fbpx
Παρασκευή, 04 Ιουλίου 2014 00:00

McIntosh MA5200

ΑΝ ΔΕ ΣΑΣ ΣΑΓΗΝΕΥΣΕΙ Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΒΕΛΟΝΩΝ ΤΟΥ ΣΕ ΜΠΛΕ ΦΟΝΤΟ, ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΣΑΣ ΣΥΝΕΠΑΡΕΙ Ο ΗΧΟΣ ΤΟΥ.

McIntosh! Ένα, χωρίς αμφιβολία, θρυλικό όνομα της παγκόσμιας βιομηχανίας αναπαραγωγής ήχου υψηλής ποιότητας. Δε χρειάζεται συστάσεις η McIntosh, αφού θεωρείται ότι είναι μεταξύ των πιο αξιόπιστων και ελκυστικών κατασκευαστών στον πλανήτη. Τα προϊόντα εμφανίζονται σε πολλές ταινίες του σινεμά, γιατί αποτελούν σύμβολο θέσης, σχεδόν πάντα ο ιδιοκτήτης τους είναι κάποιος πολύ απαιτητικός και συνάμα πανίσχυρος.

Σήμερα, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης, οι τιμές των McIntosh είναι αρκετά πιο προσιτές από το παρελθόν. Για παράδειγμα, ο ενισχυτής της δοκιμής, που φέρει πολλά έξτρα, δυνατότητες και ισχύ 100Wrms (στα 8Ω), ανά κανάλι, τιμάται στα 5.500€, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, κίνηση που θεωρείται ως μια προσπάθεια της εταιρείας να καλύψει τις ανάγκες ενός μεγαλύτερου αριθμού μουσικόφιλων. Ίσως και να κάνουμε λάθος, αλλά αυτή την εντύπωση έχουμε.

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ
Η συνολική ποιότητα δεν έχει μειωθεί και δεν είναι αντιληπτή από το βάρος του ενισχυτή. Ευρωστία εξαρτημάτων και η αναγνωρίσιμη αισθητική της McIntosh που την κάνουν να ξεχωρίζει όλα αυτά τα χρόνια. Με βάρος υψηλότερο από 17 κιλά, ο ολοκληρωμένος αυτός δείχνει σίγουρα ότι εμπεριέχει πολλά υλικά. Προσωπικά, πάντα είμαι γοητευμένος από το «look and feel» των προϊόντων της McIntosh. Θυμάμαι πολύ καλά την πρώτη φορά που είδα ένα ζευγάρι προ-τελικού στο σπίτι αγαπημένου θείου μου, ο οποίος εξακολουθεί να χρησιμοποιεί στο σύστημά του μόνο McIntosh.

Ήμουν τόσο σαγηνευμένος από την κίνηση των δεικτών των VU-Meter στο έντονα «αναμμένο» μπλε φόντο, που πέρασα ώρες κοιτάζοντάς τους και ακούγοντας μουσική ταυτόχρονα. Στο τέλος νομίζω ότι, αν και σε νεαρή ηλικία, «εξερράγη» στην καρδιά μου το ανεξέλεγκτο πάθος για τη μουσική, που με οδήγησε να μελετήσω πιάνο και να ενδιαφέρομαι για την υψηλή πιστότητα, και στη συνέχεια να αποφοιτήσω ηλεκτρονικός αναλογικών στοιχείων. Και όμως, σήμερα, είμαι εδώ, στον καναπέ, να ικανοποιώ τα αφτιά μου, αλλά και την ψυχή μου στην πηγή της ιερής τέχνης της Ευτέρπης.

Η μαγεία του μπλε στα μάτια μου είναι ακόμη άθικτη, ακόμα και σε αυτόν τον MA5200, τι κι αν είναι εξοπλισμένος με μια μικρή οθόνη LCD στο κέντρο της πρόσοψης για τις ενδείξεις; Ακόμη και αυτή τη φορά βρήκα τον εαυτό μου για λίγα λεπτά ζαλισμένο από το χορό των βελονών των Vu-Meter. Στη δίνη των αναμνήσεων… σαν να ήταν χθες (Μακάρι!).

KATAΣΚΕΥΗ
O ενισχυτής είναι μεγάλος και σταθερός όσο θα έπρεπε να είναι, χτισμένος χωρίς να υπονομεύεται η δύναμή του ούτε στην ποιότητα αλλά ούτε στις δυνατότητές του. Κάθε τμήμα είναι προσεκτικά μελετημένο, εργονομικά, αισθητικά και λειτουργικά. Δεν υπάρχουν αιχμηρές ακμές ή επιφάνειες, έτσι ώστε να μη χρειάζονται λαβές για να τον σηκώσει κανείς. Προκύπτει από την πρώτη ματιά ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ του άνω επιπέδου, που είναι αφιερωμένο

στα ψηφιακά κυκλώματα, και του κάτω επιπέδου, που κατοικείται από τα αναλογικά. Σύμφωνα με τους σχεδιαστές του, η διαίρεση αυτή έχει γίνει για να βελτιωθεί περαιτέρω ο λόγος σήματος/θορύβου. Μια ματιά στην πίσω πλευρά του αποκαλύπτει τους ατέρμονες κοχλίες για τη σύσφιγξη των καλωδίων ηχείων, που βρίσκονται σε καλή απόσταση (ένα ζεύγος στα δεξιά και ένα στα αριστερά άκρα). Υπάρχει μεγάλη επιφάνεια επαφής, ιδανική για τη χρήση διχάλων μεγάλου μεγέθους, αλλά μπορούν και άλλους τύπους σύνδεσης.

Επίσης, στο επάνω τμήμα υπάρχει μια είσοδος για οπτική ίνα, μία ψηφιακή ομοαξονική έξοδος RCA και μια θύρα USB τύπου Β για σύνδεση PC, που αποτελούν τις εισόδους του ενσωματωμένου DAC.

Συνεχίζοντας συναντάμε όχι λιγότερο από 4 θύρες δεδομένων για τον έλεγχο άλλων συσκευών από το παρεχόμενο τηλεχειριστήριο, μια είσοδο IR, μια έξοδο τύπου RS-232C και τον έλεγχο Main Output Power Control για να απενεργοποιείτε ή να ενεργοποιείτε άλλα McIntosh που ανήκουν στην ίδια αλυσίδα. Στο κάτω τμήμα, μετά την είσοδο τροφοδοσίας με 3 pins και την ασφάλεια, συναντάμε δύο στερεοφωνικά ζεύγη Pre-Out και Power-In, που ενώνονται με μια όμορφη γέφυρα που γράφει McIntosh.

Υπάρχουν στη συνέχεια 4 ζεύγη αναλογικών εισόδων γραμμής RCA, σύσφιγξη για τη σύνδεση της γείωσης του πικάπ, ένα ζεύγος υποδοχών RCA αφιερωμένο σε κεφαλές MM και -τέλος- ένα ζευγάρι εισόδων XLR για συνδέσεις υψηλού επιπέδου. Άφθονες δηλαδή επαφές για όλες τις ανάγκες.

DAC
Το ενσωματωμένο τσιπ DAC βασίζεται σε Burr-Brown επιπέδου 192kHz/32bits, αλλά πριν από το στάδιο DAC υπάρχει στάδιο προ-επεξεργασίας αναπτυγμένο από τη McIntosh, με βάση το κύκλωμα «McIntosh Digital Engine», που μπορεί να προσαρμοστεί και να τροποποιηθεί ανά πάσα στιγμή μέσω μιας αναβάθμισης firmware.

Αφού αυτό είναι το στάδιο της προεπεξεργασίας πριν την πραγματική μετατροπή του σήματος, μπορούμε να υποθέσουμε ότι είναι ο κύριος «ένοχος» για την ηχητική σφραγίδα των ψηφιακών του ενισχυτή. Η McIntosh δεν αναφέρει τίποτα περισσότερο γι’ αυτή τη μηχανή, αλλά… στο αφτί λειτουργεί πολύ καλά. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του DAC είναι ότι όλες οι πηγές υπερδειγματίζονται στα 192kHz/24bits, ανεξάρτητα από την πηγή και την ψηφιακή είσοδο.

Μας κάνει να αναρωτιόμαστε τι ακριβώς συμβαίνει και με κάθε λεπτομέρεια όταν αυτή η μέθοδος εφαρμόζεται σε ψηφιοσειρές πολλαπλάσιες του 44,1kHz, αλλά αυτό δεν αποκαλύπτεται από τον κατασκευαστή. Στην πράξη, κατεβάσαμε και εγκαταστήσαμε γρήγορα και απλά τον οδηγό για τη USB DAC είσοδο. Μόλις εγκατασταθεί, ο ενισχυτής αναγνωρίζεται από τα Windows ως «συσκευή ήχου» και μπορούμε να έχουμε ASIO, KS, WASAPI, και ούτω καθεξής. Προτιμήσαμε να χρησιμοποιήσουμε ASIO, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι όλες οι εκδόσεις λειτουργούν πολύ καλά.

Στην περίπτωση αυτή η θύρα USB είναι ασύγχρονη, υπό την έννοια ότι η ψηφιακή ροή διακόπτεται και στη συνέχεια γίνεται επανεκκίνηση και αποθήκευση με τοπικό συγχρονισμό για jitter-free είσοδο. Επιπλέον, η επιλογή της επαναδειγματοληψίας, πάντα στα 192/24, δεν μπορεί να προβλεφθεί με αυτόν τον τρόπο. Σύμφωνα με τους σχεδιαστές, η επιλογή υπερδειγματοληψίας είναι κυρίως για να βελτιώσει τον ήχο των συμπιεσμένων αρχείων MP3. Μέσα από τα κυκλώματα της McIntosh ποτέ δεν ακούγεται χειρότερα από ό,τι το πρωτότυπο.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ
Τα κυκλώματα είναι άμεσα ορατά με την αφαίρεση του καλύμματος. Το εσωτερικό του ενισχυτή δείχνει τακτοποιημένο, γεμάτο με εξαρτήματα επιφανείας SMD, έχοντας τα δύο στάδια εξόδου να αναπαύονται σε άμεση επαφή με τα πτερύγια του συστήματος απαγωγής της θερμότητας. Τα τελικά στάδια χρησιμοποιούν τρανζίστορ της On Semiconductor, ο σχεδιαστής μάς λέει ότι όλα χρησιμοποιούν χαμηλό ρεύμα πόλωσης, είναι συμπληρωματικής συμμετρίας και σε Τάξη Α-Β για να έχουμε εξαιρετικό ήχο, αλλά σ’ αυτό το μοντέλο δε χωράνε οι διάσημοι μετασχηματιστές εξόδου της ΜcIntosh, υπάρχει ένας μικρότερος μετασχηματιστής.

Ο σχεδιασμός είναι ξεκάθαρος και άριστης μηχανικής ακρίβειας, όπως δηλαδή θα περίμενε κανείς από έναν McIntosh. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι το αναλογικό τμήμα είναι διαφορετικό από το DAC.

ΑΚΡΟΑΣΕΙΣ
Στην αίθουσα ακρόασης επέλεξα να ξεκινήσω με το «Dark Side of the Moon» σε HD έκδοση. Κάθομαι στον καναπέ και περιμένω, αλλά ήχος δεν ακούγεται. Πανικός, έψαξα τα καλώδια, το PC… όλα ήταν σωστά. Τελικά ήμουν απρόσεκτος διότι το ρυθμιστικό έντασης του ενισχυτή, όταν πηγαίνει στο μηδέν, δεν «ακούγεται» τίποτα. Ούτε θόρυβοι, ούτε φυσήματα. Ο ήχος ήταν κομψός, πεντακάθαρος και σαφής και την ίδια στιγμή ρωμαλέος και πλούσιος σε σώμα, τυπικός McIntosh.

Γλυκός, στερείται σκληρότητας και ήρεμος. Υπάρχει έτσι κίνδυνος να το παρακάνετε με την ένταση, γιατί όταν φθάσετε στο κομμάτι «Great Gig in the Sky», του ίδιου άλμπουμ, θα ανάψει το προστατευτικό LED ως ενημέρωση ότι κλιπάρει. Ο ήχος του ενισχυτή είναι πλούσιος και δε φαίνεται να παραμορφώνει, αρκεί να σεβόμαστε τα επίπεδα στάθμης. Αναγνωρίζουμε ένα τυπικό roll-off στα υψηλά, το οποίο σφραγίζει μια ευχάριστη ζεστασιά. Δεν υπάρχει McIntosh που να «υπερβάλλει» στις ψηλές νότες, αυτό είναι πραγματικά στο DNA αυτού του κατασκευαστή, και δεν είναι τυχαίο.

Στη συνέχεια αλλάξαμε πηγή, συνδέσαμε ψηφιακά ένα SACD player. Θα πρέπει να «ανοίξετε» τα μενού για να βρείτε την επιλογή της εισόδου, υπάρχει δυνατότητα να ονοματίσετε τις εισόδους με το δικό σας τρόπο. Ακούσαμε το «Earth Wind & Fire», η ευχαρίστηση ρέει σε αφθονία, ομορφιά με τα πνευστά να αποδίδονται με υψηλή ικανότητα.

Η μουσική ξεδιπλώθηκε και γέμισε το δωμάτιο με ήχους και ρυθμούς, που οδηγούν αναπόφευκτα τον ακροατή να κουνήσει τα πόδια του με έναν ασυνείδητο τρόπο. Η συνέχεια ανήκε στον Antonio Forcione με την κιθάρα του. Τέλεια τοποθέτηση στη μέση δεξιά της σκηνής, ενώ η Sabina Sciubba τραγουδά από το κέντρο αριστερά - περιγράφηκε ακόμα και η μετακίνηση της κεφαλής μπροστά από το μικρόφωνο. Όλα φανερά και απτά εμπρός μας, σαν οι μουσικοί να είχαν τη δική τους χορογραφία.

Σας προτείνω να τον ακούσετε για να επιβεβαιώσετε ή να διαψεύσετε τα συναισθήματά μου. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτός ο ενισχυτής σέβεται βαθιά την πηγή, έχοντας καλό εστιασμό, πλούσιες λεπτομέρειες και ακριβή τοποθέτηση των οργάνων. Για να πετύχει η χημεία, εννοείται, χρειαζόμαστε ένα σωστό ζεύγος ηχείων.


Εν κατακλείδι, στον ΜA5200 αναγνωρίσαμε την ηχητική ταυτότητα «ΜcIntosh». Τι κι αν… δεν υπάρχουν μετασχηματιστές εξόδου; Πριν την ακρόαση αφαιρέστε τα καλύμματα των ηχείων ή όχι, εάν είστε βέβαιοι ότι αυτά παίζουν καλά ως έχουν. Είμαστε στον κόσμο των σκιών, όπως πάντα συμβαίνει λίγο ή περισσότερο αλάτι αλλάζει τις επιδόσεις ενός φαγητού. Έτσι και στον τομέα αυτό, έστω και μισό dB, κάνει τη διαφορά. Ο MA5200 είναι γεμάτος από καλούς λόγους για να τον αποκτήσετε.

Ένας McIntosh κάτω από 6.000 ευρώ με πλούσιο εξοπλισμό και με υψηλή ισχύ. Είμαστε εντυπωσιασμένοι από τη νέα εποχή της McIntosh, η οποία συνεχίζει να κρατάει το θρύλο ψηλά. Η παράδοση συνεχίζεται…

ΥΠΕΡ
-USB DAC & phono stage
-Ψηφιακές είσοδοι
-Θρυλική σχεδίαση
-Ηχητική περιγραφή
-Kαλές εργαστηριακές μετρήσεις


ΚΑΤΑ
-Απαιτητικός στην ποιότητα των ηχείων
-Όχι τόσο κατανοητά μενού

ΣΧΟΛΙΟ
Ένας ολοκληρωμένος ενισχυτής με δύναμη ισχύος, μονάδα DAC και επιδόσεις σύμφωνα με το DNA της McIntsoh.


ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
Ο ενισχυτής δείχνει μια εξαιρετική απόδοση με αύξηση της ισχύος εξόδου για φορτία περίπου μέχρι
3Ω. Πιο κάτω, δηλαδή για φορτίο 2,7Ω, παρεμβάλλεται το σύστημα προστασίας. Στο σημείο αυτό η τιμή μέτρησης του ρεύματος είναι 10Α και η ισχύς του 270W ανά κανάλι (@2,7Ω). Η απόκριση συχνότητας είναι διευρυμένη και ποικίλλει ανάλογα με το φορτίο. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι έχουμε χαμηλή αντίσταση εξόδου. Οι μετρήσεις επιβεβαιώνουν την αξιοπιστία του ενισχυτή, ιδίως στο τομέα των δυναμικών, όπου έχουμε την ίδια συμπεριφορά για χωρητικό και επαγωγικό φορτίο. Μετρήσαμε επίσης καλή τιμή του συντελεστή απόσβεσης, καθώς και του ρυθμού ανόδου. Είναι αξιοσημείωτα γραμμικός, αφού ο έλεγχος της στάθμης έχει ανατεθεί σε ένα εξειδικευμένο ολοκληρωμένο κύκλωμα. Είναι πολύ θετική η παρουσία του τμήματος phono, το οποίο έχει καλή απόκριση συχνοτήτων με υψηλές τιμές σύνθετης αντίστασης. Στο ψηφιακό τμήμα η απόκριση συχνότητας είναι μεγάλη και πολύ καλή, ενώ το jitter έδωσε καλές τιμές, όπως επίσης ανάλυση και δυναμικό εύρος.

TEXNIKA XΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ: 10Hz-100kHz, (+0/ -3dB), 20-20kHz (+0/ -0,5dB)
ΙΣΧΥΣ: 2x100Wrms στα 8Ω με ΤΗD <0,005%
ΛΟΓΟΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΘΟΡΥΒΟ: 84 dB (Phono ΜM), 95 dB (High Level), 110 dB (Power
Amp)
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΑΠΟΣΒΕΣΗΣ: >200
ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ: 0,5 V/0,25V (High Level), 1V (Power Amp).
ΜΕΓΙΣΤΗ ΤΑΣΗ ΕΞΟΔΟΥ: 8V
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: (MxYxΠ) 445x152x559χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 17,2κ.

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: Hi-Fi Power
ΕΠΑΦΗ: 210.3845.272
ΤΙΜΗ: 5.500€

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Mactone XM-IIA Mark Levinson No585: Review »

AMPS ΔΟΚΙΜΕΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...