fbpx
Τετάρτη, 03 Μαϊος 2017 11:14

Audio Exklusiv E12 [Review]

Στιβαρός και καλοφτιαγμένος, λιτός αλλά αναβαθμίσιμος, ο γερμανικός ολοκληρωμένος ενισχυτής τα δίνει όλα στην ηχητική ποιότητα.

Όσο και εάν εξελιχθούν οι συσκευές αναπαραγωγής ήχου, ειδικά οι προσεγμένες υλοποιήσεις, οι ολοκληρωμένοι ενισχυτές θα βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ο θεμέλιος λίθος για τη δημιουργία κάθε ηχοσυστήματος ήταν και παραμένει ο ολοκληρωμένος ενισχυτής, ειδικά εν έτει 2016 που το βινύλιο και ως εκ τούτου η στερεοφωνική ακρόαση ανακαλύπτεται… ξανά.

Όλοι ανεξαιρέτως οι κατασκευαστές, από τους πιο entry level ως τους πιο high-end πρώτα ασχολούνται με το λανσάρισμα ολοκληρωμένων ενισχυτών σε όλες τις κατηγορίες και μετά με τη σχεδίαση προενισχυτών και τελικών ενισχυτών. Πολλές κατηγορίες συσκευών τείνουν να εκλείψουν από το Hi-Fi στερέωμα, οι ολοκληρωμένοι ενισχυτές πάντα θα βασιλεύουν όμως, καθώς μειώνουν το κόστος κατασκευής συγκριτικά με ένα ξεχωριστό σετ προ-τελικού, διατηρώντας όμως τις ευκολίες και δυνατότητες και την ηχητική απόδοση ανέπαφη. 

Οι ανταγωνιστικές υλοποιήσεις στην κάθε κατηγορία τιμής είναι πάμπολλες και η επιλογή του κατάλληλου ολοκληρωμένου ενισχυτή που θα αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τις πηγές και τα ηχεία μας είναι πολύ σημαντική για να απολαύσουμε τη μουσική μας με την καλύτερη δυνατή ποιότητα.


Στο σημείο αυτό συναντάμε τον E12, τον ολοκληρωμένο ενισχυτή της Audio Exklusiv. Ένας κατασκευαστής που εξακολουθεί να κατασκευάζει τα περίφημα ηλεκτροστατικά ηχεία που την έκαναν γνωστή το 1979 που ιδρύθηκε, όπως και μια πλήρη γκάμα ενισχυτικών και πηγών, σε δύο σειρές, την Classic και την Eco. Ο ενισχυτής που δοκιμάζουμε εδώ, ο Ε12 ανήκει στην οικονομική σειρά Eco, η οποία διαθέτει επιπλέον έναν προενισχυτή και έναν τελικό ενισχυτή.


Σχεδιαστικά ο E12 ξεχωρίζει από τα ογκώδη «πεταχτά» μεταλλικά χειριστήρια της πρόσοψης, ένα για την επιλογή εισόδων και ένα για τη ρύθμιση της στάθμης. Πρόκειται για έναν ενισχυτή ιδιαίτερα λιτό στις λειτουργίες που παρέχει στο χρήστη, ο οποίος μπορεί όμως σταδιακά να αναβαθμιστεί. Η Audio Exklusiv παρέχει λοιπόν προαιρετικό phono stage για τον E12, ενώ σε μερικούς μήνες θα υπάρχει διαθέσιμη και προαιρετική κάρτα USB DAC. Ως έχει ο E12 διαθέτει 4 εισόδους γραμμής, ενώ συνοδεύεται από τηλεχειριστήριο που ελέγχει την επιλογή εισόδων και τη στάθμη λειτουργίας. Ο ενισχυτής έχει ισχύ 85Wrms στα 8Ω και 140Wrms στα 4Ω, ενώ η κατασκευή του είναι αρκετά εντυπωσιακή δεδομένης της ισχύος του.


Το βάρος των 13 κιλών μαρτυρά τις σοβαρές προθέσεις της Audio Exklusiv. Αυτές αποκαλύπτονται πλήρως όταν αφαιρέσουμε το βαρύ καπάκι του ενισχυτή που είναι κατασκευασμένος σαν θωρηκτό. Το τροφοδοτικό του αποτελείται από έναν ογκώδη τοροειδή μετασχηματιστή ισχύος 500VA, χωρητικότητα στα 30.000μF ανά κανάλι, ενώ στα στάδια εξόδου χρησιμοποιούνται 4 μεταλλικοί ημιαγωγοί ισχύος της iSC από τη σειρά MJ.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ
Από τις πρώτα κιόλας νότες που έπαιξε ο E12 με τα ATC SCM70SL με πηγή το Hegel HD30 DAC, είναι προφανές ότι έχουμε να κάνουμε με έναν ολοκληρωμένο ενισχυτή υψηλού επιπέδου που δίνει προτεραιότητα στην αναπαραγωγή της μουσικής και όχι στις περιττές ευκολίες και δυνατότητες.


Τα 85W του ενισχυτή συνοδεύονται από επαρκέστατα αποθέματα ισχύος και μπόλικο ρεύμα για να οδηγήσει ακόμα και απαιτητικά ηχεία όπως τα ATC μας, συμπεριφερόμενος ως ενισχυτής υψηλότερης ισχύος. O E12 αντιμετωπίζει με άνεση όλα τα μεγάλα συμφωνικά και χορωδιακά έργα, αποδίδοντας εξαιρετικά τη δυναμική περιοχή ακόμα και των πλέον απαιτητικών συνθέσεων.

Οι απολήξεις των μουσικών φθόγγων και φράσεων έχουν ατάκα και καθαρότητα, είναι κοφτερές όπου το πρόγραμμα το απαιτεί, όπως στα ξεσπάσματα στα χάλκινα πνευστά και στρογγυλεμένες όπου χρειάζεται, όπως στο μέτωπο των εγχόρδων και των χορωδιακών ξεσπασμάτων.

Ο ενισχυτής ανταποκρίνεται στις διακυμάνσεις της μουσικής με αστραπιαία ταχύτητα, επενδύει με όγκο τα crescendo στην κλασσική μουσική ενώ κρατάει ιδανικά το ρυθμό στα έργα ελαφράς μουσικής. Μεγάλα συμφωνικά έργα δώστε στον Ε12 και καθίστε να τα απολαύσετε σαν να έχετε στο σύστημα σας ακριβότερο και ισχυρότερο ενισχυτή.

Οι δοξαριές των τσέλων και των κοντραμπάσων, τα μεγάλα χάλκινα, τα κρουστά και η μεικτή χορωδία αποδίδονται στο φινάλε της 2ης συμφωνίας του Mahler με εξαιρετική καθαρότητα, σώμα και παρουσία, χωρίς ο ενισχυτής να ξεμένει από αποθέματα ρεύματος στην αποθέωση των τελευταίων μέτρων της συμφωνίας.
Ο ενισχυτής αποδίδει άριστα τα μακροδυναμικά της μουσικής, ακόμα και όταν οδηγείται στα όρια του, όπου ο ήχος του δεν σκληραίνει, δεν αλλάζει ηχοχρωματικό χαρακτήρα, ούτε στενεύει το εύρος της στερεοφωνικής του εικόνας. Εξίσου καλά αποδίδει και τα μικροδυναμικά της μουσικής, όπου αποκαλύπτει ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια με εντυπωσιακή διαφάνεια και καθαρότητα.

Εκεί όπου πολλοί ολοκληρωμένοι ενισχυτές της κατηγορίας του χάνονται στο «θόρυβο», ο Ε12 ανασύρει τις μικρολεπτομέρειες στα ήσυχα περάσματα. Στην εισαγωγή του Daphnis et Chloe του Ravel, ο ενισχυτής σκιαγραφεί το ξύπνημα της συμφωνικής ορχήστρας με έξοχη διαφάνεια και πλαστικότητα. Η μουσική ρέει σαν γάργαρο νερό, διακρίνεται από άριστη φυσικότητα και μουσικότητα, ωθεί τον μουσικόφιλο να απολαύσει τα αγαπημένα του έργα, ξεχνώντας αυτές καθαυτές τις προδιαγραφές της μουσικής αναπαραγωγής.


Το στερεοφωνικό είδωλο που αναπαράγει ο Ε12 είναι αντίστοιχου επιπέδου με το δυναμικό εύρος που διαθέτει ο ενισχυτής, βαθύ, πλατύ και τρισδιάστατο, με εντυπωσιακή ευκρίνεια τοποθέτησης των επιμέρους οργάνων και διατήρηση των διαστάσεων της σκηνής. Τονικά και ηχοχρωματικά ο Audio Exklusiv είναι πολύ ουδέτερος σε όλο το φάσμα. Έχει βελούδινο ήχο, πλούσιο, μεστό και γλυκόηχο, χωρίς την παραμικρή σκληράδα στις μεσαίες και υψηλές και χωρίς να ακούγεται κλινικός ή ρομαντικός.


Μπορεί να μην έχετε ακούσει ξανά την Audio Exklusiv πριν τη δοκιμή του ολοκληρωμένου της ενισχυτή στο περιοδικό. Ωστόσο ο Ε12 είναι ένα εξαιρετικό δείγμα ολοκληρωμένου ενισχυτή, που συνδυάζει αναβαθμισιμότητα, προσεγμένη ποιότητα κατασκευής και άριστο ήχο, δικαιολογώντας την τιμή του με το παραπάνω. Εάν αναζητάτε ολοκληρωμένο ενισχυτή σε αυτήν την κατηγορία τιμής ο Ε12 πρέπει να είναι στην κορυφής της λίστας σας.

Audio Exklusiv E12
ΕΙΔΟΣ: στερεοφωνικός ολοκληρωμένος ενισχυτής
ΕΙΣΟΔΟΙ: 5xLine In
ΕΞΟΔΟΙ: 2xHχείων
ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΥΣ: 2x85Wrms/8Ω, 2x140Wrms/4Ω
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΥxB): 450x108x380 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 12,9 κιλά

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: Orpheus Audio
ΕΠΑΦΗ: 2105221.524
ΤΙΜΗ: 2.165 ευρώ

 

Υπέρ:
Στερεοφωνική εικόνα
Αποθέματα ρεύματος
Δυναμική περιοχή
Στάδιο εξόδου

Κατά:
Μόνο είσοδοι line
Η μορφή των ρυθμιστικών είναι για λατρεία ή για μίσος.

Σχόλιο
Η Audio Exklusiv ξέρει από ολοκληρωμένους ενισχυτές και ο Ε12 είναι η μεγαλύτερη απόδειξη. Κατασκευασμένος σαν τανκ, αναβαθμίσιμος και εξαιρετικός ηχητικά, δικαιολογεί την τιμή του και με το παραπάνω.

ΚΕΙΜΕΝΟ:ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΤΣΕΝΗΣ

 

 

AMPS ΔΟΚΙΜΕΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...