fbpx
Παρασκευή, 09 Νοεμβρίου 2018 14:01

Auralic Altair Review

ΤΕΣΤ ΔΙΚΤΥΑΚΟ DAC


Magic Box

Το Altair συγκεντρώνει σε μια συσκευή, DAC, πλήρες streamer, ενισχυτή ακουστικών και προενισχυτή. Παίζει τα πάντα από παντού, αποτελώντας ένα εξαιρετικό digital box για καθετί ψηφιακό στο σύστημα μας

Στην μετά-δίσκων εποχή, οι audiophile υλοποιήσεις που streamάρουν από το δίκτυο και αναπαράγουν τα ψηφιακά μας αρχεία είναι αρκετές δεκάδες, ενώ τα προϊόντα πολλών κατασκευαστών βρίσκονται ήδη στην τέταρτη και πέμπτη γενιά τους. Η Auralic καταπιάνεται με το σπορ εδώ και αρκετά χρόνια, έχοντας ήδη στη γκάμα της αρκετές δικτυακές συσκευές.


Η νέα της δημιουργία, το Altair, επιχειρεί να συγκεντρώσει σε μια συσκευή, DAC, πλήρες streamer, ενισχυτή ακουστικών και προενισχυτή. Απαιτεί μόνον ενισχυτή και ηχεία για να αποτελέσει ένα πλήρες σύστημα που μπορεί να αναπαράγει οτιδήποτε ψηφιακό μπορεί να έχουμε στο σύστημα μας.

Εκτός δηλαδή από τις συμβατικές ψηφιακές εισόδους για να το συνδέσουμε ως DAC ή ως USB DAC, το Altair μπορεί να αναπαράγει τα αρχεία από το σκληρό μας δίσκο, τα αρχεία που θα αποθηκεύσουμε σε σκληρό δίσκο που μπορεί να «φορέσει» η συσκευή, τα αρχεία που έχουμε στον υπολογιστή μας μέσω δικτύου, τα αρχεία που «σερβίρει» ο υπολογιστής μας μέσω uPnP/DLNA server, να υποστηρίξει τις συνδρομές μας στο Tidal και το Qobuz, τις φορητές μας συσκευές μέσω AirPlay ή Bluetooth και τους αγαπημένους μας ιντερνετικούς σταθμούς.


Όλα αυτά το Altair μπορεί να τα κάνει με ενσύρματη αλλά και ασύρματη σύνδεση και μάλιστα τα κάνει εύκολα και απλά με τη βοήθεια της συνοδευτικής εφαρμογής Lightning DS για iOS ή μέσω του γνωστού μας Roon.

Επιπλέον η Auralic έχει φροντίσει να κρατήσει την τιμή της συσκευής σε λογικά επίπεδα δίνοντας μας όλο το «πακέτο» στα 2.149 ευρώ. Μόνον drive για να ριπάρει τα CD μας δεν διαθέτει το Altair, ωστόσο αυτό μπορούμε να το κάνουμε με μεγάλη ευκολία από τον υπολογιστή μας.


Σχεδιαστικά το Altair ακολουθεί τη γραμμή των άλλων streamer της Auralic, με τη χαρακτηριστική κυματιστή πρόσοψη, το μικροσκοπικό μέγεθος και το κυλινδρικό χειριστήριο να το καθιστούν μια ιδιαίτερα όμορφη συσκευή. Στην πρόσοψη συναντούμε το ποτενσιόμετρο στάθμης, το οποίο αποτελεί και διακόπτη οn/off, αλλά και επιλογέα των μενού της συσκευής, την έξοδο ακουστικών και την μεγάλη ευανάγνωστη οθόνη OLED του Altair.

Η πίσω πλευρά φέρει όλες τις ψηφιακές συνδέσεις της συσκευής, απλές και ισορροπημένες αναλογικές εξόδους, αλλά και τα βύσματα σύνδεσης των δύο κεραιών του Altair, όλες σε επίχρυσα βύσματα εξαιρετικής ποιότητας.

Στο εσωτερικό του Altair επικρατεί η ίδια άριστη ποιότητα, με σχεδόν ανύπαρκτες καλωδιώσεις, ποιοτικό τροφοδοτικό με τοροειδή μετασχηματιστή και φιλτράρισμα του AC. Στο πίσω τμήμα βρίσκονται τρεις ξεχωριστές πλακέτες, μια για το DAC, μια για τις ψηφιακές εισόδους και μια για την επεξεργαστική πλατφόρμα Tesla, ενώ στο μπροστινό τμήμα το μεταλλικό κουβούκλιο για την προαιρετική τοποθέτηση σκληρού δίσκου.


Το τμήμα DAC του Altair χρησιμοποιεί το δοκιμασμένο ESS 9018 Sabre DAC μαζί με ένα Femto Master Clock πολύ υψηλής ακριβείας, ενώ βασίζεται ουσιαστικά στο κορυφαίο DAC της εταιρείας, το πολύ ακριβότερο Vega. Για τη σωστή υποστήριξη του η Auralic υιοθετεί γραμμικό τροφοδοτικό, που ονομάζει Purer-Power, το οποίο παρεμβάλλει και ένα αποτελεσματικό φίλτρο ρεύματος μεταξύ της παροχής μας και του τοροειδή μετασχηματιστή, ρίχνοντας έτσι το θόρυβο και τις παρεμβολές σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Είδος και ανάλυση αρχείου που να μην υποστηρίζεται από το Altair δεν υπάρχει, ενώ ο χρήστης έχει και τη δυνατότητα επιλογής τεσσάρων διαφορετικών ψηφιακών φίλτρων, ανάλογα με το είδος της μουσικής που ακούει αλλά και το γούστο του.


Συνολικά το Altair διαθέτει 15 εισόδους, ασύρματες και ενσύρματες, τοπικές και δικτυακές. Τις υποστηρίζει με την εξελιγμένη πλατφόρμα Tesla, που η εταιρεία πρωτοδημιούργησε για τα δικτυακά προϊόντα της σειράς Aries.

Έναν υπολογιστή δηλαδή, με επεξεργαστή ARM Cortex-A9 χρονισμένο στο 1GHz, μνήμη 1GB και 4GB τοπικό αποθηκευτικό χώρο. Έτσι η συσκευή είναι και αναβαθμίσιμη, ενώ με επόμενο firmware θα υποστηρίζει DSD upsampling και room correction. Για τις ανάγκες του streaming, το Altair χρησιμοποιεί την πλατφόρμα Lightning που η εταιρεία πρωτοπαρουσίασε για τις δικτυακές της συσκευές το 2014 .

Around the Box
Συνήθως το σετάρισμα συσκευών που υποστηρίζουν τόσους διαφορετικούς τρόπους αναπαραγωγής ψηφιακών αρχείων είναι πραγματική σπαζοκεφαλιά. Αυτό δεν ισχύει για το Altair που αμέσως κατάφερε να δει τη μουσική μας βιβλιοθήκη (ένα σκληρό δίσκο 2TB τιγκαρισμένο με αρχεία high-res), είτε συνδέοντας τον απευθείας επάνω του, είτε μοιράζοντας τον στο δίκτυο από το MacBookPro μας. Το alter ego του Altair είναι η εφαρμογή Lightning DS, η οποία αναλαμβάνει το σετάρισμα και τη ρύθμιση της συσκευής, αλλά και το διάβασμα της βιβλιοθήκης μας, ενώ ελέγχει το Altair εύκολα και απλά, χωρίς καθυστερήσεις ή κολλήματα.


Εκτός από τα αρχεία που έχουμε στους δίσκους μας, η εφαρμογή ελέγχει και την συνδρομή μας στο Tidal (ή στο Qobuz), ενώ μπορεί να συνεργαστεί με οποιοδήποτε DLNA media server έχουμε εγκαταστήσει στον υπολογιστή μας, εκτός από τον lightning server που εξ ορισμού εγκαθίσταται μαζί με την εφαρμογή. Πάντως η συνεργασία του Altair με το Roon, ανεβάζει την ευχρηστία της συσκευής πολλές κλάσεις, καθώς οι δυνατότητες του Roon είναι, ως γνωστόν, τεράστιες και το Altair τις αξιοποιεί πλήρως.


Στις δοκιμές μας καταλήξαμε να συνδέσουμε στο μαγικό κουτί της Auralic, οκτώ διαφορετικές πηγές, και να τις διαχειριζόμαστε από την εφαρμογή στο iPad μας και το χειριστήριο της συσκευής με εντυπωσιακή ευκολία και άνεση. Έχουμε και λέμε: σκληρό δίσκο απευθείας επάνω στο Altair, σκληρό δίσκο μοιρασμένο δικτυακά, συνδρομή Tidal μέσω της εφαρμογής Lightning DS, blu-ray player με οπτική σύνδεση, CD Player με ομοαξονική σύνδεση, bluetooth από το κινητό μας, Apple Music με σύνδεση AirPlay, αλλά και τους αγαπημένους μας διαδικτυακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Και πάλι το Altair είχε άλλες επτά διαθέσιμες εισόδους, ειλικρινά δεν νομίζουμε ότι υπάρχει τρόπος αναπαραγωγής ενός ψηφιακού αρχείου που η συσκευή της Auralic δεν υποστηρίζει. Η δε πλατφόρμα lightning που η συσκευή χρησιμοποιεί καθιστά την λειτουργία του Altair ιδιαίτερα απροβλημάτιστη. Εκτός από την υποστήριξη streaming DSD256 και PCM32bit/384ΚHz ακόμα και από Wi-Fi, χωρίς καθυστερήσεις και κολλήματα, αφού το κάθε track αποθηκεύεται στην τοπική μνήμη του Altair πριν ξεκινήσει η αναπαραγωγή, υποστηρίζει αναπαραγωγή bit-perfect και συστήματα multiroom.


Το Altair δεν μας κούρασε στη διαχείριση των οκτώ πηγών που το «ταίσαμε», κάθε άλλο, μας άφησε να απολαύσουμε τη μουσική μας χωρίς να ασχολούμαστε με bug της συσκευής ή της συνοδευτικής εφαρμογής. Και η απόλαυση ήταν πολύ μεγάλη, καθώς η ποιότητα ήχου της συσκευής είναι εξαιρετική.

Το Altair ανήκει στις υλοποιήσεις που υποστηρίζουν σωστά το τσιπάκι της ESS, διαθέτοντας υπέροχο ήχο. Σε οτιδήποτε ακούσαμε, (ειδικά σε hi-res) το Altair συμπεριφέρθηκε με σπάνια διαφάνεια και καθαρότητα, χωρίς το γρέζι που ταλαιπωρεί πολλές συμβατικές ψηφιακές συσκευές, περισσότερο μας θύμισε καλή αναλογική πηγή, παρά δικτυακό DAC. Η γλυκιά, βελούδινη χροιά που χαρακτηρίζει το Altair, το κάνει να ακούγεται σαν λάμπα, με τις παρατεταμένες ακροάσεις να γίνονται ιδιαίτερα ευχάριστες και ξεκούραστες.

Θα θέλαμε ιδανικά τις χαμηλές του λίγο πιο στακάτες και τα δυναμικά ελαφρά πιο εκρηκτικά, ο ήχος του Altair είναι ελαφρά ευγενικός και στρογγυλεμένος, ωστόσο το ηχόχρωμα λάμπας και η εκπληκτική διαφάνεια αποζημιώνει τον ακροατή με το παραπάνω.


Και είναι αυτή η μοναδική διαφάνεια που ξεχωρίζει το Altair από τον ανταγωνισμό, αφού επιτρέπει στον ακροατή να «δει» τη μουσική σκηνή και τα επιμέρους όργανα και φωνές σαν να τα κοιτάει από ένα ανοιχτό παράθυρο. Επιπλέον η διαφάνεια επιτυγχάνεται χωρίς ο ήχος να καταντά κλινικός ή υπεραναλυτικός, απεναντίας, είναι, όπως είπαμε, γλυκόηχος, ζεστός και ρευστός σαν λάμπα.


Είναι ηλίου φαεινότερο ότι το Altair μας ενθουσίασε. Είναι ιδιαίτερα εύχρηστο, και ως συσκευή και ως εφαρμογή, παίζει «τα πάντα από παντού», ενώ διαθέτει υπέροχο ήχο. Αποτελεί το ιδανικό digital box, ενσωματώνοντας τις λειτουργίες ενός εξαιρετικού DAC και ενός πληρέστατου streamer, χωρίς να κοστίζει μια περιουσία. Όσοι αναζητάτε μια τέτοια λύση στην κατηγορία τιμής του Altair, μόλις βρήκατε τη συσκευή που χρειάζεστε.

Auralic Altair
ΕΙΔΟΣ: δικτυακό DAC με προενίσχυση και
ενσωματωμένο ενισχυτή ακουστικών
ΠΑΙΖΕΙ: PCM μέχρι 32bit/384ΚHz, DSD μέχρι DSD256 και DXD
DAC: Sabre ESS9018 με Femto Master Clock
ΕΙΣΟΔΟΙ: 2xSPDIF (Coaxial/Optical), 1xAES/EBU, 3xUSB (Computer/HDD/DAC),
1xEthernet, WiFi 802.11ac, Bluetooth, DLNA, AirPlay, Songcast
ΕΞΟΔΟΙ: Line Out (single-ended/balanced), 1xακουστικών
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΥxB): 330x65x230 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 3,2 κιλά

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: Aurion Image and Sound
ΕΠΑΦΗ: 210 8088.902
ΤΙΜΗ: 2.149 ευρώ


Υπέρ:
Συμβατό με Roon
Εύχρηστη εφαρμογή iOS
Επιλεγόμενα ψηφιακά φίλτρα
Παίζει τα πάντα τοπικά και από δίκτυο

Κατά:
Δεν υποστηρίζει MQA
Ο πλήρης έλεγχος απαιτεί συνδυασμό
της εφαρμογής με το remote

Σχόλιο
Το Altair συγκεντρώνει σε μια συσκευή, DAC, πλήρες streamer, ενισχυτή ακουστικών και προενισχυτή. Παίζει τα πάντα από παντού, αποτελώντας το ιδανικό digital box για καθετί ψηφιακό στο σύστημα μας.

KEIMENO: ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΤΣΕΝΗΣ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « iFi Audio xDSD Review PS Audio DirectStream Review »

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...