Παρασκευή, 05 Απριλίου 2013 17:18

Musical Fidelity V-DAC II & V-PSU II

Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ MUSICAL FIDELITY ΞΥΠΝΑ ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΗΧΟ ΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ PLAYER. 

Η Musical Fidelity ξέρει καλά τον ήχο από χρόνια, και σερβίρει στους ανθρώπους που τον αγαπούν, με σοβαρές ηχομηχανές επιπέδου high end αλλά και με βελτιωτικά εργαλεία, αξεσουάρ ή gadget για να ανάβει τα αίματα. Είναι ένα διαρκές παιχνίδι της εταιρείας με το κοινό της, όπως μόνο ένας καλλιτέχνης ξέρει να επικοινωνεί.

Τη μία ημέρα η ΜF μπορεί να κατεβάσει στην αγορά ένα μονομπλόκ ενισχυτή Τάξης Α αξίας χιλιάδων ευρώ, και την άλλη ένα «μαγικό» κουτάκι μερικών ευρώ. Και τα δύο, όμως, έχουν την ίδια ηχητική αξία, αφού σίγουρα θα ανατρέψουν με τον τρόπο τους τα συνηθισμένα. Το είχε κάνει τότε με τις λάμπες Nuvistor, αργότερα με το Μ1 πικάπ και τελευταία με τo network player M1 CliC. 

H Musical Fidelity, παιδί του υπέροχου Antony Michaelson, είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στη μοντέρνα audio ιστορία του πλανήτη μας, και είμαστε τυχεροί που υπάρχει γύρω μας. Από το Λονδίνο, όπου είναι η έδρα της, φροντίζει να μας ταράζει συχνά πυκνά με τις κυκλοφορίες της.

Πώς θα ήταν δυνατόν να μη δοκιμάσουμε για ακόμα μία φορά το V-DAC II στο περιοδικό, αφού από την ημέρα που κυκλοφόρησε πλήθος ηχοφίλων ασχολούνται και ξανασχολούνται μαζί του; Δεν είναι μόνο οι δυνατότητες και ο ήχος του, αλλά και η τιμή του που το κάνουν τόσο επιτυχημένο. Στη σειρά «V» υπάρχει ακόμα το εξωτερικό τροφοδοτικό V-PSU ΙΙ, που -για καλή μας τύχη- το είχαμε στη δοκιμή. 

Αυτό που κάνει τη σειρά «V» να έλκει μουσικόφιλους, φίλους της τεχνολογίας και των ηλεκτρονικών είναι ο σχεδιασμός της. Το σασί των συσκευών της είναι από αλουμίνιο και, έχοντας τυπωμένες τις ενδείξεις στην επιφάνειά τους, τις κάνει να μοιάζουν με πειραματικές ή εργαστηριακές.

Η εμφάνισή τους θα παρασύρει κάποιους να τις κρύψουν στο πίσω μέρος του ρακ, ενώ άλλους να τις φωτίσουν με προβολέα σαν πρωταγωνιστές. Όλες οι συσκευές της σειράς έχουν τις ίδιες διαστάσεις, αφού μοιράζονται το ίδιο ορθογώνιο σασί. Όπως καταλάβατε, είχαμε στα χέρια μας το V-DAC II μαζί με το V-PSU II. 

Για ακόμα μία φορά διαπιστώσαμε τη διαφορά που κάνει ένα καλό τροφοδοτικό σε μια ψηφιακή συσκευή, όπως σε ένα DAC. Η σύνδεση των δύο συσκευών γίνεται εύκολα με τα 12V τροφοδοσίας -έχοντας ενδεικτικά μπλε LED- αλλά και με τα σήματα ήχου. Μοναδικό πρόβλημα είναι ότι καταλήγουμε με διάφορα καλώδια εμπρός και πίσω από τις συσκευές.

Το τροφοδοτικό έχει παροχές για τρεις «V» συσκευές, ενώ το DAC, εκτός από ομοαξονική και οπτική, δέχεται και USB, ώστε να λειτουργήσει και ως εξωτερική κάρτα ήχου υπολογιστή. Είναι, δηλαδή, ένα USB DAC. Τι είναι, όμως, αυτό που μας κίνησε το ενδιαφέρον να το δοκιμάσουμε πάλι; Η περιέργεια. Η περιέργεια του αυτιού και του ματιού. Του αυτιού, γιατί ήθελα να διαπιστώσω ιδίοις όμμασι το λόγο για τον οποίο η audio κοινότητα της Β. Αμερικής ασχολείται τόσο πολύ μαζί του, και του ματιού, γιατί επίσης η ίδια κοινότητα το «πειράζει» σε απίστευτο βαθμό, λες και είναι... όπως είπαμε παραπάνω, εργαστηριακή πλατφόρμα. Παράλληλα, ήθελα να δανείσω το V-DAC II σ’ ένα φίλο DJ, που έχασε τον «ήχο» του από τη στιγμή που άρχισε να χρησιμοποιεί laptop ως player στα κλαμπ. Αρκετοί οι λόγοι. 

 

ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 

Είναι κοινό μυστικό ότι όσοι ακούν μουσική από υπολογιστή έχουν αναπτύξει τη συλλογή τους μέσω «κατεβασμάτων». Δηλαδή, ξοδεύοντας ελάχιστα -έως καθόλου- χρήματα εις υγείαν του Διαδικτύου. Όλοι αυτοί (και εμείς) δε θέλουμε να ξοδέψουμε μία περιουσία για να αγοράσουμε ένα USB DAC, γιατί ξέρουμε -αφού ασχολούμαστε και με υπολογιστές/ψηφιακά- ότι σύντομα η συσκευή μας θα ξεπεραστεί από την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Το V-DAC II, με την τιμή που έχει, είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε όλοι εμείς που «κατεβάζουμε». Αγοράζουμε ένα, το χρησιμοποιούμε μερικά χρόνια και μετά το αντικαθιστούμε με την επόμενη έκδοσή του. Όπως κάνουμε με τα κινητά και τους υπολογιστές. Χθες ήταν MP3, σήμερα flac, ποιος ξέρει αύριο σε τι μορφή θα κατεβάζουμε τη high resolution μουσική μας... 

Παράλληλα, το V-DAC II μπορεί να αναβαθμίσει τον ήχο του παλιού μας CD player ή του νέου DVD player. To V-DAC II πραγματοποιεί αναχρονισμό και upsampling στα 192kHz/24 bit τόσο από τις S/PDIF εισόδους όσο και από τη USB. Την ψηφιοαναλογική μετατροπή του την οφείλει σε τσιπάκια της Burr-Brown. Σύνδεσα το V-DAC II αρχικά σε ένα Blu-ray player της Philips, και αμέσως διαπίστωσα ότι ο ήχος του απέκτησε σπιρτάδα.

Στη συνέχεια πέρασα σε ένα παλιό, καλό CD player. Στο Harman/Kardon HD900, o ήχος απέκτησε εστιασμό και μεγαλύτερη ακρίβεια. Χρησιμοποιώντας το με το εξωτερικό τροφοδοτικό V-PSU II, απομονώθηκε πολύς θόρυβος και η περιγραφή της μουσικής έγινε πιο διακριτή και φυσική. «Τραγανή» και «οξεία» θα έλεγα. Το ήξερα ότι αυτό θα συνέβαινε στις «παραδοσιακές» ηχητικές συσκευές. 

Μετά πέρασε στα χέρια του φίλου μου του DJ, που σας είπα πιο πάνω, όπου ο τύπος δεν είχε ιδέα περί flac και high-res audio, αλλά πολύ περισσότερο περί DAC. Με το V-DAC II, έτσι απλά, η μουσική του απέκτησε τόσο νόημα, που με ενθουσιασμό μου είπε τελικά ότι το laptop του παίζει καλά, αλλά μόνο με τη βοήθεια του DAC.

Αφαιρώντας τις μαύρες βίδες της συσκευής, μπορείς εύκολα να έρθεις σε επαφή με το ηλεκτρονικό κύκλωμα, την πλακέτα. Δεν είναι λίγοι, λοιπόν, αυτοί που έχουν αγοράσει το V-DAC II και το έχουν μετατρέψει σε ηχομηχανή ανώτερου επιπέδου αλλάζοντας υλικά, σασί και τροφοδοτικό. Είναι και αυτός ένας δρόμος για το V-DAC II, ειδικά για όσους πιάνει το χέρι τους.

Το Διαδίκτυο βοά από συμβουλές... αναβάθμισης. Συνδέοντας με το V-DAC ΙΙ σε υπολογιστή και αναπαράγοντας μερικά flac κομμάτια με το foobar2000, βγαίνει όλη η fun πλευρά της συσκευής. Ανάλυση για «μέτρημα», σταθερότητα εκτέλεσης, θόρυβος υπό καταστολή λόγω του upsampling και του εξωτερικού τροφοδοτικού, έκταση και ευελιξία στο έπακρο. Μια κορυφαία πρόταση αναβάθμισης με πολύ fun χαρακτήρα, για όλους εμάς που ακούμε μουσική από το PC/laptop/tablet μας. 

 

Tip01

Αν δε θέλετε να αγοράσετε το V-PSU II, ακούστε το V-DAC II με μπαταρία 12V. Κάνει μεγάλη διαφορά το τροφοδοτικό. 

 

ΥΠΕΡ 

- Upsampling στα 192/24 

- USB DAC 

- Τιμή 

- Έκταση και ακρίβεια ηχητικής περιγραφής 

 

ΚΑΤΑ 

- Καλώδια εμπρός και πίσω 

 

ΣΧΟΛΙΟ 

Φιλί ζωής με τεχνολογία του 2012 για όλες τις ψηφιακές πηγές σας. Δίνει αέρα και χώρο στον ήχο CD, DVD και Blu-ray player, ενώ θα κάνει τον υπολογιστή σας την αγαπημένη πηγή ήχου στο σπίτι. 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ 

Musical Fidelity V-DAC II 

Είσοδοι: 1xOπτική, 1xΟμοαξονική, 1xUSB, 1x12V τροφοδοσίας 

Έξοδοι: 1xStereo set RCA 

Διαστάσεις: 157x40x95 χλστ. 

Βάρος: 350 γρ. 

 

Musical Fidelity V-PSU II 

Έξοδοι: 3x12V 

Eίσοδοι: 230V με μηχανικό διακόπτη 

Διαστάσεις: 157x40x95 χλστ. 

Βάρος: 785 γρ. 

 

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: Exclusive Audio 

ΕΠΑΦΗ: 210.8236.225 

ΤΙΜΗ: 225 € (V-DAC II), 170 € (V-PSU II) 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Audiolab 8200DQ Goldmund Metis D/A »

COMPUTER AUDIO

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

 

 

MEMBERS OF...