fbpx
Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2018 12:55

FiiO X1 2nd gen Review

Μέσα και… έξω από το σπίτι


Η FiiO κάνει πρόταση, συνδυάζοντας το φημισμένο X1 δεύτερης γενιάς με τη βάση DK1 και το τηλεχειριστήριο RM1 για ήχο υψηλής ποιότητας εν κινήσει, στο αυτοκίνητο αλλά και στο σπίτι.

Το πακέτο που δοκιμάζουμε τα έχει όλα, είναι plug and play και προσδίδει σε ένα καταξιωμένο φορητό music player, μια «σταθερή» αξία. Ο χρήστης μπορεί να πάρει το καινούριο δεύτερης γενιάς X1 στην βόλτα του και όταν γυρίσει στο σπίτι να το τοποθετήσει στη βάση, η οποίο πέρα από φόρτιση παρέχει και δυνατότητα σύνδεσης σε ενισχυτή, ελέγχοντας το από τηλεχειριστήριο, όπως οποιαδήποτε πηγή ήχου. Μία ιδέα απλή, ολοκληρωμένη και πάνω από όλα χρηστική.

Για το Χ1 δεν απαιτούνται ιδιαίτερες συστάσεις. Ειδικά τώρα που διανύει την δεύτερη γενιά του, επαυξάνει τις μετοχές του που αξιωματικά το κατατάσσουν στην κατηγορία των αξιόλογων music player.

Στην πράξη, το Χ1 ωριμάζει σαν το παλιό καλό κρασί... και έπεται συνέχεια. Με διαστάσεις 97x55,5x12 χλστ. και βάρος 102 γραμμάρια, το Χ1, είναι μικρότερο από smartphone, ενώ παράλληλα πληροί και τις πιο ακραίες απαιτήσεις σχετικά με το φινίρισμα του και την ποιότητα κατασκευής, βάσει της καθολικής χρήσης αλουμινίου. Να σημειωθεί ότι η εργονομία σχετικά με το κράτημα και την χρήση του είναι ικανοποιητική, ενώ για επιπλέον προστασία συνοδεύεται από προστατευτική θήκη. Στο μικροσοπικό σώμα, φιλοξενείται μία μπαταρία λιθίου 3,7V, χωρητικότητας 1.800mAh, που απαιτεί 3 ώρες φόρτισης, παρέχοντας έως και 10 ώρες αυτονομίας, η οποία αυξάνεται στις... 15 μέρες με την ενεργοποίηση της λειτουργίας Deep Sleep Stand by!


Η όλη επικοινωνία με τον χρήστη γίνεται μέσω της LCD οθόνης ενδείξεων, 2 ιντσών ανάλυσης 320x240 pixels, που θα καταστεί απροβλημάτιστη για τους νεώτερους, αλλά θα δυσκολέψει τους μεγαλύτερους που φλερτάρουν με την πρεσβυωπία, ακόμα και εάν το μέγεθος της γραμματοσειράς ρυθμιστεί στο μέγιστο δυνατό. Καταθέτοντας την προσωπική μου άποψη, δεχόμενος τον όποιο αντίλογο, ούτε το UI είναι το καλύτερο δυνατό, αφού η πληθώρα των ρυθμίσεων είναι κάπως δύσκολη στο εντελώς γραμμικό μενού του.

Η χρήση εικονιδίων ίσως μπορεί να συμβάλλει στην ευκολότερη χρήση της συσκευής και μπορεί να γίνει εάν το αποφασίσει η FiiO με μία απλή αναβάθμιση λογισμικού. H τοποθέτηση των πλήκτρων ελέγχου πάνω στο σώμα του X1 είναι εργονομική και μετά από λίγη ώρα εξοικίωσης βρίσκεις με κλειστά μάτια ότι χρειάζεσαι. Ο κεντρικός δακτύλιος ελέγχου αφής, επιτελεί στο ακέραιο το καθήκον του, αρκεί ο χρήστης να εξοικιωθεί με την ευαισθησία του, ενώ να θυμίσουμε ότι το ψηφιακό ποντεσιόμετρο ελέγχου της στάθμης είναι 100 βημάτων για λεπτομερή ρύθμιση.


Σε ότι αφορά στην επικοινωνία, εκτός από την αναλογική έξοδο (Aux) που τελεί και χρέει εξόδου ακουστικών με mini-jack των 3,5 χλστ., το παρόν δίνει η θύρα microUSB για την φόρτιση του ή την σύνδεση με υπολογιστή και η υποδοχή για κάρτες microSD έως 256GB, αφού σημειωτέον δεν διαθέτει εσωτερική μνήμη.

Σε κάθε περίτπωση πάντως τα 256GB χωρούν περί 8.738 τραγούδια, με μέσο όγκο κάθε αρχείου τα 30MB. Το X1 2nd gen παίζει αρχεία Flac, APE, ALAC, WAV, WMA, MP3, ΜP2, AAC και OGG με μέγιστη συχνότητα δειγματοληψίας και ανάλυση στα 192KHz/24bit (ή 192ΚHz/32bit σε WAV), διαθέτει και γραφικό ισοσταθμιστή επτά περιοχών και πληθώρα προ-επιλογών. Στο εσωτερικό του «χτυπά» ο μετατροπέας PCM5142 της Burr-Brown, ενώ στις ενισχυτικές βαθμίδες το παρόν δίνουν ο ίδιας καταγωγής τελεστικός (OPA 2322).

Οι δυνατότητες του Χ1 είναι διευρυμένες και καλύπτουν και τον πιο απαιτητικό χρήστη. Επιγραμματικά αναφέρουμε το Bluetooth 4.0 (dual mode) που του επιτρέπει όχι μόνο να λαμβάνει μουσική από άλλες συσκευές αλλά να κάνει και το ίδιο streaming, όπως και η λειτουργία «In-Vehicle» με την βοήθεια της οποίας το X1 ενεργοποιείται και απενεργοποιείται με το ξεκίνημα και το σβήσιμο του κινητήρα αντίστοιχα.


Σε ότι αφορά τώρα στο στρογγυλό τηλεχειριστήριο RM1, αποτελεί ένα κόσμημα αισθητικής και λειτουργικότητας. Ελέγχει το X1, αλλά και άλλες συσκευές, μέσω Bluetooth και είναι ικανό να φέρει εις πέρα τα απαραίτητα όπως η ρύθμιση στάθμης, η επιλογή track, η αναπαραγωγή και η παύση είτε... κρεμασμένο σε λουράκι, είτε τοποθετημένιο σε προέκταση για να θυμίζει κανονικό τηλεχειριστήριο, είτε πάνω στο τιμόνι του αυτοκινήτου.

Για κάθε περίπτωση, συνοδεύεται και από τα τρία αξεσουάρ. Aπό την αισθητική πληρότητα τόσο του X1 όσο και του RM1, δεν θα μπορούσε να ξεφύγει και η βάση DK1. Με ανάλογο φινίρισμα, αν και πλαστική, είναι αντιολισθητική με τοξοειδή αντηρίδα στήριξης. Φέρει θύρα microUSB (11pin) με ρυθμιζόμενη κλίση κατά 25 μοίρες για εύκολη τοποθέτηση του X1, ενώ στο πίσω τμήμα της πέρα από την είσοδο τροφοδοσίας, διαθέτει και έξοδο line για σύνδεση με ενισχυτή ή ενεργά ηχεία. Το όλο σύστημα διακρίνεται για την ευχρηστία του και ομολογουμένως ο υποψήφιος κάτοχος χωρίς να βάλλει το χέρι βαθειά στην τσέπη θα αποκτήσει μία ολοκληρωμένη πηγή ήχου μέσα και έξω από το σπίτι.

Παίζοντας…
Ηχητικά τώρα, το X1 δοκιμάστηκε με τα ακουστικά των Audio Technica (ΑΤΗ-MSR7) και Audeze (EL-8 open). Ισορροπημένο τονικά και με αξιοπρεπή δυναμικά, το Χ1 της δεύτερης γενιάς συνεχίζει επάξια το μονοπάτι που χάραξε ο προκάτοχος του. Έχοντας υπόψη πάντα ότι έχουμε να κάνουμε με ένα player των 150€, ο ηχητικός χαρακτήρας του X1 είναι καθολικός και ικανός να αναδείξη τα χαρίσματα του εκάστοτε αρχείου.

Με καθαρές μεσαίες και ρέουσες υψηλές, οι χαμηλές παρόλο που χάνουν μερικά dΒ στάθμης διατηρούν το σώμα και τον όγκο του προγράμματος στο ακέραιο. Γρήγορο, ακριβές και προπάντων περιγραφικό, το Χ1 δεύτερης γενιάς χαρακτηρίζεται ως ένας ικανότατος αναπαραγωγέας ψηφιακής μουσικής με εξαιρετικό λόγο τιμής προς απόδοση. Τόσο κατά μονάδες ως και ως σύνολο, η πρόταση της FiiO είναι ελκυστική. Με συνολικό κόστος κάτι περισσότερο από 200€, η FiiO μας δίνει την δυνατότητα να πλαισώσουμε έναν καταξιωμένο αναπαραγωγέα μουσικής με περίσεια χρηστικότητα. Το προτίνουμε ανεπιφύλακτα.

Σχόλιο…
Το X1 στέλνει και λαμβάνει μουσική και σε συνδυασμό με το τηλεχειριστήριο καθίσταται λειτουργικό και στο αυτοκίνητο.

FiiO Χ1 2nd gen.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΕΙΔΟΣ: Music player
ΠΑΙΖΕΙ: FLAC, APE, ALAC, WAV, WMA, MP3, ΜP2, AAC και OGG
ΕΞΟΔΟΙ: AUX/ Phones mini-jack 3.5 χλστ.
ΑΛΛΕΣ: USB 2.0, microSD
ΔΙΚΤΥΩΣΗ: Bluetooth 4.0 Dual Band
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 97x55.5x12 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 102 γρ.

Υπέρ
- Aπόδοση
- Χρηστικότητα
- Τιμή
Κατά
- Σχεδίαση UI
- Απουσία εσωτερικής μνήμης

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: Αudioline
ΕΠΑΦΗ: 6936111429
ΤΙΜΗ: €149 (X1) / €35 (DK1)/ €30 (RM1)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Bluesound Node 2 and Vault 2 [Review] BEST OF 2018 STREAMERS »

ΠΗΓΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...