fbpx
Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016 17:37

Cary DMC-600 CD player with DAC [Review]

Μπορεί να είναι και η πρώτη δοκιμή παγκοσμίως. Ο κατασκευαστής αναφέρει ότι η συσκευή κυκλοφορεί τον Απρίλιο του 2015, ενώ εμείς το έχουμε στα χέρια μας από τις αρχές Φεβρουαρίου. Πρόκειται για το νέο CD player της Cary, το οποίο (ατυχώς, κατά τη γνώμη μας, αφού δεν υποστηρίζει δυνατότητα stream) ονομάζεται Digital Music Center.

Έχει όμως Bluetooth και έτσι το συγχωρούμε, μιας και μπορεί να συνδεθεί με το κινητό μας. Το ολοκαίνουργιο DMC-600, εκτός από δίσκους CD, μπορεί να συνδεθεί στον υπολογιστή μας, λειτουργώντας USB DAC, ενώ μπορεί και να δεχτεί και ψηφιακές πηγές, λειτουργώντας ως κανονικός μετατροπέας. Τι είναι όμως αυτό που κάνει τα 16 κιλά περίπου της συσκευής τόσο σημαντικά; Μα, η έξοδός της - ή μάλλον οι έξοδοί της! Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει λάμπα ή τρανζίστορ! Για παράδειγμα, λάμπα όταν ακούει CD και τρανζίστορ όταν παίζει μουσική υψηλής ανάλυσης.

Αυτό το χαρακτηριστικό δεν είναι μοναδικό στην Cary, το είδαμε πρόσφατα και στο μετατροπέα DAC Box RS της Pro-ject. Αλλά σε high end επίπεδο πρώτη φορά το βιώνουμε. Αρκεί το πάτημα ενός και μόνο πλήκτρου κατά τη λειτουργία της συσκευής για να ενεργοποιηθεί ένα ρελέ μεταγωγής και να εμφανιστεί το γράμμα «Τ» στην οθόνη, ώστε να έχουμε λαμπάτο ήχο. Έτσι, η Cary παραμένει πιστή προς τη μεγάλη αγάπη της για τις λάμπες, φέρνοντας ένα διαφορετικό ηχόχρωμα στα σύγχρονα ψηφιακά players.

Το DMC-600 παραλήφθηκε για δοκιμή στην ασημί εκδοχή του, μόνο η πρόσοψη είναι τέτοια, το υπόλοιπο σασί είναι μαύρο. Μεγάλο ως συσκευή, πιστεύουμε ότι είναι ένα από τα τελευταία καλά CD players της βιομηχανίας, αφού σπανίζουν, πλέον. Έρχεται με κεραία Bluetooth, τηλεχειριστήριο και με άφθονο ενθουσιασμό. Όλα τα βύσματα, εκτός του USB, είναι επίχρυσα, ενώ το σήμα παραδίδεται στην έξοδο, τόσο σε RCA όσο και σε XLR για balanced συστήματα.

Στην πρόσοψη κυριαρχεί η μεγάλη, με τις επίσης μεγάλες φωτεινές ενδείξεις, οθόνη, καθώς και μια ομάδα πλήκτρων απλής πίεσης για τις επιλογές μας. Το DΜC-600 είναι έτοιμο για ακρόαση μετά από κάποια δευτερόλεπτα, αφού πιέσουμε το πλήκτρο power, που είναι μόνο του στα αριστερά.

Η συσκευή δεν έχει μόνο δύο τύπους σταδίων εξόδου, αλλά και δύο DAC στο εσωτερικό. Ένα μετατροπέα για τις ψηφιακές εισόδους και το CD και έναν για το USB. Με αυτό στη σκέψη και με το ότι παρέχει, χονδρικά, οκτώ διαφορετικές συχνότητες υπερδειγματοληψίας, καταλήγουμε σε πλήθος διαφορετικών ηχητικών υπογραφών. Ένα τεράστιο πεδίο για να διαλέξει κανείς, σύμφωνα με το σύστημά του και τα γούστα του. Ο μετατροπέας DAC βασίζεται σε δύο κορυφαία, ένα ανά κανάλι, τσιπ της ιαπωνικής AKM (AK4495), που εστιάζουν την αποστολή τους στο PCM (768kΗz/32bits).

Αντίθετα, ο μετατροπέας στη USB πατάει στο πιο μικρό μοντέλο τσιπ της AKM (AK4490), ένα και για τα δύο κανάλια, που παίζει μέχρι PCM (384kΗz/32bits) και DSD256 (ή 44,1kΗzx256) συχνότητα υπερδειγματοληψίας. Είδατε που οι αριθμοί δε μαρτυρούν και πολλά στοιχεία για την ποιότητα των DAC;

Το καλό μοντέλο είναι μόνο PCM και το μικρότερο PCM και DSD. Επομένως, καλύτερο ήχο στο DMC-600 θα πάρουμε από τις ψηφιακές του εισόδους με σήμα υψηλής ανάλυσης. Τα κρίσιμα στάδια, σχεδόν όλα, της συσκευής σχηματίζονται από διακριτά υλικά και όχι επιφανείας, π.χ. πυκνωτές Vima, στοιχείο της high end νοοτροπίας του player. O οδηγός δίσκου, το transport δηλαδή, προέρχεται από τη κορεατική DVS και είναι ένα DVD-ROM με ακτίνα λέιζερ από τη Hitachi, που το χρησιμοποιούν επίσης εταιρίες όπως οι Νaim, Meridian αλλά και η ίδια η Cary σε άλλα μοντέλα της.

Το τροφοδοτικό της συσκευής είναι πλούσιο με τέσσερις μετασχηματιστές, δύο από τους οποίους είναι τοροειδείς. Αυτοί μετά το φιλτράρισμα του ρεύματος παρέχουν ανεξάρτητους κλώνους τροφοδοσίας στα ρολόγια, στους μετατροπείς και στα στάδια εξόδου. Τα τελευταία υλοποιούνται, το μεν λαμπάτο με δύο λυχνίες Electro Harmonix (2AU7A/ECC82) από τη Ρωσία, το δε στερεάς κατάστασης από τους κορυφαίους τελεστικούς ενισχυτές OPA2604 της Texas Instruments. Οι λυχνίες παραμένουν αναμμένες, για να είναι πάντα ετοιμοπόλεμες, ακόμα και όταν ακούμε το τρανζιστοράτο στάδιο εξόδου.

Το USB είναι χτισμένο με οδηγό το XMOS, και επομένως τέτοιους drivers θα πρέπει να εγκαταστήσουμε στο PC μας. Τώρα που έρχονται τα Windows 10, δε θα έχουμε ανάγκη για οδηγούς στα USB DAC, όπως συμβαίνει δηλαδή σήμερα στα MAC. Αυτό είναι, με λίγα λόγια, το DMC-600, που κυκλοφορεί και σε έκδοση DMC-600SE, η οποία δέχεται εξωτερικό ρολόι συγχρονισμού, υπάρχει επίσης και το DAC-200ts, που είναι μόνο μετατροπέας χωρίς το transport. Όλες αυτές οι συσκευές μπορούν να λειτουργήσουν και ως ψηφιακοί προενισχυτές, δηλαδή με το DMC-600 μπορούμε να οδηγήσουμε κατευθείαν έναν τελικό ενισχυτή.

cary-2


ΑΠΟ ΛΑΜΠΑ ΣΕ TΡΑΝΖΙΣΤΟΡ
Σε όποιο στρατόπεδο και να ανήκετε με το DMC-600 είστε καλυμμένος. Η συσκευή έχει δύο μεγάλες ηχητικές ταυτότητες συν μία ακόμα του USB DAC. Θέλετε να προσθέσετε αρμονικές και μαλακή ατμόσφαιρά στον ήχο σας; Την έχετε με το λαμπάτο στάδιο. Αν όχι, το «σβήνετε» και λαμβάνετε εύρος και υψηλή δυναμική περιοχή. Στο εργαστήριο το Cary ήταν άψογο. Χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά χαμηλούς θορύβους, μεγάλο λόγο σήματος προς θόρυβο και σχεδόν αμελητέες παραμορφώσεις.

Αυτά αφορούν την έξοδο των τρανζίστορ, αφού πάντα οι λυχνίες αυξάνουν τις παραμορφώσεις και περιορίζουν την απόκριση συχνοτήτων. Επίσης με τις λυχνίες είχαμε και χαμηλότερη στάθμη εξόδου (2,65V), απ’ ό,τι με τα τρανζίστορ (3,25V). Ναι, η συσκευή είναι διπρόσωπη… και σίγουρα οι επιλογές που προσφέρει είναι τόσες, όσες χρειάζονται για να βρείτε αυτή που θα αγαπήσετε. Αρχίσαμε τις ακροάσεις με τζαζ από την Claire Martin και το «The Man Who Sold The World» χωρίς λυχνίες από το USB DAC, με FLAC 192/24. Υπέροχες στιγμές.

Το Cary ήταν καθηλωτικό σε όλα του, κοφτό με ατάκα, ορμή και ροή. Γέμισε το χώρο με καθαρή μουσική, τα ηχεία μας ακολουθούσαν το ρυθμό σαν να μην υπήρχε αύριο, ενώ η φωνή της Claire Martin απλωνόταν σε όλη τη μεσαία περιοχή, αγγίζοντας ακόμα και τα χαμηλά. Άψογη ερμηνεία. Στη λειτουργία USB DAC δεν μπορείς να αλλάζεις συχνότητες υπερδειγματοληψίας, όπως στο CD, αφού, όπως είπαμε, η συσκευή έχει ξεχωριστό μετατροπέα για τη USB DAC είσοδο. Οι δοκιμές με αρχεία hi-res στέφθηκαν με επιτυχία, αποδεικνύοντας ότι ο χρήστης της συσκευής δε θα ζηλέψει τίποτε σημαντικό από τον ανταγωνισμό.

Όμως, η κύρια αποστολή του DMC-600 είναι η αναπαραγωγή CD με ενεργοποιημένη τη λαμπάτη έξοδο. Εδώ κρύβεται όλη η μαεστρία της Cary, που εκτοξεύει τον ήχο των CDs σε κορυφαία επίπεδα. Μάλιστα μπορεί να ανεβάσει τα 44,1kΗz του CD στα 768kΗz, εφαρμόζοντας υπερδειγματοληψία TruBit, έναν αλγόριθμο που «τρέχει» σε επεξεργαστή. Εδώ αντιλαμβάνεται κανείς ότι η Cary παραδίδει ένα τόσο ατόφιο αποτέλεσμα, που ακούγεται ως «native» αρχείο.

Σε συνδυασμό, δε, με τα λαμπάτα στοιχεία της εξόδου, ο ήχος πετάει την ψηφιακή του μάσκα και γίνει ρεαλιστικός, γήινος, περιγραφικός, χρονικά σωστός και απαλλαγμένος από τα τεχνουργήματα. Ακόμα και η Ariana Grande, στο «Νο Problem», ακούστηκε για πρώτη φορά ότι έχει μεγάλη και συνάμα γλυκιά φωνή.

Σε κλασική μουσική, μικρά σχήματα αλλά και χορωδιακά, το DMC-600 παραδίδει την έκταση στα υψηλά, στην πελώρια σκηνή και τη διακριτικότητα που χρειάζεται, ενώ στη ροκ κυριαρχούν το νεύρο και το ρωμαλέο ύφος. Το DMC-600 δε θα το βαρεθείτε ποτέ, έχει τόσα πολλά διαφορετικά ηχοχρώματα να προσφέρει - μουσική και διάθεση να έχετε! Όσο για το τελευταίο, θα σας το φτιάξει οπωσδήποτε, αρκεί να παίξετε λίγο με τα κουμπιά του...

cary-3


TIP01 H συσκευή δεν παίζει δίσκους SACD


TIP02 Όλες οι ψηφιακές είσοδοι δέχονται σήμα μέχρι 192kHz/32bits


ΥΠΕΡ
Πολλοί ήχοι από μια συσκευή
USB DAC με DSD
Bluetooth
Σπάνιο λαμπάτο στάδιο εξόδου


ΚΑΤΑ
Έπρεπε να έχει USB player
Να έχει app μέσω Bluetooth
Να έχει περισσότερες ψηφιακές εισόδους


ΣΧΟΛΙΟ
Λάμπα ή τρανζίστορ; Εσείς αποφασίζετε με γνώμονα τη μουσική σας διάθεση. Ένα player που παίζει δίσκους CD, αλλά και αρχεία DSD, χωρίς ηχητικούς περιορισμούς και αμφιβολίες για αναβαθμίσεις και παραπάνω ψάξιμο.


ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΕΙΔΟΣ: CD player με USB DAC και Bluetooth
ΠAIZEI: CD, CD-R, CD-RW, FLAC (μέχρι 384kΗz/32bits), ΜP3, DSD (μέχρι DSD256)
EIΣΟΔΟΙ: 1xOπτική, 1xUSB DAC, 2xΟμοαξονική, 1xAES/EBU, 1xTrigger, 1xRemote, 1xKεραία Bluetooth, 1xRS232 (για αναβάθμιση firmware)
EΞΟΔΟΙ: 1xRCA ζεύγος stereo, 1xXLR ζεύγος stereo, 1xΟπτική, 1xΟμοαξονική
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxYxB): 438,15x133,35x412,75χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 15,9κ.


ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: Audio Evolution
ΕΠΑΦΗ: 210.9596.288
ΤΙΜΗ: €6.000

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « North Star Design Blue Diamond: CD Review Bryston BCD-3 Review »

ΠΗΓΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...