fbpx
Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2018 17:51

TruLife Audio ARGΩ Review

 Χρυσόμαλλη

 

Ο Ιάσονας έκλεψε το χρυσόμαλλο δέρας με την Αργώ. H TruLife κλέβει τον χρυσό ήχο, δηλαδή την καλύτερη δυνατή ανάγνωση του κάθε βινυλίου.

  

Οι Έλληνες κατασκευαστές δεν παύουν να μας εκπλήσσουν με τις υπέροχες συσκευές audio που ξεπηδούν διαρκώς από τα εργαστήρια τους. Συσκευές που όχι μόνον δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από τις ξενόφερτες υλοποιήσεις, αλλά συχνά πυκνά είναι και καλύτερες. Ευτυχώς για εμάς τους λάτρεις της ποιοτικής μουσικής αναπαραγωγής οι Έλληνες κατασκευαστές είναι πολυάριθμοι και οι συσκευές που καταφθάνουν στο περιοδικό είναι όλο και περισσότερες, όλο και πιο καλύτερες.

Για την TruLife Audio του κ. Βελισάριου Γεωργιάδη, που κατασκευάζει λαμπάτα ενισχυτικά εδώ και 20 χρόνια δεν χρειάζονται ειδικές συστάσεις. Τα μηχανήματα της είναι μηχανές ονείρου, ηχητικά και σχεδιαστικά συναγωνίζονται ακόμα και τα ιερά τέρατα της αλλοδαπής. Από τη σειρά Xactive λοιπόν κατέφτασε στα εργαστήρια του περιοδικού το θηριώδες phono stage με την ονομασία Argo, μια αμιγώς λαμπάτη υλοποίηση προοριζόμενη για να υποστηρίζει τα καλύτερα πικάπ και τις πιο ξεχωριστές κεφαλές.

Με την πρώτη ματιά η Αργώ θυμίζει μεγάλο τελικό ενισχυτή, είναι πιο ογκώδης από τον 300άρη Bryston 4B3. Το θηριώδες μεταλλικό σασί , με την παχιά πρόσοψη και τοιχώματα, και το βάρος των 20 κιλών δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τις προθέσεις του Έλληνα κατασκευαστή. Ο όγκος του όμως και το βάρος συνοδεύονται από ιδιαίτερα προσεγμένη και όμορφη σχεδίαση, με το αψεγάδιαστο φινίρισμα και το φωτιζόμενο μπλε περίγραμμα της Αργούς να μαγνητίζουν αμέσως το βλέμμα.

Η πρόσοψη είναι ιδιαίτερα λιτή, υπάρχει μόνο το περίγραμμα της αρχαίας Αργούς, ενώ στο πίσω πάνελ συναντούμε τις εισόδους και εξόδους, τον διακόπτη λειτουργίας και τους επιλογείς κέρδους και MC/MM.

Μια ματιά στο εσωτερικό αμέσως αποδεικνύει ότι το τεράστιο σασί δεν είναι υπερβολή, η βάση που τοποθετούνται τα υλικά είναι μια μεγάλη λευκή επιφάνεια από τεφλόν που σχεδόν καταλαμβάνει όλο το χώρο, ενώ το μεγάλο ύψος του σασί επιβάλλεται για να ψύχονται σωστά οι λάμπες και να έχουν «αέρα» οι μετασχηματιστές. Η σύνδεση των εξαρτημάτων μεταξύ τους γίνεται με καλωδίωση από ασήμι, ενώ το έμπειρο αντιλαμβάνεται αμέσως από τον τρόπο που είναι στοιχισμένα τα υλικά, την μεγάλη τεχνογνωσία της TruLife. To phono είναι σχεδίαση dual mono με ξεχωριστό μετασχηματιστή τροφοδοσίας και δύο πηνία εξομάλυνσης για το κάθε κανάλι. Έχει δηλαδή ανεξάρτητα τα κανάλια, τι και αν περιέχονται στο ίδιο κουτί. Η καρδιά της Αργούς είναι τέσσερις λυχνίες, δύο διπλοτρίοδοι 12ΑΧ7 ως ενισχύτριες συν δύο διπλοτρίοδοι 12AU7 ως buffer εξόδου, ενώ στην ανόρθωση του ρεύματος την πραγματοποιούν δύο λυχνίες EZ81.

Η καμπύλη RIAA υλοποιείται με παθητική τοπολογία split και τα υλικά που απαρτίζουν το κύκλωμα είναι «κρυμμένα» και θωρακισμένα σε ειδικά module. Κάτω από αυτά τα modules κρύβεται όλη η μαγεία… και το πάθος για εκστρατεία της TruLife ως αργοναυτική που είναι... Οι λάμπες είναι υπεύθυνες για τα πρώτα 44dB κέρδους που χρειάζονται οι κεφαλές κινητού μαγνήτη, ενώ για τα συνολικά 68dB κέρδους της Αργούς (για κεφαλές MC), προστίθενται στο κύκλωμα και μετασχηματιστές step-up, με πυρήνα νικελίου 80% και τυλίγματα από μονοκρυσταλλικό χαλκό. Στην έξοδο συναντούμε και πάλι τα ειδικά module του κατασκευαστή, ενώ όλα τα υλικά είναι τοποθετημένα όπως είπαμε σε ειδική πλακέτα teflon με καλωδίωση από σημείο σε σημείο με ασημένιους αγωγούς solid core. Το phono λειτουργεί σε τάξη Α, με μηδενική ανάδραση, ενώ οι μετασχηματιστές step-up μπορούν να βελτιστοποιηθούν για να ταιριάξουν στην κεφαλή του συστήματος μας.

 

Παγκόσμια εκστρατεία

Εάν θέλαμε να περιγράψουμε σε μια φράση το μεγαλείο του Ελληνικού phono stage θα αρκούσε να πούμε ότι αξιοποίησε πλήρως το πικάπ Sparta της Kronos, αυτό το μηχανολογικό θαύμα που μας ήρθε από τον Καναδά και έδωσε νέα πνοή στη δισκοθήκη μας. Μάλιστα, όπως το Sparta ανασύρει υπέροχη μουσική από το βινύλιο, χωρίς να βάζει τη δικά του σφραγίδα στον ήχο, έτσι και η Αργώ έχει αυτή τη σπάνια ικανότητα να ενισχύει το σήμα της  κεφαλής, ετοιμάζοντας χρονικά και χωρικά για προενισχυτή μας.

Η Αργώ είναι ένα φωνογραφικός προενισχυτής τόσο διάφανος, ουδέτερος και ήσυχος, ώστε αποτελεί απλά έναν δίαυλο επικοινωνίας της κεφαλής με τον προενισχυτή του συστήματος μας. Το ακούσαμε με δύο κεφαλές, την Van den Hul Collibri και την Koetsu Rosewood. Και με τις δύο μας περιέγραψε την ιδιαίτερη ταυτότητα της κεφαλής (υπεραναλυτική η Collibri, ρομαντική η Koetsu) χωρίς να προσθέτει ή να αφαιρεί κάτι από το σήμα.

Η Αργώ δεν ακούγεται σαν λάμπα με μετασχηματιστή step-up, σαν τρανζίστορ, ακούγεται απλά σαν την κεφαλή που έχουμε συνδέσει στην είσοδο της. Έχει βέβαια τεράστιες απαιτήσεις σε συνοδά ενισχυτικά και ηχεία, όσο καλύτερα είναι αυτά, τόσο περισσότερο θα αναδειχθεί η σπάνια ουδετερότητα της ελληνικής υλοποίησης. Αξίζει να ακούσει κάποιος το λαούτο στο Lute Concertos & Trios (Vivaldi/Hungaroton) για να νοιώσει το νύχι και το δάχτυλο να χτυπούν τις χορδές, τον ήχο και τις δονήσεις να απλώνονται αρχικά στο ξύλινο αντηχείο και κατόπιν στο χώρο γύρω από το όργανο.

Επίσης να ακούσει τη Scheherazade (RCA Living Stereo/Chicago SO/Reiner) για να «δει» κυριολεκτικά τα όργανα τοποθετημένα αμφιθεατρικά στο Chicago Symphony Hall, να περιεργαστεί το χώρο και τις αποστάσεις μεταξύ τους, να νοιώσει την πλούσια αντήχηση του concert hall να απλώνεται ανάμεσα στα όργανα και γύρω από την ορχήστρα σαν ένα αόρατο ηχητικό φωτοστέφανο. Ειλικρινά δεν  φανταζόμασταν ότι οι αγαπημένες μας ηχογραφήσεις έκρυβαν στα αυλάκια τους τέτοια συγκλονιστική μουσική. Οι παλιές δοξασμένες εγγραφές της RCA και της Mercury, αποκτούν τέτοιο δυναμικό και συχνοτικό εύρος, τέτοια διαφάνεια, και τόσο ρεαλιστικές χροιές, ώστε ακούγονται σαν να ηχογραφήθηκαν εχθές.

Είναι τουλάχιστον συγκινητικό να ανακαλύπτουμε πως πραγματικά ακούγονται κάποιοι δίσκοι 60 χρόνια μετά την ηχογράφηση τους και πάνω από 30 χρόνια από την πρώτη φορά που τους ακούσαμε. Αυτό ακριβώς είναι το μεγαλείο της Αργούς. Είναι μια χρονομηχανή που μας επιτρέπει να ακούσουμε τους δίσκους τη στιγμή της ηχογράφησης τους, στο στούντιο ή στην αίθουσα συναυλιών, χωρίς να φορτώνει τη μουσική με τους χρωματισμούς, το θόρυβο και τις παραμορφώσεις που ταλαιπωρούν τα συμβατικά phono.

Το phono stage των ονείρων μας είναι λοιπόν Ελληνικής προέλευσης, ακούει στο αρχαίο όνομα Αργώ και μπορεί να μας οδηγήσει στον έβδομο ουρανό του αναλογικού ήχου, όπως η αρχαία Αργώ οδήγησε τον Ιάσονα και τους αργοναύτες στο χρυσόμαλλο δέρας.

 

ΤΙP01: Θα σας προτείναμε να αποκτήσετε, αν το έχετε, την Αργώ άμεσα γιατί σε μερικούς μήνες θα κοστίζει πολλά περισσότερα. Την ανακάλυψαν οι ξένοι…

 

Υπέρ:

Υψηλό κέρδος

Εξαιρετικά αθόρυβο

Σπάνια ουδετερότητα

 

Κατά:

Πολύ απαιτητικό σε συνοδά

 

Σχόλιο

Η Αργώ είναι μια χωρο-χρονομηχανή που μας επιτρέπει να ακούσουμε τους δίσκους στην καλύτερη τους ερμηνεία. Μια βινυλιακή εκστρατεία με στόχο τον χρυσό ήχο.   

 

TruLife Audio Argo

ΕΙΔΟΣ: Phono Stage

ΕΙΣΟΔΟΙ: 1x MC, 1xMM, 1xLoad

ΕΞΟΔΟΙ: 2xLine (single-ended, balanced)

ΛΥΧΝΙΕΣ: 2x12AX7, 2x12AU7, 2xEZ81

ΚΕΡΔΟΣ: 44dB (MM), 68dB (MC)

ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ: 15-70ΚHz

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΙΣΟΔΟΥ: 47kΩ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΞΟΔΟΥ: 200Ω

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΥxB): 480x185x460 χλστ.

ΒΑΡΟΣ: 20 κιλά

 

 

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: TruLife Audio

ΕΠΑΦΗ: 210 5757605

ΤΙΜΗ: 15.500 ευρώ

 

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΤΣΕΝΗΣ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Rega Fono Mini A2D phono stage με USB [Review]

AMPS ΔΟΚΙΜΕΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...