Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013 00:59

Audiolab M-DAC

 

ΤΙ ’ΝΑΙ ΤΟΥΤΟ; DAC ΜΕ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΕΝΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΟΘΟΝΗ; ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΙ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ; 

 

Παραδέχομαι με ειλικρίνεια ότι ενδεχομένως δεν είμαι και ο πιο αντικειμενικός κριτής για το νέο δημιούργημα της Audiolab, καθότι ο θρυλικός Audiolab 8000A ήταν ο πρώτος σοβαρός ολοκληρωμένος που μπήκε στο σπίτι όταν ξεκινούσα την πορεία μου στο μαγικό χώρο του hi-fi.

Αν, μάλιστα, υπολογίσετε ότι ακόμη βρίσκεται στην κατοχή μου σε άψογη λειτουργική κατάσταση, καταλαβαίνετε ότι η σχέση στοργής συνεχίζεται. Από εκείνο το μοντέλο, βέβαια, μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει αλλάξει χέρια δύο φορές, και μαζί και όνομα (αρχικά σε Tag McLaren και αργότερα πάλι σε Audiolab).

Από ό,τι φαίνεται, όμως, δεν είναι διατεθειμένη να το βάλει κάτω και, ακολουθώντας το ρεύμα των καιρών, όπου οι DAC γνωρίζουν νέες δόξες, αποφάσισε να παρουσιάσει τη δική της πρόταση. Φυσικά, στη «μεγάλη» σειρά «8200» υπάρχει ήδη ο 8200DQ, ο οποίος μοιράζεται τον ίδιο ολοκληρωμένο (ESS Sabre32 9018), όμως ο M-DAC είναι ελαφρώς... άλλο φρούτο.

Συγκεκριμένα, ο τελευταίος δεν έχει αναλογικό στάδιο προενίσχυσης, αλλά μόνο ψηφιακό, από την άλλη όμως παρέχει πιο εξειδικευμένα ψηφιακά φίλτρα, μεγαλύτερη οθόνη και δυνατότητες χειρισμού. Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή τα πράγματα. 

Κατ’ αρχάς, εξωτερικά ο M-DAC είναι μικρότερος το δέμας από τις ομόσταβλες συσκευές της σειράς «8200». Παραμένει, βέβαια, η ίδια αισθητική σε πλήκτρα και διακόπτες, αλλά η μεγάλη οθόνη που προαναφέραμε κάνει τη διαφορά. Σε αυτήν προβάλλονται ποτενσιόμετρο έντασης (ή εναλλακτικά η πληρότητα του buffer), το κέρδος σε decibel, η επιλεγμένη είσοδος, η πραγματική συχνότητα του σήματος εισόδου, αλλά και τα μενού της συσκευής. 

Ο χειρισμός γίνεται μέσω ενός ραβδοειδούς τηλεχειριστηρίου, όπου για DAC εντύπωση προκαλούν τα πλήκτρα για έλεγχο της έντασης και της αναπαραγωγής.

Της αναπαραγωγής ρωτάτε; Ναι, αφού ο M-DAC αναγνωρίζεται από το PC και ως συσκευή ελέγχου, οπότε μπορεί να στείλει εντολές στο PC για χειρισμό του εκάστοτε software media player. Το μόνο που χρειάζεται, δηλαδή, είναι να δημιουργήσετε στο PC μια λίστα αναπαραγωγής της αρεσκείας σας, για παράδειγμα στο foobar2000, που προτείνει και η Audiolab, και στη συνέχεια ο έλεγχος γίνεται από το χειριστήριο του M-DAC.

Εντυπωσιακή είναι και η ποικιλία των προσφερόμενων θυρών, αφού έχουμε ψηφιακές εισόδους και εξόδους αλλά και ισορροπημένες εξόδους γραμμής, κάτι που δε βλέπουμε συχνά σε DAC τέτοιου κόστους.

Το μόνο παράπονο πηγάζει από το «κουτσούρεμα» της θύρας USB, η οποία δέχεται σήματα μέχρι 24/96, τη στιγμή που η ομοαξονική ανεβαίνει στα 24/192 (η οπτική μένει κι αυτή στα 24/96, αλλά είναι γνωστές οι... αμαρτίες της, οπότε δε μας εκπλήσσει το γεγονός). 

Όσον αφορά τη σύνδεση USB με το PC, το βιβλίο οδηγιών δίνει αναλυτικές οδηγίες, ακόμα και για ρύθμιση του foobar2000 για χρήση είτε WASAPI είτε ASIO. Προτείνουμε το πρώτο, καθώς δε χρειάζεται εγκατάσταση επιπλέον οδηγού, όπως για το ASIO, ενώ ενδεχομένως προσφέρει και καλύτερη ηχητική ποιότητα.

Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε και τα ιδιαίτερα φίλτρα που παρέχει ο M-DAC, με το πρώτο να είναι το LSB restoration, το οποίο διορθώνει το σφάλμα του λιγότερου σημαντικού ψηφίου (LSB) στο οποίο είναι επιρρεπή τα Windows XP.

Το δεύτερο ενδιαφέρον φίλτρο είναι το D3E Decorrelator, το οποίο κάνει απόζευξη σταθερών προτύπων στο ψηφιακό σήμα χρησιμοποιώντας πιθανοτικά μοντέλα και μειώνοντας έτσι τεχνουργήματα δεύτερης τάξης μέσα στον DAC. Το σετ ολοκληρώνεται με τρία φίλτρα μεταβατικών, δύο roll-off και από ένα φάσης και φάσματος. 

Αρκετά, όμως, με τα τεχνικά. Ήρθε η ώρα να κάνουμε... μετάγγιση υψηλής ευκρίνειας στις φλέβες του DAC μας και να πιάσουμε τον παλμό του. Για τις ακροάσεις χρησιμοποιήσαμε τόσο την είσοδο USB όσο και την ομοαξονική, οι οποίες μας έδωσαν παραπλήσια ποιότητα ήχου.

Η εν λόγω ποιότητα ήταν υπεράνω κριτικής για τα δεδομένα της κατηγορίας τιμής, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την υψηλή αναλυτικότητα του ήχου αλλά και τη φυσικότητα των χροιών. Η ουδετερότητα είναι ένα άλλο στοιχείο του ήχου που δίνει ο M-DAC, κυρίως λειτουργώντας ως καθαρός DAC, αφού με τον ψηφιακό προενισχυτή του σε λειτουργία διακρίναμε κάποια ελάχιστα ίχνη σκληρότητας στον ήχο σε σχέση με το δικό μας αναλογικό προενισχυτή.

Όσο για τα ψηφιακά φίλτρα, να πούμε ότι γενικά δεν είμαστε οπαδοί της παρέμβασης στον ήχο, και τελικά τα αφήσαμε όλα απενεργοποιημένα για το μεγαλύτερο μέρος των ακροάσεων, αλλά δεν είναι άσχημο να υπάρχουν για όποιον θέλει κάτι διαφορετικό.

Να αναφέρουμε μόνο ότι δεν μπορέσαμε να δοκιμάσουμε το LSB restoration, καθώς δεν είχαμε στη διάθεσή μας υπολογιστή με Windows XP. Συνεχίζοντας με τις ακροάσεις, να πούμε ότι ο M-DAC πέρασε το άτυπο τεστ της παρατεταμένης ακρόασης.

Το τεστ αυτό το περνά κάποια συσκευή, αν ξαφνικά πιάσουμε τον εαυτό μας να ακούει τα κομμάτια που χρησιμοποιούμε για δοκιμές πέρα από το τμήμα που είναι απαραίτητο για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας, σημάδι πως αρχίζουμε να απολαμβάνουμε πραγματικά τη μουσική.

Αντίστοιχη εμπειρία μας παρείχαν πρόσφατα ο NorthStar Design Essensio καθώς και η τετράδα των συσκευών της M2Tech, σχόλιο που τιμά ιδιαίτερα τον M-DAC, με δεδομένη την τιμή του. Το συμπέρασμα νομίζουμε είναι προφανές.

Ο Audiolab M-DAC είναι ένας πληρέστατος σε εξοπλισμό DAC, ο οποίος παράλληλα δίνει και εξαίρετη ποιότητα ήχου για την κατηγορία τιμής του. Αν έπαιρνε και 192KHz από την είσοδο USB... 

 

ΥΠΕΡ 

•Ποιότητα ήχου 

•Προενισχυτής 

•Ευκολία χειρισμού 

 

ΚΑΤΑ 

•USB μέχρι 24/96 

 

 

ΣΧΟΛΙΟ

Ένας πάνοπλος DAC που προσφέρει και ψηφιακό προενισχυτή, αλλά και διορθωτικά φίλτρα, με παράλληλα κορυφαία ποιότητα.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΗ 

Μπορείτε θεωρητικά να ελέγξετε την ακρίβεια του bitstream με σχετική επιλογή από το μενού του M-DAC. Δυστυχώς, το απαραίτητο αρχείο που υπόσχεται το βιβλίο οδηγιών ότι θα βρούμε στο site της εταιρείας είναι προς το παρόν άφαντο. 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ 

DAC: 32bit 84.000MHz 512 στοιχείων multi-bit array 

Προενισχυτής: Τάξης Α 

Προενισχυτής ακουστικών: Τάξης Α 

Απόκριση συχνότητας: 20Hz-20KHz ±0,2dB 

THD (1KHz, 0dB, 20Hz-20KHz): <0,0015% 

Δυναμική περιοχή (Α weighted): 115dB (RCA), 121,5dB (XLR) 

Crosstalk (@1KHz): >120dB (RCA), >130dB (XLR) 

Οθόνη: 2,7" OLED 

Θύρες: 2xΟμοαξονικές είσοδοι S/PDIF 24/192 (RCA), 2xΟπτικές είσοδοι S/PDIF 24/96 (toslink), Ομοαξονική έξοδος S/PDIF (RCA), Οπτική έξοδος S/PDIF (toslink), USB 24/96 asynchronous, Remote-in, Remote-out, Ισορροπημένες έξοδοι (2xXLR), Μη ισορροπημένες έξοδοι (2xRCA) 

Διαστάσεις (ΥxΠxΒ): 5,9x25,0x25,2 εκ. 

Βάρος: 4,95 κιλά 

 

 

Αντιπρόσωπος: Αudio Evolution

Επαφή: 210.95.96.288 

Τιμή: 750 ευρώ

http://www.audioevolution.gr/

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Hegel HD2 Audiolab 8200DQ »

COMPUTER AUDIO

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

 

 

MEMBERS OF...