fbpx
Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019 15:49

VIABLUE NF-B Subwoofer RCA Review

TEST ΚΑΛΩΔΙΟ ΓΙΑ ΥΠΟΓΟΥΦΕΡ

 

*Υψηλής χωρητικότητας σχεδίαση

*Τριπλή θωράκιση

*Custom βύσματα Τ6

 

ViaBlue NF-B Subwoofer RCA

 

Lower, louder, bigger

 

Η VIABLUE ΠΑΡΑΓΕΙ ΚΑΛΩΔΙΑ ΚΑΙ ΑΞΕΣΟΥΑΡ ΣΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΥΣΕΣ ΤΙΜΕΣ. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΕΙΣ ΜΕ ΑΡΙΣΤΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ, ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΘΩΡΑΚΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΟΥΣ ΑΠΟ ΧΑΛΚΟ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. ΕΞΕΤΑΖΟΥΜΕ ΤΟ 5-ΜΕΤΡΟ ΝF-B ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ΥΠΟΓΟΥΦΕΡ.

  

Τα καλώδια κάνουν βέβαια αισθητές διαφορές στον ήχο αλλά όχι τόσο σημαντικές ώστε να δικαιολογούν πολύ υψηλές τιμές πώλησης. Αν ρωτήσετε βέβαια τον κάτοχο ενός συστήματος με κόστος στα εκατό χιλιάρικα, μπορεί και να σας πει ότι το σύστημά του αποδίδει «τα δέοντα» με μια συγκεκριμένη μάρκα ή τύπο καλωδίου και μπορεί κάλλιστα να έχει έτοιμη την κριτική του για μερικά από τα γνωστά καλώδια της αγοράς. «Αυτό φωτίζει», «εκείνο είναι σκοτεινό», «το άλλο είναι παχύ…».

Αφήνοντας κατά μέρος αυτό το άκρο της αγοράς, που δεν θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει και τόσο εκτός κι αν μας διαβάζουν μόνο ζάμπλουτοι (ελπίζουμε όχι), και περνώντας σε νορμάλ επίπεδα τιμών και συστημάτων, θα έλεγε κανείς ότι τα καλώδια, καταρχήν, είναι ένα απαραίτητο στοιχείο αφού χωρίς αυτά, τα μηχανήματα δεν αλληλοσυνδέονται. Υπάρχουν σίγουρα κακά καλώδια που πρέπει να αποφεύγουμε, όπως τα φθαρμένα, τα μισοκομμένα, με χαλαρά βύσματα και όσα έχουμε πατήσει ξανά και ξανά, νομίζοντας ότι είναι χαλάκι.

Όπως υπάρχουν και κακές τοποθετήσεις καλωδίων, σε στυλ μακαρονάδας πίσω από το ρακ. 

Αλλά κακό καλώδιο, με την έννοια ότι θα θάψει την λαμπρή απόδοση ενός συστήματος, δεν υπάρχει! Εξαιρούνται οι (συνήθως ακριβές) εσκεμμένες σχεδιάσεις... equalizer και τα λεπτά καλώδια ρεύματος ή ηχείων, π.χ. σε ενισχυτή που καταναλώνει 1kW και αποδίδει μερικές εκατοντάδες watt στα ηχεία. Όπως άλλωστε δεν υπάρχει και πηγή, ειδικά ψηφιακή, που θα «καταστρέψει» τον ήχο ενός συστήματος.

Όποτε ακούτε ατάκες του στυλ «μόνο με αυτά τα καλώδια» ή «μόνο με αυτό τον DAC», να είστε σίγουροι ότι αυτά τα συστήματα είναι ανολοκλήρωτα, κακοβαλμένα ή μη βελτιστοποιημένα στις λεπτομέρειές τους και, απλά τυχαίνει να καλύπτονται κάποια από τα προβλήματά τους με συγκεκριμένες σχεδιάσεις ή υλικά. Το ίδιο κι όταν ακούτε ότι κάποιο σύστημα «δεν ακούγεται» με υλικό 320Kbps.

Αν ένα σύστημα (ενισχυτές, ηχεία, χώρος, στηρίξεις, ρεύματα) είναι τελειοποιημένο, θα παίξει καλά με τα πάντα. Στα πλαίσια αυτά, το περιοδικό μας αρχίζει να κοιτάζει και πάλι την Ελληνική αγορά καλωδίων, ξεκινώντας αυτό το μήνα με ένα εξειδικευμένο προϊόν, ένα πεντάμετρο καλώδιο χαμηλού σήματος για υπογούφερ, που προμηθευτήκαμε από την Γερμανική εταιρία ViaBlue.

Η αφορμή δόθηκε από το συγκριτικό αυτού του μήνα, όπου αναζητήσαμε έναν προσιτό δρόμο αναβάθμισης για τις συνδέσεις επιπέδου γραμμής. Το μοντέλο λέγεται NF-B και η τιμή του είναι πολύ καλή για το επίπεδο της κατασκευής, ξεκινώντας από τα 68€ για το πρώτο μέτρο και φθάνοντας μέχρι τα 15 μέτρα στα 180€. Αν έχετε μονοφωνική σύνδεση από sub-out ή LFE θα χρειαστείτε ένα, αλλιώς δύο για κλασική στέρεο σύνδεση.

 

ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ

Το καλώδιο της ViaBlue έχει εξαιρετική αντιληπτή ποιότητα κατασκευής, με άριστο φινίρισμα στα μεταλλικά τμήματα και πλεκτό εξωτερικό μανδύα, που η εταιρία ονομάζει Cobra. Η συνολική διάμετρος φθάνει τα 9 χλστ. Τα RCA βύσματα είναι custom σχεδιάσεις με τον κωδικό Τ6, έχουν αλουμινένια καπάκια (όπως και  τα «βαρελάκια» στις άκρες του καλωδίου, που κρύβουν φερίτες) και περιλαμβάνουν δύο βίδες άλεν για τη σταθεροποίησή τους. Το RCA έχει επίχρυσες επαφές, με τον κεντρικό ακροδέκτη για το «+» να είναι ανοιχτός στην άκρη και δύο τμημάτων, κατασκευασμένος από μπρούτζο.

Το καλώδιο έχει ομοαξονική γεωμετρία, με πολύ χονδρό κεντρικό πολύκλωνο αγωγό από επικασσιτερωμένο χαλκό και τριπλή θωράκιση, με δύο χάλκινα σπιράλ με ανάποδες κλίσεις συν ένα ημιαγώγιμο στρώμα από θερμοπλαστικό LDPE (low-density polyethylene). Είναι μια σχεδίαση με υψηλή χωρητικότητα 128 pF/m, που ευνοεί την μεταφορά των χαμηλών συχνοτήτων χωρίς απώλειες ακόμη και σε μεγάλες αποστάσεις, σύμφωνα με τον κατασκευαστή.

Η ViaBlue συνιστά στρώσιμο για 16 ώρες. Για την εκτίμηση του NF-B, το συγκρίναμε με ένα προσιτό (10€) made in PRC θωρακισμένο καλώδιο, σε 2.1 σύστημα με τους Aventage της Yamaha και το υπογούφερ SW12 της Wharfedale. Οι διαφορές ήταν εύκολα αντιληπτές στο βαθύ χαμηλό, με το ViaBlue να υπερτερεί σε όγκο, παρουσία και αντιληπτή ένταση, όντας φανερά πιο ήσυχο και πιο καλά ελεγχόμενο.

Εξάλλου, φάνηκε να επηρεάζονται λιγότερο οι μεσαίες συχνότητες από την παρουσία του υπογούφερ, όπου το NF-B ίσως λειτουργεί σαν επιπλέον φίλτρο γι’ αυτές ή, απλά, η αυξημένη ησυχία του μειώνει το θόρυβο της μετάδοσης με ότι καλό αυτό συνεπάγεται για τα ηχεία μας. Η παρουσία φεριτών στις άκρες του σίγουρα συμβάλλει στην ησυχία, βάζει όμως κι ένα μικρό «φρένο» στη ροή, χωρίς πάντως να επιφέρει ξηρότητα στις μεταβατικές.

Επιστρέφοντας στο απλό καλώδιο, νιώσαμε πως τώρα πρέπει να αυξήσουμε λίγο τη στάθμη του υπογούφερ για να πετύχουμε εφάμιλλη διέγερση του χώρου, αλλά σαφώς δεν μπορέσαμε να ισοφαρίσουμε τον προικισμένο συνδυασμό όγκου και δυναμικής περιοχής που προσφέρει απλόχερα το NF-B.  Έχουμε λοιπόν την ευχάριστη περίπτωση ενός προσιτού καλωδίου για τη σύνδεση subwoofer με άριστη κατασκευή, που οπτικά περνάει για high-end και ηχητικά έχει σοβαρή σχεδίαση, που αποδεικνύεται λίαν αποτελεσματική για την συγκεκριμένη εφαρμογή.

Θα επανέλθουμε σε καλώδια της ViaBlue, με πλήρους φάσματος μοντέλα που θα μας κατατοπίσουν καλύτερα για τον ήχο της Γερμανικής εταιρίας. Η πρώτη επαφή μαζί τους είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική και ευχάριστη.

 

 

ΤIP:01 Το καλώδιο NF-B Subwoofer τερματισμένο σε RCA κυκλοφορεί σε μήκη 1, 2.5, 5, 8 και 15 μέτρα.

 

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: GOLDEN ACOUSTICS

ΕΠΑΦΗ: 210.3247539

ΤΙΜΗ: 79,98€ (2,5μ), 99,98€ (5μ)

 

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΡΙΣ ΚΩΤΣΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « BEST OF 2018 ΑΞΕΣΟΥΑΡ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...