fbpx
Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016 11:55

Lindemann Musicbook:25 [Review] Δικτυακό player

Στον νέο κόσμο της δικτυακής αναπαραγωγής που έχει διαμορφωθεί και τις ανάγκες τις οποίες έχουν προκύψει, υπάρχουν πολλές συσκευές που διαφημίζουν τις δυνατότητές τους βάσει των χαρακτηριστικών τους. Στην πραγματικότητα πρόκειται για πλατφόρμες που υπόσχονται να κάνουν τα πάντα, όμως η κατάληξη είναι λίγο πολύ η αναμενόμενη. Σε ένα δύο σημεία υπερέχουν και το γαϊτανάκι του ενθουσιασμού εν τέλει δεν ξετυλίγεται πλήρως.

Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει με το musicbook:25 που μέχρι να μπει στην πρίζα, η κόμπακτ μορφή του δεν προδιαθέτει για οτιδήποτε το… συγκλονιστικό. Το μαύρο πλαίσιο στην πρόσοψη του αλουμινένιου σασί πάχους 6,5 χιλιοστών, παρέχει… καμουφλάζ στη σχισμή του CD player που στηρίζεται σε μηχανισμό της Teac αλλά και στην ευανάγνωστη οθόνη OLED.

Αυτή παρουσιάζει τις ενδείξεις σε κίτρινο χρώμα με δυνατότητα scrolling σε όλες τις πληροφορίες. Στην πρόσοψη επίσης έχουμε υποδοχή ακουστικών και θύρα USB για αναπαραγωγές. Στο επάνω μέρος της συσκευής εκτός από τον on/off ξεχωρίζει ένα αλουμινένιο περιστροφικό χειριστήριο για την ένταση, την επιλογή των εισόδων, το play του CD player και το mute. Το τηλεχειριστήριο του player έχει πρόσοψη από ακρυλικό γυαλί, είναι άψογο στο φινίρισμα και είναι επαναφορτιζόμενο μέσω mini USB. Κάπως αφαιρετικά και τα δύο γιατί για τον πλήρη έλεγχο του musicbook:25 δεν αρκούν.

Σε αυτό θα προσθέσουμε τα πολύ μικρά πλήκτρα του τηλεχειριστηρίου και την όχι και τόσο λογική διάταξή τους που χρειάζονται χρόνο για να τα συνηθίσει κανείς. Για να έχουμε πρόσβαση στο ιντερνετικό ραδιόφωνο και γενικότερα στη δικτυακή φύση του musicbook θα χρειαστεί να κατεβάσουμε την εφαρμογή της Lindemann για iOS ή Αndroid συσκευές. Κατόπιν όλα τα υπόλοιπα βαίνουν καλώς και τάχιστα.

linder-7

 

Η εφαρμογή έχει αστραπιαία απόκριση, ακόμα και σε περίπτωση που χαθεί η σύνδεση ξαναβρίσκει αμέσως το musicbook πριν προλάβουμε να… δυσανασχετήσουμε καν. Το καλό νέο εδώ είναι ότι το smartphone εμφανίζεται στη λίστα με τους server κάνοντας την αναζήτηση των περιεχομένων του πανεύκολη. Άλλο ένα καλό νέο είναι ότι το CD player ελέγχεται πλήρως από την εφαρμογή και επικοινωνεί μαζί της στέλνοντας τις πληροφορίες CD text στην οθόνη του κινητού. Αρνητικό σημείο είναι ο τρόπος της αναζήτησης ιντερνετικών ραδιοφωνικών σταθμών καθώς για να μπορέσουμε να βρούμε απ’ ευθείας το σταθμό που μας ενδιαφέρει, θα πρέπει να έχουμε μπει πρώτα στα είδη της μουσικής των σταθμών.

Δεδομένης της ανακοίνωσης της Lindemann ότι η υποστήριξη του Deezer και του Tidal είναι προ των πυλών (τέλος του 2015) δεν θα ψάξουμε το musicbook για την έλλειψη άλλων διαδικτυακών υπηρεσιών πέρα από το vTuner. Η σύνδεση φυσικά στο δίκτυο περιλαμβάνει το Wi-Fi επιπλέον της ενσύρματης σύνδεσης, με τη διαφορά ότι η δεύτερη δίνει τη δυνατότητα να ανέβουμε σε αναλύσεις των 24bit/192KHz (όπως και ψηφιακές είσοδοι), ενώ η πρώτη σταματά στα 24bit/96KHz.

Περισσότερη σημασία έχει όμως το προσεγμένο σε σημείο εμμονής «ταξίδι» του σήματος στο εσωτερικό του musicbook. Για την ψηφιοαναλογική μετατροπή χρησιμοποιείται διπλό DAC σε διαφορική λειτουργία της Wolfson (WM8742) που ανεβάζει συνδυαστικά τη δειγματοληψία έως το επίπεδο των 32bit/384KHz για οποιοδήποτε σήμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η ανάγνωση του CD γίνεται με μνήμη buffer διορθώνοντας τα λάθη με εξαιρετική ακρίβεια για να οδηγηθεί στη συνέχεια προς την ψηφιοαναλογική επεξεργασία.

Στην πράξη η Linedermann έχει βάλει μέσα στο κουτί ένα προενισχυτή με DAC και ενισχυτή ακουστικών τάξης Α με ξεχωριστή ενισχυτική βαθμίδα ανά κανάλι, πλήρως διακριτά εξαρτήματα (μέχρι και το ψηφιακό volume είναι διπλό) και πλήρως ισορροπημένη σχεδίαση full balance έως την έξοδο. Προκαλεί να το χρησιμοποιήσεις με ένα τελικό ενισχυτή σε σύνδεση balanced και δικαίως, γιατί όπως φάνηκε μετρώντας την έξοδο, μπορεί να παρέχει 5V εξόδου (XLR) σε σήμα εισόδου 1V με την παραμόρφωση να κρατιέται στα επίπεδα του 0,3%. 

linder-4

ΤΡΙΣΥΠΟΣΤΑΤΟ
Πρώτης τάξης ευκαιρία για όσους αρέσκονται στις δοκιμές με εναλλαγές, αφού το musicbook έχει τη δυνατότητα μεταβλητής εξόδου στην οποία ενεργοποιεί τον προενισχυτή του ή σταθερής στην οποία ρόλο παίζει περισσότερο το DAC. Η ηχητική αναβάθμιση που προσφέρει είναι εξ’ αρχής αντιληπτή σε ρόλο DAC. Πολύ εύκολα θα δείξει ότι κατέχει την τέχνη της απόδοσης του απαιτούμενου αέρα της ηχογράφησης. Ταυτόχρονα τα δυναμικά επιβάλλουν την παρουσία τους δίχως να υπάρχει ούτε υποψία χαλαρότητας και το πιο εντυπωσιακό σημείο είναι τα μεταβατικά που δείχνουν να μην μπορούν να δυσκολέψουν στο ελάχιστο το musicbook:25.

Δεν υπάρχει κανένα στρογγύλεμα στον ήχο, κανένα επιτηδευμένο roll-off στις υψηλές για παράδειγμα, αντιθέτως όλα δείχνουν να ακολουθούν με συνέπεια και λεπτομέρεια το περιεχόμενο. Μείναμε ικανοποιημένοι όταν ακόμα και στην αναπαραγωγή από το CD player στο Moonlight on Spring River η ατμοσφαιρικότητα του γιαπωνέζικου εγχόρδου και η συνδυασμένα αβίαστη απόδοση του χαμηλού των τυμπάνων δεν άφηνε αμφιβολία για τις δυνατότητές του. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή. Περνώντας στη μεταβλητή έξοδο τα πράγματα ξεφεύγουν σε επίπεδο που σε κάνει να αναρωτιέσαι τελικώς γιατί δεν είναι σχεδιασμένα όλα τα δικτυακά player κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Με ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις η σκηνή απλώθηκε εμπρός μας στον Sinatra στο Love Walked In σε ηχογράφηση που24bit/96KHz και ο έλεγχος στις τελευταίες νότες του εκκλησιαστικού οργάνου στην Τoccata του Bach δεν μας έμεινε πλέον καμία αμφιβολία για το ποιος θα είναι από δω και πέρα το σημείο αναφοράς στην κατηγορία. Με άνεση αυτό είναι το musicbook:25 της Lindemann. Αξίζουν συγχαρητήρια στη Lindemann που μπορεί να προσφέρει σε τόσο λίγο χώρο μια λύση που θα έκαναν αρκετούς κατασκευαστές της αλυσίδας αναπαραγωγής να γυρίσουν πίσω στα σχεδιαστήρια.

linder-3

 

Είναι εφικτό εν έτει 2015 η σύγχρονη τεχνολογία να συνδυάζεται με τον ήχο αξιώσεων από μία συσκευή που δεν μοιράζει το βάρος μεταξύ των δικτυακών ικανοτήτων και του ήχου αλλά προσθέτει το απαιτούμενο βάρος και στα δύο, χωρίς να αποκλίνει ούτε… γραμμάριο από την ιδανική ισορροπία. Διαθέτει μεγάλα πλεονεκτήματα όπως οι αναλογικές είσοδοι και η λειτουργία του ως προενισχυτής και μικρά μειονεκτήματα όπως το τηλεχειριστήριο που δεν έχει έλεγχο για τις δικτυακές λειτουργίες αλλά και την άρνησή του για DSD (αφού δεν είναι USB DAC) και Bluetooth συνδέσεων.

Πρόκειται για μία εξαιρετική συσκευή ως προς την ακρίβεια της ηχητικής αναπαραγωγής, της δικτυακής σταθερότητας και της ευκολίας χρήσης. Με ένα ζευγάρι ενεργά ηχεία δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο στερεοφωνικό σύστημα επιδόσεων χωρίς την ανάγκη για τίποτε άλλο. Στα θετικά του και ο εξαιρετικός ενισχυτής ακουστικών, οι αναλογικές είσοδοι και ο παιχνιδιάρικος χαρακτήρας του αφού μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε οριζόντια ή κατακόρυφα τοποθετημένο στη βιβλιοθήκη μας με τα… άλλα βιβλία.


Σχόλιο:
Ένα δικτυακό player, μια ανοιχτή πλατφόρμα για να το τροφοδοτήσουμε απρόσκοπτα με μουσικές από τη συλλογή μας, χωρίς να ξεχνάει τους δίσκους CD.

Tip: Θα πρέπει να προσέξετε να μην έχετε ταυτόχρονα συνδεμένο το καλώδιο Ethernet κατά τη λειτουργία σε Wi-Fi.

Tip 2: Μπορείτε να ελέγξετε και το CD player από την εφαρμογή για το smartphone.

Tip 3: To επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας του τ/χ μπορείτε να το δείτε στις πληροφορίες της οθόνης και να το φορτίζετε από την εμπρός θύρα USB.

Υπέρ
Πλήρως διακριτά εξαρτήματα/κανάλι
Προενισχυτής και αναλογικές είσοδοι
CD Player που ελέγχεται δικτυακά
Διπλό DAC 24bit/192KHz
Αλουμινένια κατασκευή


Κατά
Η USB παίζει μόνο δίσκους FAT 16/32
Αναζήτηση Internet Radio

 

linder-6
LINDEMANN MUSICBOOΚ:25
EIΔΟΣ: Δικτυακό player
ΕΙΣΟΔΟΙ: 1xUSB A, 1xEthernet, 2xΟμοαξονικές ψηφιακές, 2xΟπτικές ψηφιακές, 2xLine
ΕΞΟΔΟΙ: 1xRCA, 1 XLR, 1xακουστικά 6,35χλστ.
ΑΛΛΕΣ: Wi-Fi, Ενισχυτής Ακουστικών
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΡΧΕΙΩΝ: MP3 (320kbit/s VBR/CBR) WAV, AIFF (24bit/192Hz) FLAC (24bit/192kHz) ALAC (24bit/96kHz) AAC, Ogg Vorbis, WMA
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: vTuner
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: Standby: 0,2W, On: 4W, Max: 30W
DAC: WM8742 x 2
ΣΤΑΘΜΗ ΕΞΟΔΟΥ: 2,983Vrms στις RCA και 5,5Vrms στις XLR (Σήμα εισόδου 1ΚHz, 0,3% ΤΗD +N)
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 285x65x225 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 3,5 κιλά

Aντιπρόσωπος: Solid Foundation
Tηλ: 210.9570775
Τιμή: 3.900 ευρώ

KEIMENO: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΛΑΚΟΥΤΣΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Panasonic SC-ALL8 Antipodes Audio DS Base Integrated [Review] »

ΠΗΓΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...