fbpx
Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018 00:00

Bryston BCD-3 Review

Τρίτωσε το καλό

Στην εποχή της υψηλής ανάλυσης και του streaming, η Bryston παρουσιάζει ένα παλιομοδίτικο αλλά εξαιρετικό CD player. Ίσως το τελευταίο CD player που θα χρειαστεί να αποκτήσουμε...

Μπορεί να ζούμε στην εποχή των αρχείων υψηλής ανάλυσης, του hi-res streaming, αλλά και της επανόδου του βινυλίου και των πικάπ, αλλά οι περισσότεροι από εμάς έχουμε άπειρους δίσκους CD στη συλλογή μας. Χρειαζόμαστε λοιπόν εκ των πραγμάτων ένα καλό CD player, είτε ως ολοκληρωμένη συσκευή, είτε ως transport που θα συνδεθεί με το DAC του συστήματος μας.

Υπάρχουν βέβαια και οι λύσεις των music servers, όπου μπορούμε να ριπάρουμε τη συλλογή μας και να τη διαχειριστούμε από μια εφαρμογή, ωστόσο στην περίπτωση των συλλογών χιλιάδων CD αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο και πολύ χρονοβόρο. Επιπλέον η μαγεία της τοποθέτησης του γυαλιστερού δίσκου στο συρτάρι του player, εξακολουθεί να γοητεύει πολλούς μουσικόφιλους, θυμίζοντας μας τον τρόπο που ακούγαμε μουσική πριν λίγα χρόνια. Κάπου εδώ καταλήγουμε στο αντικείμενο της δοκιμής μας, το νέο CD Player BCD-3 της Bryston.

Ο Καναδός κατασκευαστής έχει αποδείξει εδώ και δεκαετίες ότι δεν λανσάρει νέα μοντέλα απλά για να το κάνει, αλλά μονάχα όταν έχει κάτι να «πει», και το BCD-3 δεν αποτελεί εξαίρεση. Δεν είναι το πρώτο CD player της εταιρείας, πριν από αυτό είχε στη γκάμα της το BCD-1 και μετά το BCD-2, ενώ υπάρχει έχει μεγάλη παράδοση σε DAC, όπως το εξαιρετικό BDA-3 που δοκιμάσαμε πρόσφατα.

Εδώ έχουμε ένα ολοκληρωμένο CD player, του οποίου το τμήμα DAC βασίζεται στο top DAC της Βryston, το BDA-3. Η συσκευή είναι κατασκευασμένη σαν τανκς, με παχιά πρόσοψη βουρτισμένου αλουμινίου και στιβαρό σασί. Ο μηχανισμός ανάγνωσης είναι τοποθετημένος στο κέντρο της πρόσοψης, με την οθόνη ενδείξεων στο αριστερό άκρο και τα πλήκτρα πλοήγησης και λειτουργίας στο δεξί άκρο.

Η αισθητική του BCD-3 είναι αρκετά παλαιομοδίτικη, η οθόνη είναι αρκετά μικρή και τα πλήκτρα μικροσκοπικά και χωρίς να ξεχωρίζουν μεταξύ τους, ενώ η μοναδική σύγχρονη σχεδιαστική πινελιά είναι το σκαλισμένο λογότυπο «Βryston» κάτω από το CD tray. Πάντως στα μηχανήματα της Bryston ξέρουμε ότι η ουσία βρίσκεται πάντα στο εσωτερικό της συσκευής και όχι στη σχεδίαση και στην αισθητική και στο BCD-3 αυτό ισχύει με το παραπάνω.


Στο πίσω πάνελ το player διαθέτει απλές και ισορροπημένες αναλογικές εξόδους, όπως και δύο ψηφιακές εξόδους, μια SPDIF και μια AES/EBU. Εδώ εντοπίζεται η μεγάλη έλλειψη του BCD-3. Έχει εξοπλίσει το player με ένα κορυφαίο τμήμα DAC, αλλά δεν μας δίνει τη δυνατότητα να το χρησιμοποιήσουμε με εξωτερικές ψηφιακές πηγές.

Επιπλέον συναντούμε μια θύρα Ethernet και μια USB, όχι όμως για μεταφορά δεδομένων ήχου, αλλά για σύνδεση του player με συστήματα αυτοματισμού και ενημέρωση του firmware. Αν και η συσκευή έχει υποδομή τηλεχειρισμού, το τηλεχειριστήριο είναι προαιρετικό.


Στο εσωτερικό του BCD-3 αποτελεί απόλυτη τάξη, με τον τοροειδή μετασχηματιστή τροφοδοσίας να έχει ξεχωριστά τυλίγματα για τα ψηφιακά και τα αναλογικά στάδια, υπάρχει ποιοτικός μηχανισμός ανάγνωσης, ενώ η κάρτα με τα ψηφιακά και τα στάδια εξόδου καταλαμβάνει τον περισσότερο χώρο της συσκευής. O οδηγός είναι της Asatech, ενώ το όλο σύστημα ανάγνωσης είναι σχεδίαση και υλοποίηση της Αυστριακής Stream Unlimited.

Σε αντίθεση πάντως με τα συμβατικά CD player όπου χρησιμοποιείται ο δίαυλος SPDIF για τη σύνδεση του μηχανισμού ανάγνωσης με το τμήμα DAC και διαφορετικό ρολόι για το transport και το DAC, το BCD-3 έχει σύγχρονη σχεδίαση. Δηλαδή το ίδιο ρολόι που ελέγχει το μηχανισμό ανάγνωσης και τη ροή των ψηφιακών δεδομένων, αναλαμβάνει και τον χρονισμό του DAC, δηλαδή υπάρχει ένα master clock. Αυτό μεταφράζεται σε δραματική μείωση (εκμηδένιση όπως ισχυρίζεται η Bryston του jitter), βελτιώνοντας έτσι σημαντικά τον ήχο.


Το ρολόι έχει βελτιστοποιηθεί για τη συχνότητα δειγματοληψίας 44,1KHz των δίσκων CD, για το συγκεκριμένο transport και DAC, αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το BCD-3 δεν έχει ψηφιακές εισόδους. Αυτό θα προϋπέθετε το κλείδωμα σε διαφορετικές συχνότητες δειγματοληψίας και ως εκ τούτου διαφορετική αρχιτεκτονική του κυκλώματος χρονισμού, το οποίο θα έπαυε να είναι ιδανικό για την αναπαραγωγή CD.

Το ψηφιακό τμήμα του BCD-3 χρησιμοποιεί δύο τσιπάκια AK4490 της AKM στα 32bit/384ΚHz σε πλήρως ισορροπημένη τοπολογία, ενώ τα αναλογικά στάδια υλοποιούνται με πλήρως διακριτούς τελεστικούς ενισχυτές, είναι dual mono και λειτουργούν σε τάξη Α. Ουσιαστικά το τμήμα DAC, τόσο στο ψηφιακό όσο και στο αναλογικό του τμήμα είναι το ίδιο με του BDA-3 DAC.

MAPLE LEAF
Το BCD-3 είχαμε την ευκαιρία να το ακούσουμε σε ένα full Bryston σύστημα, με τον προενισχυτή BP17 και το τελικό ενισχυτή 4B3 που επίσης δοκιμάζουμε στο τεύχος. Έτσι μπορέσαμε να το συνδέσουμε σωστά, δηλαδή balanced από το CD στον προενισχυτή και επίσης balanced από τον προενισχυτή στον τελικό.

Μπορεί να είχαμε αρκετό καιρό να ακούσουμε ένα συμβατικό και παλαιομοδίτικο CD player, ωστόσο το BCD-3 «έβαλε κάτω» πολλά από τα σούπερ DAC που ακούσαμε πρόσφατα. Σε αναπαραγωγή CD, που αυτή είναι άλλωστε η μοναδική «δουλειά» του, πρέπει κάποιος να δώσει πολύ περισσότερα χρήματα για να πάει σε κάποιο εξωτικό DAC με πενταψήφιο κόστος για να ακούσει καλύτερα τα CD του.


Αυτό που τόσο πολύ θαυμάσαμε στο BDA-3 DAC, δηλαδή την άριστη μετατροπή του σήματος, χαρακτηρίζει και το BCD-3. Αποκρυπτογραφεί τα CD τόσο «πιστά» και αποκαλύπτει έναν τεράστιο όγκο πληροφορίας, ώστε φέρει στο φως νέα στοιχεία και λεπτομέρειες των ηχογραφήσεων. Όπως και στον ενισχυτή 4Β3, έτσι και στο BCD-3, ο θόρυβος και το γρέζι που «βρωμίζει» τον ήχο των αναλογικών σταδίων είναι τόσο μειωμένος, αφαιρούνται πολλά «πέπλα» που παρεμβάλλονται μεταξύ της μουσικής και του ακροατή.

Αυτό είναι ιδιαίτερα αντιληπτό στις χαμηλές συχνότητες, όπου το BCD-3 έχει έκταση, σώμα και περιγραφή, ώστε να νομίζουμε ότι βελτιώθηκαν τα ηχεία μας ή ότι αλλάξαμε ενισχυτή. Αυτή η ξεχωριστή «ησυχία» δίνει πνοή στην ανάπλαση του soundstage. Επιπλέον ο χώρος μεταξύ των οργάνων είναι απόλυτα «ήσυχος».

Το χαμηλό κατώφλι θορύβου αναδεικνύει επίσης το σβήσιμο των φθόγγων, η κάθε νότα εξελίσσεται και σβήνει σταδιακά, διατηρώντας τον χρονισμό τους. Παρουσιάζει μια απαράμιλλη ουδετερότητα που «απελευθερώνει» τα δυναμικά των CD, δίνοντας μια πρωτόγνωρη διαφάνεια, ενώ με τον ίδιο εξαιρετικό ρεαλισμό αποδίδονται οι μεσαίες και οι υψηλές. Το BCD-3 είναι τόσο πιστό στην αναπαραγωγή του CD, τόσο ουδέτερο και απελευθερωμένο από παραμορφώσεις, εξάλλου αυτήν την εξαιρετική απόδοση την επιτυγχάνει χωρίς ψηφιακά «τεχνάσματα», όπως υπερδειγματοληψία ή επεξεργασίες. Το μοναδικό αρνητικό που μπορούμε να προσάψουμε στην ηχητική απόδοση του BCD-3 είναι η απουσία της γλυκιάς, βελούδινης υφής που ακούμε σε υπέρ-εργαλεία πολλαπλασίου κόστους.

Οι πάνω οκτάβες είναι δηλαδή αδιόρατα στεγνές, χωρίς βέβαια το μηχάνημα να παύει να είναι ιδιαίτερα μουσικό αλλά και πιστό προς αυτό που έχει αποτυπωθεί στα ψηφιακά μας δισκάκια. Ακόμα και δίπλα σε ψηφιακά διαστημόπλοια όπως το dCS Vivaldi, το BCD-3 στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Και εάν η αποστολή του είναι να μας κάνει να ξεσκονίσουμε ξανά τη CD συλλογή μας, το BCD-3 την φέρνει εις πέρας με μεγάλη επιτυχία, αποτελώντας το τελευταίο CDp που θα χρειαστεί να αποκτήσουμε.

TIP01: Εκτός από το λευκό αλουμίνιο της δοκιμής κυκλοφορεί και σε μαύρο.

TIP02: Η Bryston διαθέτει τους κώδικες τηλεχειρισμού για να τους αντιγράψετε, άλλωστε η συσκευή έχει και δικτυακό έλεγχο.

Bryston BCD-3
ΕΙΔΟΣ: CD player
ΠΑΙΖΕΙ: CD 16bit/44,1KHz
DAC: 2xAKM AK4490 32bit/384KHz σε ισορροπημένη τοπολογία
ΕΙΣΟΔΟΙ: 1xUSB, 1xEthernet (για σύνδεση με συστήματα αυτοματισμού)
ΕΞΟΔΟΙ: 2xRCA στέρεο (2Vrms), 2xΧLR (4Vrms)
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΥxB): 432x85x293 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 4 κιλά

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: Solid Foundation
ΕΠΑΦΗ: 210 9568.738
ΤΙΜΗ: 4.300 ευρώ

 

Υπέρ:
Πολύ ουδέτερος ήχος
Εξαιρετικά χαμηλός θόρυβος
Κορυφαία αναλογικά στάδια

Κατά:
Δεν έχει ψηφιακές εισόδους

Σχόλιο
Ακόμα και δίπλα σε ψηφιακά υπέρ όπως το dCS Vivaldi, το BCD-3 στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, αποστάζοντας έως και την τελευταία σταγόνα ποιότητας και πιστότητας από τα ασημένια μας δισκάκια.

KEIMENO: ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΤΣΕΝΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Cary DMC-600 CD player with DAC [Review]

ΠΗΓΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...