fbpx
Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017 15:32

Cayin N5 φορητό player [review]

Το Ν5 προσβλέπει στο να συνδυάσει την βέλτιστη απόδοση με σχετικά προσιτή τιμή, προβάλλοντας έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, που είναι εμφανής από την πρώτη ματιά.


H κινεζική Cayin δεν χρειάζεται συστάσεις. Με 25 σχεδόν χρόνια παρουσία στα δρώμενα του ποιοτικού ήχου, έχει δημιουργήσει την δική της παράδοση και κάθε νέο της προιόν κινεί το ενδιαφέρον. Η πρώτη επαφή με το Ν5, προκαλεί αντιφατικά συναισθήματα. Στην πράξη, είτε θα το αγαπήσεις είτε θα το μισήσεις και ίσως ο πρώτος συνειρμός να σε κάνει να σκεφτείς ότι εάν γερμανική εταιρεία κατασκεύαζε ανάλογη συσκευή, μερικές δεκαετίες πριν, θα είχε ανάλογη ιδιάζουσα αισθητική. Σε απόλυτα πλαίσια, πρόκειται για μία στιβαρή και ποιοτική κατασκευή, με έκδηλη την αίσθηση της ανθεκτικότητας, απόλυτα γραμμική σχεδιαστικά, που γεμίζει την παλάμη σου αλλά είναι συνάμα φιλική.


Το σώμα, κατασκευασμένο από αλουμίνιο χωρίς φειδώ, εξ’ ου και το βάρος των 195 γραμμαρίων, φέρει μία οθόνη LCD 2,4 ιντσών ανάλυσης 400x360 pixels, ένα μεγάλο ατέρμονο περιστροφικό ποτενσιόμετρο στην πρόσοψη και τρεις διακόπτες για την προσπέλαση στο μενού ρυθμίσεων. Στην βάση φιλοξενούνται δύο υποδοχές για κάρτες μνήμης micro SD (έως 256 GB), ο διακόπτης για το reset της συσκευής και η υποδοχή τροφοδοσίας.
Αριστερά οι διακόπτες ελέγχου της έντασης συμβιώνουν με εκείνον για την άμεση πρόσβαση στην μουσική βιβλιοθήκη, ενώ στο πάνω μέρος δίπλα στον διακόπτη ενεργοποίησης είναι τοποθετημένες μία ζυγισμένη έξοδος 2,5 χλστ. TRRS για ακουστικά, μία συμβατική έξοδος ακουστικών mini jack που τελεί και χρέη line out και μία ομοαξονική έξοδος.


Ο εξωτερικός πλεονασμός σε ποιότητα, διακατέχει και το εσωτερικό της συσκευής. Το Ν5 χρησιμοποιεί το AK4490EQ της AKM ως DAC και το AD712 ως ενισχυτή τάσης και το OPA 1662 στις βαθμίδες PCM και DSD. Ο ενισχυτής ακουστικών χρησιμοποιεί τέσσερα BUF 634, ως οδηγούς ρεύματος, ενώ σημειωτέον η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως USB DAC υποστηρίζοντας PCM 192KHz/24bit και DSD 64/128. Η μπαταρία χωρητικότητας 4200mAh προσδίδει 10 ώρες αυτονομίας, ενώ απαιτεί τρεις ώρες φόρτισης.


Οι ρυθμίσεις που θα βρει ο χρήστης καλύπτουν την όποια ανάγκη. Από την διαμόρφωση των ίδιων των ενδείξεων, οι οποίες σημειωτέων αποδίδονται συμπτυγμένες στην οριακή από άποψη διαγωνίου οθόνη, την ένταση της φωτεινότητας και την ώρα αδρανοποίησης, έως την ενεργοποίηση ψηφιακού φίλτρου, την ρύθμιση του κέρδους στο DSD, την ενεργοποίηση του ισοσταθμιστή, την επιλογή της εξόδου και πολλές ακόμα.


Η χρηστικότητα της συσκευής είναι ζηλευτά απλή και δεν απαιτεί πολύ χρόνο για να καταστεί οικεία. Η ομαδοποίηση των λειτουργιών είναι σωστά δομημένη, η προσπέλαση απρόσκοπτη και η μόνη ένσταση έχει να κάνει με την αίσθηση του περιστροφικού επιλογέα.


Προσωπική υπόθεση...
Ο ήχος του Cayin N5 είναι από τους πιο ολοκληρωμένους στην μεσαία κατηγορία. Φυσικός, ζεστός, ουδέτερος είναι οι τρεις χαρακτηρισμοί που σου έρχονται στο μυαλό από τις πρώτες ώρες ακρόασης. Τα μπάσα είναι γεμάτα, κατεβαίνουν χαμηλά και πείθουν για το σώμα και τον όγκο τους. Ο μεσαίες είναι μουσικές, δυναμικές και ουδέτερες, ενώ οι υψηλές αποδίδονται με περίισιο έλεγχο σε σημείο που κάποιοι θα τις χαρακτηρίσουν ως υπερβολικά ήπιες ή αλλιώς too smooth... στα ελληνικά. Το N5 σιδερώνει με ζήλο τις όποιες τάσεις για αιχμές και σιδερώνει με υπερβολική επιμέλεια το φάσμα ειδικά στο ανώτερο τμήμα του.

Αυτό σημαίνει ότι ο ήχος του Ν5 προορίζεται περισσότερο για ακροατές που αναζητούν πολύωρη και ξεκούραστη ακρόαση, παρά σε όσους αναζητούν τον απόλυτο και εν ολίγοις εργαστηριακό αναπαραγωγέα μουσικής.


Εν κατακλείδι...
Το Cayin N5 διαθέτει έντονη προσωπικότητα, είναι ζηλευτά καλοφτιαγμένο, πλήρες από άποψη δυνατοτήτων και ικανό να σας συντροφεύσει με την ήπιο χαρακτήρα του σε πολύωρες ακροάσεις. Σε κάθε περίπτωση θα λάβετε περισσότερα από όσα θα πληρώσετε.


Cayin N5
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΕΙΔΟΣ: Φορητό Music player
ΠΑΙΖΕΙ: DSD, FLAC, APE, ALAC, WAV, WMA, MP3 και AIFF
ΕΞΟΔΟΙ: Phones/ Line mini-jack 3,5 χλστ, Balanced, Coaxial
AΛΛΕΣ: USB 3.0, x2 microSD
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 111x64x16,4 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 195 γρ.

Υπέρ
- Ηχητική Aπόδοση
- Ποιότητα κατασκευής
- Eυκολίες
- Έξοδοι
- Διπλή υποδοχή καρτών


Κατά
- Αίσθηση ατέρμονου επιλογέα
- Υπερβολικά ελεγχόμενες υψηλές
- Αναγνωσιμότητα οθόνης

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: Ultimate Audio
ΕΠΑΦΗ: 210 9949050
ΤΙΜΗ: €399

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « miniDSP DDRC-22D Dirac Live Lab12 Gordian [Review] »

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...