Τρίτη, 16 Απριλίου 2013 12:16

Yamaha CD-N500

EΝΑ ΔΙΚΤΥΑΚΟ AUDIO PLAYER ΜΕ ΤΙΜΗ MASS MARKET ΚΑΙ PREMIUM ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ. 

Η υπεραιωνόβια Yamaha, που γιορτάζει φέτος 125 χρόνια ζωής, κάνει έξυπνες κινήσεις τελευταία στο χώρο του ήχου, με σημαντικά μοντέλα, που αξίζουν την προσοχή μας. Τόσο το CD player που δοκιμάζουμε εδώ όσο και ο ολοκληρωμένος ενισχυτής Α-S3000 είναι οι ακλόνητες αποδείξεις. Ο ενισχυτής θα κυκλοφορήσει αργότερα, ενώ το CD-N500 είναι ήδη διαθέσιμο.

Μάλιστα, το είχαμε στα χέρια μας αυτόν το μήνα και το χαρήκαμε με το παραπάνω. Είναι «κρυφό ταλέντο» με πολλά χαρίσματα. Δεν είναι μόνο CD player, αλλά και μια ολοκληρωμένη ψηφιακή πηγή με πολλές πτυχές, που αξίζει κανείς να αναζητήσει και να ανακαλύψει. Δίχως άλλο, είναι προϊόν του 2013, με δίκτυο, USB, ιντερνετικό ραδιόφωνο, συμβατότητα με iOS και app για τον από απόσταση έλεγχό του (ακόμα και Android). Δηλαδή, ένα CD player με τόσο εξοπλισμό, που όμοιό του δεν υπάρχει στην αγορά. 

Η συσκευή έφτασε στα χέρια μας στη μαύρη εκδοχή της, γιατί απλώς δεν κυκλοφορεί σε άλλη. Έχει ενδιαφέρουσα πρόσοψη και λιτή πίσω όψη. Αν δε σας μιλήσουν για τα πρόσθετα χαρίσματά του, σίγουρα το CD-N500 θα περάσει τη ζωή τoυ στο ρακ ως ένα κοινό CD player, αφού ο σχεδιασμός του το ορίζει ως τέτοιο.

Ο ψαγμένος χρήστης, όμως, θα εντοπίσει τις επαφές του με το νέο κόσμο και θα τις διασυνδέσει κατάλληλα. Το Ethernet καλώδιο για το δίκτυο θα πριζωθεί στο πίσω μέρος, Wi-Fi δεν υπάρχει, ενώ στη USB θύρα της πρόσοψης μπορούμε να συνδέσουμε την iOS συσκευή μας ή το σκληρό δίσκο με τις μουσικές μας. Αυτό είναι το CD-N500. Θα μαρτυρήσει αμέσως τις προθέσεις του και θα μας χαρίσει απλόχερα τα ιντερενετικά ραδιόφωνα (Vtuner) του κόσμου, τους NAS δίσκους μας και τις UPnP ή DLNA συσκευές του οικιακού μας δικτύου.

Ξαφνικά, από «κουτό» CD player μπορεί να μετατραπεί σε πανίσχυρο network audio player. Στη USB του μπορούμε να συνδέσουμε ακόμα NTFS φορμαρισμένους δίσκους, ενώ έχει την ικανότητα να εντοπίζει τα μουσικά αρχεία ανάμεσα σε πλήθος φωτογραφιών ή εγγράφων DOC. Εννοείται ότι παίζει μουσική κατά Flac και Apple lossless, ακόμα και σε επίπεδο 192/24. 

Στην πρόσοψη ξεχωρίζουν το πλήκτρο Pure Direct, που σβήνει τα επιπλέον κυκλώματα της συσκευής για καλύτερη ηχητική απόδοση, καθώς και ο μεγάλος στρογγυλός επιλογέας για τον έλεγχο των μενού. Η συσκευή παρουσιάζει τις ενδείξεις της στη μικρή, αλλά υψηλής ευκρίνειας οθόνη, έχει ασημί τηλεχειριστήριο με όλες τις επιλογές ή app για stream και χρήση μέσω του smartphone ή της ταμπλέτας μας. Δεν έχει, όμως, πολλές εισοδο-εξόδους, εκτός από τα τυπικά. 

 

ΕΠΑΦΕΣ ΚΑΙ ΑΦΕΣ 

Το player, πριν οδηγηθεί στο ρακ για συγκρίσεις και ακροάσεις, πέρασε από το «δικτυακό σταθμό» του περιοδικού. Εκεί απέδειξε ότι είναι πανεύκολο να συνδεθεί στο δίκτυο και στη συνέχεια πραγματοποίησε αυτόματη αναβάθμιση στο τελευταίο firmware για πιο σταθερή λειτουργία. Αναγνώρισε τους server μας σε Windows 8 και Αpple και τους δικτυακούς μας δίσκους.

Στη θύρα USB συνδέσαμε σκληρό δίσκο 1 terrabyte με Flac από 44,1 έως 128kΗz, ενώ κατεβάσαμε την app για το iOS, που δούλεψε άψογα, όχι όμως και η app (Network Player Controller) για την Android ταμπλέτα μας. Αφού πέρασε με επιτυχία τις δικτυακές δοκιμές και μας βρήκε σύμφωνους για την απουσία του Wi-Fi, κάτι που εισάγει θόρυβο στο ηχητικό σήμα, περάσαμε στην ουσία της δοκιμής, χρησιμοποιώντας δίσκους CD αλλά και αρχεία μουσικής. 

Από τις πρώτες στιγμές της ακρόασης, το Yamaha έδειξε ότι δεν είναι ένα τυχαίο mass market player, αλλά έχει ουσία και θέση στη μουσική ακρόαση. Ως CD player, έδειξε ότι «φοράει» ένα εξωτερικό DAC, που βασίζεται στο ολόφρεσκο τσιπ Burr-Brown PCM5101 παραγωγής 2012. Αυτό είναι επιπέδου έως 384kHz/32 bit και έχει αρχιτεκτονική Δέλτα-Σίγμα με οδηγό γραμμής.

Επίσης, εξαιρετικής ποιότητας είναι οι πυκνωτές αλλά και ο επεξεργαστής της συσκευής. Ο ήχος του player δεν κρύβει καμία λεπτομέρεια και δεν υποφέρει από θολούρες και «σκοτεινά» μονοπάτια. Είναι γεμάτος ζωντάνια και ενθουσιασμό, και σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει με τις αρετές του, οι οποίες δεν είναι καθόλου mass market. Έχει ισχυρά hi-fi στοιχεία, με μπάσο, ταχύτητα και τονική ισορροπία, που θα σας κάνουν να το ευχαριστηθείτε με το παραπάνω.

Αν, μάλιστα, ανεβάσετε ταχύτητα από τα 44,1 του CD και πάτε στα 96 ή τα 128kHz, τότε το player αποκαλύπτει περισσότερα μυστικά και μουσικότητα. Έχει ισχυρή προσωπικότητα και σίγουρα «νικάει» τα περισσότερα εισαγωγικά και προς τα επάνω CD player της αγοράς. Όμως, εδώ δεν έχουμε μόνο ένα CD player, αλλά και ένα πλήρες δικτυακό σύστημα που αξίζει την προσοχή μας. 

 

YΠΕΡ 

- Ιντερνετικές και δικτυακές δυνατότητες 

- USB player (& iOS) 

- Απόδοση και συνέπεια 

- Παίζει flac 192/24 

 

ΚΑΤΑ 

- Ελάχιστες είσοδοι-έξοδοι 

- Όχι Wi-Fi 

 

ΣΧΟΛΙΟ 

Το Yamaha CD-N500 είναι μια ολοκληρωμένη σύγχρονη πηγή ήχου, όπου κάτω από το ίδιο καπό συνδυάζει ένα πολύ καλό CD player με ένα εξίσου καλό USB και net player. 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ 

EIΔΟΣ: Δικτυακό audio player με CD 

ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ: Aπό 8kΗz (MP3) έως 192kΗz (Flac) 

ANAΛΥΣΗ: 16 bit και 24 bit 

ΠΑΙΖΕΙ: CD, CD-R, WMA, MP3, AAC, WAV, Flac, Apple Lossless 

ΣΤΑΘΜΗ ΕΞΟΔΟΥ: 2,2 Vrms (1kHz) 

EΞΟΔΟΙ: 2xRCΑ Στέρεο, 1xΟπτική, 1xΟμοαξονική 

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 435x96x313,3 χλστ. 

ΒΑΡΟΣ: 5,25 κιλά 

 

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: Φ. Νάκας 

ΕΠΑΦΗ: 210.6686.000 

ΤΙΜΗ: 625 € 

 

 

TIP01 Υπάρχει η δυνατότητα gapless για τις δικτυακές ή από USB ακροάσεις, όπου η συσκευή «πνίγει» τα κενά από track σε track. 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Wadia 381 Playback Designs MPS-3 »

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

 

 

MEMBERS OF...