fbpx
Τρίτη, 18 Ιουλίου 2017 06:02

Innuos Zenith MKII Music Server [review]

Δικτυακές δισκοθήκες με σύγχρονες δυνατότητες ηχητικά προσεγμένες.

Ένα νέο είδος audio συσκευών έχει εισβάλει στους κύκλους μας τελευταία. Δεν είναι DAC, δεν player και δεν έχει κλασικές εξόδους. Είναι οι δικτυακές «δισκοθήκες» διανομής μουσικής που τις γεμίζουμε με μουσική ώστε να την «εκπέμψουν» σ’ όλες τις συσκευές ήχου του σπιτιού μας. Από το καλό μας συγκρότημα μέχρι την τηλεόραση. Η βιομηχανία είχε τολμήσει ξανά στο παρελθόν να πλησιάσει αυτό το χώρο, αλλά η πολυπλοκότητα χρήσης, οι καθυστερήσεις στο streamάρισμα και η δύσκολη διαχείριση της μουσικής αποτελούσαν πάντα τροχοπέδες ώστε να μην καρποφορήσουν.

Τώρα που η τεχνολογία των δικτύων και των προγραμμάτων (εφαρμογών) έχει γίνει στάνταρτ ο καιρός ωρίμασε και έχουμε τα πρώτα παράδειγμα υπέροχων music servers. Θα σχολιάσει κανείς ότι μπορούμε εύκολα με έναν υπολογιστή ή με έναν δίσκο NAS να έχουμε αυτή τη δυνατότητα. Συμφωνούμε, αλλά εδώ το ζητούμενο είναι η ποιότητα του ηχητικού σήματος και το βάθος του τρόπου διαχείρισης των τραγουδιών ή των άλμπουμ μας. Η λύση των PC και NAS δεν είναι και τόσο καλές ηχητικά, επειδή χρησιμοποιούν διακοπτικά τροφοδοτικά, είναι θορυβώδης και με τον καιρό «σέρνονται». Αντίθετα οι αποκλειστικοί music servers έχουν γραμμικά τροφοδοτικά, επιλεγμένα εξαρτήματα, εστιασμένο στον ήχο software και είναι λειτουργικότατοι στη χρήση.

Όπως, λοιπόν το Spotify και το Tidal είναι μεγάλες βάσεις μουσικής που streamάρουν κατά βούληση του ακροατή, έτσι και οι music servers με το πλεονέκτημα της χωρίς συνδρομής κάθε μήνα. Τις συνδέουμε στο οικιακό μας δίκτυο με ένα καλώδιο Ethernet, κατεβάζουμε την εφαρμογή χρήσης για την διαχείριση της μουσικής και τις ακούμε από κάθε δικτυακό player: Από το κινητό, το δικτυακό ενισχυτή, το multiroom σύστημα, το δικτυακό player κ.ο.κ. Τροφοδοτούν ταυτόχρονα με το ίδιο τραγούδι ή με διαφορετικά όσο συστήματα επιθυμούμε.

Αυτό που απαιτούν είναι να τις γεμίσουμε με τραγούδια. Αυτά μπορεί να είναι τα μουσικά αρχεία που έχουμε διάσπαρτα σε σκληρούς δίσκους και στικάκια, αλλά τα CD μας. Η συσκευή που δοκιμάζουμε εδώ έχει και οδηγό CD για να ριπάρουμε προς το εσωτερικό της, όλη τη CD θήκη μας. Μετά η ακρόαση είναι τόσο εύκολη όσο η χρήση ενός smartphone, tablet ή laptop. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν (και θα παραμένει γιατί υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης) ο τρόπος εύρεσης του τραγουδιού που θέλουμε. Εδώ είναι το μυστικό της διαφοροποίησης από συσκευή σε συσκευή.

Δεν είναι εύκολο να βρεις κάτι που θέλεις, εάν έχεις δεκάδες χιλιάδες κομμάτια και μάλιστα σε υψηλή ανάλυση που είναι μεγάλο σε όγκο και επομένως πιο δύσκολα. Οι κατασκευαστές απαντούν στο ερώτημα αυτό με διαφορετικούς τρόπους. Άλλοι με αναζήτηση όπως η Google, άλλοι με αλφαβητική σειρά και με φωτογραφίες εξωφύλλων, άλλοι με το είδος μουσικής… δεν υπάρχει τέλος. Ο server πρέπει να είναι γρήγορος ώστε να βρίσκει το κομμάτι ανάμεσα σε δεκάδες χιλιάδες, να μην χάνει τον συγχρονισμό του με το δίκτυο και τις περιφερειακές συσκευές -τα player- και είναι «ταϊσμένες».

Και αυτά χωρίς ο χρήστης να περιμένει δευτερόλεπτο. Πάντως o πιο έξυπνος τρόπος διαχείρισης μουσικής που έχουμε βιώσει είναι με το σύστημα φωνητικών εντολών Alexa της Amazon αλλά και το audiophile σύστημα Roon που βρίσκεται στην 1.3 έκδοση.


ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΤΙΣ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ΜΑΣ


Την είχαμε εντοπίσει την Innuos σε εκθέσεις του εξωτερικού καθώς και στην δική μας, αλλά πάντα την προσπερνούσαμε. Οι συσκευές αυτές είναι σχεδόν μαύρα κουτιά δεν έχουν κάτι ιδιαίτερο για να σε τραβήξουν. Η δύναμη τους απελευθερώνεται μόνο κατά τη χρήση. Εκεί χαρίζουν την εμπειρία για την οποία είναι σχεδιασμένες. Βέβαια το μοντέλο Zenith MKIΙ, το μεγάλο μοντέλο της Innuos που δοκιμάζουμε εδώ, έχει κάτι διακοσμητικές επιφάνειες στην πρόσοψη, αλλά μέχρι εκεί. Υπάρχει μόλις ένα πλήκτρο στην πρόσοψη με ενδεικτικό λειτουργίας LED και η σχισμή για την είσοδο του προς αντιγραφή δίσκου CD.

Είναι μια συσκευή στάνταρτ διαστάσεων για ρακ που μπορεί όμως να κρυφτεί άνετα και σε ικρίωμα κοντά στο router μας. Στο πίσω μέρος έχει θύρα για το δίκτυο, μια ακόμη θύρα δικτύου για άμεση καλωδιακή σύνδεση δικτυακού player αλλά και υποδοχή USB -χαμηλού θορύβου- για σύνδεση μετατροπέα με δυνατότητα USB DAC.

Η δεύτερη USB που φέρει είναι για «μεταφορά» αρχείων στο εσωτερικό του ή για back-up ώστε να «σώζουμε» τη μουσική μας σε περίπτωση βλάβης. Δεν υπάρχει Wi-Fi, αυτό το προσφέρει ο router που παρεμπιπτόντως θα πρέπει να είναι κάποιος αξιόλογος και όχι αυτός που προσφέρουν οι πάροχοι του Internet. Με καταγωγή από τη Πορτογαλία και με έδρα την Αγγλία, η Innuos ασχολείται μόνο με servers με αποτέλεσμα να το έχει εξελίξει σημαντικά το θέμα. Το Zenith MKIΙ είναι εντελώς νέο μοντέλο, πράγμα που σημαίνει ότι γίνονται ακόμη ενημερώσεις firmware που θα φέρουν –σύμφωνα με τον κατασκευαστή MQA, DSD256, Roon, δικτυακό ραδιόφωνο και άλλα, ενώ δεν υπάρχει ακόμη αποκλειστική δική του app για τη χρήση του. Ανάλογα τη πλατφόρμα που έχουμε, δηλαδή Windows, Mac ή Android, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε προγράμματα τριών.

Το μόνο που παρέχει -προς το παρόν- η Innuos είναι μια εφαρμογή για web browser στην cloud διεύθυνση my.innuos.com από όπου μπορούμε να αλλάξουμε (edit) τις πληροφορίες των άλμπουμ (metadata), δηλαδή τους τίτλους, τα εξώφυλλα, να σβήσουμε κομμάτια, να ριπάρουμε CD και γενικά να ρυθμίσουμε τη συσκευή.

Η εφαρμογή αυτή δεν είναι player, αλλά είναι χορταστική και πανεύκολη στη χρήση. Εσωτερικά έχουμε ένα εντελώς γραμμικό τροφοδοτικό που πιάνει τη μισή συσκευή, ο επεξεργαστής είναι της Intel με μνήμη RAM στα 8GB και προσωρινή μνήμη αναπαραγωγής 4GB, ενώ ο δίσκος της είναι ένας SSD της Samsung (σειρά EVO) χωρητικότητας 1 ΤΒ (terra byte). H ίδια συσκευή μπορεί να παραγγελθεί και με μεγαλύτερο SSD δηλαδή στα 2ΤΒ ή 4ΤΒ. Nα σκεφτεί κανείς ότι ο δίσκος του 1ΤΒ από μόνος του κοστίζει κοντά στα 400 ευρώ. Η συσκευή είναι ειδικά σχεδιασμένη ώστε να μην θερμαίνεται. Το λειτουργικό σύστημα είναι μια παραλλαγή του Linux, αρκετά ελαφρύ και χρονικά σύντομο στην εκκίνηση.

Ο οδηγός είναι ένας DVD –εγγραφής- της Teac που διαβάζει τα CD με ταχύτητα 20x, από αυτούς που ρουφάνε το δίσκο. Δεν υπάρχει κανένα πλήκτρο εξαγωγής του CD, η Innuos έχει καινοτομήσει εδώ. Η συσκευή μόνη της «πετάει» το δίσκο έξω όταν τελειώσει το ριπάρισμα, ενώ σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος θα πρέπει να περιμένουμε να επανέλθει ώστε να πάρουμε το δίσκο. Γενικά υπάρχει μια εντελώς αυτοματοποιημένη ρουτίνα με λογισμικό που ελέγχει τα του δίσκου. Χέρι δεν μπορείς να βάλεις, ακόμη και η τρυπίτσα για τον συνδετήρα για τη manual εξαγωγή του δίσκου… είναι καλυμμένη.

Εκτός από τον γενικό τρόπο διανομής (Wi-Fi ή LAN) της μουσικής σε network players ή άλλες δικτυακές συσκευές, όπως είναι για παράδειγμα στο Pioneer NC-50 στη σελίδα 60, το Zenith MKIΙ παρέχει και δύο άλλους δρόμους. Έναν με καλώδιο LAN κατευθείαν στο player και έναν με USB σε μετατροπέα USB DAC. Ο τελευταίος θέλει την κατάλληλη εφαρμογή για να παίξει. Η Innuos αυτή την εποχή «γράφει» την δική της εφαρμογή ώστε η όλη εμπειρία χρήσης να γίνει πιο ολοκληρωμένη. Δεν υπάρχει τηλεχειριστήριο, εμείς στην iOS συσκευή μας χρησιμοποιήσαμε την iPeng 9 app που κοστίζει 8,99 ευρώ. Για να μεταφέρει κανείς τραγούδια στον SSD της συσκευής μπορεί να το κάνει από τη USB ή απλά μέσω του υπολογιστή του «σύροντας» τα προς μεταφορά αρχεία στο Zenith MKIΙ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Zenith MKIΙ μπορεί να εντοπίσει μόνο τα μουσικά αρχεία ανάμεσα σε χιλιάδες άλλα (όπως βίντεο, κείμενα, φωτογραφίες κ.λ.π) και να τα «ρουφίξει» στο εσωτερικό του, κατηγοριοποιώντας τα και βάζοντας τους ακόμη και εξώφυλλα. Στο laptop χρησιμοποιήσαμε ως player τον JRiver χωρίς κανένα πρόβλημα. Δοκιμάσαμε υψηλές αναλύσεις τόσο σε PCM 192/24 όσο και αρχεία DSD από τη 2L με την συσκευή να ανταποκρίνεται άνετα. Ευχάριστη και αρκετά ευέλικτη, ακόμη και διαγραφή τραγουδιών μπορούμε να κάνουμε. Δεν είναι κλειστή στο εαυτό της.

Μπορεί να συνεργαστεί με τα περισσότερα multiroom συστήματα της αγοράς όπως είναι το Sonos ή το Heos, ενώ «εισβάλει» με στις on-line υπηρεσίες μουσικής Spotify, Tidal και Qubuz για να έχουμε περισσότερη διαθέσιμη μουσική, αν βέβαια είμαστε εκεί συνδρομητές. Το καλό είναι ότι οι άνθρωποι της Innuos είναι πολλοί δραστήριοι και αγαπούν αυτό που έχουν δημιουργήσει, με αποτέλεσμα να περιμένουμε σημαντικές δουλειές από αυτούς στο μέλλον. Για την ακρόαση συνδέσαμε τοv PerfectWave μετατροπέα της PS Audio. Ριπάραμε αρκετά CD, αλλά και μεταφέραμε hi-res αρχεία στο εσωτερικό του. Ενημέρωσε την βάση του, βρήκε τα εξώφυλλα -σε όσα δεν βρήκε τα έβαλε σε καραντίνα ώστε να το κάνουμε εμείς χειροκίνητα- τα χώρισε σε ποιότητες και όλα ήταν έτοιμα για ακρόαση.

Για να δούμε ότι λειτουργεί το «ακούσαμε» από τις DLNA συσκευές μας, όπως στο κινητό με τον ΒubbleUPnP και στις smart τηλεοράσεις μας. Οι μεταφορές των CD έγιναν με επιτυχία, τα Flac αρχεία που δημιουργήθηκαν ήταν πολύ κοντά στα αναφοράς που έχουμε δημιουργήσει με άλλα «αντιγραφικά» και γενικά το όλο αποτέλεσμα στέφτηκε με επιτυχία. Ηχητικά το Zenith MKIΙ ήταν ένα λευκό σύννεφο, δεν έβαζε χαρακτήρα στη μουσική αλλά ούτε παρουσιάστηκαν χρονικές αρρυθμίες.

Τροφοδοτούσε με ξεχωριστό ζήλος τον μετατροπέα μας, ο όποιος αναδείκνυε όλο το συχνοτικό φάσμα της μουσικής, τις αναλύσεις των αρχείων και την ηχογράφηση. Ήταν πράγματι σαν να έπαιζε κάποιο ακριβό player και μάλιστα χωρίς τελειωμό. Το Zenith MKIΙ και γενικά οι ποιοτικοί music servers ότι τις ζήσεις, δεν θέλεις να τις αποχωριστείς. Είναι σαν να χάνεις το Internet από τον υπολογιστή σου, δηλαδή σαν να χάνεις τη μουσική από το στερεοφωνικό σου. Μια τεράστια δισκοθήκη που θα καταλάμβανε τοίχους, αποθήκες και ράφια, μ’ ένα μαγικό ραβδί είναι κάτω από το καπό του Innuos. Ίσως ότι πιο πολυτιμότερο έχει φέρει η βιομηχανία του audio τα τελευταία χρόνια… σπίτι μας.


TIP01: Ένα audiophile Εthernet καλώδιο από το Zenith MKIΙ στο router βελτιώνει τις επιδόσεις.


ΥΠΕΡ
Εξαιρετική διαχείριση των αρχείων
Άμεση σύνδεση DAC ή Net player
Συνεργασία με άλλα δικτυακά συστήματα
Αθόρυβο


ΚΑΤΑ
Δεν έχει δική του app Player
Περιμένουμε αναβαθμίσεις

ΣΧΟΛΙΟ
Αν είστε από αυτούς που έχετε δέκα δίσκους και σύστημα μερικών χιλιάδες ευρώ, το Zenith MKIΙ θα σας οδηγήσει να φουλάρετε με τόση πολύ μουσική που ποτέ δεν είχατε φανταστεί.


Innuos Zenith MKII
TEXNIKA XAΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
EIΔΟΣ: Network Audio Server
ΔΙΣΚΟΣ: 1ΤΒ Samsung EVO SSD
EIΣΟΔΟΙ: USB 2.0 (για USB DAC)
ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ: 1xRJ45 (Ethernet), 1xVGA (για service), 1x USB 3.0 (για Back-up ή μεταφορά αρχείων).
ΦΟΡΜΑ: CD, Flac (μέχρι 384ΚΗz/32bit), DSD (μέχρι 256), WAV, ΑΙFF, Alac, OGG Vorbis, MP3, AAC.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: Linux
ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ: DLNA, UPnP, Νaim Mu-So, Sonos, Denon Heos κ.α.
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (YxΠxB): 70x420x320 χλστ.
BAΡΟΣ: 9 κιλά


ANTIΠΡΟΣΩΠΟΣ: Audio Soul Ultra, τηλ.: 21 0383 9399
Τιμή: 2 699 ευρώ (1TB SSD), 3.499 ευρώ (2TB SSD) ή 5.399 ευρώ (4TB SSD)

 

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΦΩΤΗΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Antipodes Audio DS Base Integrated [Review] Bluesound Node 2 and Vault 2 [Review] »

ΠΗΓΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...