Κυριακή, 21 Απριλίου 2013 17:44

Black Pearls Birth-100

O ΠΡΩΤΟΣ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗN ΚΡΙΣΗ, ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΙ ΔΕ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟN «ΞΕΝΟΦΕΡΤΟ» ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ. 

 

Πέρασαν δύο χρόνια από το αφιέρωμα «Greek Audio», που είχαμε δημοσιεύσει σε εκείνο το εξαιρετικό τεύχος του ΗΧΟΥ. Οι ελληνικές εταιρείες κατασκευής audio συσκευών έχουν αυξηθεί από τότε, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Η ελληνική audio βιομηχανία είναι εδώ, και μάλιστα πιο ισχυρή από ποτέ.

Με εξαγωγές από τις Analysis, Arcadian, Crystal και Ypsilon, με νέες παρουσίες, όπως την Black Pearls, και με δεκάδες μοντέλα, μπορούμε πια να αισθανόμαστε υπερήφανοι. Οι Έλληνες «το έχουν» στον ήχο, κάτι στο οποίο έχει συμβάλει και το περιοδικό μας, μπολιάζοντας... το μικρόβιο από τις αρχές της δεκαετίας του ’70. 

Όταν πριν από μερικούς μήνες μάς επισκέφθηκε ο Κωνσταντίνος Παπαχρήστος για να μας μιλήσει για τα σχέδια και τη φιλοδοξία του να φτιάξει έναν κορυφαίο ολοκληρωμένο ενισχυτή, εκτός από τις συμβουλές και την υποστήριξη που του προσφέραμε, του ευχηθήκαμε και καλή τύχη.

Η αγορά του audio δεν είναι εύκολη, ειδικά για καινούργιους κατασκευαστές. Η Ελλάδα, βλέπετε, δε φημίζεται για το βιομηχανικό της ντιζάιν, αλλά ούτε και για τις βιοτεχνίες υψηλής ακρίβειας κατασκευών. Στον τόπο μας είναι εξαιρετικά δύσκολο να φτιαχτεί ένα σασί σαν και αυτά που χρησιμοποιούν οι ξένοι, είναι πολύ κοπιαστικό να εντοπίσεις ειδικό για να χαράξει ενδείξεις σε μια πρόσοψη και είναι τρομερά δύσκολο σε όλα αυτά να υπάρχει συνέπεια και σταθερό επίπεδο ποιότητας. Αν προσπαθήσει κανείς να φτιάξει τρεις ενισχυτές, σίγουρα ο καθένας θα είναι διαφορετικός. 

Αυτά τα προβλήματα έπρεπε να λύσει ο Κωνσταντίνος Παπαχρήστος πριν περάσει στην ουσία του θέματος, δηλαδή στην υλοποίηση των μοντέλων και των πρωτοτύπων που είχε σχεδιάσει. Καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία ενός προϊόντος στην αγορά είναι μέχρι και η συσκευασία, και ακόμα και εδώ θα έπρεπε να γίνει η σχετική έρευνα για την εξεύρεση προμηθευτή, ώστε το κουτί να είναι για audio συσκευή, και όχι για παπούτσια.

Για όλα τα παραπάνω αλλά και για το ότι τελικά τα κατάφερε αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Κωνσταντίνο, που κυκλοφορεί τώρα στην αγορά τον καλύτερο ελληνικό ολοκληρωμένο ενισχυτή που έχω δει και ακούσει. Τον ονομάζει «Birth-100», και του ευχόμαστε να είναι η Γένεσις για 100 ακόμα μοντέλα. 

Ο ενισχυτής έφτασε στο περιοδικό σφραγισμένος στο κουτί του, κάτι σπάνιο για ελληνική audio συσκευή που πάει για τεστ. Τα περισσότερα ελληνικά προϊόντα που έχουμε δοκιμάσει στο περιοδικό έφθαναν χωρίς κουτί ή, στην καλύτερη περίπτωση, τυλιγμένα με κάποιο προστατευτικό υλικό. Το κουτί του Birth-100 γράφει φαρδιά πλατιά το όνομα της εταιρείας Black Pearls και κατά το unpacking γίναμε μάρτυρες του επιμελημένου πακεταρίσματος. Βρήκαμε μάνιουαλ, καλώδιο τροφοδοσίας αλλά και ένα μικρό, κομψό τηλεχειριστήριο. Όλα σε τάξη. 

Ο ενισχυτής έχει ασημί φινίρισμα με ένα τεράστιο ρυθμιστικό έντασης στο κέντρο της πρόσοψης. Υπάρχουν πέντε πιεστικοί διακόπτες καθώς και το πλήκτρο έναυσης, με το δικό του συνοδευτικό κόκκινο ενδεικτικό LED ο καθένας. Αριστερά υπάρχει είσοδος ακουστικών και το «παράθυρο» υπερύθρων για το τηλεχειριστήριο.

Τα πλήκτρα ελέγχονται από τσιπάκι που έχει προγραμματίσει η Black Pearls. Αυτό το στοιχείο από μόνο του δείχνει και τη high tech πλευρά του προϊόντος, όπως και ο τηλεχειρισμός. Στο πίσω μέρος του ενισχυτή βρίσκονται οι είσοδοι. Πρόκειται για ποιοτικές επιχρυσωμένες RCA, ενώ στην είσοδο XLR (που είναι μη ζυγισμένη) υπάρχουν επίσης ποιοτικοί υποδοχείς της γνωστής εταιρείας Neutrik. Στην έξοδο έχουμε ένα ζευγάρι επίχρυσες μπόρνες για κάθε κανάλι, όπου είναι δυνατόν να συνδεθεί μπανάνα 4 χλστ., διχάλα 8 χλστ. και γυμνό καλώδιο στην οπή διαμέτρου των 5 χλστ., που διαθέτουν.

Η ποιότητα κατασκευής είναι κορυφαία για ελληνικό προϊόν, μια σπάνια περίπτωση, που μας υπόσχεται ότι μελλοντικά η Black Pearls θα παραγάγει πολύ πιο τελειοποιημένες συσκευές, αφού πρόκειται για μια νέα εταιρεία που τώρα συσσωρεύει εμπειρίες. Εμείς θα θέλαμε τα ενδεικτικά LED να είναι μπλε (που είναι της μόδας και δείχνει το Made in Greece) και οι βίδες του σασί να είναι από ατσάλι. Λεπτομέρειες, θα μου πείτε... Ο ενισχυτής μέχρι και έγκριση CE έχει λάβει – επίσημη, και όχι απάτη, όπως χρησιμοποιούν άλλοι... 

 

ΚΥΚΛΩΜΑΤΙΚΑ... ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ; 

Ο ενισχυτής είναι τοπολογίας dual-mono και διαθέτει ξεχωριστή τροφοδοσία για το κύκλωμα ισχύος και προενίσχυσης καθώς και ξεχωριστούς τοροειδείς μετασχηματιστές (150VA έκαστος) κατασκευασμένους από τον γνωστό Έλληνα κατασκευαστή κ. Γιατρά. Το τμήμα προενίσχυσης είναι τάξης Α single-ended και αποτελείται από 3 στάδια (2 συνολικής ενίσχυσης 40dB και 1 στάδιο buffer). Το σήμα εισόδου περνά πρώτα από το γνωστό μπλε ποτενσιόμετρο της ALPS, πριν οδηγηθεί στο πρώτο στάδιο προενίσχυσης, με αποτέλεσμα την όσο το δυνατόν καλύτερη εκμετάλλευση της γραμμικότητας των τρανζίστορ προενίσχυσης.

Το κύκλωμα ισχύος είναι βασισμένο σε ένα συμπληρωματικό ζευγάρι MOSFET της Exicon, που είναι ειδικά κατασκευασμένο για χρήση σε εφαρμογές ήχου (audio grade), προσφέροντας εξαιρετική γραμμικότητα. Η βαθιά τους πόλωση, που γίνεται από δύο ξεχωριστά σταθεροποιημένα τροφοδοτικά και πακτωμένους μετασχηματιστές, επιτρέπει τη μείωση της παραμόρφωσης (crossover distortion) από την οποία πάσχουν οι τοπολογίες τάξης ΑΒ, με αποτέλεσμα να έχουμε στον ήχο αρετές της καθαρής τάξης Α. 

Σε κάθε κανάλι βρίσκουμε από 10 πυκνωτές της ιαπωνικής εταιρείας Nippon, συνολικής χωρητικότητας 22.000μF. Εδώ οφείλονται τα γρήγορα δυναμικά περάσματα, λόγω της μεγάλης ποσότητας ρεύματος που μπορούν να δώσουν στιγμιαία οι πυκνωτές. Γενικότερα, υπάρχουν ποιοτικά υλικά σε όλα τα κρίσιμα σημεία του κυκλώματος, όπως βατικές αντιστάσεις Vishay Dale στο στάδιο ισχύος, πυκνωτές Panasonic και Nippon στο σταθεροποιημένο τροφοδοτικό της προενίσχυσης, πολύστροφα ρυθμιστικά τρίμερ της Bourns.

Το κύκλωμα προστασίας επεμβαίνει όταν το ρεύμα υπερβεί τα 18Α σε κάθε κανάλι και υλοποιείται με ποιοτικά ρελέ της Schrack, που βρίσκονται σε σειρά με την έξοδο. Το κύκλωμα προστασίας, τα ρελέ επιλογής εισόδου καθώς και η λειτουργία του τηλεχειριστηρίου ελέγχονται από μικροελεγκτή της Atmel, που διαθέτει εσωτερικό ταλαντωτή για ελαχιστοποίηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και της δημιουργίας θορύβου στα γύρω κυκλώματα. Στην έξοδο είναι τοποθετημένο κύκλωμα Zobel με μεγάλο πηνίο, ώστε να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα ταλάντωσης του ενισχυτή, ακόμα και με ηχεία που ο κροσόβερ τους παρουσιάζει μεγάλη χωρητικότητα. 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΗΧΟΣ 

Όπως ήταν του κουτιού, ο ενισχυτής παρέμεινε στην πρίζα μερικές ώρες για να ανεβάσει θερμοκρασία και να σταθεροποιηθεί, ώστε να τον μεταφέρουμε από το εργαστήριο για τις γνωστές δοκιμασίες. Παλικάρι. Μας έδωσε την ισχύ του, την απόκρισή του, τις παραμορφώσεις του (δεν υπάρχει ενισχυτής χωρίς παραμορφώσεις), ακόμα και το θόρυβό του.

Τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα από τις συντηρητικές τιμές που αναφέρει ο κατασκευαστής του, γεγονός που αδικεί τη συσκευή. Έχει εντελώς επίπεδη απόκριση και περισσότερα Watt ισχύ. Δοκιμάζοντας να τον σηκώσεις, το κέντρο βάρος βρίσκεται προς την πρόσοψη, αφού ακριβώς από πίσω υπάρχουν οι τέσσερις τοροειδείς μετασχηματιστές. Πιέζοντας το πλήκτρο On, ο ενισχυτής πραγματοποιεί διαγνωστικό έλεγχο και τίθεται σε κατάσταση αναμονής, για την προστασία του υπάρχουν ασφάλειες και ρελέ. 

Το καλύτερο από όλα, όμως, είναι ότι ο κατασκευαστής του είναι διαθέσιμος 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Ένα τηλέφωνο, και ο Κωνσταντίνος μάς βγάζει από τη δύσκολη θέση - ποιος άλλος προσφέρει τέτοιο άμεσο σέρβις; Για μένα αυτό είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα ενός ελληνικού προϊόντος. Το βίωσα και σας το μεταφέρω.

Κατά τη διαδικασία ξεβιδώματος του σασί για τον εσωτερικό έλεγχο, παρουσιάστηκε πρόβλημα σε μια βίδα εξαιτίας κακού κατσαβιδιού. Who you gonna call? O Κωνσταντίνος έφτασε αμέσως και αφαίρεσε τη βίδα - τι κι αν ο ενισχυτής παραχωρήθηκε από τη Solid Foundation για τη δοκιμή; 

Αφού, λοιπόν, έγραψε τις απαραίτητες ώρες οδηγώντας τα ATC SCM70SL (με αριθμό σειρά 7 από 50, παρακαλώ) ηχεία, όλα ήταν έτοιμα για την ακρόαση. Πραγματικά, αν η δοκιμή ήταν blind και δε γνωρίζαμε το παραμικρό για τον Birth-100, θα λέγαμε ότι σίγουρα είναι εισαγόμενος. Από τα πρώτα κιόλας λεπτά λειτουργίας μάς κέρδισε, ο ήχος του δεν είχε να ζηλέψει τίποτε, από Αγγλία μέχρι Αμερική. Μάλιστα, αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι το πρώτο μοντέλο της Black Pearls και ότι ο Κωνσταντίνος είναι νεότατος, αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον θα ακούσουμε σπουδαία μηχανάκια από αυτόν.

Είναι εξαιρετικά καλά κουρδισμένος ο Birth-100, ακούγεται βελούδινος, με προσωπικότητα και υψηλή διαφάνεια. Αυτά τα στοιχεία είναι η υπογραφή της συσκευής. Διαχειρίστηκε αποτελεσματικά κάθε είδος μουσικής που τον τροφοδοτήσαμε, με ηρεμία, καρτερικότητα και ησυχία. Η στερεοφωνική του εικόνα δημιουργείται ακαριαία, έχει πολλά επίπεδα και μεγάλες διαστάσεις. Το ίδιο και η χωρική τοποθέτηση των οργάνων. 

Τον ακούσαμε με τα ψηφιακά της Bryston και με μουσικές 96/24 αλλά και 192/24. Υπάρχει υψηλή διάθεση για μουσική, οι υφές και τα δυναμικά των φωνών αποδίδονται με φυσικό τρόπο, κάτι που χαρακτηρίζει μόνο κορυφαία μηχανήματα. Χαμηλά είναι γεμάτος και ικανός να υποστηρίξει όπερες και απαιτητικές φωνές, χωρίς ωστόσο να παραδίδει υψηλά δείγματα καθαρότητας.

Μόνο που σκέφτεται κανείς ότι αυτός ο ενισχυτής είναι ο πρώτος μιας εταιρείας, αυτό και μόνο δικαιολογεί οποιοδήποτε παράπτωμα. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ήχος του είναι πολύ πιο «ακριβός» από τα χρήματα που ζητάει. Αν ο Birth-100 μας ερχόταν από Αγγλία, Γερμανία ή HΠΑ, το νούμερο στο καρτελάκι θα ήταν διπλάσιο. Ανήκει στην κατηγορία των 3.000 ευρώ, και εκεί δύσκολα θα βρεις ενισχυτή με τις αρετές και τα χαρακτηριστικά του Black Pealrs, o οποίος άνετα μπορεί να χαρακτηριστεί high end! 

 

TAYTOTHTA 

ΤΥΠΟΣ: Oλοκληρωμένος ενισχυτής

ΙΣΧΥΣ: 2x70 Wrms (8Ω/1kHz/0,5% THD), 2x110 Wrms (8Ω/1kHz/1% THD) 

KEΡΔΟΣ: 38dB 

ANTIΣΤΑΣΗ ΕΙΣΟΔΟΥ: 90kΩ 

ΕΙΣΟΔΟΙ: 6xRCA, 1xXLR ζευγάρια 

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 470x430x102 χλστ. 

 

YΠΕΡ 

Στερεοφωνική εικόνα

Απόκριση 

Ταχύτητα

Ποιότητα κατασκευής

Υποδοχή ακουστικών

 

ΚΑΤΑ

Βίδες

Πολύ φωτεινά LED

 

ΣΧΟΛΙΟ

Ένας κορυφαίος ελληνικός ενισχυτής, που σέβεται τον πολιτισμό μας και δεν έχει καμιά σχέση με το φαινόμενο της... αρπαχτής. Τα βάζει με τον ανταγωνισμό και έχει πολύ χαμηλότερη τιμή απ’ όσο παίζει! 

 

AΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: Solid Foundation 

ΕΠΑΦΗ: 210.9570.778 

ΤΙΜΗ: 2.999 ευρώ 

 

 

Η Black Pearls ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2012 από τον διδάκτορα ηλεκτρονικό μηχανικό αλλά και λάτρη του ήχου και της μουσικής Κωνσταντίνο Παπαχρήστου. Όντας ο ίδιος εραστής του ήχου και του high end, αποφάσισε να ασχοληθεί με το αντικείμενο σε επαγγελματικό επίπεδο, συνδυάζοντας τις γνώσεις και την εμπειρία του ως ηλεκτρονικού μηχανικού με την ακουστική εμπειρία που έχει αποκτήσει από την ενασχόλησή του με τον ήχο. Επιπρόσθετα, οι μουσικές σπουδές του στο τζαζ σαξόφωνο και η παρουσία του σε αμέτρητες συναυλίες τον έχουν φέρει αντιμέτωπο με τον αυθεντικό ήχο, εμπειρία πολύ σημαντική για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με την ανάπτυξη μηχανημάτων αναπαραγωγής ήχου. 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Teac A-H01 Leben CS600 »

AMPS ΔΟΚΙΜΕΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

 

 

MEMBERS OF...