fbpx
Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017 17:23

Advance Acoustic X-i 125 [Review]

Ισχυρός, πλούσια εξοπλισμένος και καλοφτιαγμένος, ο X-i 125 διαθέτει ηχητική απόδοση που ξεπερνά την προσιτή κατηγορία τιμής του.

 

Η Advance Acoustic ιδρύθηκε το 1995 στη Τουλούζη στη Γαλλία, κατασκευάζοντας αρχικά ηχεία. Με την εξάπλωση του home cinema η εταιρεία διεύρυνε τους ορίζοντες της με πηγές και ενισχυτικά. Σήμερα η Advance Acoustic έχει μια ιδιαίτερα εκτεταμένη γκάμα, πηγών, ενισχυτικών και ηχείων, τόσο για αμιγώς δικάναλα συστήματα όσο και για πολυκάναλα set-up.

Ιδιαίτερα δημοφιλής είναι η γκάμα ολοκληρωμένων ενισχυτών της εταιρείας, με ναυαρχίδα τον εντυπωσιακό X-i 1000 Advance Paris και δεύτερο τη τάξει, τον X-i 125 που δοκιμάζουμε εδώ. Μια καθαρόαιμη audiophile υλοποίηση, με τα εντυπωσιακά φωτιζόμενα VUμέτρα να κλέβουν την παράσταση στην πρόσοψη του, ο 125 είναι εξαιρετικά καλοφτιαγμένος και λίαν εξοπλισμένος σε όλα τα επίπεδα. Στο τροφοδοτικό του δεσπόζουν δύο ευμεγέθεις δαχτυλιοειδείς μετασχηματιστές, οπότε ο ενισχυτής είναι αμιγώς σχεδίαση dual mono, ενώ τα υψηλού ρεύματος στάδια εξόδου υλοποιούνται με οκτώ ημιαγωγούς ισχύος ανά κανάλι. O X-i125 έχει ισχύ 125Wrms/8Ω με αυξημένη δυνατότητα παροχής ρεύματος ακόμα και σε απαιτητικά φορτία.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η λειτουργία Hi-Bias του ενισχυτή που αυξάνει το ρεύμα ηρεμίας του σταδίου εξόδου, επιτυγχάνοντας τη λειτουργία του σε τάξη Α για τα πρώτα βατ διαθέσιμης ισχύος. Ο 125 διαθέτει DAC, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει και ως συμβατικό από SPDIF συνδέσεις, αλλά και ως USB DAC. Μάλιστα η βελτιστοποίηση του ψηφιακού μονοπατιού από τον κατασκευαστή τον έχει ωθήσει στην επιλογή του AKM AK4133 ως sample rate converter και του κορυφαίου Wolfson WM8740 στο τμήμα DAC. Το AKM AK4133 αναλαμβάνει το επαναχρονισμό των εισερχόμενων ψηφιακών σημάτων και την ελαχιστοποίηση του jitter.

Ο ενισχυτής διαθέτει «μπόλικες» εισόδους, ήτοι 7 γραμμής, 1 phono, 2 ομοαξονικές, 2 οπτικές, θύρα USB, έξοδο υπογούφερ, αλλά και ξεχωριστή έξοδο προενισχυτή και είσοδο τελικού ενισχυτή. Επιπλέον ο 125 διαθέτει και προαιρετικό Bluetooth module σε μορφή USB stick για ασύρματη σύνδεση με τις φορητές μας συσκευές, ενώ είναι και τηλεχειριζόμενος.

 

ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΒΕΛΟΝΕΣ

Από τις πρώτες κιόλας νότες που ακούσαμε με τον X-i 125 να οδηγεί τα αυτοκρατορικά ATC SCM70SL με ψηφιακή πηγή το Sony SCD-XA9000ES, είναι προφανές ότι ο ενισχυτής αποδίδει πολύ καλύτερα από ότι περιμένει κανείς σε αυτήν την κατηγορία τιμής. Ο ήχος του είναι πραγματικά «μεγάλος», με τρισδιάστατη μουσική σκηνή, άριστη ευκρίνεια τοποθέτησης των επιμέρους οργάνων και έξοχη απόδοση των δυναμικών, σε μεγάλα συμφωνικά και χορωδιακά έργα ο ενισχυτή δίνει «ρέστα». Εντύπωση προκαλεί η εξαιρετική απόδοση των χαμηλών και μεσοχαμηλών, καθώς οι κάτω οκτάβες αποδίδονται σαν να έχουμε έναν ισχυρό τελικό ενισχυτή και όχι έναν ολοκληρωμένο που κοστίζει μόλις 1.299 ευρώ. Οι χαμηλές είναι λοιπόν σφριγηλές, ογκώδεις, πλούσιες, με εκπληκτική περιγραφή και απόλυτο έλεγχο και ατάκα ακόμα και στα δυσκολότερα σημεία και σε υψηλές στάθμες, απόδειξη ότι ο ενισχυτής έχει όντως υψηλή δυνατότητα παροχής ρεύματος. Κανένας ολοκληρωμένος ενισχυτής αυτής ή και της υψηλότερης κατηγορίας τιμής δεν έχει τέτοιες έξοχες χαμηλές και μεσοχαμηλές, στον τομέα αυτό ο X-i 125 είναι αποκάλυψη και αποτελεί πραγματικό εύρημα!

Αντικαθιστώντας το ενσωματωμένο DAC του ενισχυτή με το PS Audio DirectStream Junior (σε αναλογική σύνδεση) γίνεται αμέσως αντιληπτό πόσο καλό είναι το DAC του Advance Acoustic, ιδιαίτερα στον περιορισμό του jitter. Ουσιαστικά η υπεροχή του PS Audio, είναι μεν αισθητή (το DAC κοστίζει 5.000 ευρώ), δεν είναι όμως δραματική. Χρησιμοποιώντας δε το ενσωματωμένο DAC του ενισχυτή ως USB DAC με αρχεία hi-res, ο X-i 125 ακούγεται εντυπωσιακά καλύτερος, με πολύ πιο φυσικό, ρωμαλέο και αέρινο ήχο, αξιοποιώντας με το παραπάνω την επιπλέον πληροφορία των αρχείων υψηλής ευκρίνειας.

Πραγματικά δυνατό χαρτί του Advance Acoustic είναι η λειτουργία Hi-Bias, που αυξάνει την πόλωση των ημιαγωγών εξόδου, αυξάνοντας αντίστοιχα το ποσοστό ισχύος στο οποίο ο ενισχυτής λειτουργεί σε τάξη Α. Με το Hi-Bias ακούσαμε λοιπόν μεγάλη βελτίωση. Ο ήχος γίνεται πιο συγκεκριμένος, περισσότερο μουσικός, οι χαμηλές και μεσοχαμηλές αποκτούν καλύτερο έλεγχο και ατάκα, οι μεσαίες και υψηλές γλυκαίνουν, έχουν πιο ζεστά ηχοχρώματα, η δυναμική περιοχή διευρύνεται σημαντικά, ενώ το στερεοφωνικό είδωλο γίνεται πιο τρισδιάστατο. Μετά την αρχική δοκιμή του Hi-Bias δεν το απενεργοποιήσαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της δοκιμής, καθώς πραγματικά μεταμορφώνει τον ήχο του X-i 125.  

Στις πάνω οκτάβες του φάσματος ο X-i 125 συμπεριφέρεται πολύ καλά, με μεστές και ρωμαλέες μεσαίες και αέρινες και λαμπερές υψηλές. Οι μεσαίες του ενισχυτή έχουν μια υποψία γρέζι και ένρινη χροιά στις γυναικείες φωνές, ενώ και οι υψηλές είναι ελαφρότατα υπερτονισμένες, με ελαφρύ γρέζι, ουδέποτε όμως σκληρές, ενοχλητικές ή κουραστικές. Και πάλι όμως το ελαφρύ γρέζι στις πάνω οκτάβες είναι αισθητό μόνον σε κλασσική μουσική, συμφωνικά έργα και όπερα και όχι σε ελαφρά μουσική, ρόκ, ποπ, τζαζ, ενώ με την ενεργοποίηση του Hi-Bias ο ήχος του ενισχυτή «ζεσταίνει» αισθητά.

Χωρίς να θέλουμε να ακουστούμε υπερβολικοί θα πρέπει να πούμε ότι ο Advance Acoustic X-i 125 μας κέρδισε με το παραπάνω. Από ένα σημείο και μετά απολαμβάναμε τους αγαπημένους μας δίσκους ξεχνώντας ότι κάνουμε review.

Εκτός από τον άριστο εξοπλισμό, το ενσωματωμένο DAC και phono stage, τις μπόλικες συνδέσεις και την εντυπωσιακά καλή ποιότητα κατασκευής, ο X-i 125 ξεπερνά ηχητικά την προσιτή κατηγορία τιμής του. Τι παραπάνω να επιθυμήσει κανείς;

 

Advance Acoustic X-I 125

ΕΙΔΟΣ: στερεοφωνικός ολοκληρωμένος ενισχυτής,

με ενσωματωμένο phono και USB DAC

ΕΙΣΟΔΟΙ: 7xLine In, 1xPhono, 1xMain In,

1xToslink, 2xCoaxial, 1xUSB

ΕΞΟΔΟΙ: 2xηχείων, Pre-Out, Tape-Out, Sub-Out

DAC: AKM AK4133 (SRC), Wolfson WM8740 (DAC)

ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΥΣ: 2x125Wrms/8Ω, 2x160Wrms/4Ω

ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ: 10Hz - 35kHz, -3dB

ΟΛΙΚΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗ: <0,1%

ΛΟΓΟΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΘΟΡΥΒΟ: -90dB

ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΙΩΝ: -70dB

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΥxB): 430x175x320 χλστ.

ΒΑΡΟΣ: 14,4 κιλά

 

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: Ultimate Audio

ΕΠΑΦΗ: 210.9354500

ΤΙΜΗ: 1.299 ευρώ

  

Υπέρ:

Hi-Bias

Υψηλή ισχύς και ρεύμα

Μεγάλος ήχος με έξοχες χαμηλές

 

Κατά:

Ελαφρύ γρέζι σε μεσαίες και υψηλές

 

Σχόλιο

Ο  Advance Acoustic X-i 125 είναι ιδιαίτερα εξοπλισμένος, με ενσωματωμένο DAC και phono stage, διαθέτει υψηλή ισχύ και ρεύμα, πολύ καλή ποιότητα κατασκευής και άριστο ήχο που ξεπερνά την κατηγορία τιμής του.

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Octave Audio V 40 SE Intergreted Amp [Review] VTL IT-85: Ολοκληρωμένος [Review] »

AMPS ΔΟΚΙΜΕΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...