fbpx
Σάββατο, 08 Ιουνίου 2019 23:27

Sennheiser HD660s Review

 

15 χρόνια μετά

Δοκιμάζουμε ένα ζευγάρι ακουστικών που έχουν αποστολή να πετύχουν, αφού έλαβαν την σκυτάλη από τα ιστορικά HD650.

Η Sennheiser είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ακουστικών και έχει συνδέσει το όνομα της με την δημιουργία και εξέλιξη των ακουστικών τα τελευταία 70 χρόνια. Ανάμεσα στα δεκάδες κορυφαία μοντέλα που έχει κατά καιρούς κατασκευάσει βρίσκεται και το περίφημο  HD650, πρώην ναυαρχίδα της εταιρείας με φανατικούς φίλους σε όλο τον κόσμο.

Το ακουστικό βρίσκεται σε παραγωγή περίπου 15 χρόνια και όπως ήταν αναμενόμενο με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις της τεχνολογίας οι απανταχού φίλοι του περίμεναν από την Sennheiser κάποια στιγμή να παρουσιάσει τον «διάδοχο» του.

Πράγματι, πρόσφατα η αναμονή έλαβε τέλος αφού κυκλοφόρησαν τα HD660s, τα οποία θεωρήθηκαν πως είναι ο πολύ αναμενόμενος διάδοχος των  HD650.

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Ο κατασκευαστής θεωρεί πως το νέο ακουστικό υπερέχει σε τεχνικό επίπεδο του παλαιότερου, κυρίως λόγω της νέας βελτιωμένης σχεδίασης των οδηγών του. Οι νέοι οδηγοί έχουν χαμηλότερη αντίσταση στα 150 Ω σε σχέση με τα 300 Ω του παλαιότερου μοντέλου, με ίδια περίπου ευαισθησία, συνεπώς η απαίτηση τους σε ισχύ είναι ελαφρώς χαμηλότερη άρα θα ταιριάξουν σωστά με τις σύγχρονες φορητές συσκευές αναπαραγωγής μουσικής όπως smartphone και DAP.

Δηλαδή, όπως υποστηρίζει η Sennheiser, μπορούμε να έχουμε την ίδια υψηλή ποιότητα ήχου χωρίς να χρειαστεί η ύπαρξη μεγάλων και ακριβών ενισχυτών ακουστικών. Υπόψη βέβαια ότι μετά από ένα απλό δικό μας υπολογισμό η διαφορά που προκύπτει στην πράξη  είναι περίπου 4dB πράγμα που σημαίνει ότι και το νέο ακουστικό έχει κάποιες απαιτήσεις σε ισχύ άρα player χαμηλής ισχύος θα πρέπει να επιλεγούν με προσοχή.

Η εταιρεία μας ενημερώνει πως οι νέοι οδηγοί έχουν πολύ αυξημένο έλεγχο του διαφράγματος που οφείλεται σε μια ειδική διαδικασία κατασκευής τους από ατσάλινο ύφασμα. Επίσης το ακουστικό διαθέτει εξαιρετικά ελαφριά πηνία φωνής αλουμινίου, ικανά να αναπαράγουν τους ηχητικούς παλμούς με την μεγαλύτερη δυνατή πιστότητα και ταχύτητα.

Τα HD660s κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της Sennheiser στην Ιρλανδία και οι οδηγοί είναι επιλεγμένοι με το χέρι ώστε να έχουν πολύ μικρή απόκλιση μεταξύ τους της τάξης του ±1dΒ όπως αρμόζει σ’ αυτή την κατηγορία. Το υλικό που κυριαρχεί είναι πλαστικό υψηλής ποιότητας με το νέο ματ φινίρισμα σε μαύρο-ανθρακί χρώμα να έρχεται να αντιμετωπίσει με επιτυχία το παλαιότερο πρόβλημα που εμφάνιζαν πολλά HD650 αυτό του «ξεφλουδίσματος» της μπογιάς από διάφορα σημεία του ακουστικού.

Αισθητικά το HD660s ακολουθεί το γνωστό ύφος της σειράς HD6XX με μια όμως μοντέρνα νότα ανανέωσης, ώστε αισθητικά να είναι αρεστό και στο πιο νεανικό κοινό. Τα μαξιλαράκια είναι κατασκευασμένα από το γνωστό  βελούδινο υλικό και είναι εύκολα αφαιρούμενα και πλενόμενα.

Ακολουθούν το φυσικό σχήμα του αυτιού και είναι αρκετά ευρύχωρα και άνετα ώστε να χωράει μέσα ολόκληρο το αυτί χωρίς να προκαλούν κάποια ενόχληση. Η πίεση της στέκας στο κεφάλι αρχικά προβληματίζει αφού είναι λίγο έντονη, αλλά με χρήση μιας εβδομάδας περίπου χαλαρώνει και γίνεται ιδανική.

Φυσικά τα HD660s δεν είναι κατάλληλα για εξωτερική χρήση και δραστηριότητες αφού είναι ανοικτού τύπου και δεν μπλοκάρουν τον θόρυβο, ενώ σίγουρα κάποια στιγμή θα μας φύγουν από το κεφάλι. Με βάρος στα 260 γραμ. είναι ένα από τα πιο ελαφριά και άνετα ακουστικά που έχουμε φορέσει και πραγματικά μετά από λίγο ξεχνάς ότι τα φοράς.

 

UNBOXING

Τα ακουστικά έρχονται  σε ξύλινο κουτί χωρίς κάποια άλλη θήκη ή τσαντάκι μεταφοράς.

Η χρήση του κουτιού είναι κυρίως διακοσμητική και θα προτιμούσαμε στη θέση του μια θήκη μεταφοράς που είναι πολύ πιο πρακτική.

Εκτός από το μικρό εγχειρίδιο χρήσης στην συσκευασία βρίσκουμε αποσπώμενο καλώδιο για σύνδεση με εξόδους 6,35mm, αντάπτορα για σύνδεση με εξόδους 3,5 mm και για πρώτη φορά ένα επιπλέον αποσπώμενο καλώδιο για σύνδεση με balanced εξόδους που υποστηρίζουν 4,4 mm Pentaconn βύσματα. Το είδος αυτής της σύνδεσης είναι σχετικά νέο και δεν είναι και πολύ διαδεδομένο.

Εμείς πάλι θα προτιμούσαμε καλώδιο balanced με βύσμα 2,5mm που είναι ευρέως διαδεδομένο ή τέλος πάντων ένα σχετικό αντάπτορα. Όλα τα καλώδια έχουν τους ίδιους ακροδέκτες σύνδεσης από την πλευρά του ακουστικού με αυτούς της παλαιότερης σειράς, άρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άνετα κάποιο after market καλώδιο υψηλής ποιότητας που ενδεχομένως έχουμε από προηγούμενο ακουστικό της σειράς.

 

ΕΠΙ ΚΕΦΑΛΗΣ

Τα 660s μας κράτησαν συντροφιά για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Είχαμε λοιπόν την άνεση να ακούσουμε πολύ μουσική και έτσι ξεκινήσαμε με χαλαρές ακροάσεις για αρκετές ημέρες ώστε να τους δώσουμε την ευκαιρία να «στρώσουν». Μετά από χρόνια ενασχόλησης με το χόμπι είναι φυσικό επακόλουθο να έχουμε στην κατοχή μας κάποιους ενισχυτές ακουστικών, συνδυασμούς dac/amp φορητούς και μη, όπως και DAP. Συνεπώς ακούσαμε τα HD660s με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς και σενάρια χρήσης τόσο σε single-ended σύνδεση όσο και σε balanced.

Η βασική εντύπωση που μας έμεινε στο «τέλος της ημέρας» είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ ισορροπημένο και τονικά σωστό ακουστικό. Ήχος «αναφοράς» θα λέγαμε χωρίς όμως να θυσιάζει την μουσική απόλαυση υπέρ μιας στείρας ή κλινικά αυστηρής παρουσίασης του μουσικού προγράμματος. Άκουσμα ζωντανό, περιγραφικό με πολύ καλή λεπτομέρεια αλλά ταυτόχρονα ξεκούραστο και γεμάτο. Η απόκριση του ακουστικού σε όλο το φάσμα κρίνεται ιδιαίτερα αρμονική  στο αυτί χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις ή βυθίσεις σε κάποιες συχνότητες.

Το μπάσο είναι σε ιδανική ισορροπία με τις μεσαίες συχνότητες και ακούγεται περιγραφικό, σφικτό, γρήγορο και ποιοτικό σε ικανοποιητική ποσότητα για ακουστικό ανοικτού τύπου.

Θα αρέσει σε όλα τα είδη μουσικής αλλά μάλλον δεν θα τα καταφέρει πολύ καλά σε μουσική με έντονο ηλεκτρονικό μπάσο και θα αφήσει λογικά ανικανοποίητους τους λάτρεις των δυνατών και υπερβολικά ενισχυμένων χαμηλών συχνοτήτων. Η μετάβαση στην μεσαία περιοχή, όπως είπαμε, είναι πολύ ομαλή χωρίς προβλήματα χρωματισμού από το χαμηλό. Μεσαίες, οι οποίες ακούστηκαν αρκετά φυσικές κοντά στην πραγματικότητα, καθαρές με λεπτομέρεια και ιδιαίτερα δυναμικές. Έχουν μια ελάχιστη ενίσχυση που δίνει στην σειρά τον γνώριμο ζεστό ήχο που την έχει κάνει διάσημη.

Οι φωνές ακούστηκαν συναρπαστικές και αληθινές αν και λίγο «μπροστά», όχι όμως τόσο όσο στο HD650. Στις υψηλές συχνότητες η απόκριση των HD660s είναι ένας επιτυχημένος συνδυασμός λεπτομέρειας και αέρα, χωρίς όμως να γίνεται ιδιαίτερα κουραστικά σε πολύωρες ακροάσεις. Η λεπτομέρεια  θα ικανοποιήσει και τους απαιτητικούς ακροατές χωρίς όμως να φτάνει στα βάθη των high-end ακουστικών.

Περίπλοκα ορχηστρικά περάσματα αποδίδονται με άνεση με τα όργανα να ξεχωρίζουν, χωρίς το ακουστικό να «μπουκώνει». Το ηχόχρωμα των μεταλλικών οργάνων ήταν πολύ φυσικό, ενώ οι αποσβέσεις παρουσιάστηκαν ικανοποιητικές και αληθοφανείς. Βέβαια το ακουστικό δεν κολακεύει και δεν συγχωρεί καθόλου συνεπώς η ποιότητα της πηγής - ηχογράφησης είναι μάλλον προαπαιτούμενη, αφού σε αντίθετη περίπτωση μάλλον θα κουράσει τον ακροατή. Η σκηνή είναι ικανοποιητική χωρίς όμως να έχει την έκταση που έχουν άλλα ανταγωνιστικά ακουστικά της μεσαίας κατηγορίας.

Αυτό που ξεχωρίζει και το διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό είναι ο διαχωρισμός και ο σωστός τρόπος με τον οποίο τοποθετεί τα όργανα στην υπάρχουσα σκηνή. Το ακουστικό είναι ιδιαίτερα δυναμικό και απέδωσε με ευκολία και ρεαλισμό τις απότομες μεταβολές σε ένταση και τις κορυφώσεις μιας μεγάλης ορχήστρας. Απολαύσαμε όλα τα ήδη μουσικής εξίσου εκτός ίσως από κομμάτια τα οποία για να αρέσουν χρειάζονται κάποιο είδος χρωματισμού από πλευράς του ακουστικού.

Η σωστή τονικότητα σε συνδυασμό με τον αέρα την λεπτομέρεια την ταχύτητα και την δυναμική παρουσία του το έκαναν ιδιαίτερα αγαπητό στην κλασσική μουσική. Η σύνδεση του HD660s με το balanced καλώδιο σε συσκευές που υποστηρίζουν σωστά την τοπολογία αυτή έδωσε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Το ακουστικό μπορεί να έχασε μια ιδέα σε «σώμα»,  αλλά ακούστηκε πιο καθαρό και δυναμικό ενώ κέρδισε σε σκηνή και αέρα.

Η ύπαρξη λοιπόν του έξτρα καλωδίου από την Sennheiser είναι μια σωστά  μελετημένη κίνηση και όχι απλά μια επιλογή για λόγους μάρκετινγκ.

 

HD660s v HD650

Ήρθε η ώρα λοιπόν της αναμενόμενης σύγκρισης: Eίναι το HD660s ο διάδοχος του HD650;

Εξαρτάται από το πως το βλέπει ή μάλλον το ακούει κανείς! Αρχικά το σίγουρο είναι πως οι νέοι οδηγοί (drivers) του HD660s είναι πραγματικά καλύτεροι σε τεχνικό επίπεδο από αυτούς του HD650 που κουβαλάνε μια δεκαπενταετία στην πλάτη τους. Το HD660s είναι σαφώς πιο γρήγορο, δυναμικό και με ταχύτατες μεταβατικές αποσβέσεις. Συνεπώς το HD660s θεωρούμε πως είναι ένα νέο αναβαθμισμένο μοντέλο, αφού σε τεχνικό επίπεδο είναι καλύτερο από τον προκάτοχό του.

Από εκεί και πέρα τονικά οι διαφορές μεταξύ τους είναι πολύ μικρότερες από ότι θα περίμενε κανείς. Το HD660s ακούγεται πιο καθαρό, δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια το περίφημο «πέπλο» του HD650. Έχει περισσότερο μπάσο πιο καθαρό, γρήγορο και περιγραφικό, ενώ στις μεσαίες είναι σχεδόν το ίδιο, με το HD660s να διατηρεί τον κλασσικό χαρακτήρα του HD650 στο οποίο όμως οι φωνές έρχονται λίγο πιο «μπροστά».

Πιο ψηλά τα πράγματα έχουν έτσι: Ενώ το ΗD660s είναι μακροσκοπικά πιο αναλυτικό και καθαρό του ΗD650, ίσως λόγω μιας μικρής ενίσχυσης που παρουσιάζει στην περιοχή των 2-5KHz, μπορεί να αναδείξει πιο πολλές μικρολεπτομέρειες και πιο μικρό δυναμικές μεταβολές.

Η σκηνή στα δύο ακουστικά είναι περίπου η ίδια με το ΗD660s να υπερτερεί ελάχιστα. Η κυρία και ειδοποιός διαφορά των δύο ακουστικών είναι στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζουν το μουσικό δρώμενο στα αυτιά του ακροατή.

Το HD660s είναι γρήγορο, δυναμικό, ζωντανό, καθαρό, νεανικό και μοντέρνο που σε τοποθετεί μέσα στην δράση. Δεν υπάρχει χρόνος για χαλάρωση, συμμετέχεις ενεργά στο μουσικό γεγονός. Το ΗD650 είναι πιο αργό, χαλαρό, ζεστό, απαλό, ρομαντικό και ελαφρώς αποστασιοποιημένο. Σε προκαλεί να βυθιστείς στην πολυθρόνα σου και να απολαύσεις την μουσική χωρίς άγχος. Και τελικά αυτό είναι και θα πρέπει να είναι το μόνο κριτήριο με το οποίο καλείται κάποιος να επιλέξει μεταξύ του ενός ή του άλλου μοντέλου.

Τέλος όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή το HD660s είναι πιο user friendly. Είναι εύκολο στην οδήγηση με αποτέλεσμα να είναι πιο φιλικό στον αρχάριο, ο οποίος χωρίς να έχει επενδύσει ιδιαίτερα σε συνοδά ηλεκτρονικά, θα απολαύσει τον ήχο του. Ταυτόχρονα θα ανταμείψει και τους πιο απαιτητικούς ακροατές αφού «ακούει» καλά σε αναβαθμίσεις πηγής και ενισχυτή με την πρώτη να είναι πιο σημαντική στο τελικό αποτέλεσμα.

 

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

Η Sennheiser με το HD660s κατάφερε πατώντας πάνω στην παράδοση του HD650 να κατασκευάσει ένα νέο ακουστικό το οποίο σε πολλά, κυρίως, τεχνικά σημεία μπορεί να θεωρηθεί εξέλιξη του προκατόχου του. Το ΗD660s είναι ένα καινούργιο ακουστικό με την δική του ξεχωριστή προσωπικότητα και ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Αν είστε στην αναζήτηση ενός ανοικτού ακουστικού της  μεσαίας κατηγορίας με απόδοση που πλησιάζει κορυφαία μοντέλα των κατασκευαστών με το μισό και λιγότερο ίσως κόστος τότε το ΗD660s πρέπει να είναι οπωσδήποτε να ακουστεί.

 

ΚΑΤΑ

  • Άριστος ήχος
  • Εύκολο στην οδήγηση
  • Επιπλέον balanced καλώδιο

 

ΥΠΕΡ

  • Δεν συγχωρεί κακές ηχογραφήσεις
  • Χρειάζεται ποιότητα συνοδείας
  • Δεν είναι ένα νέο HD650

 

 

TWEET THIS

Το HD660s τα  καταφέρνει άριστα στον τομέα του ήχου χωρίς σχεδόν κανένα μειονέκτημα και θα ικανοποιήσει ένα μεγάλο ποσοστό ακροατών στα περισσότερα είδη μουσικής

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΕΙΔΟΣ: Δυναμικά, Over-ear, ανοιχτού τύπου

ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ: 104dB/mW

ΕΜΠΕΔΗΣΗ: 150Ω

ΚΑΛΩΔΙA: Ένα 6,35 mm jack, ένα 4,4 mm Pentaconn balanced.

ΒΑΡΟΣ: 260 γραμμάρια

 

 

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: Φ. ΝΑΚΑΣ

ΕΠΑΦΗ: 210.6686000

ΤΙΜΗ: € 484

 

KEIMENO: Πέτρος Λάσκης

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ultrasone Go Bluetooth Review

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...