fbpx
Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2018 18:17

Pro-Ject Essential III Review

Το πρώτο καλό της Project

To Essential III είναι το καλύτερο εισαγωγικό πικάπ της Project. Ένα σίγουρο διαβατήριο στο κόσμο του βινυλίου χωρίς φόβους τόσο για τους δίσκους όσο και για την τσέπης μας.


Στην εποχή που ο αναλογικός ήχος είναι στα πάνω του, οι προτάσεις για οικονομικά πικάπ ώστε να χαιρόμαστε τους παλιούς ή καινούργιους δίσκους βυνιλίου μας είναι πληθωρικές. Η Pro-ject πρωταγωνιστεί στην οικονομική κατηγορία τιμής και η σειρά Εssential εδώ και χρόνια παρέχει τα εχέγγυα για την μύηση παλαιών αλλά και νέων ακροατών στον καλό αναλογικό ήχο. Είναι το αντίδοτο σε κάτι τι πλαστικό και «κινέζικο» κυκλοφορεί εκεί έξω, που όχι μόνο βλάπτουν τους δίσκους μας, αλλά «ξενερώνουν» και την ιδέα της επιστροφής στις… στροφές. Το Essential ΙΙΙ, με ελάχιστη επιβάρυνση στο κόστος του έναντι του προκατόχου του, έχει βελτιώσεις στα σημεία ούτως ώστε να παρέχει ακόμα καλύτερες επιδόσεις, αλλά και εμφάνιση, στην τόσο ανταγωνιστική κατηγορία τιμής που ανήκει.


Εμφανισιακά, αν και η βάση είναι και αυτή την φορά κατασκευασμένη από MDF, εν τούτοις το φινίρισμα μαύρης λάκας προσδίδει πιο ακριβή και συνάμα πιο όμορφη εμφάνιση στο πικάπ. Υπάρχει βέβαια, για τους πιο τολμηρούς και σε κόκκινη έκδοχη.


Κατασκευαστικά, το «III», διαθέτει το ίδιο μοτέρ AC των 9V αλλά με βελτιωμένη τροχαλία από αλουμίνιο. Παράλληλα, χρησιμοποιείται νέα τοπολογία στο βρόγχο γείωσης με σκοπό την περαιτέρω μείωση των ηλεκτρικών παρεμβολών. Η ενεργοποίηση on/off λαμβάνει χώρα με έναν μηχανικό διακόπτη στο αριστερό τμήμα της βάσης, ο οποίος σημειωτέον θα μπορούσε να... είχε μεγαλύτερη φαντασία από αισθητικής άποψης.

Το εξαιρετικά ελαφρύ πλατό είναι κατασκευασμένο και αυτό από MDF, αντισταθμίζει το μειωμένο βάρος του και μεταβατικά την μικρή στροφορμή του, με την υπόσχεση για την μείωση του συντονισμού. Nα σημειωθεί ότι υπάρχει και δυνατότητα αναβάθμισης του πλατό από ακρυλικό. Σε ότι αφορά στην έδραση του συναντάμε ένα χάλκινο κουζινέτο με επένδυση τεφλόν. Το πικάπ στηρίζεται παραδόξως σε τρία πόδια που πείθουν όμως για την αποσβεστική τους ικανότητα.


H αλλαγή της ταχύτητας μεταξύ των 33 1/3 και 45 στροφών λαμβάνει χώρα χειροκίνητα με την αλλαγή της θέσης του ιμάντα πάνω στην κεφαλή της τροχαλίας. Ο ευθύς βραχίονας αλουμινίου μήκους 8,6 ιντσών φέρει από τη «μαμά» την κεφαλή κινητού μαγνήτη OM10 της Ortofon που έχει ελλειπτική ακίδα. To antiskating βασίζεται στην χρήση αντίβαρου (το γνωστό με την πετονιά) και ρυθμίζεται από το πίσω τμήμα του βραχίονα. Η τροφοδοσία επιτυγχάνεται με εξωτερικό τροφοδοτικό στα 15V, ενώ άξια μνείας είναι τα «πλούσια» στο μάτι καλώδια σύνδεσης που τερματίζουν σε επίχρυσα RCA και αυτό της γείωσης.


Το πικάπ συνοδεύεται από πλαστικό καπάκι για τη σκόνη, ενώ το όλο στήσιμο του επιτυγχάνεται χωρίς δυσκολία σε ελάχιστα λεπτά.

Αναλογικό ταξίδι
Aπό τα πρώτα λεπτά ακρόασης η ήχος του Essential III αποδεικνύεται ευχάριστος με καλή εστίαση, ακριβή τοποθέτηση των οργάνων και ζηλευτή επιμέλεια στο στήσιμο της σκηνής.

Ομολογώ, πως η φύση του πικάπ με ώθησε να ακούσω περισσότερο Jazz με σκοπό να διακρίνω την ικανότητα του στην απόδοση της μουσικής ακολουθίας ποικίλων οργάνων και φωνητικών. Το Essential III τα καταφέρνει ομολογουμένως περίφημα και χωρίς υπερβολές μπορεί να αποτελέσει το θεμέλιο λίθο για μία ποιοτική μύηση στο θαυμαστό κόσμο του βινυλίου. Βέβαια, υπάρχουν και κάποιες μικρές ενστάσεις.

Η πρώτη αφορά στις ανώτερες μεσαίες που εμφανίζονται με μία σχετική στενότητα. Η δεύτερη αφορά σε μία μικρή χαλαρότητα στο κατώφλι των χαμηλών. Όπως και να έχει όμως η συνολική ηχητική «εικόνα» του πικάπ είναι ακριβής, ελάχιστα παρεμβατική και μια καλή βάση για να ζούμε το όνειρο των μαύρων δίσκων. Το Εssential ΙΙΙ δείχνει να έχει τα φόντα για να συνεχίσει επάξια τον δρόμο του προκατόχου του.

 

Στην κατηγορία τιμής που ανήκει ο ανταγωνισμός είναι υπαρκτός αλλά πλαστικός και φανταζί. Καλό είναι στη κατηγορία αυτή να προτιμήσουμε αυτό το χειροποίητο πικάπ από τη Τσεχία, παρά κάποιο τα δεκάδες πλαστικά πικάπ με τις κρυσταλλικές κεφαλές που μας έφερε η επιστροφή του βινυλίου. Με λίγα ευρώ παραπάνω… και το θαύμα έγινε.

Σχόλιο...
Ένα  πικάπ plug and play, εύκολο στην χρήση και ικανό να χαρίσει ήχο μακράν πιο ανθρώπινο από το άλλα πλαστικά πικάπ που μας επιβάλλει η εποχή μας.

Pro-Ject Essential III
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΤΑΧΥΤΗΤΑ:
33 1/3, 45 σ.α.λ.
ΟΔΗΓΗΣΗ: Ιμάντα
ΠΛΑΤΟ: MDF
ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ: Αλουμινίου, 8.6 ιντσών
ΕΝΕΡΓΟ ΜΗΚΟΣ ΒΡΑΧΙΟΝΑ: 218,5 χιλστ.
ΕΝΕΡΓΗ ΜΑΖΑ ΒΡΑΧΙΟΝΑ: 8 γρ.
ΥΠΕΡΚΡΕΜΑΝΣΗ: 22 χιλστ.
ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: 10-30mN
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΥxΒ): 420x112x330 χιλστ.
ΒΑΡΟΣ: 5 κιλά

ΥΠΕΡ
-  ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΗΧΗΤΙΚΑ
- ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΟ
- ΕΥΚΟΛΟ ΣΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ
- ΑΠΛΟ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ
- ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΜΟ

ΚΑΤΑ
- ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΙΜΗΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: Orpheus Audio
ΕΠΑΦΗ: 2105221524

TIMH: €340

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Hana EL Review BEST OF 2018 ANALOGUE »

ΠΗΓΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...