fbpx
Τρίτη, 05 Μαρτίου 2019 16:31

Arcam irDAC-II Review

-Τηλεχειριστήριο

 


-Bluetooth


-Ενισχυτής ακουστικών

 

Arcam irDAC-II 


Σταθερή αξία


H Arcam, από τη Mεγάλη Βρετανία, ήταν μια από τις πρώτες εταιρίες που κυκλοφόρησαν στην αγορά USB και Bluetooth DAC, ανοίγοντας τον δρόμο που γνωρίζουμε όλοι σήμερα για λύσεις και αναβαθμίσεις.

Το πρώτο DAC σε μορφή μικρής συσκευής η Arcam το έβγαλε στην αγορά το 1987, όταν ο ανταγωνισμός δεν ήξερε ακόμη τι σημαίνει μετατροπή, ενώ το πρώτο irDAC εμφανίστηκε το 2013 για να κυκλοφορήσει το irDAC-II –που δοκιμάζουμε εδώ- το 2016. Μακρά, λοιπόν, η ιστορία η Arcam στην μετατροπή μέσα από μικρές συσκευές τύπου gadget. To irDAC-II από την πρώτη ημέρα που κυκλοφόρησε σημειώνει επιτυχία αφού είναι ο κληρονόμος μιας πετυχημένης πορείας.

To νέο irDAC-II φοράει (ένα και για τα δύο κανάλια) τσιπ από την ESS -δηλαδή Sabre- έχοντας ως βασικά όπλα στον εξοπλισμό του: έναν εξαιρετικό ενισχυτή ακουστικών και αρκετές εισόδους για να συνδέσουμε τα ψηφιακά μας υπάρχοντα.

Είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος συσκευή της ομαδικής αυτής δοκιμής με τηλεχειριστήριο και εξωτερικό τροφοδοτικό 12V. Mέχρι μηχανικό διακόπτη οn/off έχει στο πίσω μέρος, ενώ οι ψηφιακές είσοδοι μαζί με το Bluetooth φθάνουν τον αριθμό των πέντε.

Εκτός από το Sabre, ένα από τα βασικά του τσιπ της συσκευής είναι το PGA2311 της Τ.Ι. το οποίο έχει αναλάβει τον έλεγχο της στάθμης (ρύθμιση έντασης) που γίνεται με δύο πλήκτρα στο επάνω μέρος του αλουμινένιου (μαύρο) σασί της συσκευής ή από το τηλεχειριστήριο. Στο παραπάνω τσιπάκι οφείλεται και το γεγονός ότι ο ενισχυτής ακουστικών του irDAC-II μπορεί να οδηγήσει ακόμη και ακουστικά 600Ω χωρίς κανένα πρόβλημα. Το τμήμα εξόδου χρησιμοποιεί τελεστικούς ενισχυτές της JRC οι οποίοι συνηθίζονται στην κατηγορία αυτή.

Η θύρα USB βλέπει τον οδηγό XMOS και στα ψηφιακά κυκλώματα υπάρχουν πολλές σταθεροποιήσεις τάσης, με το Bluetooth είναι τύπου aptX για κατάλληλη ηχητική «λήψη». Τα βύσματα είναι επίχρυσα, υπάρχει κεραία για το Bluetooth και ειδική αντιολισθητική επένδυση στο κάτω μέρος της συσκευής ώστε αυτή να μην «γλιστράει» σε περίπτωση που «γεμίσει» με καλώδια, κάτι που σίγουρα συμβαίνει στα άλλα DAC της δοκιμής.

Για να γίνει σύζευξη της συσκευής με το κινητό μας, μέσω Bluetooth, θα πρέπει να πιέσουμε μερικά δευτερόλεπτα ταυτόχρονα δύο πλήκτρα μέχρι το ενδεικτικό LED να γίνει μοβ.

Μετά όλα είναι εύκολα με την εμβέλεια του Bluetooth να είναι αρκετά μεγάλη. Γενικά πρόκειται για ένα καλά κατασκευασμένο DAC που ανήκει στα καλά της αγοράς. Στο εργαστήριο η συσκευή σημείωσε εξαιρετικές μετρήσεις, αγγίζοντας τις επιδόσεις, πολύ ακριβών υλοποιήσεων. Βέβαια δεν έχει φίλτρα ή άλλες δυνατότητες ρυθμίσεων του ήχου του, έχει όμως έναν εξαιρετικό ενισχυτή ακουστικών με υψηλή στάθμη εξόδου, αφού παρέσυρε με τον ήχο του ακόμη και τα «δύσκολα» ακουστικά αναφοράς μας.

Το γεγονός ότι εκτός από σταθερή έχει και μεταβλητή έξοδο προσδίδει στο irDAC-II δυνατότητα προενισχυτή με ικανοποιητικές επιδόσεις. Ηχητικά η συσκευή είναι ισορροπημένη και ήσυχη χωρίς όμως να απουσιάζει το νεύρο και η δύναμη. Έχει εξαιρετική ανάλυση και εκτεταμένη απόκριση με εξαιρετικά χαμηλούς θορύβους, κάτι που μας ευχαρίστησε και δείχνει την επιμέλεια του κατασκευαστή στο τροφοδοτικό της, που μπορεί όμως να αναβαθμιστεί για καλύτερο αποτέλεσμα.

Δεν «παίζει» με τρικ, μαγικά και με αλγόριθμους για να «ρυθμίσει» τον ήχο της, είναι ξεκάθαρη στην αποστολή της. Βέβαια δεν έχει τις δυνατότητες των DAC του 2017 (π.χ. MQA), αλλά πόσοι από εμάς ακούν ήχο από αρχεία DSD512 ή έχουν συλλογή MQA; Το Arcam, ηχητικά, είναι πολύ κοντά στο νέο Pro-Ject, πολύ ευχάριστο στην ακρόαση και γεμάτο με πλούσιες μελωδίες.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Arcam irDAC-II
ΕΙΔΟΣ: Μετατροπέας DAC με Bluetooth
ΠΑΙΖΕΙ: PCM μέχρι 32bit/384KHz, DSD μέχρι 128
DAC: Sabre ES9016K2M
ΕΙΣΟΔΟΙ: 2xCoax, 2xToslink, 1xUSB 2.0, 1xBluetooth

ΕΞΟΔΟΙ: 1xStereo Line-out (RCA) σταθερή στάθμη, 1xStereo Line-out (RCA) μεταβλητή στάθμη, 1xAκουστικά mini jack
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ: Στάθμη
ΕΥΚΟΛΙΕΣ: Ενδεικτικά LED, τηλεχειρισμός, κεραία Bluetooth
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΥxB): 194x44x124 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 1100 γραμμάρια

 

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: AAAV
ΕΠΑΦΗ:  2130998206
ΤΙΜΗ: 470 ευρώ


Υπέρ:
Αρκετές ψηφιακές είσοδοι
Μεταβλητής ή/και σταθερής στάθμης εξόδου
Περιγραφικός ήχος
Ενισχυτής ακουστικών

Κατά:
Χωρίς φίλτρα

Συνεχίζει την παράδοση της στα DAC η Arcam με το irDAC-II, που εδώ και καιρό είναι ένα από τα πιο αξιόπιστα της αγοράς έχοντας έξτρα δυνατότητες όπως το Bluetooth και τον ενισχυτή ακουστικών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « BEST OF 2018 DIGITAL AUDIO

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...