fbpx
Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018 11:57

Hana EL Review

Βινιλιακό γκουρμέ

Οι καφαλές Hana είναι για όλους μας καινούριες, αν και έχουν ήδη 50 χρόνια ιστορίας στην Ιαπωνία.

Όχι δεν είναι καμιά τεράστια εταιρία, ούτε έχει πολυσέλιδο κατάλογο προϊόντων. Η Hana κυκλοφορεί μόνο τέσσερις κεφαλές κινητού πηνίου, μια από τις οποίες είναι η EL που εξετάζουμε εδώ. Hana στα Ιαπωνικά σημαίνει «όμορφη και λαμπερή» και αυτό το δείχνει η κεφαλή με την εμφάνιση, την τιμή αλλά και τις επιδόσεις της.

Είναι μια σκούρα πράσινη ύπαρξη με Ιαπωνικά γράμματα στην πρόσοψη, έρχεται σε χάρτινο κουτί μέσα στο οποίο θα βρείτε τις δύο βίδες συγκράτησης, το κατσαβίδι τους και ένα βουρτσάκι καθαρισμού. Παράδοση και Ιαπωνική τέχνη δηλαδή. Ως κατασκευαστής των κεφαλών Hana παρουσιάζεται η εταιρία Excel Sound Corporation που φτιάχνει κεφαλές εδώ και 50 χρόνια, με λαμπρά παραδείγματα την Excel ES70 την δεκαετία του ’70.

Ο κατασκευαστής αυτός έχει συνεργαστεί όλα αυτά τα χρόνια με θρυλικά ονόματα και έχει βαθιά γνώση περί των κεφαλών κινητού πηνίου. Άλλωστε οι Ιάπωνες είναι αυτοί που έβαλαν τα θεμέλια της σχολής MC. Οι Hana δεν κοστίζουν πολλά ευρώ, όπως άλλες Ιαπωνικές, και αυτό είναι το πιο δυνατό χαρτί τους. Εκτός από την ΕL που βγάζει 0,5mV (1KHz), η Hana κυκλοφορεί και την πιο ακριβή SH (με ακίδα Shibata για πιο καλή ιχνηλάτηση), για όσους θέλουν κινητού πηνίου με υψηλή στάθμη εξόδου δηλαδή στα 2mV (1KΗz). Υπάρχουν ακόμη και τα μοντέλα EH και SL που είναι παραλλαγές των βασικών.

H EL, που σημαίνει Elliptical Low output, χρησιμοποιεί ελλειπτικής μορφής ακίδα από συνθετικό διαμάντι που είναι τοποθετημένο σε ένα στέλεχος από σκληρό αλουμίνιο (cantilevel) που καταλήγει μέσα στο μαγνητικό πεδίο σε κλασικό σχήμα σταυρωτού πηνίου. Αυτό κινείται μέσα στο μαγνητικό πεδίο και έτσι παράγεται το σήμα. Το σώμα της κεφαλής είναι, από χαμηλής συχνότητας συντονισμού, πλαστικό.  Η EL δεν ξεπερνά σε τιμή τα 450 ευρώ, ενώ η μεγάλη SL είναι μόλις 200 ευρώ πιο ακριβή.

Είναι εύκολη στην τοποθέτηση στο βραχίονα και δεν απαιτεί ιδιαίτερη ικανότητα, για να περάσουμε τις βίδες στερέωσης. Προσοχή δεν θα πρέπει να τις σφίξουμε πολύ. Η κεφαλή έχει σχετικά υψηλή εσωτερική αντίσταση, περίπου 30Ω, στοιχείο που θα πρέπει να το λάβουμε υπ΄ όψη ώστε να ρυθμίσουμε τον προενισχυτή phono stage μας. Ο κατασκευαστής προτείνει να διαλέξουμε πάνω από 400Ω, αλλά μια χαρά «παίζει» και στα 100Ω. Η Hana έχει αίσθηση τυπικής Ιαπωνικής κεφαλής MC, με σαφή, αναλυτικό και υψηλού διαχωρισμού καναλιών ήχο.

Με ουσιώδη, μαλακή και πυκνή υφή, φθάνει πολύ χαμηλά και έχει διακριτή τονική ισορροπία. Δεν είναι επιθετική αλλά ούτε και λακωνική, είναι εντελώς αξιοπρεπής με τις φωνές και τις λεπτομέρειες. Γνωρίζοντας αυτά μπορούμε να φανταστούμε ότι το μεγαλύτερο μοντέλο SL, θα έχει πιο πλούσιο ήχο κυρίως όσο αφορά την παρουσίαση περισσότερων χωρικών πληροφοριών για πιο βαθιά στερεοφωνική εικόνα.

Η Hana είναι μια κεφαλή που παίζει πιο υψηλά από την τιμή της και θα πρέπει να γίνει ο στόχος όσων έχουν επιστρέψει στο βινύλιο και αναζητούν κάτι φρέσκο και δυναμικό.

ΥΠΕΡ
Φρεσκάδα, δυναμικά
Αμεσότητα στον ήχο
Ιαπωνική «συνταγή»

ΚΑΤΑ
Yπάρχει η Ηana SL με ακίδα Shibata

ΣΧΟΛΙΟ
Η Ιαπωνική σχολή κεφαλών κινητού πηνίου συνεχίζει να μας εκπλήσσει. Η Hana είναι άξιος εκπρόσωπος της και μάλιστα σε τιμή που… δεν αναστέλλει την αναζήτησή μας.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Hana EL
EIΔΟΣ: ΚΕΦΑΛΗ ΚΙΝΗΤΟΥ ΠΗΝΙΟΥ
ΑΚΙΔΑ: Ελλειπτική
ΣΤΑΘΜΗ ΕΞΟΔΟΥ: 0,5mV/1KHz
ΒΑΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: 2 γρ.
ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΙΩΝ: 22dB/1KHz
EΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ: 30Ω/1ΚΗz
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΦΟΡΤΙΟ: >400Ω
ΒΑΡΟΣ: 5 γρ.

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: Solid Foundation
THΛ.: 210 9568738
ΤΙΜΗ: 450 ευρώ
 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Elac Miracord 70 Review Pro-Ject Essential III Review »

ΠΗΓΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...