fbpx
Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017 15:06

Rotel A14 ολοκληρωμένος ενισχυτής [Review]

ΜΕ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΨΗΦΙΟΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΙΣΧΥ, Η «ΛΕΠΤΗ» ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ROTEL ΑΠΟΚΤΑ ΤΟΝ ΕΝΙΣΧΥΤΗ ΠΟΛΥΕΡΓΑΛΕΙΟ

 

Σε δική της πορεία και αποστασιοποιημένη από τη μαζικότητα άλλων κατασκευαστών, η Rotel έχει παραμείνει στη συνείδησή μας η εταιρία με το καλό drive και ήχο στους ενισχυτές της.

Η εποχή απαιτεί μικρούς σε όγκο ενισχυτές και το πρόβλημα που καλείται να λύσει σήμερα ένας κατασκευαστής σαν τη Rotel, είναι η διατήρηση της ηχητικής αυτής κληρονομιάς ενσωματωμένη στη μοντέρνα λεπτή γραμμή που επιβάλλει πια το σημερινό lifestyle. Δεν μπορούμε να πούμε ότι μας διαπέρασαν ρίγη αντικρίζοντας τον ενισχυτή με τα λιγότερα από 10 εκατοστά ύψους, ιδιαίτερα στο μαύρο χρώμα που δεν τον κολακεύει όπως το ασημένιο.

Ενεργοποιώντας τον μας υποδέχτηκε με λευκό φως στην οθόνη και χαρακτηριστικά κλικ που μαρτυρούν την ύπαρξη ρελέ, θυμίζοντάς μας ότι πρόκειται για έναν Rotel που μοιράζεται δομικά στοιχεία από τα αδέλφια του. Το... εξοπλιστικό του πρόγραμμα περιλαμβάνει πληθώρα εισόδων και δείχνει υπερεπαρκές. Έχει από είσοδο για πικάπ μέχρι έξοδο προενίσχυσης (subwoofer ή μεγαλύτεροι ενισχυτές μπορούν να συνδεθούν εκεί). Οι διπλές ομοαξονικές και οπτικές ψηφιακές είσοδοι, συμπληρώνονται από εκείνη του USB-DAC που επιβάλλεται να υπάρχει πια, αλλά και του Bluetooth

. Θα γκρινιάξουμε για το Ethernet που αξιοποιείται μόνο για αναβάθμιση λογισμικού, ενώ δεν καταλάβαμε το λόγο που η εμπρός θύρα USB δέχεται μόνο ήχο από συσκευές iOS, ούτε καν από USB-stick. Υπάρχει ευτυχώς (άλλη) θύρα USB για τη φόρτιση του smartphone, για όλους εμάς τους υπόλοιπους δηλαδή που θα αδειάσουμε τη μπαταρία ακούγοντας μέσω Bluetooth. Πάντως αν μπορεί κάποιος να ασκήσει κριτική για την αδιάφορη εμφάνιση εξωτερικά, εσωτερικά ο A14 «προκαλεί» με τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί.

Εκτός από τον τοροειδή μετασχηματιστή και την εκτεταμένη χρήση ποιοτικών υλικών, οφείλουμε να δώσουμε στη Rotel τα εύσημα γιατί έχει χρησιμοποιήσει τα οκτώ συνολικά τρανζίστορ (τέσσερα για κάθε κανάλι) με τέτοιο τρόπο που να είναι σε θερμική αγωγιμότητα μεταξύ τους, γλυτώνοντας αποστάσεις καλωδίων. Αυτά με τη σειρά τους είναι διατομής ικανής ακόμα και για να οδηγήσουν… πλυντήριο!

Πρόκειται δηλαδή για ένα τελικό στάδιο που για να αντιμετωπίσει προβλήματα από υπεροδήγηση (και άρα υπερθέρμανση) θα χρειαστεί να το επιδιώξουμε χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρουμε. Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά σε μια τέτοια περίπτωση καθώς μειώνονται οι πιθανότητες να πάει κάτι «στραβά» σε παρατεταμένη ακρόαση σε ψηλές στάθμες, ενώ έτσι γίνεται και πιο ευνοϊκός στο ταίριασμα με ηχεία δύσκολης αντίστασης.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το στάδιο της ψηφιοαναλογικής μετατροπής. Εκτός από το «μοδάτο» 32bit/768KHz AK4495 DAC της ΑΚΜ, αξιοποιεί πυκνωτές Mica στο phono stage οι οποίοι είναι υψηλής ακριβείας, σταθεροί και αξιόπιστοι, κάτι εξαιρετικά σπάνιο για την κατηγορία η οποία αρκείται συνήθως μόνο σε καλής ποιότητας ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές (που επίσης έχει ο A14). Τέλος παρατηρούμε ότι η πλακέτα του Bluetooth είναι ξεχωριστή, είναι δηλαδή εγγυημένη η καλή λήψη, ενώ υποστηρίζεται και aptX όπως αναμένεται λόγω του κατασκευαστή της (CSR).


ΣΧΟΛΗ ROTEL;
Τα υπεράνω κριτικής υλικά και ο καλός εξοπλισμός μας έκανε να θέλουμε πολύ να ακούσουμε τον A14. Ιδιαίτερα μέσω της εισόδου USB-DAC που έχει δυνατότητα αναπαραγωγής σημάτων PCM έως 384KHz και DSD διπλής δειγματοληψίας (5,6ΜΗz) μας αγκάλιασε με ζεστό ήχο και αρκετή λεπτομέρεια, δείχνοντας τη δουλειά που έχει γίνει στο στάδιο της ψηφιοαναλογικής μετατροπής. Εντυπωσιακό σε βαθμό που προκαλεί έκπληξη είναι το βάθος της σκηνής που μοιάζει… ατελείωτο, μαζί με την ακρίβεια της τοποθέτησης των οργάνων που απέχει μακράν από οτιδήποτε άλλο έχουμε ακούσει πέριξ της τιμής του Α14.

Είναι τέτοια η απεικόνιση που αρχίσαμε να αισθανόμαστε το πλάτος της σκηνής μικρό, ενώ δεν είναι. Σε αυτό το σημείο κάναμε αλλαγή από τα ATC SCM11 στα πιο «απλωμένα» Dali Opticon 2 ακριβώς για να δούμε αν το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό. Οι διαφορές ήταν ανεπαίσθητες ως προς το πλάτος (βελτιώθηκε λίγο) ενώ η επιδίωξή μας τελικώς έφερε περισσότερες διαφορές στη λεπτομέρεια με την οποία ακούσαμε τις αναπνοές από τους οργανοπαίχτες των πνευστών, και τους δακτυλισμούς επάνω στην χορδή της κιθάρας. Έμενε φυσικά να δούμε πως τα πάει από πλευράς οδήγησης και αφού δεν είχε κανένα θέμα με τα «αναίσθητα» SCM11, αποφασίσαμε να… ξεφύγουμε και τον συνδέσαμε επάνω στα μεγάλα ATC SCM70SL που χρησιμοποιούμε για αναφορά.

Μεγιστοποιήθηκε η εικόνα που είχαμε σχηματίσει για το χαμηλό του ενισχυτή, το οποίο με τα δυο ηχεία βάσης έδινε το παρών αλλά μας φάνηκε κάπως ανακόλουθο. Στα μεγάλα ηχεία λοιπόν ανακαλύψαμε ότι ενώ έχουμε την παρουσία του μπάσου όπως πρέπει στο Dark Side of The Moon των Pink Floyd, δεν έχει την ατάκα που έχει για παράδειγμα στο ίδιο σημείο ο ομόσταυλος RA-1570 που επίσης χρησιμοποιούμε για τις δοκιμές μας. Βέβαια ήδη συγκρίνεται με κάτι σαφώς πιο ισχυρό, με αρκετά καλύτερη τροφοδοσία και τελείως διαφορετικό προσανατολισμό από την αγορά που στοχεύει ο Α14. Από την άλλη πλευρά καταφέρνει άψογα να αποφύγει μηχανικές ροές (όπως οι ενισχυτές με κινέζικες καταβολές) χωρίς να πέφτει στην παγίδα του εκνευριστικά αναλυτικού ήχου σε σημείο παρεξήγησης, όπως έχει η Ιαπωνική σχολή.

Μοιάζει με Εγγλέζο στα περισσότερα (όχι σε όλα όμως) και έχει τη δυνατότητα να τοποθετηθεί άνετα σε ένα μοντέρνο σαλόνι παρέα με ένα ηχείο δαπέδου της κατηγορίας του. Χαρίζει υπέρ του δέοντος καλό ήχο τόσο στον απαιτητικό ακροατή που θα συνδέσει το laptop του για να ακούσει τα hi-res αρχεία του, όσο και στον περαστικό επισκέπτη που θα παίξει από το smartphone τη μουσική του με αποτέλεσμα πάντα «ραφιναρισμένο» και μακριά από κουραστικά ακούσματα.

Αν το καλοσκεφτούμε δεν θα βρούμε εύκολα ενισχυτή τάξης Α/Β με τα υλικά και την ποιότητα του Α14 που να παρέχει ταυτόχρονα και πληρότητα εισόδων. Αν μας έλειψε κάτι, είναι σε επίπεδο επιθυμιών όπου θα θέλαμε πολύ και δικτυακή αναπαραγωγή για να έχει την τέλεια αίσθηση ενός ολοκληρωμένου, όπως νοείται σήμερα η λέξη, ενισχυτή.


ΣΧΟΛΙΟ:
Ο Α14 είναι φορτωμένος με δυνατότητες, μοντέρνος και πιστός στην τάξη Α/Β, που τον βοηθά να κρατήσει ψηλά την ηχητική παράδοση της Rotel στους ενισχυτές, μόνο που τώρα προσφέρεται σε μοντέρνα εμφάνιση.

 

Tip 1: Μαζί με το USB-driver, εγκαθίσταται και ένα υποτυπώδες control panel στον υπολογιστή, το οποίο δείχνει τη δειγματοληψία. Μην ξεχάσετε να γυρίσετε τη USB σε class 2 από το μενού του ενισχυτή.
Tip 2: Μπορείτε να «κλειδώσετε» το επίπεδο της έντασης ξεχωριστά σε κάθε είσοδο.
Tip 3 Η ρύθμιση φωτεινότητας της οθόνης και των led είναι ανεξάρτητη.

Υπέρ
USB-DAC
Ακρίβεια τοποθέτησης οργάνων και βάθος σκηνής
Συνδεσιμότητα
Bluetooth με καλή λήψη και ήχο


Κατά
Χαμηλό που δεν ακολουθεί στο ίδιο επίπεδο
Σύνδεση δικτύου μόνο για αναβάθμιση λογισμικού
Είσοδος USB μόνο για iOS




ROTEL A14
EIΔΟΣ: Στερεοφωνικός ολοκληρωμένος ενισχυτής
ΙΣΧΥΣ: 2x80W/8Ω (20Hz-20KHz, THD 0,03%)
ΑΝΑΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΟΔΟΙ: 2xηχείων, 1xPre out
ΑΝΑΛΟΓΙΚΕΣ ΕΙΣΟΔΟΙ: 4xRCA, 1xPhono MM
ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΙΣΟΔΟΙ: 2xομοαξονικές, 2xοπτικές, 1xUSB-DAC, 1xUSB
ΑΛΛΕΣ: Ακουστικά 3,5mm, Bluetooth aptX, 1xUSB (φόρτιση) Rotel link in/out, External remote, 2x12V trigger in/out, RS 232C, Ethernet
DAC: AKM AK4495
ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΑ: Ένταση, Μπάσα, Πρίμα, Ισορροπία, Ηχεία Α/Β/Α+Β/OFF, Dimmer οθόνης/led
ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΕΣ: PCM έως 32bit/384ΚΗz, DSD έως DSD 5,6MHz
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 430x93x345 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 8,2 κιλά

Τιμή: €1280
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: AUDIO VETERANS
ΕΠΑΦΗ: 211.0121.616

 

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΛΑΚΟΥΤΣΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Audio Exklusiv E12 [Review] Octave Audio V 40 SE Intergreted Amp [Review] »

AMPS ΔΟΚΙΜΕΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...