fbpx
Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2018 13:50

Copland DAC215 Review

Θερμή πρόκληση

Τον Copland DAC215 τον είχαμε δοκιμάσει ξανά και είχαμε μαγευτεί από την αριστοτεχνική συνταγή που έχει «μαγειρέψει» η μικρή δανέζικη εταιρεία.

Συνδυάζει ένα από τα κορυφαία DAC της αγοράς, το Sabre 32 ES9018 της ESS με τις υπέροχες τριοδικές λυχνίες 6922, ενώ ολοκληρώνει τη συνταγή της επιτυχίας με κορυφαίας ποιότητας εξαρτήματα και προχωρημένο κύκλωμα. Η σχεδίαση του DAC215 μοιάζει πολύ οπτικά με τις υπόλοιπες συσκευές της εταιρείας, με τις γνώριμες ευθύγραμμες γρίλιες της πρόσοψης, που συναντούμε και στους ενισχυτές της, να δίνουν και εδώ το παρόν. Το υπόλοιπο σασί είναι ουσιαστικά ένα ορθογώνιο πλαίσιο από παχύ μέταλλο που αγκαλιάζει τα ηλεκτρονικά.

Εκτός από ενισχυτής ακουστικών και προενισχυτής γραμμής, ο Copland μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως σκέτο DAC, χωρίς δηλαδή την παρεμβολή του προενισχυτή του. Η πρόσοψη του DAC215 είναι ιδιαίτερα λιτή και φροντισμένη, ενσωματώνοντας μονάχα τα απολύτως απαραίτητα. Από αριστερά προς τα δεξιά συναντούμε την έξοδο ακουστικών σε καρφί 6,35mm, τον επιλογέα ενισχυτή/DAC, που επιπλέον είναι φωτεινή ένδειξη λειτουργίας (κόκκινη/πράσινη), το ποτενσιόμετρο στάθμης, τον επιλογέα εισόδων και τον διακόπτη ενεργοποίησης.

Ανάμεσα στο volume και στον επιλογέα εισόδων υπάρχουν οκτώ ενδεικτικά LED για το κλείδωμα σε PCM ή DSD και για την ανάλυση του εισερχόμενου σήματος.

Το τσιπάκι που φοράει ο Copland μπορεί να αποκωδικοποιήσει τα πάντα, οπότε το DAC215 μπορεί να κλειδώσει σε PCM έως 384kHz και DSD έως 5,6MHz χωρίς πρόβλημα. Κάτω από το «καπό» ο DAC215 αποδεικνύει ότι η σχεδίαση και η υλοποίηση του είναι ψαγμένη ακόμα και στην παραμικρή λεπτομέρεια.

Το τσιπάκι της ESS υποστηρίζεται από ειδικό master clock Xpress, ενώ τα ψηφιακά και αναλογικά στάδια διαθέτουν τοπικές σταθεροποιήσεις της τροφοδοσίας, ποιοτικούς τελεστικούς χαμηλού θορύβου και πολλαπλές απομονώσεις.

Ο μετασχηματιστής είναι τοποθετημένος σε ανεξάρτητο θωρακισμένο διαμέρισμα, ενώ απομονωμένες από την κύρια συσκευή είναι και οι δύο λάμπες 6922 οι οποίες προέρχονται από την Electro Harmonix. Ηχητικά το DAC215 μας μάγεψε, πράγμα αναμενόμενο καθώς η 6922 είναι μια λυχνία που εάν δουλευτεί σωστά μπορεί να παίξει μουσική με κορυφαία πιστότητα και απαράμιλλο ρεαλισμό.

Κυριαρχεί η ζεστασιά, τα πυκνά ηχοχρώματα και ο ρευστός ήχος της λάμπας, συνοδευόμενη όμως από κρυστάλλινη καθαρότητα και μια ευκρίνεια τόσο χειρουργική ώστε να παρασυρόμαστε από τη θέρμη και την αυθεντικότητα κάθε έργου.

Επιπλέον το Copland μπορεί να οδηγήσει ακόμα και τα πλέον δύσκολα ακουστικά. Τα υπέροχα αλλά ιδιαίτερα απαιτητικά Audeze LCD-3 τα απογείωσε, με ήχο τόσο δυναμικό και πλούσιο ώστε μην θέλουμε να βγάλουμε τα ακουστικά από τα αυτιά μας. Εάν δεν μπορείτε να αγγίξετε το αστρονομικό κόστος του Norma (πόσοι μπορούν;) ο DAC215 είναι ο ενισχυτής ακουστικών των ονείρων σας και o τελευταίος προενισχυτής/DAC που θα χρειαστεί να αποκτήσετε.

Copland DAC215
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΕΙΔΟΣ: DAC, ενισχυτής ακουστικών, προενισχυτής
ΕΙΣΟΔΟΙ: 1xUSB, 1xCoaxial, 2xOptical, 1xRCA stereo (line)
ΕΞΟΔΟΙ: 1xΚαρφί 6,35mm (ακουστικών),
1xRCA stereo (pre), 1xRCA stereo (dac-out)
ΙΣΧΥΣ ΕΞΟΔΟΥ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ: 750mW@32Ω
ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ: 20-20KHz (+0dB, -0,2dB)
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ DSD έως 5,6MHz, PCM έως 32bit/384KHz
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 330x55x300 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 3,8 κιλά


ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: OPRHEUS AUDIO
ΕΠΑΦΗ: 210 5221524
ΤΙΜΗ: 2300 ευρώ


ΥΠΕΡ
Εξαιρετικός σαν προενισχυτής
Υπέροχος λαμπάτος ήχος
Πολύ προσεγμένη κατασκευή

ΚΑΤΑ
Μία μόνον έξοδος ακουστικών

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Audeze Deckard Review Grace Design m920 Review »

AMPS ΔΟΚΙΜΕΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...