fbpx
Παρασκευή, 05 Μαϊος 2017 13:12

FiiO K1 USB DAC stick [Review]

Πόσο προσιτό μπορεί να είναι ένα USB DAC και να μπορεί να μεταμορφώσει το laptop μας σε μια Hi-Fi πηγή;

Η εποχή που ο ήχος του υπολογιστή μας ήταν ότι χειρότερο μπορούσαμε να ακούσουμε και ως εκ τούτου τον κρατούσαμε μακριά από το στερεοφωνικό, αλλά και από τα ακουστικά μας, φαντάζει πλέον πολύ μακρινή. Τα USB DAC, είτε ως κανονικές συσκευές, είτε ως στικάκια έχουν κατακλύσει την αγορά παίζοντας όλο και καλύτερα σε όλο και πιο προσιτές τιμές. 

Η FiiO είναι μια από τις πασίγνωστες εταιρείες στο χώρο του mobile audio, με προϊόντα που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή καθώς είναι πολύ προσιτά και συγχρόνως ποιοτικά.
Πολλοί είναι οι χρήστες που αναζητούν να αναβαθμίσουν τον ήχο του υπολογιστή τους και να τον συνδέσουν στο ηχοσύστημα αλλά ξεροβήχουν μόλις ακούσουν την τιμή ενός προσιτού USB DAC, ακόμα ας πούμε και του Cambridge Audio DacMagic XS που κοστίζει μόλις 150 ευρώ.

Θεωρούν ότι το κόστος είναι πολύ υψηλό και συνεχίζουν να αναβάλουν την αγορά της συσκευής που μπορεί να μεταμορφώσει τον υπολογιστή τους σε μια αξιοπρεπή πηγή, λειτουργώντας ουσιαστικά ως μια ποιοτική εξωτερική κάρτα ήχου.


Εδώ έρχεται λοιπό το Κ1 της FiiO, ένα λιλιπούτειο USB DAC που κοστίζει μόλις 55 ευρώ. Μια φροντισμένη μεταλλική μινιατούρα με φινίρισμα σε χρώμα τιτανίου και άψογο φινίρισμα το K1 ζυγίζει μόλις 11 γραμμάρια. Συνδέεται με τον υπολογιστή μας μέσω καλωδίου microUSB και έχει μόνον εάν μπλε ενδεικτικό LED λειτουργίας και έξοδο miniJACK για να συνδέσουμε τα ακουστικά μας ή ένα καλώδιο miniJACK σε RCA που θα καταλήξει στον ενισχυτή μας.

Το Κ1 δεν έχει λειτουργία bass boost, όπως το ακριβότερο Q1 της FiiO ούτε ρύθμιση της στάθμης, αυτό γίνεται πλέον από τον υπολογιστή μας. Το εσωτερικό του K1 (ανοίγει συρταρωτά, αφαιρώντας δύο μικροσκοπικές βίδες) είναι αρκετά σοβαρό, με το Burr Brown PCM5012 DAC, ενισχυτή ακουστικών τον TPA61332A της Texas Instruments και ένα Savitech SA9023A USB receiver. Έτσι το μικροσκοπικό Κ1, που έχει στα σωθικά του σοβαρά τσιπάκια, βγάζει έξοδο 75mW στα 16Ω, μπορώντας έτσι να οδηγήσει χωρίς πρόβλημα στάθμης και τα ακουστικά μας (αρκεί να είναι χαμηλής αντίστασης) αλλά και το ηχοσύστημα μας.
Πώς ακούγεται λοιπόν το Κ1; Με μια λέξη εξαιρετικά.

Ο ήχος του μόνον φτηνός δεν είναι, αναβαθμίζοντας δραματικά τον ήχο από την έξοδο ακουστικών του πιστού μας Apple MacBookPro Retina. Παρότι η Apple χρησιμοποιεί πάντα αξιοπρεπή DAC στα laptop της, ο ήχος που δίνει το Mac ακόμα και με τα πανάκριβα Final Sonorous 8 είναι επιεικώς απαράδεκτος. Λεπτές χαμηλές, σκληρές και ενοχλητικές μεσαίες και υψηλές, συμπιεσμένη εικόνα και δυναμική περιοχή, δράμα.

fiio-k1-1


Συνδέοντας το Κ1 τα αυτιά μας ηρέμησαν από την ποιότητα που διαθέτει το DAC της FiiO. Η βελτίωση είναι τόσο μεγάλη σαν να περνάμε από τα χειρότερα ακουστικά ψείρας σε ένα κορυφαίο μοντέλο αναφοράς, όπως τα Sonorοus 8 που φοράγαμε στα αυτιά μας.

Πλούσιες και σφριγηλές χαμηλές, βελούδινες, μουσικές, γεμάτες μεσαίες, αέρινες και πεντακάθαρες υψηλές, ευρύτατη δυναμική περιοχή, σωστή στερεοφωνική εικόνα και καμιά μα καμιά σκληράδα σε ότι και αν ακούσαμε. Το K1 είναι τόσο καλό ώστε να μπορεί να αξιοποιήσει ακουστικά όπως οι ναυαρχίδες της Final και αυτό λέει πολλά, ενώ εξίσου καλά έπαιξε με τα Shure SE535 IEM που επιπλέον έχουν χαμηλότερη ευαισθησία από τα Final.


Χωρίς το K1 η έξοδος ήχου του MacBook μάλλον θα παρέμενε στο mute, τουλάχιστον για ακρόαση μουσικής. Με το K1 το laptop μας έγινε μια αξιοπρεπέστατη πηγή ήχου με Hi-End συμπεριφορά, που οδήγησε μια χαρά και τα πανάκριβα ακουστικά μας και το ηχοσύστημα. Και όλα αυτά με μόλις 55 ευρώ.

FiiO K1
ΕΙΔΟΣ: USB DAC και ενισχυτής ακουστικών
ΠΑΙΖΕΙ: PCM μέχρι 24bit/96kHz
DAC: Burr Brown PCM5012 DAC
ΣΤΑΘΜΗ ΕΞΟΔΟΥ: 3,25Vp-p
ΙΣΧΥΣ ΕΞΟΔΟΥ: 75mW (16Ω), 35mW (32Ω)
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΞΟΔΟΥ: 1Ω
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ: 16-100Ω
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΥxB): 50x8x20 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 11,3 γρ.

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: Audioline
ΕΠΑΦΗ: 6936111429
ΤΙΜΗ: 55 ευρώ


Υπέρ:
Σύνδεση USB με καλώδιο
Μεγάλη ηχητική βελτίωση

Κατά:
Δεν έχει ρύθμιση στάθμης
Δεν παίζει DSD

Σχόλιο
Πάμφθηνο και περιποιημένο, με ποιοτικά τσιπάκια, υψηλή έξοδο και άριστη ποιότητα, το Κ1 είναι το ιδανικό USB DAC για όποιον έχει budget μόλις ένα πενηντάρικο

 

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΤΣΕΝΗΣ

 

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...