fbpx
Τρίτη, 02 Απριλίου 2019 16:05

Pro-Ject Stream Box S2 Ultra Review

 

Κοσμικές ροές

 

Ένας υπολογιστής, αλλά είναι ένα πανίσχυρο streamer που θα μας ενώσει με τον σύγχρονο κόσμο του δικτυακού ήχου.

  

Η Pro-Ject έχει διττή φύση. Η μία της πλευρά αφορά τον αναλογικό ήχο, ικανοποιώντας την μεγάλη αύξηση στην ζήτηση των πικάπ και η άλλη της πλευρά είναι βουτηγμένη στις πιο σύγχρονες ανάγκες του ψηφιακού audio κόσμου.

Από αυτήν την μοντέρνα πλευρά της εταιρίας ξεπήδηξε το μικρό Stream Box S2 Ultra της σειράς S2. Είναι μια δικτυακή γέφυρα (network bridge) streamer που συνδέεται ενσύρματα και ασύρματα στο τοπικό μας δίκτυο.

Αξιοποιώντας τον όρο «γέφυρα» η συσκευή ενώνει δύο όχθες, αυτή του ηχοσυστήματος μας με αυτήν των on-line υπηρεσιών streaming , του διαδικτυακού ραδιοφώνου και του τοπικού streaming.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Με πλάτος που δεν ξεπερνάει τα 10 εκατοστά,  δύσκολα θα πάρεις στην αρχή στα σοβαρά αυτήν την συσκευή. Η σειρά S2 περιλαμβάνει αρκετά μοντέλα (ενισχυτές, πηγές, phono stage, τροφοδοτικά), όλες στο ίδιο περίπου μέγεθος. Όμως αυτός ο «μικρός» με τις δυνατότητες και την ποιότητα του μας έβαλε στην θέση μας. Μέσα στο μικρό αλουμινένιο του κουτί υπάρχει ένας ολόκληρος υπολογιστής Raspberry Pi, επάνω στον οποίο έχουν χτιστεί όλα. Παρέχει δύο θύρες USB Α για στικάκια και σκληρούς, μια micro USB για PC, Bluetooth και φυσικά Wi-Fi αλλά και Ethernet.

Η έξοδος του ψηφιακού ήχου γίνεται από την USB θύρα με το όνομα DAC, η οποία είναι «ηχητικά βελτιστοποιημένη» (audio optimized την ονομάζει η Pro-Ject) με ανεξάρτητη εσωτερική φιλτραρισμένη τροφοδοσία. Επειδή δεν έχουν όλα τα DAC USB είσοδο, ειδικά τα παλαιότερα, θα θέλαμε και μια ομοαξονική επιλογή αλλά οι συνδέσεις είναι τόσο τακτικά στριμωγμένες στο πίσω μέρος της συσκευής που πρακτικά δεν υπάρχει χώρος. Η micro USB, που βρίσκεται κάτω από την κεραία της συσκευής, είναι κάτι παραπάνω από μια απλή θύρα για να συνδέσουμε τον υπολογιστή μας.

Πιέζοντας τον επιλογέα «Bypass» της πρόσοψης το Stream Box S2 Ultra παύει να λειτουργεί ως network player και λειτουργεί ως φίλτρο «αποτοξινώνοντας» (με τα λόγια της εταιρίας) το σήμα από τον υπλογιστή μας για να φτάσει καθαρό στην έξοδο στο DAC. Όταν ανάψει το φωτάκι με την ένδειξη «Link» τότε η σύνδεση στο δίκτυο είναι επιτυχής και είμαστε έτοιμοι να «σερφάρουμε» στη μουσική.

Παρέχει Spotify, Tidal και Shoutcast (διαδικτυακό ραδιόφωνο), παίζει και μοιράζει αρχεία μέχρι 352,8ΚHz/32bit PCM και DSD256 (σε native και DoP), ενώ δεν θα χρειαστεί να ασχοληθούμε με τι τύπους αρχείων υποστηρίζει, γιατί λειτουργεί σαν «δίοδος» ανάμεσα στο DAC και την πηγή αδιαφορώντας για το αν είναι mp3 ή wav. Το streamer είναι Roon Ready, υποστηρίζει DLNA και AirPlay (μέσω Shairport). Όλα αυτά κάνουν την συσκευή ιδιαίτερα προικισμένη, ειδικά για το μέγεθος της, κάνοντας τον ανταγωνισμό να κοκκινίζει.

Το μικρό αποτύπωμα του το κάνει ιδανικό για ηχοσυστήματα υπολογιστή-γραφείου, αλλά θα χωρέσει άνετα ακόμη και σε πυκνοκατοικημένα ρακ. Ο χειρισμός του γίνεται με τρεις τρόπους, με την εφαρμογή «Pro-Ject Play app», μέσω browser υπολογιστή πληκτρολογώντας την IP του ή και μέσω οθόνη μόνιτορ (ή τηλεόρασης) από την HDMI έξοδο προσθέτοντας USB πληκτρολόγιο και ποντίκι. Και οι τρεις τρόποι έχουν πανομοιότυπο περιβάλλον.

Συνδέοντας μια οθόνη στην HDMI έξοδο της συσκευής και βάζοντας στις USB Α θύρες ένα ποντίκι και ένα πληκτρολόγιο μπορούμε να δούμε το μενού, να ελέγξουμε τις ρυθμίσεις και να χειριστούμε την αναπαραγωγή σαν να έχουμε έναν κανονικό υπολογιστή στα χέρια μας (Raspberry Pi είπαμε). Από όπου και αν πλοηγηθούμε τα πράγματα είναι πολύ εύκολα και στρωτά στην πλοήγηση, σε 5 λεπτά έχεις «χτενίσει» όλες τις δυνατότητες, τις επιλογές και τις ρυθμίσεις. Μέσα από τις τελευταίες μπορούμε να εφαρμόσουμε resampling, να ορίσουμε την έξοδο του DSD σε DoP-Native, να επέμβουμε στο σύστημα και στην αναπαραγωγή του ήχου.

Ο χειρισμός ήταν άψογος και δεν κόλλησε ούτε μια στιγμή, η γρήγορη σύγκριση μεταξύ των εισόδων και η επιλογή κομματιών ήταν εξαιρετικά εύκολη. Μια μικρή λεπτομέρεια που μας κέρδισε είναι η επιλογή background φόντου στο μενού είτε από μια έτοιμη συλλογή είτε από δικές μας φωτογραφίες. Έτσι το μενού απέκτησε προσωπικότητα, έγινε πλέον το «δικό μας» μενού.

 

ΑΚΡΟΑΣΕΙΣ

Μπορεί η εικόνα στο background της εφαρμογής να ήταν μια όμορφη προσθήκη, αλλά η «εικόνα» που αντικρύσαμε από τα ηχεία μας όταν συνδέσαμε το streamer ήταν πραγματικά λαχταριστή. Η πηγή είναι η αρχή των πάντων, καλών και κακών.

Η ποιότητα του σήματος που θα φύγει από την πηγή είναι και αυτή που θα περάσει όλα τα υπόλοιπα στάδια, προενίσχυσης, ενίσχυσης, μεταφοράς, μετατροπής σε ακουστική ενέργεια και συνεπώς είναι μεγάλης σημασίας να είναι καλή γιατί όπως λένε στο εξωτερικό για την διαδικασία της ηχογράφησης, garbage in-garbage out. Η Pro-Ject δεν μας απογοήτευσε, η ησυχία και η γλαφυρότητα της απεικόνισης ήταν υποδειγματικές. Χορτάσαμε λεπτομέρειες και μικροδυναμικές, που μαζί με το υπέροχο βάθος που δημιουργήθηκε πίσω από τα ηχεία, είχαμε μια τρισδιάστατη σκηνή, με μεγάλη πειστικότητα ζωντανής μουσικής.

Η Εthernet υστερούσε έναντι της USB σε όγκο και έλεγχο στο χαμηλό καθώς και ησυχία, αλλά η ακρόαση παρέμενε ευχάριστη και η προτίμηση της USB θα υπάρχει μόνο σε περιπτώσεις «σοβαρής ακρόασης» παρά σε καθημερινές ακροάσεις. Ο έλεγχος στο χαμηλό, οι δυναμικές και οι μεταβατικές ήταν εξαιρετικές και η εμπειρία κορυφώθηκε στα hi-res αρχεία μας. Ψηλαφητά όργανα, ζουμερές και ρεαλιστικές φωνές και ακριβής τοποθέτηση οργάνων στον χώρο.

Οι διαφορές DSD και PCM ήταν ξεκάθαρες και αυτό δεν το αναφέρουμε για να συγκρίνουμε τους δύο τρόπους δειγματοληψίας, αλλά για να δείξουμε την ικανότητα της συσκευής να αποκαλύπτει διαφορές. Η μουσικότητα και η ενέργεια της μουσικής, ειδικά της ζωντανής ηχογράφησης, πέρασε από όλα τα κυκλώματα και έφτασε στα αυτιά μας, δίνοντας μας μια ξεκούραστη και ταυτόχρονα ξεσηκωτική αίσθηση. Η σχέση απόδοσης-τιμής είναι φοβερή και σαν ευχή, παρά σαν παράπονο θα θέλαμε λίγο πιο ζουμερές μεσαίες με αρμονικές. Συνδέσαμε laptop για να ακούσουμε την «αποτοξίνωση» της USB και είχε αποτέλεσμα.

Με την προσθήκη του Stream Box S2 Ultra ανάμεσα στο DAC και το laptop η εικόνα έγινε πιο καθαρή, τα όργανα απέκτησαν σαφήνεια σαν να έφυγε μια κουρτίνα που σκέπαζε και φίμωνε μερικώς τα όργανα. Ειδικά τα πιατίνια ήταν πιο λαμπρά και αέρινα, αναπνέοντας στον χώρο αν και περιορίστηκε λίγο το βαθύ χαμηλό αποκτώντας όμως περισσότερο έλεγχο στις μεσαιοχαμηλές. Είναι μια συσκευή που δικαιολογεί πλήρως την τιμή της και αποδεικνύει πως πολλές φορές τα καλά αρώματα, μπαίνουν σε μικρά μπουκάλια. Μια μοντέρνα λύση με πολλές δυνατότητες που θα υπέρ-ικανοποιήσει πλήρως τους φίλους του δικτυακού hi-fi.

 

ΤΙP01: Αν η οθόνη που θα συνδέσουμε είναι touchscreen τότε ο χειρισμός μπορεί να γίνει και από εκεί.

 

ΤΙP02: Eίναι Roon Ready με το Firmware 1.029.

 

Tweet This: Μικρό, δυνατό και με δυνατότητες που ακούν τον παλμό της εποχής, το Stream Box S2 Ultra είναι ένα διαδικτυακό διαμάντι.

 

Pro-Ject Stream Box S2 Ultra

Τεχνικά Χαρακτηριστικά:

ΤΥΠΟΣ: Streamer

ΕΙΣΟΔΟΙ: 2xUSB A, 1xMicro USB

ΕΞΟΔΟΙ: 1xHDMI, 1xUSB (DAC)

ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ: Ethernet, Bluetooth

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ: PCM μέχρι 352.8kHz/32bit, DSD μέχρι DSD256

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: Shoutcast, TIDAL, Spotify Connect

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΙΚΤΥΟΥ: RAAT (Roon), Shairport (AirPlay), DLNA

PLAYER: Volumio

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΥxΒ): 105x37x105 χλστ.

ΒΑΡΟΣ: 375 γρ.

 

+

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΣΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
ΜΕΓΑΛΗ ΣΚΗΝΗ

-

ΜΙΑ ΟΜΟΑΞΟΝΙΚΗ ΕΞΟΔΟΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΗ

 

 

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: ORPHEUS AUDIO

ΕΠΑΦΗ: 210.5221524

ΤΙΜΗ: €699

KEIMENO: ΤΑΣΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « BEST OF 2018 STREAMERS

ΠΗΓΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...