fbpx
Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014 00:00

Cambridge Audio Minx Xi

ΒΑΣΙΣΜEΝΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦOΡΜΑ ΤΟΥ NP30, Η CAMBRIDGE AUDIO ΜΕΤΑΤΡEΠΕΙ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜEΝΟ ΣΤΕΡΕΟΦΩΝΙΚO ΣYΣΤΗΜΑ ΤΗΝ ΙΔEΑ ΕΝOΣ ΔΙΚΤΥΑΚΟY PLAYER ΚΑΙ ΤΑΥΤOΧΡΟΝΑ ΦΤΙAΧΝΕΙ ΤΗ ΔΙAΘΕΣH ΜΑΣ.

Το Minx Xi είναι μέλος της αναβαθμισμένης σειράς της Cambridge Audio, τόσο αισθητικά όσο και ουσιαστικά, που ακούει στο όνομα Minx. Η σειρά περιλαμβάνει ολοκληρωμένες ηχητικές λύσεις, όπως ασύρματα ηχεία, και υπό το πρίσμα αυτό το Minx Xi είναι ένα ολοκληρωμένο δικτυακό player με δικό του ενισχυτή, που φιλοδοξεί να συνδεθεί σε ηχεία και να stream-άρει όλο το μουσικό περιεχόμενο της συλλογής μας. Η επικοινωνία με το μουσικό περιεχόμενο γίνεται είτε ενσύρματα μέσω των δύο ψηφιακών (ομοαξονική και οπτική) και τριών αναλογικών εισόδων του, είτε μέσω δικτύου ενσύρματα (LAN) ή ασύρματα (Wi-Fi) είτε ασύρματα μέσω Bluetooth.


Στην πρόσοψη θα βρούμε μία είσοδο USB που υποστηρίζει μνήμες flash (τα γνωστά στικάκια) αλλά και σκληρούς δίσκους, ενώ στην πλάτη υπάρχει άλλη μία USB είσοδος, η οποία προσφέρει και τροφοδοσία, ολοκληρώνοντας έτσι όλες τις περιπτώσεις σύνδεσης εξωτερικού αποθηκευτικού χώρου. Στις υπόλοιπες δύο εισόδους USB συνδέονται αποκλειστικά εν είδει USB dongle, το BT100, που προσφέρει Bluetooth με aptX, και ο προσαρμογέας Wi-Fi. Και τα δύο έρχονται μαζί με το Minx Xi. Ως προς τις εξόδους, θα σημειώσουμε τις «έξυπνες» μπόρνες σύνδεσης των ηχείων, που αφαιρούνται και προσφέρουν σύνδεση με βύσματα τύπου μπανάνας, καθώς και την έξοδο sub, που όμως πρόκειται για μια απλή μονοφωνική έξοδο των δύο καναλιών χωρίς καμία άλλη προσφερόμενη ρύθμιση.
Στην πρόσοψη του Xi βρίσκεται η έξοδος ακουστικών που δέχεται μικρό στερεοφωνικό «καρφί» 3,5mm αλλά και μία ίδια είσοδος για σύνδεση με φορητές συκευές. Δεσπόζουσα θέση έχει η μεγάλη οθόνη τεσσάρων γραμμών και είκοσι χαρακτήρων, συνοδευόμενη από το απρόσμενα εύχρηστο περιστροφικό πολυπλήκτρο έντασης και επιλογής, σαφώς προτιμότερο στη χρήση σε σχέση με το τηλεχειριστήριο της συσκευής. Οι επιλογές γίνονται ακαριαία, και, σε συνδυασμό με τη δυσκολία του τηλεχειριστηρίου να δουλέψει σε αποστάσεις άνω των τριών μέτρων, πιάσαμε τον εαυτό μας αυθόρμητα να θέλει να χειρίζεται από κοντά το Xi, όποτε δεν κάναμε χρήση της εφαρμογής Stream Magic μέσω του smartphone μας. Πρόκειται για μια απλή εφαρμογή, που προσφέρει τον έλεγχο της συσκευής και ορισμένες ακόμα ευκολίες, όπως εξώφυλλα δίσκων, αναζήτηση, ταξινόμηση κ.λπ., ενώ στην περίπτωση που η συσκευή σας είναι iOS προσφέρεται και η επιλογή αναπαραγωγής αποθηκευμένων αρχείων που υπάρχουν σε αυτή.
ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ
Η Cambridge Audio φημίζεται για την επιλογή και χρήση ποιοτικών εξαρτημάτων. Δεν άφησε απέξω ούτε το μικρό της ηχοσύστημα από αυτήν της τη συνήθεια: το ασυνήθιστα μεγάλο βάρος του μικρού σε διαστάσεις Minx Xi οφείλεται στον ευμεγέθη τοροειδή μετασχηματιστή του και τις δύο ξεχωριστές ψύκτρες, που προκαλούν εντύπωση με τη μάζα τους και φιλοξενούν τα τρανζίστορ εξόδου. Σε όλα τα σημεία, πλην του κυρίως τροφοδοτικού, βρίσκουμε διακριτή αρχιτεκτονική ανά κανάλι. Ξεχωριστά DAC (Wolfson WM8728), τέσσερις πυκνωτές εξόδου 6.800mF ο καθένας και φυσικά διαφορετικό τροφοδοτικό για τις υπόλοιπες λειτουργίες της συσκευής. Με λίγα λόγια, η εικόνα του εσωτερικού δε διαφέρει από εκείνη ενός καλοσχεδιασμένου ενισχυτή της κατηγορίας, διαφέρει σημαντικά από την έννοια της «οικονομίας υλικών», και, όπως διαπιστώσαμε, το μικρό αυτό ηχοσύστημα δεν υπολείπεται σε οδήγηση και ποιότητα ακόμα και όταν του βάλαμε δύσκολα.

minx-xi-rear-1.jpg


ΤΙ «ΠΑΙΖΕΙ» ΜΕ ΤΟ Xi;
Σε έναν κόσμο με όλο και αυξανόμενες απαιτήσεις δικτυακής αναπαραγωγής, το Minx Xi προσφέρει διαδικτυακό ραδιόφωνο μαζί με μερικές ακόμα μουσικές υπηρεσίες. Δε θα βρείτε υποστήριξη του Spotify, ωστόσο θεωρούμε ότι δε θα σας λείψει καθώς, τόσο η ταχύτατη αναζήτηση και επιλογή ιντερνετικών σταθμών όσο και τα Pandora, Aupeo, Live 365, MP3 tunes και BBC iPlayer θα καλύψουν τις μουσικές σας αναζητήσεις περισσότερο από ό,τι φαντάζεστε.


Φυσικά, δε λείπει η αναπαραγωγή αρχείων ήχου μέσω οικιακού δικτύου. Αμέσως μόλις ενεργοποιήσετε το Minx Xi, θα συνδεθεί αυτόματα με το δίκτυό σας και από αυτό θα έχετε πρόσβαση στις μουσικές σας συλλογές. Είναι δε σχεδιασμένο να αναπαράγει σχεδόν όλων των ειδών τα αρχεία μουσικής, συμπεριλαμβανομένων των FLAC.

Αλλά ακόμη κι αν αυτό δε σας φτάσει, υπάρχει το Bluetooth με υποστήριξη aptX, που σημαίνει ότι, αν έχετε συμβατή συσκευή, θα μπορέσετε να αναπαράγετε αρχεία 16bit/44.1, ενώ φυσικά υποστηρίζεται και το πρωτόκολλο A2DP για τους πιο κλασικούς τύπους...


Ένα σημείο το οποίο αποτελεί περιορισμό είναι η αναπαραγωγή αρχείων μεγαλύτερης δειγματολειψίας των 96kHz. Και για να «δέσει το γλυκό», η υποσημείωση στο εγχειρίδιο του κατασκευαστή προτείνει όταν τέτοιου είδους αρχεία αναπαράγονται μέσω δικτύου, η σύνδεση να είναι ενσύρματη (LAN). Όπως σε όλες τις καταστάσεις όμως, τελικά αυτοί οι περιορισμοί αποδείχτηκαν ένα νόμισμα με δύο όψεις...

ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΤΟ ΛΕΕΙ ΤΟ MANUAL…
... Εμείς παραμείναμε στην ασύρματη σύνδεση και καταφέραμε με άνεση να αναπαράγουμε μέσω UPnP τη μουσική μας και στα 88,2 και 96kHz. Η μόνη διαφορά σε σχέση με την ενσύρματη σύνδεση ήταν η ταχύτερη αναγνώριση των αρχείων και αναζήτηση των κομματιών, ενώ, όπως ήταν φυσικό, τα προηγούμενα γίνονταν ακόμα ταχύτερα μέσω USB. Σαφέστατα δεν μπορέσαμε να αναπαράγουμε αρχεία με μεγαλύτερη δειγματοληψία των 96kHz, όμως ό,τι ακούσαμε δεν μπορούσε να συγκριθεί καθόλου με το αποτέλεσμα άλλων δικτυακών συσκευών που έχουμε δοκιμάσει.


Η επιτυχία του Minx Xi είναι ακριβώς αυτή: το ότι από τα MP3 των 128kbps έως τα FLAC και WAV των 96kHz δεν περιμέναμε να έχει τέτοια hi-fi υφή ο ήχος. Ήταν μεγάλη έκπληξη για μας να αισθανθούμε το άμεσο και κοφτό μπάσο στο Dark Side of the Moon από ένα μικρό σύστημα αλλά και τη μελωδία του μπάσου στο απαιτητικό Hotel California. Θα μπορούσε πολύ εύκολα κάποιος να θεωρήσει ότι το Xi τελειώνει στο εντυπωσιακό χαμηλό, αν δεν ακούσει με πόση ακρίβεια και καθαρότητα αναπαράγεται το La Soledad από το Sympathique των Pink Martini.

Για την οδήγηση δεν είχαμε καμία αμφιβολία, έμενε να δούμε και να ακούσουμε πώς μεταφράζονται όλα αυτά στην πράξη. Το Minx Xi, για να βρει αντίπαλο, θα τον βρει σε συστήματα με διακριτές συσκευές πλήρους μεγέθους, γιατί σε αυτό το μέγεθος τουλάχιστον δεν μπορούμε να σκεφτούμε κάτι καλύτερο.



Ένα hi-fi ηχοσύστημα που δεν υπολείπεται σε τίποτε των κανονικών hi-fi ενισχυτών της κατηγορίας τιμής του, κάνοντας σχεδόν δώρο το DAC, τη δικτυακή αναπαραγωγή και το διαδικτυακό ραδιόφωνο μαζί με υπηρεσίες.

Tip : Μη φοβηθείτε να συνδέσετε το Minx Xi σε μεγαλύτερα ηχεία από αυτά που υποδηλώνει το μέγεθός του. Θα τα οδηγήσει άνετα, ακόμα κι αν πρόκειται για ηχεία δαπέδου.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
EIΔΟΣ: Ηχοσύστημα Micro
ΙΣΧΥΣ: 2x40W@8Ω, 2x55W@4Ω
ΑΝΑΛΟΓΙΚΕΣ ΕΙΣΟΔΟΙ: 2xRCA audio, 1x3,5mm mini jack
ΕΞΟΔΟΙ: 1xSubwoofer out, 1xSpeakers out
ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΙΣΟΔΟΙ: 1xToslink, 1 coaxial, 2xUSB
ΑΛΛΕΣ: Ακουστικά 3,5mm, 1xEthernet, 1xBluetooth, 1xWi-Fi
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΡΧΕΙΩΝ: PCM 16-24bit 32-96kHz, WAV 16-24bit 32-96kHz, FLAC 16-24bit 32-96kHz, ALAC 16-24bit 12/16/22.05/24/32/44.1/48/96kHz, AIFF 16-24bit 32-96kHz
WMA 32-320kbps, MP3 16-320kbps, AAC, HE AAC, AAC+ 16-320kbps, Ogg Vorbis 32-320kbps
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 270x90x285 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 5,8 κ.

AΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: AVART (www.avart.gr)
ΕΠΑΦΗ: 211.0174.708
ΤΙΜΗ: 730€

Minx-Xi-Cambridge-Audio-2.png

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Bladelius Embla Panasonic SC-ALL8 »

ΠΗΓΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...