fbpx
Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2013 09:56

Audio Nemesis DC-1 Upgrade Edition

ΠΩΣ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ, ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΥΠΛΟΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ.

 

Η ιταλική Audio Nemesis είναι το πνευματικό και επιχειρηματικό τέκνο του σχεδιαστή Φάμπιο Καμοράνι, ενός έμπειρου μηχανικού ο οποίος δίνει ιδιαίτερο βάρος στην ποιοτική κατασκευή και στην απλότητα της κυκλωματικής σχεδίασης των δημιουργιών του.

Η πρώτη από αυτές ήταν ο ψηφιοαναλογικός μετατροπέας (DAC) DC-1, ο οποίος είχε αποσπάσει επαινετικά σχόλια. Η επανάπαυση στις δάφνες δεν είναι, όμως, ποτέ σοφή τακτική, κατά συνέπεια ο κύριος Καμοράνι σήκωσε τα μανίκια και βάλθηκε να βελτιώσει στα σημεία τον DC-1, παρουσιάζοντας έτσι την έκδοση DC-1 Upgrade Edition (UE για συντομία), οι βελτιώσεις της οποίας μπορούν να εφαρμοστούν εκ των υστέρων και στον αρχικό DC-1. 

Η σχεδίασή του προέκυψε από τον ακριβότερο DC-1 VLE, ο οποίος παρήχθη σε μόλις 40 κομμάτια. Η βασική πρωτοτυπία του VLE ήταν η χρησιμοποίηση 8 DAC σε παράλληλη σύνδεση, αριθμός που έχει μειωθεί στους δύο για τον DC-1 UE.

Σε σχέση τώρα με τον αρχικό DC-1, ο στόχος ήταν να γίνει πιο καθαρή η ροή του σήματος, στόχος που επιτεύχθηκε, αφενός, με την αφαίρεση του σταδίου εξόδου απότην πορεία του σήματος.

Αφετέρου, η υλοποίηση δε βασίζεται σε υπερδειγματοληψία (oversampling), καθώς ο Καμοράνι ασπάζεται τις απόψεις του Ιάπωνα σχεδιαστή Ryohei Kusunoki, ο οποίος ισχυρίζεται ότι το oversampling μειώνει τις ανοχές του ψηφιακού σήματος σε λάθη και οδηγεί σε λιγότερο φυσικό ήχο (το πλήρες τεχνικό άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ: www.sakurasystems.com/articles/Kusunoki.html). 

Η απλότητα στη σχεδίαση συνεχίζεται και στις παρεχόμενες θύρες, όπου έχουμε μόνο μία είσοδο και μία έξοδο. Αυτό είναι ενδεχομένως ένα αρνητικό σημείο σε σχέση με τον ανταγωνισμό, που συνήθως προσφέρει τουλάχιστον μία ακόμα θύρα εισόδου (USB ή οπτική). Επιπλέον, η είσοδος δέχεται σήματα έως μόνο 24 bit/96kHz, αποκλείοντας έτσι υψηλότερης ποιότητας εισόδους (αρχεία 192kHz που δοκιμάσαμε αναπαρήχθησαν με σφάλματα ταχύτητας).

Το σήμα εσωτερικά δέχεται ασύγχρονο επαναχρονισμό για μείωση του jitter, ελαττώνοντας έτσι τα ενδεχόμενα μειονεκτήματα της εισόδου S/PDIF έναντι μιας ασύγχρονης USB. Εμφανισιακά η πρόσοψη μας έφερε αμέσως στο μυαλό Electrocompaniet, καθώς το πλεξιγκλάς και το μπλε φωτιζόμενο λογότυπο αποτελούν χαρακτηριστικά του Νορβηγού κατασκευαστή. Γενικά, πάντως, η ποιότητα κατασκευής βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο χειροποίητο εσωτερικό, όπου όλα τα κομμάτια του κυκλώματος έχουν επιλεγεί προσεκτικά για τις υψηλές τους επιδόσεις.


Περνώντας στις ηχητικές δοκιμές, ο DC-1 UE στρώθηκε αρχικά για 48 ώρες, οδηγούμενος από την έξοδο S/PDIF του media υπολογιστή μας. Το πρόγραμμα ακροάσεων περιείχε ασυμπίεστα αρχεία, τόσο 44.1/16 όσο και υψηλότερης ανάλυσης 24/96. Εξαρχής έγινε σαφές ότι μπροστά μας είχαμε έναν ψηφιοαναλογικό μετατροπέα ο οποίος αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τη μουσική. Οι μεσαίες και οι υψηλές διακρίνονται από φυσικότητα και επαρκές σώμα.

Οι χαμηλές διαθέτουν δέσιμο και όγκο, αν και θα θέλαμε λίγο καλύτερη ατάκα. Πολύ καλή θα κρίναμε την εστίαση της στερεοφωνικής σκηνής, με επαρκές, αν και όχι κορυφαίο βάθος. Στην αναλυτικότητα διακρίναμε λίγο κόκκο, ο οποίος μπορεί ενδεχομένως να θεωρηθεί ως πιο «αναλογικός» χαρακτήρας, και γενικότερα θα λέγαμε ότι επιτυγχάνει το ξεκούραστο άκουσμα που συνήθως συνδέεται με τα αναλογικά συστήματα αναπαραγωγής. Στη διάθεσή μας είχαμε παράλληλα το Cambridge Audio NP30, το οποίο είναι βέβαια σημαντικά οικονομικότερο, αν συνυπολογίσουμε τις επιπλέον λειτουργίες που προσφέρει πέρα από DAC, αλλά δεν αντισταθήκαμε στον πειρασμό να το κοντράρουμε με τον DC-1 UE. Η κόντρα, όπως ήταν αναμενόμενο, κατακυρώθηκε υπέρ του Audio Nemesis, με πιο σημαντικές βελτιώσεις την ευκρίνεια στις υψηλές συχνότητες αλλά και την καλύτερη εστίαση των ήχων στη σκηνή.


Τελικά, τι; Αν κρίνουμε τον Audio Nemesis DC-1 UE αποκλειστικά με κριτήρια ήχου, θα λέγαμε ότι αποτελεί μια τίμια πρόταση για τα χρήματα που ζητάει, καθώς η ποιότητα αναπαραγωγής αλλά και κατασκευής είναι από τις καλύτερες στην κατηγορία. Ειδικά για αγοραστές που αποζητούν κυρίως τη βελτίωση του CD player τους μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή λύση, κυρίως αν ο ηχητικός του χαρακτήρας είναι αυτό που επιδιώκουν.

Από την άλλη, όμως, γιατί να μην υπάρχει και μία είσοδος USB, όπως στον DC-1 VLE, τον οποίο εξάλλου δεν μπορεί να αποκτήσει κάποιος πλέον; Ενδεχομένως είσοδος 192kHz; Ίσως ήρθε η ώρα για... upgrade στον upgrade;

ΥΠΕΡ
• Ποιότητα ήχου
• Ποιότητα υλικών

ΚΑΤΑ
• Μόνο ομοαξονική είσοδος
• Μέχρι 96kHz

ΣΧΟΛΙΟ
Ένας DAC με πρωτότυπες κυκλωματικές επιλογές και υψηλή ποιότητα ήχου, ο οποίος αναζητά τη θέση του στο σύγχρονο USB-κρατούμενο τοπίο.

ΤΙP  
Για να μην ψάχνεστε άδικα, ο διακόπτης on-off βρίσκεται στην κάτω πλευρά της συσκευής.

Κατασκευαστής: Audio Nemesis
Μοντέλο: DC-1 Upgrade Edition

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Απόκριση συχνότητας: 20Hz-20kHz
Θύρες: Ομοαξονική είσοδος S/PDIF (RCA), αναλογική έξοδος γραμμής (2xRCA)
Διαστάσεις: 23x8,5x34 εκ.
Βάρος: 3,5 κιλά

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: Κοσμάς
ΕΠΑΦΗ: 210.3811.720
ΤΙΜΗ: 550 € (πληρωτέα)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΥΒΑ Design WD202 North Star Design Excelsio »

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...