Δευτέρα, 08 Απριλίου 2013 15:39

Micromega MyDac

ΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΑΡΩΜΑΤΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΙΚΡΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ, ΤΟ ΙΔΙΟ -ΤΩΡΑ- ΚΑΙ ΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ DAC. 

 

Τρέλα με τα DAC. Λες και ανακαλύψαμε ξανά τον ήχο. Και όμως δεν έχουμε δει τίποτε ακόμη, αφού η εμπειρία χρήσης που προσφέρουν μοιάζει με αυτή των smartphones. Oι νέες συσκευές DAC, ειδικά αυτές με ασύγχρονο USB, γράφουν χρυσές σελίδες στην ιστορία του high fidelity έχοντας ως όριο μόνο τον ουρανό.

Με λίγα χρήματα μας βοηθούν να δημιουργήσουμε μια κορυφαία πηγή ήχου, που μερικά χρόνια πριν θα έπρεπε να διαθέσουμε πολλές χιλιάδες ευρώ για να αποκτήσουμε. Κάθε κατασκευαστές κατεβάζει στην αγορά την δική του ιδέα σε σημείο που να μας πιάνει συλλεκτική μανία.

Τα θέλουμε όλα. Θέλουμε το DragonFly, θέλουμε το Explorer της Meridian και τώρα θέλουμε το MyDac της Micromega και σε μερικούς μήνες ίσως εμφανιστεί κάποιο άλλο audiο gadget που τώρα είναι στα εργαστήρια εξέλιξης. Ο χώρος θα συνεχίσει να μας εκπλήσσει και αυτό είναι προς όφελος όλων, γιατί με τις συσκευές αυτές το θέμα «ψηφιακή πηγή» εκτός από φθηνό θα είναι και εξαιρετικό.

Το μελλοντικό USB DAC το φαντάζομε να το ελέγχω από το κινητό μου, να του «ρίχνω» μουσική με swipe από την οθόνη και να έχει NFC ώστε να παίζει ανέπαφα. Ίσως μιλάω για μια συσκευή που θα κυκλοφορήσει το 2014, αλλά τώρα έχουμε μπροστά μας μια audio λιχουδιά που πολλοί έχουν μπει στον πειρασμό να αποκτήσουν, έστω και αν είναι το πέμπτο… τους DAC.

Πόσοι από εμάς έχουμε πια δυο κινητά; Με το ίδιο σκεπτικό θα έχουμε άλλο DAC στον υπολογιστή μας -για ότι κατεβάζουμε και ακούμε από εκεί- και άλλο στο στερεοφωνικό μας. H Micromega με το MyDac έχει δημιουργήσει παγκοσμίως ένα απίστευτο hype με τη σειρά «My» η οποία αναμένεται να εμπλουτιστεί με ενισχυτή ακουστικών, phono stage, streamer και άλλες μονάδες.

To audio της δεκαετίας μας δηλαδή. Ως πρώτη παρουσία της σειράς είναι το MyDac που δοκιμάζουμε εδώ και μάλιστα σε λευκό χρώμα. Ταιριάζει φοβερά σε λευκά PC ή laptop, αρκεί βέβαια να χρησιμοποιήσουμε λευκό USB καλώδιο. Το μηχανάκι το «κυνηγάμε» εδώ και δυο μήνες, αλλά δεν ήταν διαθέσιμο για την Ελλάδα λόγο της μεγάλης ζήτησης που έτυχε στο εξωτερικό.

 

ΔΙΚΟ ΜΟΥ

Πρόκειται για μια μίνι σε διαστάσεις συσκευή σε πλαστικό περίβλημα. Στην πρόσοψη υπάρχει ένας επιλογές εισόδου, αφού το MyDac εκτός από USB δέχεται οπτική και ομοαξονική ψηφιακή είσοδο. Το ήχο τον παραδίδει σε ένα ζεύγος επίχρυσων RCA, ενώ δεν έχει έξοδο ακουστικών κάτι που συμπεριλαμβάνεται στα πλην της.

Η τροφοδοσία γίνεται κατευθείαν από την πρίζα και είναι universal, δηλαδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού αρκεί η παροχή να είναι από 85V έως 265V. Στην πρόσοψη υπάρχουν ενδεικτικά λευκά LED καθώς και το γενικό της λειτουργίας.

Κάτω από το κάλυμμα βρίσκουμε μια προσεγμένη κατασκευή. Το ασύγχρονο USB «ελέγχεται» από το γνωστό τσιπσετ της XMOS που έχει γίνει στάνταρτ πια σχεδόν σ΄ όλα τα μηχανήματα.

Το κύριο τσιπάκι για τη μετατροπή είναι το CS4351 της Crystal με ανάλυση 192KHz/24bit (παραγωγής 2003) με έξοδο 2Vrms, ενώ το ρόλο του «δέκτη» έχει αναλάβει το ευρωπαϊκό WM8804G της Wolfson. Yπάρχουν ακόμη δύο master ρολόγια ένα για τα 44,1KΗz και ένα για τα 48ΚΗz (και τα πολλαπλάσια τους). Ως υλικά υποβοήθησης εντοπίσαμε πυκνωτές Wima και το τελεστικό ενισχυτή OPA1642 της Texas Instruments για το στάδιο εξόδου που είναι εξαιρετικών επιδόσεων.

Το τροφοδοτικό είναι διακοπτικό καλής ποιότητας. Αυτή είναι η σύνθεση του MyDac το οποίο κοστολογείται 329 ευρώ. Η εγκατάσταση των οδηγών σε PC είναι η συνηθισμένη διαδικασία που ακολουθούν όλα τα DAC του είδους, μάλιστα αναβαθμίσαμε το firmware στην τελευταία του έκδοση όπως παρέχεται μέσα από την ιστοσελίδα του κατασκευαστή.

Στο κουτί θα βρούμε μόνο το καλώδιο τροφοδοσίας. Το δυνατό χαρτί του MyDac είναι ότι δέχεται -χωρίς παράπονο-αναλύσεις 192/24

 

ΑΚΡΟΑΣΕΙΣ

Αφού δεν υπήρχε έξοδο ακουστικών για να τσεκάρουμε τη συσκευή με «στενές» ακροάσεις η δοκιμή έγινε στο σύστημα αναφοράς του περιοδικού (YBA/ATC). Για καλή του τύχη το συγκρίναμε με κανονικών διαστάσεων DAC από τις Primare και Arcam. Κανένα πρόβλημα. Στα ψηφιακά τα μεγάλα μπορούν άνετα να συγκριθούν με τα μικρά, ειδικά αν είναι τελευταίας εσοδείας όπως είναι το MyDac.

Όπως συμβαίνει συχνά τελευταία η ακρόαση του MyDac ήταν μια εμπειρία, που σε κάνει να αναρωτιέσαι πόσο μακριά είναι η φυσικότητα και η ουδετερότητα από το παραμύθι και τον σουρεαλισμό. Μου θυμίζει το χώρο της εικόνας (φωτογραφίας) όπου η κίνηση καλύπτει τις αδυναμίες και τα χρώματα ξεφεύγουν από τα στάνταρτ της φύσης.

Το MyDac δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από πολύ πιο ακριβές υλοποιήσεις. Επικρατεί μια ομαλότητα και μια ηρεμία στην αναπαραγωγή η οποία οφείλεται κυρίως στην ανάλυση και στις λεπτομέρειες που πηγάζουν άκοπα. Αναβαθμίζει με άνεση πολλά –ακόμη και καινούρια- CD player κατηγορίας πάνω από 500 ευρώ, ενώ σίγουρα θα κάνει το laptop σας να παίξει ως ένα κορυφαίο player. Πόσο μάλλον το DVD ή το Blu-ray player σας όπου τα εσωτερικά τους DAC είναι για… γέλια.

Βέβαια δεν αγγίζει των ήχο των μεγάλων DAC τα οποία είναι πιο ακριβέστατα στο πεδίο του χρόνου, στην καταπολέμηση του jitter και στην χωρική πληροφορία. Το MyDac είναι μια εύκολη στη χρήση συσκευή που την ακούς με ευχαρίστηση αφού έχει τη μουσικότητα που άλλοι αναζητούμε στις ακροάσεις μας για να περάσουμε καλά. Αυτή είναι η δύναμη του!

 

ΥΠΕΡ

Oλοκληρωμένο

Μουσικό

Οικονομικό

 

 

ΚΑΤΑ

Όχι υποδοχή ακουστικών

Μικρό βάρος

 

ΣΧΟΛΙΟ: Ένα USB DAC με τρεις ψηφιακές εισόδους για τον υπολογιστή ή/και το CD player. Θα φέρει ένα φρέσκο ήχο στο σαλόνι σας και μάλιστα υψηλής ανάλυσης και έκτασης.

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΕΙΔΟΣ: USB DAC (192/24) 

EΞΟΔΟΙ: 2xRCA στέρεο

ΕΙΣΟΔΟΙ: 1xUSB (2.0 ή 1.0 επιλέξιμο), 1xΟπτική, 1xΟμοαξονική

ΣΤΑΘΜΗ ΕΞΟΔΟΥ: 2Vrms

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 140x140x35 χλστ.

ΒΑΡΟΣ: 300 γρμ.

 

Αντιπρόσωπος: Orpheus Audio, τηλ.:210.5221.524

Τιμή: 329 ευρώ

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Electrocompaniet PD-1 Audioquest DragonFly »

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

 

 

MEMBERS OF...