Παρασκευή, 05 Απριλίου 2013 17:26

Pioneer N-50

ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟ NETWORK AUDIO PLAYER ΤΗΣ PIONEER, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΥΝΔΥΑΖΕΙ ΠΛΗΘΟΣ ΑΠΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ, ΜΕ ΑΠΩΤΕΡΟ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΚΑΘΕ ΓΟΥΣΤΟ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΗ. 

Όσοι προτιμούν την αποθήκευση μουσικής σε ψηφιακά αρχεία στον υπολογιστή τους, είτε αυτά είναι τα κλασικά MP3 είτε πιο σύγχρονες μη απωλεστικές μορφές, όπως flac, ogg κτλ., ξέρουν ότι η μόδα επιτάσσει δύο συσκευές ως επί το πλείστον: ψηφιοαναλογικούς μετατροπείς με θύρα USB και δικτυακά media player. Αυτό, φυσικά, το γνωρίζει καλά και η Pioneer, και αποφάσισε να συνδυάσει τις δύο συσκευές σε μία στη μορφή του Pioneer N-50.

Το N-50 έρχεται σε κουτί κλασικών διαστάσεων, το οποίο θα ταιριάξει άψογα στο ρακ σας μαζί με το υπόλοιπο σύστημά σας, ενώ η πρόσοψή του είναι αρκετά λιτή, με την αριστερή πλευρά να κυριαρχείται από το πλήκτρο On/Off, μερικές ενδεικτικές λυχνίες και τη μία από τις δύο θύρες USB (η συγκεκριμένη προορίζεται για σύνδεση USB μέσων αποθήκευσης και iPod). Στη δεξιά πλευρά της πρόσοψης βρίσκουμε την πλήρους χρώματος οθόνη 2,5΄΄ καθώς και τα πέντε πλήκτρα ελέγχου, ενώ πίσω υπάρχουν αναμενόμενα οι θύρες σύνδεσης, με πιο σημαντική ενδεχομένως την άλλη USB (για σύνδεση σε PC ως DAC).

Στα σωθικά του υπάρχει ο επεξεργαστής DM860 της BridgeCo, ενώ DAC είναι ο ΑΚΜ ΑΚ4480. Πρόσφατα δοκιμάσαμε και το μικρότερο «αδερφό» του Ν-50, το Ν-30, το οποίο μας άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Ποιες είναι, όμως, οι διαφορές των δύο player, ώστε να δικαιολογείται η διαφορά των 200 ευρώ στην τιμή τους; 

 

ΜΕ ΔΥΟ USB 

Η πιο σημαντική ίσως είναι η ύπαρξη δεύτερης USB θύρας, η οποία επιτρέπει τη σύνδεση υπολογιστή, ώστε να χρησιμοποιηθεί το N-50 ως ασύγχρονος DAC, για το οποίο είναι απαραίτητο να κατεβάσετε το σχετικό οδηγό από το site της Pioneer. Το θετικό, μάλιστα, είναι ότι από αυτήν την είσοδο USB επιτρέπονται και σήματα έως 192KHZ/32bit, ενώ από εκείνη στην πρόσοψη υπάρχει όριο στα 96KHz/24bit, πάντα για αρχεία flac, wav, αλλά και MP3 ή wma. Άλλη διαφορά με το N-30 είναι η δυνατότητα επεξεργασίας σήματος έως 32bit, τη στιγμή που το Ν-30 σταματά στα 24-bit.

Για όσους τώρα επιμένουν στο συμπιεσμένο MP3, η Pioneer πρόσθεσε στο N-50 το φίλτρο Auto Sound Retriever, το οποίο αναλαμβάνει με ένθεση δεδομένων να αναδημιουργήσει τη χαμένη λόγω συμπίεσης πληροφορία, λειτουργία την οποία συναντούμε τελευταία τόσο σε media player όσο και σε πολυκάναλους ενισχυτές.

Επιπλέον, υπάρχει αυτόματη προσαρμογή έντασης, ενώ στον κατασκευαστικό τομέα βρίσκουμε ενισχυμένο πάτο σασί για καλύτερη απορρόφηση περιβαλλοντικών κραδασμών, αλλά και πλήρη διαχωρισμό των αναλογικών και ψηφιακών κυκλωμάτων, από το στάδιο της τροφοδοσίας ακόμα για κατάργηση των πιθανών παρεμβολών. Βλέπουμε, δηλαδή, ότι έχουν γίνει μια σειρά από σημαντικές αλλαγές, οι οποίες είναι ικανές να δικαιολογήσουν τη σημαντική διαφορά τιμής μεταξύ N-30 και Ν-50.

Όσον αφορά τώρα τα κοινά χαρακτηριστικά τους, θα πρέπει να αναφέρουμε την εφαρμογή τηλεχειρισμού τόσο για iOS όσο και για Android, αλλά και την εφαρμογή Air Jam για iOS, η οποία όμως απαιτεί την παρουσία του έξτρα Bluetooth αρθρώματος Pioneer AS-BT200.

Έξτρα άρθρωμα υπάρχει και για Wi-Fi, εφόσον το χρειάζεστε, με κωδικό «AS-WL300». Σημαντική είναι επίσης η υποστήριξη AirPlay (για Apple περιβάλλον) όσο και DLNA (για Windows και όχι μόνο), με χρήση φυσικά της θύρας δικτύου στο Ν-50. 

Η οθόνη των 2,5 ιντσών με τις πολλαπλές γραμμές κειμένου σίγουρα προσφέρει αυξημένη ποσότητα πληροφοριών σε σχέση με άλλες υλοποιήσεις του ανταγωνισμού, από την άλλη όμως η μικρή της διαγώνιος την κάνει σχετικά δυσανάγνωστη από απόσταση, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα προβολής πληροφοριών σε τηλεόραση. Εδώ έρχεται η δυνατότητα τηλεχειρισμού μέσω εφαρμογών smartphone, που αναφέραμε πιο πάνω, να προσφέρει μια βιώσιμη και πρακτική λύση.

Στον τομέα του χειρισμού μέσω DLNA-AirPlay, τα πράγματα είναι ρόδινα, καθώς όλες οι δοκιμές μας στέφθηκαν από επιτυχία. DLNA μέσω PC αλλά και εφαρμογής Android, AirPlay μέσω iPad, όλα λειτούργησαν απροβλημάτιστα. Χωρίς πρόβλημα και με χρήση του foobar2000 έγινε και αναπαραγωγή μέσω USB και το Pioneer N-50 σε ρόλο DAC, ακόμα και με αρχεία flac 192/24. Να πούμε ότι ελλείψει Bluetooth δε δοκιμάσαμε το AirJam.

Τέλος, να αναφέρουμε και την ύπαρξη internet radio, με πληθώρα σταθμών και αρκετά εύκολη πλοήγηση αλλά και δυνατότητα αποθήκευσης προτιμήσεων, ενώ μπορείτε να προσθέσετε σταθμούς που δεν υπάρχουν στη λίστα μέσω ειδικής ιστοσελίδας της Pioneer. 

 

MOYΣΙΚΗ... ΠΟΛΛΗ ΜΟΥΣΙΚΗ 

Στις δοκιμές ακροάσεων όλα πήγαν καλά. Όπως το Ν-30, έτσι και το Ν-50 δικαιολόγησε το κόστος του και με το παραπάνω. Σε όλο το συχνοτικό φάσμα υπήρχε φυσικότητα χωρίς ίχνος σκληράδας, με μαλακά και ακριβή πρίμα, ζεστές (όσο πρέπει) μεσαίες και σφιχτό χαμηλό. Η εστίαση της στερεοφωνικής σκηνής παρουσίαζε ακρίβεια εξαιρετική για την κατηγορία τιμής, ενώ στον τομέα της ευκρίνειας τα αρχεία υψηλής ανάλυσης έλαμψαν με το επίπεδο λεπτομέρειας που μας έδωσαν.

Ακόμα, όμως, και σε συμπιεσμένα αρχεία η απόδοση ήταν πολύ καλή, ενώ σε αρχεία μεγάλης συμπίεσης ευεργετική ήταν η παρουσία του Auto Sound Retriever (το οποίο όμως δε θα προτείναμε για καλής ποιότητας mp3). Ως USB DAC δίνει πολύ καλά αποτελέσματα, αν και είναι δύσκολο να το συγκρίνουμε άμεσα με καθαρές DAC υλοποιήσεις όσον αφορά το κόστος, λόγω των επιπλέον λειτουργιών του Pioneer. Πάντως, θα λέγαμε ότι μπορεί κάλλιστα να συγκριθεί με οποιοδήποτε εισαγωγικό DAC αλλά και με αρκετά ακριβότερα.

Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι το Pioneer N-50 είναι ένα υπερπλήρες δικτυακό media player όσον αφορά το σετ δυνατοτήτων και για όποιον χρειάζεται τις επιπλέον λειτουργίες του, σίγουρα αξίζει τη διαφορά τιμής από το ομόσταβλο N-30. 

 

ΥΠΕΡ 

•USB DAC 

•AirPlay-DLNA 

•192KHz/32bit upsampling 

 

ΚΑΤΑ 

•Μόνο 96/24 από USB stick 

•Wi-Fi και BT μόνο με εξτρά άρθρωμα 

 

ΣΧΟΛΙΟ

Η δυνατότητα χρήσης του N-50 ως USB DAC του προσθέτει σημαντική αξία, ώστε να δικαιολογεί την επιλογή του υπέρ του οικονομικότερου και καθ’ όλα ικανού Ν-30. 

 

ΤΙP (ΣΥΜΒΟΥΛΗ) 

Υπάρχουν πολλές δωρεάν εφαρμογές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για DLNA, τόσο μέσω PC (π.χ. foobar2000, Asset UPnP) όσο και μέσω Android (π.χ. Skifta). 

 

Pioneer N-50 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ 

Απόκριση συχνότητας: 4Hz-80KHz 

Λόγος σήματος προς θόρυβο (SNR): >111dB 

Ολική αρμονική παραμόρφωση (THD): <0,002% 

Διαχωρισμός καναλιών: >105dB 

DAC: διπλός 192KHz/23bit 

Θύρες: 2xUSB (1 για PC), ψηφιακή οπτική είσοδος (toslink), ψηφιακή ομοαξονική είσοδος (RCA), ethernet (RJ45), ψηφιακή οπτική έξοδος (toslink), ψηφιακή ομοαξονική έξοδος (RCA), αναλογική έξοδος γραμμής (2xRCA), adapter port, έξοδος dc για Wi-Fi adapter 

Διαστάσεις (ΠxΥxΒ): 43,5x9,75x33 εκ. 

Βάρος: 7,3 κιλά 

 

Αντιπρόσωπος: Intersys 

Επαφή: 210.9554.000 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Pro-Ject Stream Box DS Philips Fidelio AW9000 »

ΠΗΓΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

 

 

MEMBERS OF...