fbpx
Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016 11:21

Definitive Technology W7

Πριν μερικά χρόνια μια άγνωστη εταιρία ονόματι Phorus έφτιαξε ένα σύστημα διαμοιρασμού της μουσικής μέσω ασύρματου δικτύου.

Μια κάπως πιο γνωστή εταιρία ονόματι DTS το αγόρασε, και εγένετο Play-Fi. Αυτή τη στιγμή στο άρμα του Play-Fi έχουν ανέβει η Polk (δοκιμή σχετικού ενισχυτή δημοσιεύσαμε σε προηγούμενο τεύχος), η «αδελφή» Definitive Technology, η επίσης καναδέζικη Paradigm, η Μartin Logan, η Wren και η Hewlett-Packard. Όλοι αυτοί προσπαθούν να τα βάλουν με την Sonos και με ιδιωτικές λύσεις που έχουν προέλθει από μεγάλους κατασκευαστές consumer ηλεκτρονικών.

Το καλό με το Play-Fi είναι η διασυνδεσιμότητα: μπορείτε να βάλετε στο ίδιο σύστημα το «κύβο» της Definitive Technology που δοκιμάζουμε εδώ, ένα φορητό ηχείο εξωτερικού χώρου από την Polk, ένα ζευγάρι μεγαλύτερα ηχεία από την Paradigm (ναι, το Play-Fi υποστηρίζει και στερεοφωνική χρήση), κ.ο.κ.. Μάλιστα, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε το software από οποιαδήποτε εταιρία για να ελέγξετε οποιαδήποτε συσκευή.

To W7 αποπνέει μια πολυτελή διακριτικότητα. Έχει μια ασημί βάση που περιλαμβάνει εμπρός ένα στοιχειώδες χειριστήριο και πίσω τις επαφές. Από πάνω υπάρχει το πανί που κρύβει τα μεγάφωνα, και η εικόνα συμπληρώνεται με το γυαλιστερό καπάκι. Το πανί και το καπάκι μπορεί να είναι μαύρα ή στο πιο όμορφο ασημί-λευκό.

Ιδανικά, από πίσω φεύγει μόνο ένα καλώδιο ρεύματος. Δίπλα θα βρείτε μια είσοδο Εthernet, μία οπτική ψηφιακή και μια αναλογική (μικρό καρφί). Υπάρχει και μία USB, αλλά είναι μόνο για αναβάθμιση του software. Η επιλογή πηγής γίνεται από την πρόσοψη. Τα άλλα κουμπιά είναι η ένταση και η παύση. Ο μικρός και βαρύς κύβος προσφέρει εντυπωσιακό ήχο.

Και πώς να είναι αλλιώς, αφού πακετάρει στο μικρό του μέγεθος, ένα μεγάφωνο 4 ιντσών εμπρός, δύο παθητικούς ακτινοβολητές ίδιας διαμέτρου στα πλάγια, και τέσσερα τουίτερ αλουμινένιου θόλου της μίας ίντσας στις εμπρός γωνίες (δύο μπροστά και από ένα δεξιά και αριστερά). Τα οδηγούν ένας ενισχυτής 30W και τέσσερεις 15W αντίστοιχα. Η μεσαία περιοχή είναι πολύ σωστά ζυγισμένη, τα πρίμα είναι μαλακά και ευγενικά (τα πολλά τουίτερ έχουν σκοπό να αυξήσουν τη διασπορά, όχι την ποσότητα), ενώ υπάρχει μια έμφαση στην μεσοχαμηλή περιοχή που σε κάνει να λες «πω-πω τι μπάσο έχει».

Αυτή η αίσθηση ότι «είναι συνέχεια πατημένο το loudness», γίνεται προβληματική αν ο παραγωγός «σηκώσει» την ίδια ζώνη (όχι και τόσο ασυνήθιστο στις ποπ παραγωγές). Το W7 είναι ικανό να γεμίσει με ήχο όχι μόνο το υπνοδωμάτιο ή την κουζίνα, αλλά και ένα μεσαίο σαλόνι. Προτείνω να το τοποθετήσετε σε σταθερό έπιπλο, για να σφίξει η απόκριση στη χαμηλότερη περιοχή, και όχι κοντά σε γωνίες, γιατί εκπέμπει από τρεις πλευρές. Αν το βάλετε απλά δίπλα σας, δεν θα καταλάβετε πόσο όμορφα «γεμίζει» ο ήχος του τον χώρο.


Ο σκοπός του W7 είναι να το συνδέσετε στο δίκτυο, να δει τον DLNA server σας και διαδικτυακές υπηρεσίες όπως το Spotify, και να το χειρίζεστε από την ταμπλέτα ή το κινητό σας (υποστηρίζονται Android και iOS, αλλά όχι Windows Phone). Η εφαρμογή διαβάζει ως και Flac 24/192, αλλά τα μετατρέπει σε 16/48 για να μειώσει το bandwidth (που φυσικά είναι αρκετά για τη χρήση που προορίζεται). Οι εφαρμογές για Android και iOS υποστηρίζουν internet streaming (φυσικά περιλαμβάνουν Spotify, Pandora, Tidal και online ραδιοφωνικούς σταθμούς). Είναι απλές στη χρήση τους και απροβλημάτιστες, όμως δεν είναι πανομοιότυπες, με την iOS να κερδίζει λίγο σε ευχρηστία, αλλά να χάνει σε δυνατότητες.


Το software για τα Windows PC (δεν υπάρχει για υποστήριξη για MacOS) είναι ουσιαστικά ένας driver και ένα πρόγραμμα για τις ρυθμίσεις· χρησιμοποιείτε τον player που θέλετε. Μα τα πράγματα δεν πήγαν τόσο ομαλά. π.χ. στο Foobar η σύνδεση γίνεται μόνο μέσω DS κι όχι WASAPI· καμιά φορά δεν δούλευε η ρύθμιση του ήχου από τα Windows· και μια φορά το ηχείο εξακολουθούσε να παίζει παρότι είχα κλείσει την ένταση, είχα πατήσει το mute, και ό,τι ενδιάμεσο συνδυασμό μπορείτε να φανταστείτε. Αν θέλετε πολλές συσκευές ταυτόχρονα, πρέπει να αγοράσετε την επαυξημένη έκδοση του software· ευτυχώς που η Definitive Technology την προσφέρει δωρεάν με το registration της συσκευής. Είναι ενδιαφέρον ότι υπόσχεται και συγχρονισμένο ήχο σε όλες τις συσκευές, κάτι που δεν μπορεί να το κάνει κανένα άλλο σύστημα.

Αναρωτιέμαι όμως, θα δουλέψουν 16 συσκευές και 8 ελεγκτές -όπως υποστηρίζει η DTS- σε ένα ασύρματο δίκτυο; Πρέπει να είναι πάρα πολύ ισχυρό, γιατί με ένδειξη σήματος 2/5 δεν γλύτωσα τις διακοπές. Αν έχετε ενσύρματη σύνδεση προτιμήστε την, θα κερδίσετε σε ποιότητα και ξεγνοιασιά. Τέλος, το quick start guide που υπάρχει στη συσκευασία θα πρέπει να γίνει λίγο πιο ξεκάθαρο. Αναγκάστηκα να κατεβάσω το πλήρες manual από το διαδίκτυο. Πουθενά δεν γράφει ότι αν κρατήσεις πατημένο το κουμπί WPS για πολλή ώρα σβήνει η συσκευή! Το W7 ακούγεται πολύ καλά.

Ο στυλάτος κύβος της Definitive Technology γεμίζει μουσική από το δίκτυο το δωμάτιό σας, τον χειρίζεστε από το κινητό, και επιπλέον εξελίσσεται σε ένα σύστημα για όλο το σπίτι. Σιγουρευτείτε μόνο ότι κάνετε τις αναβαθμίσεις του λογισμικού από την DTS.
Definitive Technology W7

ΥΠΕΡ
Σωστή μεσαία περιοχή και γλυκά πρίμα
Πρακτικό, όμορφο και επεκτάσιμο


ΚΑΤΑ
Τονισμένο μεσοχαμηλό
Το software είναι εύχρηστο, αλλά έχει τα bugs του

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Εισόδοι: Ethernet, WiFi, ψηφιακή (toslink), αναλογική (μικρό καρφί)
Υποστηριζόμενη δειγματοληψία: 16 bit / 48 kHz
Διαστάσεις : 17x17x15 εκ.
Βάρος: 1,7 κιλά

Τιμή: € 499
Αντιπρόσωπος: Directed, 2310477190

ΣΧΟΛΙΟ
Το πρώτο βήμα για ένα σύστημα Play-Fi που θα καλύψει μουσικά όχι μόνο ένα δωμάτιο αλλά ολόκληρο το σπίτι σας.

TIP
Υπάρχει και το μεγαλύτερο W9 αν θέλετε περισσότερη ένταση, καθώς και το W Studio που είναι soundbar με subwoofer.

http://www.directed.gr/

KEIMENO: ΘΕΜΗΣ ΝΤΑΛΛΑΣ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Yamaha PDX-11

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...