fbpx
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2019 09:53

iFi ZEN Blue Υπερ-Βluetooth DAC

H Αγγλική iFi Audio εγκαινιάζει μια νέα σειρά  με την ονομασία Zen που αφορά το desktop audio.

Η πρώτη συσκευή της σειράς είναι η Zen Blue που αναφέρεται ως ο πρώτος Bluetooth δέκτης στο κόσμο που υποστηρίζει όλες τις hi-res κωδικοποιήσεις του δημοφιλούς αυτού ασύρματου τρόπου μετάδοσης σήματος.


Όπως βλέπετε το iFi Zen Βlue είναι μια διαφορετικής σχεδίασης συσκευής σε σχέση με τις γνωστές ορθογώνιες της εταιρίας, έχει σασί από αλουμίνιο, όλα φροντισμένα ώστε το σήμα Bluetooth να μην επηρεάζεται και να μην «βρομίζει».

Είναι γνωστό ότι όλα τα Bluetooth δεν ακούγονται το ίδιο.


Όσο αφορά τις audio Bluetooth κωδικοποιήσεις το Zen Blue γνωρίζει από τα aptX HD της Qualcomm, LDAC της Sony και HWA της Huawei.

Σπάνιες προδιαγραφές που για πρώτη φορά βλέπουμε συγκεντρωμένες σε μια συσκευή. Όλες hi-res. Ακόμη υποστηρίζονται το κανονικό aptX, το aptX Low Latency (που χρησιμοποιείται για gaming και βίντεο), το AAC (της Apple για τις συσκευές iOS) και το SBC (που είναι ο βασικός κώδικας Bluetooth).

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν συμβατότητα του Zen Blue με όλα τα smartphone, tablet και laptop.


Το Zen Blue βασίζεται στο τσιπσετ Qualcomm QCC5100, που εμφανίζεται για πρώτη φορά σε audio προϊόν. Το Qualcomm επεξεργάζεται το σήμα στην είσοδο και πραγματοποιεί την μετατροπή από ψηφιακό σε αναλογικό σήμερα. Εμπεριέχει δηλαδή και DAC.

Αλλά η iFi στο ZEN Blue δεν χρησιμοποιεί το στάδιο αυτό, αντίθετα η συσκευή έχει ξεχωριστό DAC από την σειρά Sabre της ESS Technology. O κύριος λόγος είναι ότι τα DAC της ESS έχουν αρχιτεκτονική Hyperstream με ενσωματωμένο περιοριστή του jitter στο πεδίο του χρόνου (Time Domain Jitter Eliminator).


Για την κατασκευή του Zen Blue η iFi επιστράτευσε τον σχεδιαστή John Curl για να βελτιστοποιήσει ηχητικά τη συσκευή. Το αναλογικό στάδιο εξόδου της συσκευής είναι εντελώς balanced, χρησιμοποιούνται επιλεγμένα υλικά, C0G πυκνωτές της TDK και τροφοδοτικό χαμηλού θορύβου από την Texas Instruments.


Ακόμη η συσκευή έχει, εκτός από Bluetooth, αναλογικές και ψηφιακές εισόδους (ενσύρματες), επιλογή ή όχι του εσωτερικού DAC (για χρήση εξωτερικού), αναλογικές εξόδους για την σύνδεσή του με το σύστημα μας. Υπάρχουν ακόμη έξοδοι 4.4mm Pentaconn για balanced συνδέσεις και άλλοι συνδυασμοί. Έχει ακόμη ψηφιακές εξόδους όπως οπτική και ομοαξονική.


Η συσκευή μπορεί να «συνδεθεί-paired» με 7 πηγές Bluetooth, παρέχοντας ευκολία επιλογής εισόδου/πηγής, αφού είναι Bluetooth v5.0.

 

Στο κέντρο υπάρχει LED με ενδείξεις που αλλάζει χρώμα ανάλογα τον κώδικα (codec) του Bluetooth. Aκόμη και η ενημέρωση της συσκευής με firmware γίνεται μέσω Bluetooth.


To Ζen Blue αναμένεται στην αγορά το Οκτώβριο και έχει διαστάσεις 158x35x100mm. Θα είναι η αρχή της νέας σειρά ZEN της εταιρίας. Θα ακολουθήσει αργότερα το Zen Dac που θα έχει θύρα και ενισχυτή ακουστικών.


Η τιμή του Zen Blue θα είναι περίπου 150 ευρώ.

 

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

NEWSLETTER

Γράψτε το email σας ώστε να μην χάνετε κανένα νέο. No spam! Unsubscribe όταν θέλετε!:

MEMBERS OF...