fbpx
Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013 11:39

TEAC AI-3000 CD-3000

ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΓΕΦΥΡΩΣΕΙ ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ULTRA HIGH END ΣΕΙΡΑΣ ESOTERIC ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΑΤΩΣ ΛΑΝΣΑΡΙΣΘΕΝΤΩΝ HI-FI ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΥΠΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ TEAC, Ο ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΟΣ ΙΑΠΩΝΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ DISTINCTION, Η ΟΠΟΙΑ... ΠΑΡΑΘΥΜΙΖΕΙ ESOTERIC. ΕΥΤΥΧΩΣ, ΟΜΩΣ, ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΗΧΟ... 

 Το ότι η TEAC αποφάσισε να επανέλθει στο στίβο του hi-fi, και μάλιστα με προϊόντα που τα έβαζαν και με τα mass market θηρία της αγοράς (βλ. docking stations, δικτυακά ολοκληρωμένα συστήματα κτλ.), ήταν μία από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις της περσινής χρονιάς.

Η ευχαρίστησή μας πολλαπλασιάστηκε όταν στην περσινή Έκθεση του Μονάχου οι άνθρωποι της εταιρείας μάς έδειξαν τις συσκευές που επρόκειτο να κυκλοφορήσουν σύντομα και που θα συντρόφευαν τους... φθηνούς και καλούς εκπροσώπους της -παραπλανητικώς βαπτισμένης- σειράς Reference.

Αυτό που είδαμε ήταν μία σειρά από ολοκαίνουργια, κατάμαυρα μηχανήματα, τα οποία, αν δεν έγραφαν «TEAC» στην πρόσοψή τους, άνετα θα μπορούσαν να περάσουν για Esoteric. 

Κάπως έτσι, επί τροχάδην και στο πόδι (ξέρετε πώς είναι οι Εκθέσεις...), γνωριστήκαμε με την ακυκλοφόρητη τότε σειρά Distinction, από την οποία προέρχονται ο ενισχυτής και το player που δοκιμάζουμε για εσάς αυτόν το μήνα.

Για την ακρίβεια, πρόκειται για τους κορυφαίους εκπροσώπους της εν λόγω σειράς, που γεφυρώνουν, με όλη τη σημασία της λέξης, το μέχρι πρότινος αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ TEAC και Esoteric. Ας δούμε, λοιπόν, τι παίρνουμε έναντι του εκ πρώτης όψεως λογικού αντιτίμου που ζητά ο Ιάπωνας κατασκευαστής. 

 

TEAC... THIS! 

Ένας δυνατός ολοκληρωμένος ενισχυτής και ένα σύγχρονο SACD/CD player είναι οι δύο υπό δοκιμή συσκευές που μας προτείνει η TEAC. O μεν πρώτος ονομάζεται «ΑΙ-3000», το δε δεύτερο «CD-3000».

Εύστοχος ο αριθμός «3000» στην κωδική ονομασία του ενισχυτή, καθώς, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, είναι σε θέση να προσφέρει περί τα 300W ισχύος ανά κανάλι όταν δει φορτία της τάξης των 4Ω. Στα 8Ω υπόσχεται 200W, και όλα αυτά με παραμορφώσεις που δεν ξεπερνούν το 0,01%. Μια χαρά ισχύς, που εξασφαλίζει τη συγκατοίκησή του μαζί σας για πολύ καιρό, καλύπτοντάς σας και στις περιπτώσεις όπου απαιτηθεί να συνεργαστεί και με απαιτητικά ηχεία. 

Το μηχάνημα είναι αρκετά βαρύ (κάτι πάνω από 30 κιλά μας λέει η TEAC) και η όψη του είναι όσο στιβαρή και «επιθετική» απαιτούμε από έναν ισχυρό και σταθερό ενισχυτή. Το σασί του είναι εξ ολοκλήρου φτιαγμένο από παχιά κομμάτια μαύρου βουρτσισμένου αλουμινίου, ενώ τα φάλτσα κοψίματα στην πρόσοψη εκμοντερνίζουν κάπως την οπωσδήποτε αυστηρή όψη του.

Με άριστη γεωμετρία τοποθετήθηκαν τα πλήκτρα ελέγχου και το ποτενσιόμετρο της στάθμης στην πρόσοψη του ΑΙ-3000, τα οποία μάλιστα διανθίζονται από τον απαλό μπλε ελεκτρίκ φωτισμό που «λούζει» την περίμετρό τους. Ο συνδυασμός μαύρου και μπλε ελεκτρίκ είναι, ομολογουμένως, εξαιρετικά επιτυχημένος.

Με τη χρήση των πλήκτρων που βλέπετε, μπορούμε να επιλέξουμε την είσοδο που επιθυμούμε, και οι επιλογές μας είναι μεταξύ των δύο balanced και των πέντε line. Υπερ-αρκετές για την κάλυψη ακόμα και των ιδιαίτερα «φορτωμένων» συστημάτων. Σημειωτέον δε πως υπάρχει και είσοδος phono, που μπορεί να οδηγηθεί μόνο από κεφαλές κινητού μαγνήτη. 

Εσωτερικά ο ενισχυτής παρουσιάζει μια αναμενόμενα τακτική εικόνα, με συστατικά που οπωσδήποτε υποδηλώνουν την πανίσχυρη φύση του. Ένας μετασχηματιστής τροφοδοσίας τύπου R-Core, 1.380VA, μονοπωλεί το ενδιαφέρον μας, όπως επίσης συστοιχία με τους ποιοτικούς πυκνωτές εξομάλυνσης, συνολικής χωρητικότητας 60.000 μF.

Τα ενισχυτικά στοιχεία είναι διπολικά τρανζίστορ, δύο συμπληρωματικά ζεύγη ανά κανάλι, που προέρχονται από τη γνωστή σε όλους Sanken. Δεν έχουμε παράπονα σχετικά με τα όσα είδαμε στο εσωτερικό του ΑΙ-3000, με πιθανή εξαίρεση την απαίτηση για μεγαλύτερη φροντίδα σε ό,τι αφορά τη θωράκιση του ευαίσθητου σταδίου εξόδου και προενίσχυσης. Είναι ελαφρώς... τρομακτική η εγγύτητα του εν λόγω με έναν τόσο ισχυρό μετασχηματιστή τροφοδοσίας. Anyway... 

Όσο για το ταίρι του AI-3000, δηλαδή το CD-3000, εν πρώτοις έχουμε να δηλώσουμε πως κάθε άλλο παρά ένα απλό «CD» είναι. Κατ’ αρχάς, παίζει και δίσκους SACD, ενώ η αποστολή του είναι διττή, καθώς, πέρα από player, μπορεί να λειτουργήσει και ως DAC.

Ανατρέξτε στην πίσω όψη του μηχανήματος, για να διαπιστώσετε την ύπαρξη δύο ψηφιακών εισόδων: μίας ομοαξονικής και μίας USB. Με απλά λόγια, το CD-3000 δύναται να δανείσει το μετατροπέα του (στηρίζεται σε δύο Cirrus Logic CS4398 επιπέδου 192/24), είτε σε κάποια άλλη ψηφιακή πηγή που μπορεί να χρήζει αναβάθμισης είτε στον υπολογιστή σας, που εις το εξής θα μπορέσει να ενταχθεί στο σύστημά σας. Κατά τα άλλα, το transport είναι custom (πώς θα μπορούσε να συμβεί το αντίθετο;) και γενικώς το επίπεδο κατασκευής και εμφάνισης είναι ομοίως υψηλό, όπως και στην περίπτωση του ενισχυτή. 

 

ΑΨΕΓΑΔΙΑΣΤΑ... 

Όλα δείχνουν πως μας περιμένει μία τουλάχιστον ενδιαφέρουσα ηχητική εμπειρία από το σετ της TEAC. Λόγω αυτού, το σύστημα αναφοράς του περιοδικού διαμορφώθηκε κατάλληλα για αυτήν τη δοκιμή, τόσο από πλευράς ηχείων όσο και από πλευράς συγκρίσεων.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος, τα παλιά, καλά και... τεράστια ATC αποτέλεσαν το πιο δύσκολο φορτίο για τον AI-3000, ενώ το SCD-XA9000ES της Sony διασταύρωσε το ξίφος του με το υπό δοκιμή CD-3000, για λόγους ακριβούς κατάταξης του δεύτερου. 

Τη στιγμή που θα πατήσετε το Play στην πρόσοψη του CD-3000, αυτό που θα επακολουθήσει θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε με μία βόλτα με αυτά τα... διαολεμένα τρενάκια του λούνα παρκ, που προκαλούν τα ουρλιαχτά των επιβατών τους.

Το σύστημα της TEAC θα σας αρπάξει από το γιακά και θα σας καθηλώσει στη θέση του συνοδηγού ενός υπερηχητικού ηλεκτρικού οχήματος, την τρελή κούρσα του οποίου μόνο μια διακοπή ρεύματος θα μπορούσε να σταματήσει.

Ταχύτητα, παλμός, ροή και ατάκες που κόβουν σαν γιαπωνέζικο σπαθί. Άρθρωση, σκηνική παρουσία, τρισδιάστατο και φυσικότητα που συνάδουν απόλυτα με την αυστηρή φιλοσοφία ενός κατασκευαστή που απαιτεί αποτελέσματα και θα φέρει την τεχνολογία στα μέτρα του για να τα επιτύχει. 

Αυτές, με δυο λόγια, είναι οι πρώτες εντυπώσεις μας από το ζευγάρι της TEAC, γι’ αυτό καλά θα κάνετε να ξεχάσετε τις ρομαντικές χροιές, τις στρογγυλάδες και τις πάσης φύσεως γαρνιτούρες, και να προετοιμαστείτε κατάλληλα για να βιώσετε ρεαλισμό που σοκάρει, πάντα τηρουμένων των αναλογιών της κατηγορίας.

Όσο θα περνά η ώρα, τόσο περισσότερο θα συνειδητοποιείτε την αληθινή διάσταση των πραγμάτων, θα ανακαλύπτετε ψεγάδια στις ηχογραφήσεις, σφάλματα ακουστικής στο χώρο σας και πολλά άλλα. Με άλλα λόγια, το κοντέρ θα μηδενιστεί και θα αισθανθείτε πως το ταξίδι σας στην υψηλή πιστότητα ξεκινά τώρα. Μην τρομάζετε. Όλα γίνονται για καλό. 

Σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειες, αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι πως και οι δύο γιαπωνέζικες συσκευές προσφέρουν μία σειρά από εργαλεία για την ουσιαστική αναβάθμιση του αποτελέσματος, που σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να αγνοήσετε.

Πρώτα απ’ όλα, συνδέστε τις με balanced σύνδεση, για να επωφεληθείτε της ευρύτερης δυναμικής περιοχής που προσφέρει, ενώ τα ελαφρώς παχιά και, σε στιγμές, ακαθόριστα ψηλά αμέσως θα «ηρεμήσουν», θα ακουστούν πιο άμεσα, πιο ζωντανά και με πιο έντονο περίγραμμα. 

Συνολικά, δεν είναι μυστικό πως μείναμε πολύ ευχαριστημένοι από το σετ player-ενισχυτή της TEAC, και κυρίως λόγω του ότι η τιμή τους είναι εξαιρετικά λογική. Όπως ξέρετε, υπάρχουν πολλοί και διάφοροι ενισχυτές και player στην κατηγορία των 5.000 ευρώ εκεί έξω που δεν παίζουν έτσι. Στην προκειμένη περίπτωση, καλείστε να επενδύσετε σε ένα ικανότατο ζευγάρι με «by the book» σχεδίαση και ήχο, που, αν μη τι άλλο, θα σας γεμίσει με σιγουριά. Από εκεί και πέρα, ο δρόμος είναι ανοιχτός για το high end κόσμο της Esoteric. 

 

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΕΛΑΣΥΝ 

ΕΠΑΦΗ: 210.9678.150 

ΤΙΜΗ: 1.750 € (CD-3000), 2.440 € (AI-3000) 

 

 

ΥΠΕΡ 

- Διάφανο αποτέλεσμα 

- Ακρίβεια 

- Ικανότητες οδήγησης 

- Κατασκευή-εμφάνιση 

 

ΚΑΤΑ 

- Αθωράκιστο το στάδιο προενίσχυσης στον ενισχυτή 

- Η line σύνδεση οδηγεί σε ελαφρώς ακαθόριστα ψηλά 

 

ΣΧΟΛΙΟ 

Ένα ωραιότατο και, πάνω απ’ όλα, προσιτό σετ player-ενισχυτή, που σχεδιάστηκε για να μείνει στο σύστημά μας για πάρα πολύ καιρό. Δε στοχεύει στον εφήμερο εντυπωσιασμό, αλλά επιχειρεί να αποτελέσει έναν ακλόνητο θεμέλιο λίθο οποιουδήποτε καλού συστήματος. 

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 

Αναπαραγωγή: Super Audio CD, CD-DA, CD-R/RW 

Δυναμική περιοχή: >120dB (24bit), >100dB (16bit) 

SNR: >110dB 

Αρμονική παραμόρφωση: <0,0012% 

Μετατροπέας: Dual CS4398 

Είσοδος USB: 1xUSB 2.0 

Ψηφιακή είσοδος: 1xΟμοαξονική 

Αναλογικές έξοδοι: 1xXLR, 1xRCA 

Ψηφιακή έξοδος: 1xΟμοαξονική 

Διαστάσεις (ΠxΥxΒ): 43,5x11,6x37,1 εκ. 

Βάρος: 10,3 κιλά 

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 

Ισχύς: 2x160 Wrms (8Ω), 2x280 Wrms (4Ω) 

Αρμονική παραμόρφωση: <0,01% 

SNR: 102dB (A-weighted) 

Απόκριση συχνοτήτων: 10Hz-30kHz 

Είσοδοι: 2xXLR, 5xRCA 

Έξοδοι: 1xPre-out, 1xΑκουστικών (6,3 χλστ.) 

Διαστάσεις (ΠxΥxΒ): 43,5x23x52 εκ. 

Βάρος: 31,3 κιλά 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Marantz SA-KI Pearl and PM-KI Pearl Cambridge Audio Azur 851C 851A »

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...