού ενώ το δεύτερο δεκαπλασιάζει τη χωρητικότητα, δίνοντας στον V40 SE τη δυνατότητα να οδηγήσει ιδιαίτερα απαιτητικά ηχεία με χαμηλή αντίσταση, με πολύ μεγαλύτερη άνεση.


Το κέρδος τάσης του ενισχυτή είναι 14dB στην προενίσχυση και 38dB στο στάδιο εξόδου. Το ρεύμα πόλωσης των λυχνιών εξόδου μπορεί να ρυθμιστεί πολύ εύκολα από το χρήστη, χρησιμοποιώντας τα LED της οθόνης ενδείξεων και τις μικροσκοπικές τρύπες που επίσης βρίσκονται στην οθόνη της πρόσοψης, καταλήγουν σε μια βίδα ρύθμισης η κάθε μια.

Ο χρήστης περιστρέφει την βίδα που αντιστοιχεί στην κάθε λυχνία, επιχειρώντας να ανάψει το πράσινο LED που σημαίνει σωστό bias. Εάν το LED κάποιας λυχνίας γίνει κίτρινο, ο χρήστης πρέπει να αυξήσει το bias, εάν γίνει κόκκινο, πρέπει να μειώσει το bias.

O Octave μπορεί να οδηγήσει ηχεία με φορτίο από 3Ω έως 16Ω, με ελάχιστο φορτίο αυτό των 2Ω. Οι μετασχηματιστές εξόδου είναι σχεδίαση με εκτεταμένο συχνοτικό εύρος, ενώ το γεγονός ότι δεν υπάρχει ξεχωριστή σύνδεση για ηχεία 4Ω και 8Ω, έχει ως αποτέλεσμα τη λειτουργική σταθερότητα του ενισχυτή.


Ουσιαστικά οι μετασχηματιστές εξόδου έχουν βελτιστοποιηθεί για φορτία με αντίσταση 4Ω ή χαμηλότερη, αφού τα περισσότερα ηχεία έχουν ονομαστική ή ελάχιστη αντίσταση περί τα 4Ω. Δεν υπάρχει ξεχωριστή σύνδεση για ηχεία 8Ω ή 16Ω, καθώς ο κατασκευαστή (ορθώς) θεωρεί ότι δεν υπάρχουν πλέον ηχεία με φορτία που δεν πέφτουν κάτω από τα 8Ω. Από την άλλη, ένας σωστά σχεδιασμένος μετασχηματιστής εξόδου με ξεχωριστές συνδέσεις 4Ω, 8Ω, 16Ω θα ήταν σαφώς πιο περίπλοκος να υλοποιηθεί, ενώ θα είχε και αυξημένο κόστος.


Επιπλέον το ηλεκτρονικό σύστημα προστασίας προστατεύει τον ενισχυτή από οποιαδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί, όπως λόγου χάρη η υπερφόρτωση του σταδίου εξόδου, λόγω υπεροδήγησης, διακόπτοντας αμέσως τη λειτουργία του. Αυτό σε συνδυασμό με το κύκλωμα soft start προστατεύει τον ενισχυτή από οποιαδήποτε πιθανή βλάβη. Εξάλλου το κύκλωμα soft start ενεργοποιείται και εάν σημειωθεί μεγάλη αυξομείωση της τάσης AC, για να ισορροπήσει εκ νέου το ρεύμα πόλωσης των λυχνιών. Μάλιστα ο Octave μπορεί να τεθεί σε λειτουργία ακόμα και χωρίς φορτίο, επιπλέον ο διακόπτης Eco mode στο πίσω πάνελ του ενισχυτή, μπορεί να απενεργοποιήσει τα τελικά στάδια ή να θέσει τον ενισχυτή σε κατάσταση Eco, όπου μετά από απουσία σήματος 10 λεπτών, η κατανάλωση μειώνεται από τα 110W στα 20W.


Οι τέσσερις είσοδοι line επιλέγονται από τον περιστροφικό διακόπτης της πρόσοψης, ενώ το ποτενσιόμετρο στάθμης είναι τηλεχειριζόμενο, από το όμορφο μεταλλικό remote που συνοδεύει τον ενισχυτή. O V40 SΕ διαθέτει pre-out για να χρησιμοποιήσουμε τα προενισχυτικά του στάδια με άλλον τελικό και main-in για την περίπτωση που θελήσουμε να συνδέσουμε άλλη βαθμίδα προενίσχυσης στα τελικά του στάδια. Ιδανικά θα θέλαμε να έχει και phono stage, ωστόσο αυτό θα σήμαινε αυξημένο κόστος και περιπλοκότητα στη σχεδίαση. Παρότι έχουμε να κάνουμε με έναν ενισχυτή λυχνίας, ο Octave V40 SE, έχει αρκετά μοντέρνα σχεδίαση και άριστη ποιότητα κατασκευής, με οθόνη ενδείξεων και τηλεχειρισμό.

Το αλουμινένιο του σασί είναι ιδιαίτερα όμορφο, με άψογο φινίρισμα, ενώ το αφαιρούμενο μεταλλικό κάλυμμα των λυχνιών είναι και αυτό φινετσάτο, κάνοντας τον ενισχυτή να φαίνεται εξίσου sexy με το καπάκι στη θέση του ή χωρίς καπάκι, δηλαδή με τις λυχνίες γυμνές.

KAYTOΣ ΟΔΗΓΟΣ
Παρότι ο ενισχυτής έχει ισχύ μόλις 40Wrms, ο κατασκευαστής δηλώνει ότι μπορεί να οδηγήσει ηχεία με χαμηλή ευαισθησία έως και 85dB/W/m χωρίς πρόβλημα. Ο Octave που μας ήρθε για δοκιμή «φόραγε» λυχνίες 6550, ενώ δεν χάσαμε την ευκαιρία να τον ζευγαρώσουμε με τα σχετικά αναίσθητα και απαιτητικά ATC SCM70SL. Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι ο V40 SE ξεκινάει να παίζει μετά από μισή με μια ώρα λειτουργίας, αρχικά ο ήχος του είναι κάπως λεπτός και σταδιακά «γεμίζει».


Από τις πρώτες κιόλας νότες είναι ηλίου φαεινότερο ότι έχουμε να κάνουμε με μια σοβαρή υλοποίηση λυχνίας, που διατηρεί όλη τη μαγεία των καλών σχεδιάσεων με 6550 στην έξοδο, χωρίς τα μειονεκτήματα τους. Καταρχήν ο ήχος του αποφεύγει τους ευφωνικούς χρωματισμούς, τα στρογγυλεμένα πρίμα και το παχύ χαμηλό που ταλαιπωρεί πολλές υλοποιήσεις λυχνίας. Ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να ψάξουμε για ηχεία με ιδιαίτερη τονική ισορροπία, ο ενισχυτής είναι αρκούντως ουδέτερος για να συνδυαστεί και να αναδείξει αντιστοίχως ένα ουδέτερο ηχείο.

Οι υψηλές του Octave είναι λοιπόν λαμπερές, πεντακάθαρες, με εντυπωσιακό αέρα και ευκρίνεια, αποδίδοντας τις απολήξεις των φθόγγων με εξαιρετική ακρίβεια. Οι μεσαίες του είναι οι υπέροχες, μαγικές μεσαίες που απολαμβάνουμε πάντα από μια καλή υλοποίηση λαμπάτου τελικού με 6550 στην έξοδο. Έχουν πλούσιο σώμα, ρεαλιστικά ηχοχρώματα, αλλά και έξοχη λεπτομέρεια ακόμα και στο πλέον απαιτητικό πρόγραμμα. Οι δε χαμηλές και μεσοχαμηλές του V40 SE επιδεικνύουν άριστο έλεγχο και ατάκα για τα δεδομένα των ενισχυτών λυχνίας, ενώ διαθέτουν επίσης άριστο όγκο, σώμα και παρουσία, ώστε να οικοδομούν ένα σωστό υπόβαθρο για όλο το ηχητικό φάσμα.

Η ουδέτερη και καλοκουρδισμένη τονική ισορροπία του Octave αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο από την εξαιρετική ηχητική σκηνή που αναδημιουργεί ο ενισχυτής. To sound stage έχει έξοχο πλάτος και βάθος αλλά και ρεαλιστικό ύψος. Τα ηχεία εξαφανίζονται απόλυτα, αφήνοντας μπροστά στον ακροατή τρισδιάστατα είδωλα οργάνων και τραγουδιστών, τα οποία έχουν φυσική υπόσταση αλλά και αέρα που τα περιβάλλει. Επιπλέον ο Octave διαθέτει, μέσα στα όρια της μέγιστη του ισχύος, ιδιαίτερα εκτεταμένη δυναμική περιοχή, αναδεικνύοντας τα μικροδυναμικά της μουσικής, αλλά και τα μεγάλα ξεσπάσματα χωρίς την παραμικρή συμπίεση.


Ουσιαστικά ο Octave V40SE είναι ένας από τους πιο αξιόλογους ολοκληρωμένους ενισχυτές λυχνίας της κατηγορίας του. Συνδυάζει τη μαγεία των λυχνιών με την ευχρηστία, την αξιοπιστία αλλά και την ουδετερότητα των καλών τρανζίστορ, ενώ οδηγεί χωρίς πρόβλημα ακόμα και αρκετά απαιτητικά ηχεία. Δεν μπορούμε λοιπόν παρά να τον προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

 

TIP01: Κυκλοφορεί και σε μαύρο

Octave Audio V40 SE
ΕΙΔΟΣ: Ολοκληρωμένος ενισχυτής λυχνίας
ΕΙΣΟΔΟΙ: 4xline in, 1xmain in
ΕΞΟΔΟΙ: 2xΗχείων, pre-out, tape-out
ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΥΣ: 2x40Wrms/4Ω,
ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ: 20Hz-70kHz, +1, -3dB
ΟΛΙΚΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗ: <0,1% @10W/4Ω
ΚΕΡΔΟΣ: 52dB
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΥxB): 429x89x366 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 18,6 κιλά

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: Sound Gallery
ΕΠΑΦΗ: 210 6049340
ΤΙΜΗ: 4.150 ευρώ


Υπέρ:
Ουδέτερος ήχος
Τηλεχειριζόμενος
Μπορεί να οδηγήσει ηχεία 2Ω

Κατά:
Απουσία phono stage

Σχόλιο
Ο Octave V40 SE είναι ιδιαίτερα όμορφος και καλοφτιαγμένος, εύχρηστος και με εξαιρετική ηχητική απόδοση. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει την πέντοδο της αρεσκείας του, φέρνοντας τον ενισχυτή στα γούστα και τις ανάγκες του.

 

 KEIMENO: ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΤΣΕΝΗΣ

 

AMPS ΔΟΚΙΜΕΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...