fbpx
Δευτέρα, 17 Απριλίου 2017 14:29

Antipodes Audio DS Base Integrated [Review]

Η μουσική μας ανεβαίνει στο σύννεφο και η λύση της Antipodes ενσωματώνει server, renderer και υπολογιστή σε μια συσκευή

Μπορεί να μας αρέσει ακόμα να βάζουμε το CD και το SACD μας στο player που έχουμε συνδέσει με το σύστημα μας, είναι πιο ρομαντικό, ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ζούμε στην εποχή της δικτύωσης και των λύσεων βασιζόμενων σε servers, με τη μουσική μας να βρίσκεται πλέον στο σύννεφο.


Αυτό πρεσβεύουν τα μυαλά πίσω από την Antipodes Audio που μας έρχεται από τη Νέα Ζηλανδία και μετράει ήδη 13 χρόνια στο ενεργητικό της. Η εταιρεία κατασκευάζει σερβερομηχανές με στόχο την καλύτερη δυνατή ηχητική ποιότητα και την υψηλότερη ευχρηστία, όπως το DS Base Intergrated που δοκιμάζουμε εδώ.


Μια πλήρη συσκευή που μπορεί να λειτουργήσει ως server και renderer και με δικό της αποθηκευτικό χώρο, ενώ επιπλέον μπορεί να ριπάρει τα CD μας μέσω του ενσωματωμένου CD drive. Το DS ενσωματώνει δικό του DAC, ωστόσο η καλύτερη δυνατή ποιότητα επιτυγχάνεται συνδέοντας ένα καλό εξωτερικό DAC στην ομοαξονική ψηφιακή έξοδο ή ένα USB DAC στην έξοδο USB. Είναι η entry level λύση του κατασκευαστή, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι έχουν γίνει εκπτώσεις στην ποιότητα. Το DS μπορεί να υποστηρίξει τις υπηρεσίες streaming στις οποίες έχουμε συνδρομή (Tidal, Qobuz ή Spotify) αλλά και να συνεργαστεί με συστήματα multiroom όπως το Sonos. Μπορούμε επιπλέον να συνδέσουμε ένα εξωτερικό σκληρό δίσκο και να τον κάνουμε mount ως read-only για να μην πειραχτούν τα αρχεία μας ή να «μοντάρουμε» ένα δικτυακό δίσκο (από ένα NAS) επεκτείνοντας έτσι τη μουσική μας βιβλιοθήκη.


Κατασκευαστικά το DS είναι ιδιαίτερα απλό, με το slot loading CD και το πλήκτρο λειτουργίας στην πρόσοψη του και τις εξόδους (αναλογική, ψηφιακή και USB) στο πίσω πάνελ. Το συμπαγές σασί αλουμινίου με το ματ φινίρισμα και τις εντυπωσιακές ψύκτρες στα πλαϊνά είναι πολύ καλοφτιαγμένο, ενώ στο εσωτερικό του το μηχάνημα κρύβει ένα CD drive, μια μνήμη για το λειτουργικό, ένα συμβατικό σκληρό δίσκο 2,5’’ του 1TB ως αποθηκευτικό χώρο και την πλακέτα που τρέχει το custom λογισμικό. Ως player και server το DS υποστηρίζει αρχεία με μέγιστη ανάλυση PCM 32bit/384ΚHz και DSD256, αρκεί το εξωτερικό USB DAC που θα συνδέσουμε να μπορεί να τις υποστηρίξει. Το ριπάρισμα των CD γίνεται με υψηλή ακρίβεια με ειδικό αλγόριθμο που επιτυγχάνει bit-perfect rips, ενώ μόλις ολοκληρωθεί το ριπάρισμα (περίπου πέντε λεπτά για ένα «γεμάτο» CD) ο μηχανισμός «φτύνει» αυτόματα το δίσκο CD.

antipodes-2


Στο θέμα του λογισμικού το DS είναι εντελώς γυμνό δεν υπάρχει καν εφαρμογή τηλεχειρισμού/player για τις φορητές μας συσκευές. Η Antipodes προτείνει το iPeng8 για συσκευές iOS και το Squeeze Ctrl, το Orange Squeeze για Android ή το Squeeze Remote για ταμπλέτες Windows. Το σετάρισμα και ο έλεγχος του DS γίνεται από το web interface της συσκευής, όπου ο χρήστης μπορεί να εγκαταστήσει εφαρμογή για να ριπάρει τα CD του, για τη σύνδεση εξωτερικού USB DAC, αλλά και ένα σωρό διαφορετικούς server αλλά και renderer/player (Bubble, Plex, Squeezebox, Roon, κ.λ.π.). Ακόμα και η έξοδος που θα χρησιμοποιήσουμε (αναλογική ή ψηφιακή) πρέπει να οριστεί από το web interface, ωστόσο αυτή η «δύστροπη» αρχιτεκτονική είναι αυτή που διασφαλίζει την ευελιξία αλλά και την αναβαθμισιμότητα της πλατφόρμας. Βέβαια από όσες εφαρμογές έχουμε δοκιμάσει έως σήμερα το Roon είναι μακράν ότι καλύτερο στη διαχείριση της μουσικής μας βιβλιοθήκης και σε ευχρηστία και σε ποιότητα, ωστόσο ο χρήστης μπορεί να χτίσει το DS Server ακριβώς όπως το επιθυμεί, αξιοποιώντας και άλλες εναλλακτικές λύσεις.


Στη συσκευή ο θόρυβος που ταλαιπωρεί τις συμβατικές υλοποιήσεις server (που ουσιαστικά είναι υπολογιστές) έχει μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό. Αρχικά μειώνονται οι απαιτήσεις της μνήμης RAM στο ελάχιστο, τρέχοντας ένα απλοποιημένο λειτουργικό Fedora/Linux που υποστηρίζει μια σουίτα εφαρμογών VorteBox Linux. Η σουίτα αυτή αναλαμβάνει την αναπαραγωγή μουσικής, ενώ το κάθε track αποθηκεύεται προσωρινά σε μνήμη πριν αναπαραχθεί , οπότε το jitter ελαχιστοποιείται σε μεγάλο βαθμό. Επιπλέον τα τσιπάκια που χρησιμοποιούνται (τετραπύρηνος Celeron και 4GB RAM) και το λογισμικό βελτιστοποιούνται ώστε να μειωθεί ο ηλεκτρονικός θόρυβος, αλλά και να τοποθετηθεί συχνοτικά εκτός του ακουστού φάσματος. Επίσης για την περαιτέρω μείωση του θορύβου το DS διαθέτει εξωτερικό γραμμικό τροφοδοτικό και όχι ένα απλό μετασχηματιστάκι όπως οι περισσότερες υλοποιήσεις της κατηγορίας του.

antipodes-3

Η μουσική στο σύννεφο
Το DS είναι μια πολυσυσκευή που μπορεί να κάνει τα πάντα. Μπορεί να αποθηκεύσει τα μουσικά μας αρχεία και να τα «σερβίρει» σε κάποιο άλλο εξωτερικό renderer, ή να γίνει το ίδιο player και renderer από κάποιο άλλο server. Από τη στιγμή όμως που είναι ολοκληρωμένη λύση, καλύτερα είναι να χρησιμοποιηθεί ως ένα κεντρικό μουσικό ψηφιακό κουτί του συστήματος μας, αντικαθιστώντας τον υπολογιστή μας ως αποθηκευτικό χώρο και server αλλά και το streamer που θα χρησιμοποιούσαμε για να δώσουμε αναλογική έξοδο στο σύστημα μας.


Στις ρυθμίσεις και την εγκατάσταση ο Αντίποδας δεν μας παίδεψε, αν και η απουσία δικής του εφαρμογής είναι ένας μικρός μπελάς. Mπήκαμε στο web interface, εγκαταστήσαμε τις απαραίτητες εφαρμογές, τις ρυθμίσαμε και αρχίσαμε τις ακροάσεις μας. Δοκιμάσαμε διάφορους server και renderer, ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να πλησιάσει την ευχρηστία και την πληρότητα του Roon, όπως και την καλή ηχητική ποιότητα που μας δίνει διαχειριζόμενο σωστά το buffer των μουσικών αρχείων. Η διαχείριση των εφαρμογών είναι αρκετά απλή και το μηχάνημα συμπεριφέρεται σαν ένας απλός και γρήγορος υπολογιστής, χωρίς μάλιστα να μπλέκουμε με πληκτρολόγια και ποντίκια και με τα τερτίπια και τον πονοκέφαλο του κάθε λειτουργικού. Τον τιγκάραμε λοιπόν με αρχεία (από το σκληρό μας δίσκο στον εσωτερικό του σκληρό), ριπάραμε και μερικά CD, ρυθμίσαμε τις συνδρομές μας σε Spotify και Tidal, και αρχίσαμε να σκαλίζουμε τη μουσική μας βιβλιοθήκη.


Αυτό που θα θέλαμε ιδανικά είναι να υπάρχει ένα interface όπως για παράδειγμα του Zenith της Innuos, που να δείχνει τα ριπαρισμένα και αντιγραμμένα αρχεία, κατηγοριοποιημένα ανά άλμπουμ, καλλιτέχνη και ανάλυση, με τα εξώφυλλα τους, αλλά και με δυνατότητα να προσθέσουμε εμείς τις πληροφορίες που η εφαρμογή δεν έχει καταφέρει να ξεθάψει από τις βάσεις δεδομένων. Ωστόσο ο Αντίποδας μας αφήνει με ένα «ξερό» web interface που απλά βλέπει τα folder, όπως στον υπολογιστή μας, δίνοντας μας όμως τη δυνατότητα να διορθώσουμε τα ονόματα και τα tags των αρχείων με το JRiver και με το dBPoweramp.


Στην πράξη συμπεριφέρθηκε άψογα σε οτιδήποτε κάναμε. Ρίπαρε τα CD μας γρήγορα και εύκολα με τα αρχεία Flac να ακούγονται εξίσου καλά με αυτά που έχουμε ριπάρει με συσκευές αναφοράς, συνεργάστηκε άψογα με το Roon, χωρίς κολλήματα, καθυστερήσεις, ενώ είδε οτιδήποτε του κουμπώσαμε, είτε δικτυακό είτε καλωδιακό. Το πιο σημαντικό όμως στοιχείο της όλης υπόθεσης DS είναι η προσπάθεια που έχει κάνει ο κατασκευαστής για να μειωθεί ο θόρυβος λειτουργίας και αυτό είναι κάτι που μεταφράζεται σε πολύ καλό ήχο.

antipodes-4

Τσεκάραμε και το ενσωματωμένο DAC του, δηλαδή το συνδέσαμε αναλογικά, ωστόσο αμέσως καταλάβαμε ότι αυτό το DAC είναι απλά βοηθητικό (η εταιρεία το δηλώνει) καθώς παίζει καλά, αλλά έχει αρκετό φύσημα. Με ένα καλό εξωτερικό DAC όμως, κατά προτίμηση USB DAC (που λόγω σύνδεσης έχει χαμηλότερο jitter) to DS έδειξε τα δόντια του. Είναι ιδιαίτερα αθόρυβο, με ευρύχωρο στήσιμο της μουσικής σκηνής και εκτεταμένα δυναμικά, χωρίς να επηρεάζει τις χροιές ή να θαμπώνει τη διαφάνεια και τις λεπτομέρεια του ήχου, ταΐζει το εξωτερικό μας DAC με την ποιότητα που έχουν αιχμαλωτίσει τα αρχεία, αναδεικνύοντας τις καλές εγγραφές hi-res στον μέγιστο βαθμό.


Ριπαρισμένα CD, εσωτερικός, εξωτερικός και δικτυακός δίσκος, συνδρομητικές υπηρεσίες, όλη η μουσική που μπορούμε να επιθυμήσουμε και πολύ περισσότερη από ότι προλαβαίνουμε και μπορούμε να ακούσουμε με το πάτημα ενός κουμπιού στο tablet μας, αυτό είναι το DS Base Integrated της Antipodes Audio. Μια κομψή, όμορφη και καλοφτιαγμένη συσκευή που μπορεί να αντικαταστήσει ολόκληρα δωμάτια από CD και να ελέγξει όσους σκληρούς δίσκους θέλουμε, με εξαιρετικό ήχο και χωρίς μάλιστα να μας μπλέκει με τα προβλήματα των υπολογιστών.

Εάν θέλετε να απολαύσετε τη μουσική σας από το σύννεφο με ευχρηστία και πιστότητα, το DS Base είναι το μαγικό εισιτήριο που χρειάζεστε.

TEXNIKA XAΡΑΚΤΗΡΣΤΙΚΑ


ΕΙΔΟΣ: Network Audio Server/Renderer
ΔΙΣΚΟΣ: 1TB HDD
ΕΙΣΟΔΟΙ: USB 2.0 (για USB DAC)
ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ: 1xRJ45 (Ethernet), 1xVGA (για service), 1xUSB 3.0 (back-up),
1xSPDIF Out, 1xLine Out, 1xminiJACK 3.5mm (ακουστικά)
ΦΟΡΜΑ: CD, FLAC (μέχρι 32bit/384kHz), DSD (μέχρι 256),
WAV, AIFF, ALAC, OGG Vorbis, MP3, AAC
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: Fedora/Linux
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΥxB): 125x75x100 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 5,5 κιλά

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: Chameleon Audio
ΕΠΑΦΗ: 2130277796
ΤΙΜΗ: 2.900 ευρώ (1TB HDD)

Υπέρ:
Αθόρυβο
Ουδέτερος ήχος
Μεγάλη ευελιξία

Κατά:
Δεν έχει δική του εφαρμογή


Εάν θέλετε να απολαύσετε τη μουσική σας από το σύννεφο με ποιότητα και ευχρηστία, χωρίς να μπλέκετε με ξχωριστούς server, streamer και υπολογιστές, το DS Base είναι ίσως η λύση που αναζητάτε.

KEIMENO: ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΤΣΕΝΗΣ

 

ΠΗΓΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...