fbpx
Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2018 19:43

Elac Miracord 70 Review

Vinyl is cool

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΩΝ MIRACORD ΜΕΓΑΛΩΣΕ, ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΙΑΣ ΠΟΛΛΑ ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΗΣ ΑΓΟΡΑΣ. ΠΙΚΑΠ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΛΟΙΠΟΝ - ΟΧΙ ΠΙΑ ΜΟΝΟ ΗΧΕΙΑ - ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ELAC ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ. ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΜΕΣΑΙΟ MIRACORD ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΟΥ;


Η επέτειος των 90 χρόνων της Elac ήταν μόνο η αρχή. Αφού γιορτάστηκε με το μεγαλοπρεπές Miracord 90 και μας υπενθύμισε ότι η διάσημη - για τα ηχεία της - γερμανική εταιρία ξεκίνησε την πορεία της κατασκευάζοντας πικάπ, δεν άργησε να έρθει η στιγμή που καταλάβαμε ότι η Elac έψαχνε αφορμή για να μπει κανονικά (και) σε αυτή την αγορά. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι τέτοιες κινήσεις γίνονται επειδή υπάρχει σοβαρή ζήτηση, όχι μόνο για... συναισθηματικούς λόγους.

Πέρυσι στο Μόναχο, λοιπόν, παρουσίασε το Miracord 70, επίσης κατασκευασμένο στη Γερμανία από την ίδια την Elac, που μοιάζει ως το μικρό αδελφάκι του «90», με πιο απλό, κλασικό σχέδιο αλλά με όλα τα βασικά συστατικά στις θέσεις τους, όπως το υποπλατό με την αποσύζευξη μέσω σιλικόνης. Στα μισά χρήματα που κοστίζει, το «70», θα βρει σίγουρα απέναντί του πολύ γερό ανταγωνισμό, τουλάχιστον από τη Βρετανία και τη Γερμανία. Αν όμως προσπεράσουμε το γεγονός ότι θυμίζει λίγο το Concept της Clearaudio χάρη στο αλουμινένιο φύλλο που ντύνει περιφερειακά το ξύλινο σασί, το Miracord 70 δεν δείχνει να χωλαίνει πουθενά, όντας ένα πολύ καλά υλοποιημένο πλατό με αξιόλογο βραχίονα.

Τα επιμέρους συστατικά έχουν ρυθμιστεί με μέτρο και μεράκι, όπως ακριβώς και στο μεγαλύτερο μοντέλο και τίποτε δεν εξέχει του συνόλου, ενώ ο ήχος του είναι ένα πολύ ενδιαφέρον κράμα από σύγχρονες και παραδοσιακές αρετές που πολλοί θα βρουν ελκυστικό, ακόμη και δίπλα στις μοντέρνες ψηφιακές πηγές. Μακάρι να έχουμε να πούμε παρόμοια σχόλια για τον Βενιαμίν της σειράς, το made in China Miracord 50, που θα κάνει την εισαγωγή στον βινυλιακό κόσμο της Elac στις χαμηλές κατηγορίες τιμών.

ΣΟΦΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η επιλογή του γυάλινου πλατό των 2,6 κιλών και το αλουμινένιο «καπάκι» που ντύνει ολόκληρο το κάτω μέρος του πικάπ δεν είναι συνηθισμένες επιλογές της κατηγορίας. Το πρώτο έχει δεχθεί κεραμική επεξεργασία στο κάτω μέρος του για γερό… grip με το υποπλατό, όπου παρουσιάζει μαύρο ματ φινίρισμα, καλύπτεται δε από τυπικό ματ τσόχας για την επαφή με το δίσκο. Μαύρο και γυαλιστερό είναι και το επάνω μέρος του σασί και δένει όμορφα με το αλουμινένιο «περιτύλιγμα», με το όνομα της εταιρίας να δεσπόζει στην «πρόσοψη».

Η εμφανής απόσβεση περιορίζεται στα τέσσερα ελαστικά, αρκετά πλατιά πόδια στήριξης, στο αναρτημένο μοτέρ και, στο πιο βασικό σημείο που είναι απαράλλακτο ως προς το Miracord 90, τα τέσσερα μπλε πατάκια σιλικόνης που βρίσκονται στο πλαστικό υποπλατό και απομονώνουν το πλατό από τους κραδασμούς του μοτέρ. Αυτή η λύση, επίσης, δεν είναι καθόλου συνηθισμένη, ανεξάρτητα μάλιστα από την κατηγορία τιμής.

Οι εκπτώσεις του μεσαίου μοντέλου περιορίζονται λειτουργικά στην αλλαγή των στροφών με το χέρι (αλλαγή σε αυλάκι στην τροχαλία του μοτέρ) και την αδυναμία μικρομετρικής ρύθμισης της ταχύτητας, όμως το πικάπ αυτό ευτυχώς πάει ακριβώς στις στροφές του.

Η απλούστερη κατασκευή με το μοτέρ κοντά στο υποπλατό και τον κοντό ιμάντα ορθογώνιας διατομής να είναι αθέατος, επίσης είναι μια διαφορά αναμενόμενη και δεν υστερεί στα πλαίσια της κατηγορίας τιμής. Η πιο βασική κατασκευαστική διαφορά ως προς το «90» είναι στα υλικά στα κρίσιμα σημεία: κεραμική μπίλια αντί για ρουμπίνι στο πηγάδι, αλουμίνιο αντί για ανθρακόνημα στο σωλήνα του βραχίονα και γυαλί αντί για αλουμίνιο στο πλατό, χωρίς αυτές οι επιλογές και πάλι να προδίδουν τον «φάκελο» του Miracord 70, το οποίο μάλιστα διαθέτει υπολογίσιμη μάζα 11 κιλών, η περισσότερη από την οποία συγκεντρώνεται στο σασί όπου κυρίως αποσβήνονται οι κραδασμοί. Ο βραχίονας δεν εξαιρείται από την άριστη εικόνα της κατασκευής.

Παρέχει ρύθμιση του VTA, εύκολη ρύθμιση του βάρους ανάγνωσης με «γέφυρα» με ενδείξεις και μαγνητικό anti-skating. Το κέλυφος είναι ενιαίο με το σώμα του και τερματίζεται σε ποιοτικά βύσματα, για δε τη σύνδεση θα βρείτε στη συσκευασία ποιοτικό θωρακισμένο καλώδιο (ομοαξονικό). Τέλος, υπάρχει πρόβλεψη για καπάκι για τη σκόνη, με τέσσερις βίδες για το μοντάρισμα. Συνολικά, το Miracord 70 αφήνει μια πολύ προσεγμένη εικόνα, χωρίς ουσιαστικές ελλείψεις για τα χρήματα, αν εξαιρέσει κανείς την αλλαγή των στροφών με το χέρι.

ΜΟΥΣΙΚΗ
Με το μεσαίο Miracord δοκιμάσαμε να αλλάξουμε κεφαλή, αντικαθιστώντας την «μαμά» Audio Technica με την εντυπωσιακή Goldring E3, που κοστίζει παρόμοια χρήματα. Η αλλαγή ήταν εύκολη παρότι το κέλυφος δεν αποσπάται. Προσοχή θέλει μόνο με τα πολύ λεπτά καλώδια (όπως πάντα) για να μην τα κόψετε ενώ δεν χρειάζεται να σφίγγετε τα μικροσκοπικά βύσματα, εκτός κι αν χαλαρώσουν από τις πολλές αλλαγές και πάντα με απαλές κινήσεις και τσιμπιδάκι .

Οι ρυθμίσεις είναι απλές και αποτελεσματικές, η σκηνή έρχεται κέντρο ακριβώς με το anti-skating ενώ οι μικρές αλλαγές στο βάρος και το VTA γίνονται άμεσα αντιληπτές. Γενικότερα, η ακρίβεια διαπνέει όλη τη γκάμα της απόδοσης του Elac.

Το τονικό ζύγισμα είναι υποδειγματικό για πικάπ (και όχι μόνο), με σπουδαία έκταση στα πρίμα, ταχύτητα και λεπτομέρεια, παρά την παρουσία κεφαλής ΜΜ. Το βαθύ μπάσο είναι αστραπιαίο αλλά σαφέστατο, ήρεμο και πάντα εκεί, ποτέ δεν το χάνει το Miracord 70 αλλά και ποτέ δεν το παχαίνει για να το τραβήξει σε διάρκεια και να εντυπωσιάσει. Οι μεσαίες προκύπτουν ουδέτερες ως παρουσία αλλά ποτέ κλινικές, έχουν σώμα και υπόσταση, ξεκάθαρες βινυλιακές αρμονικές και πολύ καθαρό τόνο, είναι δε ουσιαστικά διάφανες και ελεύθερες από μηχανικά προβλήματα.

Το πικάπ παραμένει πολύ ομαλό τονικά και ισορροπημένο, αναλύοντας με άνεση πολύπλοκα έργα και αναδεικνύοντας έξοχα το ρυθμό και τη ροή ενός έργου. Η ομοιογένεια της αναπαραγωγής είναι εξαιρετική ενώ έχει πολύ καλύτερη του αναμενόμενου ικανότητα να διαχωρίζει τις επιμέρους ταχύτητες των οργάνων. Σε αυτό θυμίζει περισσότερο ψηφιακό παρά προσιτό αναλογικό, όπου συνήθως οι χρωματισμοί ομογενοποιούν, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, όργανα που επικαλύπτονται φασματικά.

Αν υπάρχει ένα αδύνατο σημείο στο Miracord 70, αυτό είναι ότι δεν ανταποκρίνεται ίσως στις προκαταλήψεις των παλαιότερων για πολύ ογκώδες soundstage με πληθωρικές ανώτερες χαμηλές. Όντας ουσιαστικά αχρωμάτιστο, αέρινο και πυκνό στις περιγραφές του, το πικάπ αυτό δεν «χαρίζει» από μόνο του μέγεθος και δυναμικές, αλλά όσο του επιτρέπουν τα συστατικά του. Από την άλλη, αν κάποιος θέλει έναν ακόμη πιο «αναλυτικό» και μοντέρνο ήχο με πιο προβολικές-αιχμηρές μεσοϋψηλές, υπάρχουν προτάσεις π.χ. με φουλ ακρυλική κατασκευή που, όμως, είναι ακόμη λιγότερο ογκώδεις και δυναμικές χαμηλά.

Με άλλα λόγια, το μεσαίο Miracord βαδίζει σε μια σοφή μέση οδό, όπως ακριβώς και τα ηχεία της γερμανικής εταιρίας, συνδυάζοντας την ηχητική κομψότητα, με την ακρίβεια και τη μουσικότητα, σε ένα αρμονικό σύνολο που ξεχωρίζει άνετα στα πλαίσια της κατηγορίας του. Ένα πικάπ με ιστορικές καταβολές, οπλισμένο με τη διάθεση και φυσικά τα προσόντα να γράψει τη δική του ιστορία, στο πιο γλυκό revival της εποχής μας.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΕΙΔΟΣ: Πικάπ
ΣΧΕΔΙΑΣΗ: απόσβεση μάζας, με υποπλατό και οδήγηση ιμάντα
ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗΣ: 33 1/3, 45 σ.α.λ
ΠΛΑΤΟ: 2,6 κιλά γυαλί
ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ: 24VAC /6VA
ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ: 9’’ καρντανικός, αλουμίνιο
ΚΕΦΑΛΗ: Audio Technica AT95 (3,5mV/47KΩ, 2gr)
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΒxΥ): 46,5x36,5x14 εκ.
ΒΑΡΟΣ: 11 κιλά

+
Ακρίβεια περιστροφής
Oμοιογένεια
Tαχύτητα
Ελλειψη χρωματισμών

-

Θυμίζει (λίγο) οπτικά τον γερμανικό ανταγωνισμό

 

TWEET THIS
Το Miracord 70 διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος της σχεδίασης του επετειακού μοντέλου, παραμένοντας σύγχρονο και κλασικό μαζί, χωρίς σημαντικές εκπτώσεις στα κρίσιμα υλικά. Η επιστροφή στις ρίζες της Elac έχει τελικά ηχητική ταυτότητα, η οποία λάμπει από γνησιότητα και ιστορία ακόμη και στο μεσαίο μοντέλο της σειράς.

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: ALL ABOUT AUDIO VIDEO
ΕΠΑΦΗ: 213.0998206
ΤΙΜΗ: € 1.350

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΡΙΣ ΚΩΤΣΗΣ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Lenco L-3808 Hana EL Review »

ΠΗΓΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...